ŠTÍTEK: peníze

Okresní soud v Klatovech.
Bylo mu pouhých sedmnáct let, když v návalu vzteku málem umlátil k smrti mladého muže, na něhož zaútočil obří dřevěnou palicí. Dotyčný přežil jen zázrakem. Být útočník tehdy o rok starší, dostal by za pokus vraždy téměř jistě nepodmíněný trest a ještě dnes by byl za mřížemi. Ale jako mladistvý vyvázl s podmínkou a ambulantním psychiatrickým léčením. Mladík, který je ve 22 letech invalidním důchodcem, si však šance neváží a brzy ho čeká další soudní líčení.

Za pokus vraždy dostal jen podmínku, teď vyhrožoval likvidací tří lidí

Krimi
Okresní soud v Klatovech.
Bylo mu pouhých sedmnáct let, když v návalu vzteku málem umlátil k smrti mladého muže, na něhož zaútočil obří dřevěnou palicí. Dotyčný přežil jen zázrakem. Být útočník tehdy o rok starší, dostal by za pokus vraždy téměř jistě nepodmíněný trest a ještě dnes by byl za mřížemi. Ale jako mladistvý vyvázl s podmínkou a ambulantním psychiatrickým léčením. Mladík, který je ve 22 letech invalidním důchodcem, si však šance neváží a brzy ho čeká další soudní líčení.

Za pokus vraždy dostal jen podmínku, teď vyhrožoval likvidací tří lidí

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Sliboval jí lásku, společný spokojený život. Místo toho 39leté ženě z Libochovicka "vyluxoval" účet. Podvodník, který se vydával za amerického novináře, se s ženou seznámil na internetové seznamce, později ji žádal o posílání peněz, které sliboval vrátit, až přijede do Čech. Jenže, sliby byly falešné, stejně jako jeho historka o žurnalistovi. Žena přišla o více než půl milionu korun.

Falešný novinář sliboval lásku. Žena z Libochovicka přišla o půl milionu

Zločiny a soudy
Žena naletěla podvodníkovi. Ilustrační foto.
Stále stejný scénář a lidé jsou nepoučitelní. Za zpronevěru téměř jednoho milionu korun z prodejny v Poličce ženě hrozí až pět let vězení. Vyšetřování navíc odhalilo temné pozadí celého příběhu. Žena prostřednictvím sociálních sítí zkontaktovala s údajným čínským zpěvákem. S tím se virtuálně sblížila natolik, že jí měl z Číny zaslat balíček. Během transportu ale údajně nastávaly různé komplikace, které vyžadovaly zaplacení poplatků. Ženě na to padly veškeré úspory a následný úvěr, takže ke zbytku si pomohla krádeží.

Prodavačka posílala peníze čínskému zpěvákovi. V práci kvůli němu ukradla milion

Zločiny a soudy
Žáci 3. ročníku ekonomického lycea Obchodní akademie Vlašim před budovou České národní banky v Praze.
Žáci třetích ročníků vlašimské obchodní akademie navštívili pod vedením vyučujících ekonomických předmětů Lucie Neradové, Hany Jirouškové a Venduly Slosiarikové Českou národní banku v Praze. Exkurze se na začátku prosince konala ve dvou zábavně-vzdělávacích expozicích Lidé a peníze a Za měnou. V nich se žáci seznámili se světem ekonomiky a financí, získali informace o centrální bance a o zajímavostech české měny.

Do světa ekonomiky a financí pronikli akademici z Vlašimi v České národní bance

Čtenář reportér
Každý telefonát je lepší považovat za podvod, radí experti. Ilustrační snímek
Počet podvodů na internetu a v mobilních sítích v posledních měsících extrémně narůstá. Řada telefonických útoků přitom cílí na seniory. Podvodníci v mnoha případech využívají jejich nedostatečnou digitální gramotnost, důvěřivost, ale i sociální izolovanost nebo omezenou schopnost podvod odhalit. V neposlední řadě jsou někteří senioři ochotnější sdílet svoje osobní informace. Jestliže takový člověk podvodníkovi naletí, mohou škody dosáhnout i několika set tisíc korun.

U telefonu... Podvodníci umí napodobit hlasy autorit. Důchodci jsou snadný terč

Krimi
Těmto lidem jste i díky Deníku pomohli.
Deník pravidelně přináší příběhy lidí, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. A mnohdy i v boji o holý život. Pojďme si připomenout deset silných příběhů roku 2023. Vybrala je pro vás redaktorka Kateřina Němcová, která vám nelehké osudy lidí pravidelně přibližuje. A právě díky vám, kteří jim pak finančně či jinak pomáháte, je jejich život o poznání jednodušší.
12 fotografií

Nejsilnější příběhy Deníku: těmto lidem jste v roce 2023 pomohli

Ženy
Bitcoinmat. Ilustrační snímek.
„Mně ta dvoutisícovka tam nejde vložit“. Když policista z obvodního oddělení z Trutnova zaslechl v jednom z pardubických nákupních center tuto větu, zbystřil. Starší žena opodál držela v ruce  mobilní telefon a vkládala peníze do bitcoinmatu. Přestože byl policista na vánočních nákupech s rodinou, začal hned jednat. Ženě svou všímavostí zachránil úspory.

Policista na nákupech zachránil ženě 300 tisíc. Už je vkládala do bitcoinmatu

Zločiny a soudy
Ilustrační snímek.
Zemřela mu žena, dceru měl v Anglii. OSN ho vyslala do Afghánistánu, kde pracoval jako lékař. Na podzim si přes sociální sítě začal psát s 51letou ženou z Podbořanska. Řekl jí, že jí chce poznat osobně, vrátit se. Že tento příběh zní jako pohádka? Také byla. Místo příběhu, který sliboval pěkný vztah, musí ale nyní žena řešit podvod. Podvodník využil její důvěřivosti a vylákal z ní téměř sto tisíc korun.

Z ženy z Podbořanska lákal peníze. Podvodník se vydával za lékaře v Afghánistánu

Zločiny a soudy
Ježek v péči Pražské zvířecí záchranky
Mláďata ježků, zajíců, srnek a dalších zvířat, ale i dravci nebo pěvci. To jsou běžní pacienti, kteří končí v záchranných stanicích. Z celkově přijatých zvířat mláďata tvoří asi třetinu, stanice navíc letos zaznamenaly historický rekord přijatých zvířat, a to 31 473. Kvůli obrovskému počtu zvířat v nouzi se však stanicím nedostává peněz nutných pro kvalitní pomoc, ochránci přírody proto i letos před Vánoci vyhlásili sbírku. 
12 fotografií

Ježíšek pro zvířata. Sbírky pomůžou svěřencům záchranných stanic, útulků i zoo

Zvířecí deník a chovatelství
Ulice Těšínská, bývalá hospoda U Jindry, 21. listopadu 2023, Frýdek-Místek.
Deník s redakcí fmdenik.cz za všechny obyvatele Frýdku-Místku zmapoval současnou situaci a vybral několik největších ostud, které dlouhodobě trápí město. V anketě lze hlasovat pro tu největší a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás, obyvatele Frýdku-Místku, štvou, jsme připraveni rozšířit o vaše tipy. Stačí napsat na e-mail: radek.luksa@denik.cz.
21 fotografií

Ostudy Frýdku-Místku, 6. díl: U Jindry, ruina slavné hospody u sídla magistrátu

Frýdecko-Místecko
Zastupitelstvo hlavního města Prahy. 14.12.2023
/VIDEO, FOTO/ Praha bude v příštím roce hospodařit s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc. Plán hospodaření dnes po několikahodinové diskusi schválili městští zastupitelé. Opozice rozpočet nepodpořila.
29 fotografií

Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 105,8 miliard a výdaji 109,4 miliard

Praha
Poznáváte muže na snímcích? Volejte policisty na lince 158.
Tři muži vystupující jako důvěryhodní úředníci z České národní banky. Žena vyděšená z toho, že pokud s nimi nebude spolupracovat, přijde o všechny své peníze. Jenže o ty ji připravilo právě to, že falešné bankéře poslouchala a dělala to, co jí řekli. Jednoho z nich, kterému předala část peněz vybraných ze svého účtu, zachytily bezpečnostní kamery. Pokud jej poznáváte, neváhejte volat linku 158.
2 fotografie

Falešní bankéři připravili ženu z Nymburska o všechno. Poznáte jednoho z nich?

Zločiny a soudy