ŠTÍTEK: peníze

TJ Sokol Lesnice
Fotbalové Lesnici se podzimní část aktuálně rozběhnuté sezony A skupiny olomoucké I. A třídy úplně dle představ nevyvedla. Její herní projev sice patřil k těm lepším, vinou různých okolností ale nasbírala pouhých jedenáct bodů a v tabulce zaujímá jedenácté místo ze čtrnácti. To všechno se teď budou svěřenci kouče Knoblocha napravit. Času na to budou mít více než dost, jelikož s přípravou začali mnohem dříve, než všichni ostatní, tedy již 9. ledna

Kouč Lesnice Knobloch: Z okresu lákají naše hráče na peníze. Hlava mi to nebere

Kraje
Předseda sportovní komise v Mariánských Lázních Tomáš Marzy.
Pět milionů korun již několik let rozděluje radnice v Mariánských Lázních přímo mezi tamní sportovní kluby. Ačkoliv se daří udržet výši dotačních peněz ve stejné výši, kluby podle slov předsedy sportovní komise Tomáše Marzyho dostávají ve skutečnosti peněz méně.

Vysoká inflace a drahé energie znehodnocují dotace do sportu

Chebsko
Tříkrálová sbírka 2024 v Ostrožské Nové Vsi
Velká štědrost, srdce na dlani, solidarita. I tak by se dal okomentovat výsledek letošní Tříkrálové sbírky na Slovácku. Charita Uherské Hradiště a Charita Uherský Brod vyslaly do 78 vesnic a měst jednoho z nejreligioznějších regionů naší země kolem 750 skupinek koledníků, tedy zhruba dva a půl tisíce dětí s doprovodem, aby žádaly o příspěvek do pokladniček pro potřebné. A podařilo se jim to s neskutečným výsledkem - 5 715 004 korun.
71 fotografií

Tříkrálová sbírka na Slovácku: vybralo se rekordních 5 milionů 715 tisíc korun

Slovácko
Představitelé ministerstva školství chtějí seškrtat maximální počty hodin výuky, které školám proplácí stát. Více se dozvíte v článku
Představitelé ministerstva školství chtějí seškrtat maximální počty hodin výuky, které školám proplácí stát. Takzvaný PHmax se plošně sníží u základních i středních škol o pět procent. Resort tak chce šetřit veřejné peníze. Návrh ale tvrdě kritizují zástupci škol, samospráv i ombudsman. Některé školy stojí před volbou propouštět nebo slučovat třídy. Menší se obávají zániku.

Školy vyhlíží propouštění, slučování tříd a zastaralou výuku. Přijdou o peníze

Česko
Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům.
Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům. Za mřížemi mohli 23letý a 27letý muž strávit 5 až 12 let. Oba vinu přiznali a od Krajského soudu v Pardubicích odešli s podmínkou. Na jejich doposud lehkovážný způsob života bude nyní dohlížet probační úředník.

Nezletilá dívka jim vydělávala 11 tisíc denně prostitucí. Soud jim dal podmínky

Pardubicko
Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům.
Pardubický soud vynesl rozsudek v případu dvou mužů, kteří se měli dohodnout s dívkou z diagnostického ústavu a přes internet ji nabízet za peníze jiným mužům. Za mřížemi mohli 23letý a 27letý muži strávit 5 až 12 let. Oba vinu přiznali a od Krajského soudu v Pardubicích odešli s podmínkou. Na jejich doposud lehkovážný způsob života bude nyní dohlížet probační úředník.

Nezletilá dívka vydělávala dvojici tisíce denně prostitucí. Soud rozdal podmínky

Krimi
Maskovaný lupič v obchodě v Novém Jičíně-Žilině 1. ledna 2024.
Nepříjemný zážitek má s prvním letošním dnem spojený sedmapadesátiletý muž z Nového Jičína-Žiliny. Prodejnu, ve které obsluhoval, přepadl maskovaný lupič s nožem. Byl záhy dopaden. Ze zvlášť závažného zločinu loupeže stíhá komisař kriminálky v Novém Jičíně pětatřicetiletého muže z Jindřichohradecka. V uplynulých dnech pobýval na Novojičínsku.

Loupež na Novojičínsku. Lupič vyhrožoval obsluze prodejny nožem

Zločiny a soudy
Náměstek primátorky Českých Budějovic pro sport Petr Maroš.
Fotbalové Dynamo se momentálně nenachází v ideální kondici. V prvoligové tabulce zimuje na poslední šestnácté příčce a klub řeší složitou finanční situaci i vstup případného nového majitele. Všechno, i když samozřejmě trochu zpovzdálí, pečlivě sleduje také první náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš, do jehož gesce spadá právě i sport.
51 fotografií

Strach o akademii. Kvůli situaci Dynama cítím mráz v zádech, řekl náměstek Maroš

FORTUNA:LIGA
Nad druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz zažádali.
Nad někdejším druhým pilířem penzí, který byl spuštěn v roce 2013 a o tři roky později zrušen, se úderem poslední minuty loňského roku „zavřela voda“. Uspořené peníze z něj mohli zpátky dostat jen ti střadatelé, kteří si o vrácení vložených peněz do té chvíle zažádali. Zapomnětlivci o ně ale definitivně přišli a jejich peníze na důchod propadly státu.

Peníze ze zrušeného druhého penzijního pilíře propadly státu. Lidé je nevybrali

Ekonomika
Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).
Už v loňském roce měly být podle původních předpokladů rozběhnuté realizace několika projektů v Moravskoslezském kraji, které se mají financovat z prostředků Fondu spravedlivé transformace (FST). Tento program, kde je pro region alokována částka až 19 miliard, má mimo jiné řešit negativní dopady odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. Času na realizaci všech projektů je ale málo.
22 fotografií

Miliardy z EU do kraje jsou v ohrožení. Náměstek Unucka: Času zbývá málo

Ostravsko
Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS).
Už v loňském roce měly být podle původních předpokladů rozběhnuté realizace několika projektů v Moravskoslezském kraji, které se mají financovat z prostředků Fondu spravedlivé transformace (FST). Tento program, kde je pro region alokována částka až 19 miliard, má mimo jiné řešit negativní dopady odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. Času na realizaci všech projektů je ale málo.
22 fotografií

Miliardy z EU pro Karvinsko jsou v ohrožení. Náměstek Unucka: Času zbývá málo

Z okolí
Státní úředníci si v roce 2024 finančně nepolepší. Ilustrační foto
Ekonomové předpokládají, že letos zaměstnancům konečně stoupnou reálné mzdy. Úsměv na tváři ale zřejmě zamrzne státním zaměstnancům. Těm totiž podle místopředsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Šárky Homfray rozhodně stoupat nebudou. Naopak. „Odhadujeme, že reálné platy mohou státním zaměstnancům letos poklesnout o osm až deset procent. Ale to není první rok, kdy klesají,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Státním zaměstnancům klesnou reálné platy až o deset procent, tvrdí odborářka

Ekonomika
Ilustrační snímek
Ani s novým rokem neutichají aktivity finančních podvodníků. „Můžeme čekat, že po novém roce se objeví řada firem, které se pod příslibem rychle a snadno získaných peněz obrátí na spotřebitele. V té chvíli bychom však měli zpozornět, takové případy totiž končívají prázdnými kapsami těch, kterým někdo slibuje pomoc,“ říká ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

Viktor Vodička: Pozor na ty, co vám slibují modré z nebe

Moje peníze
Hokejisté Vítkovic (v bílém) v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů proti švýcarskému Rapperswil-Jona.
Půda, kde jim to svědčí, kde odhodí domácí problémy za hlavy a jedou tak, že jsou k nepoznání. Hokejisté Vítkovic po necelém měsíci vrací do evropských bitev. V napráskaném programu, kdy během 24 dní odehrají dvanáct zápasů, je v úterý (18 hodin) v prvním semifinále Ligy mistrů čeká doma švédská Skellefteå. Co je lákadlem? Jistě finále. Peníze? Ale kdeže…
72 fotografií

Vítkovice v semifinále Ligy mistrů: prestiž místo peněz. Proti jsou zlatokopové

Hokej
V kasičce pod vánočním stromem v Přerově se letos sešlo téměř 44 tisíc korun. Foto: Magistrát města Přerova
Kasička pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, do které mohou každý rok vhazovat své milodary Přerované, se během adventního období zaplnila po okraj. Úředníci, kteří ji tento týden rozpečetili, hlásí rekordní výtěžek - 43 tisíc 890 korun. Peníze v kasičce zůstaly přes celé svátky a s pokusem o krádež neuspěl na Nový rok ani nezletilý zloděj, který chtěl vybrat její obsah.
2 fotografie

V kasičce pod vánočním stromem se sešlo 44 tisíc, zloděj s krádeží neuspěl

Přerovsko
Počítač, notebook, internet - ilustrační foto.
Případy podvodů, kdy lidé ze vteřiny na vteřinu přichází o životní úspory, se staly pro české policisty bohužel denní rutinou. Také mladoboleslavská policie informovala tento týden o podvodu, kdy podvodníci připravili muže o stovky tisíc korun. Obdobné případy však řešila i v loňském roce. Podvodníci často mívají identické postupy, díky kterým uspějí, přestože proti kterým strážci zákona pravidelně varují.

Podvodníci se loni na Boleslavsku předvedli. Připomeňte si některé případy

Zločiny a soudy
Hledaný Ion Gori, občan Rumunska, je vysoký asi 185 centimetrů a může být nebezpečný. Má střední až obézní postavu, hnědočerné rovné vlasy a modré oči. Policie po něm vyhlásila pátrání 1. listopadu 2023.
„Peníze rychle, rychle peníze, jedu do Moldavsko, davaj, davaj děnky“. Těmito slovy začalo v lubenecké firmě loupežné přepadení, při kterém útočník fyzicky napadl jejího vedoucího pracovníka a z kanceláře si odnesl peníze. Podle vyšetřování za ním stojí Rumun Ion Gori, patří mezi lidi z okresu Louny, po kterých v současné době pátrá policie. Čelí obžalobě ze zločinu loupeže a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jeho případ, došlo k němu v červnu roku 2021, leží u Okresního soudu v Lounech. Rumun ví, proč se před českou justicí skrývá. Hrozí mu až deset let vězení.

Davaj děnky, křikl útočník. Policie pátrá po Rumunovi, který loupil v Lubenci

Zločiny a soudy
Tomáš Linhart je s umístěním Chrudimi po podzimu spokojený.
Polovina úspěchu. Chrudimský tým prošel již tradičně před ročníkem 2023/2024 FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pořádnou obměnou. Trenérský štáb kolem hlavního lodivoda Radka Kronďáka však dokázal stmelit hráče a dotáhl svůj tým k šestému místu po podzimu. Na jaře budou tak Chrudimští hrát o své nejlepší umístění v novodobé historii. Je třeba ale uznat, že po celou první část soutěže to nebylo vždy úplně růžové. Po pěti kolech byla Chrudim v tabulce poslední a zároveň vedení klubu bojovalo na radnici o peníze. 

Důvěra v trenéry i hráče se vyplatila. Umístění odpovídá kádru, tvrdí Linhart

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Koupel v městské kašně na plzeňském náměstí Republiky si za dostatečné podpory publika řádně užívala dvojice cizinců.
O kuriozní situace nebyla aní letos na západě Čech nouze. Přesvědčit se o tom můžete v našem výběru úsměvných, zvláštních či přímo bizarních situací, které se odehrály v právě končícím roce. Najdete tu leccos, od opilého kamioňáka, který nevěděl, kam zaparkoval svůj vůz, přes muže, který si pral v kašně ponožky, záměnu těl nebožtíků až po smolaře roku. A nechybí ani raritní jevy z přírody či jeden sportovní rekord.
2 fotografie

Kuriozity na západě Čech: Sníh v létě, lavička Pata a Mata či čáp s taškou

Plzeňsko