ŠTÍTEK: peníze

Školní kuchyně ZŠ Nová Ústí n. L. - Střekov.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S nejistotou hledí ředitelé ústeckých škol do budoucna. Obdrželi totiž předběžný rozpočet na letošek. Některé položky v něm sice ještě chybí, ale pokud ten konečný, který obdrží z Ústeckého kraje, nebude štědřejší, budou muset propouštět nepedagogické pracovníky. Tedy účetní, uklízečky či kuchařky, správce IT sítí a další. Kvůli tomu ostatně loni v listopadu školy stávkovaly.
7 fotografií

Radši nepořádek, nebo hladové děti? Školy se bojí, že budou muset propouštět

Ústecko
Spoření na důchod je důležité. Jakou cestu ale zvolit?
Můžeme začít hádankou: peníze si zde stále ukládá téměř každý čtvrtý Čech, ale zhodnocení přináší jen minimální. Co to je? Jistě jste uhodli – jde o finance uložené ve starém penzijním připojištění. Vstoupit se do něj nedá už déle než deset let, ale přesto si sem ke konci loňského roku stále ukládalo peníze více než 2,4 milionu účastníků.

Stovky miliard spí v penzijních fondech. NERV hledá cestu, jak je lépe využít

Ekonomika
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje od příštího roku sjednotit čtyři nejčastěji vyplácené sociální dávky do jedné. Dosavadní přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení nahradí jediná dávka s jedinou žádostí a jediným správním řízením o jejím přiznání. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Deník představuje hlavní cíle změn i to, co by pro žadatele o dávky měly konkrétně znamenat. „Lidi oceníme za to, že budou aktivní a budou se snažit hledat si práci,“ nastiňuje.
14 fotografií

Lidé nevědí, na co mají nárok. Sjednocená dávka jim pomůže, tvrdí Jurečka

Ekonomika
Sídlo KZ v Ústí nad Labem.
Zmanipulované veřejné zakázky se škodou za minimálně milion euro. O tom hovoří zpráva, kterou v Lucembursku zveřejnil Úřad evropského veřejného žalobce o kauze týkající se i Krajské zdravotní a dalších nemocnic v republice. Zpráva hovoří přímo o zločinecké organizaci, která působila minimálně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice.

Úplatky, praní peněz, zmanipulované dotace. Oč přesně jde v kauze nemocnic

Krimi
Okresní fotbal. Ilustrační foto.
Zástupci klubů náležejících pod Okresní fotbalový svaz (OFS) Ústí nad Orlicí se sešli na tradiční výroční Valné hromadě. Měla klidný průběh a její účastníci vyslechli zprávy o aktuálním sportovním i ekonomickém stavu fotbalu v orlickém regionu. Pro předsedu Výkonného výboru Romana Žďárského a jeho stávající tým se jednalo o symbolický vstup do závěrečného roku jeho čtyřletého mandátu.

Valná hromada okresního fotbalu: O penězích, trestech, rozhodčích i mládeži

Okresy
Slučování obcí narazilo. NERV nyní navrhuje obcím sdílet úředníky. Ilustrační foto
Tolik obcí jako Česko má v Evropské unii jen málokterý stát. Jejich provoz stojí nemalé peníze, na což už poněkolikáté poukázala Národní ekonomická rada vlády. Kvůli úsporám dříve navrhovala jejich sloučení, ale narazila. Nyní přišla s nápadem, aby některé pravomoci obce přenesly na společenství obcí. Tím by se mohly ušetřit miliardy korun.

Slučování obcí tvrdě narazilo. NERV nyní navrhuje obcím sdílet aspoň úředníky

Česko
Mezi nepedagogické pracovníky, kteří jsou pro každou školu nepostradatelní, patří například uklízečky.
Školské odbory se dnes na jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) na penězích pro nepedagogy nedohodly. Na zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o navýšení rozpočtu jednat až v půli roku, řekl po jednání novinářům předseda školských odborů František Dobšík. Nechtěl komentovat, jak výsledek jednání ovlivní náladu ve školství a rozhodování odborů o případné stávce.

Odbory se s vládou na penězích pro nepedagogy nedohodly. V rozpočtu chybí peníze

Ekonomika
Ilustrační foto
Jako přes kopírák. O podvodech, při kterých přišli poškození o statisíce se mluví a píše téměř každý den, velmi dobře jsou známé i metody podvodníků. Přesto se ale najdou tací, kteří i tak naletí. Tentokrát ale osvěta přece jen měla nějaký efekt a žena si zachránila půl milionu.

Vkladomat jako varování. Rozvahou si žena zachránila půl milionu

Krimi
Internetový podvod. Ilustrační foto.
Téměř denně policisté upozorňují na šmejdy, kteří v prostředí internetu dokáží vylákat z důvěřivých lidí peníze. Podle policejních statistik počty kyberpodvodů neklesají ani na Prachaticku. Jen během loňského roku to bylo více než 136 případů. Srovnání z předchozími dvěma lety říká, že jde o dvojnásobek takových případů. „Vždycky se někdo chytí,“ říká šéf prachatické hospodářské kriminálky Miloš Mikeš. 

Podvodníci útočí: Žena z Prachaticka chtěla zhodnotit úspory, přišla o miliony

Prachaticko
Ondřej, který zemřel na rakovinu žaludku, po sobě zanechal dvě malé děti
Rakovina si bohužel nevybírá a celosvětově prudce vzrostl počet případů, kdy na toto zákeřné onemocnění umírají i lidé mladší 50 let. Jedním z nich je i Ondřej, který svůj boj s rakovinou prohrál uprostřed léta 2023. Rakovinu navíc už jednou porazil, ale když se vrátila podruhé v mnohem agresivnější formě, neměl táta dvou malých dětí prakticky žádnou šanci.
5 fotografií

Tato zákeřná forma rakoviny se stěží pozná. Táta od dětí na ni zemřel za pár dní

Zdraví
Irena Teplá s Pinďou, kterému tu říkají Pan ředitel, neboť má smečku na povel
V polovině ledna přinesl Deník.cz článek o babičce, mamince a dceři z Pozořic na Brněnsku, které ve svém spolku Smečka z Knihánkova už zachránily desítky psů - od tyranů, od popelnic, z přeplněných útulků. Zaměřují se na ty staré a nemocné a chtějí jim dát ještě šanci aspoň na chvilku normálního života. Bydlí s nimi přímo v domě, v době reportáže se staraly o 23 pejsků. Den po publikování článku kontaktovala redakci Irena Teplá, nejmladší z trojice žen, a překvapeně sdělovala, že zatímco běžně se jim na účtu objevují částky v řádech tisícikorun, tentokrát jim za jediný den přišlo už sto tisíc a další peníze přibývají.
16 fotografií

Čtenářům Deníku jsme nesmírně vděčné, vzkazují ženy, které pečují o staré psy

Česko
Některé školy možná zůstanou opět zavřené kvůli stávce. Vadí jim nové rozpočty od ministerstva. Více se dozvíte v článku
Ministerstvo školství tento týden doručilo do škol rozpisy rozpočtu na rok 2024 a navzdory příslibům, že se resort pokusí najít dostatek financí pro platy nepedagogických pracovníků, jsou školy ve varu. Nejenže je peněz stále nedostatek, ale podle ředitelů škol se objevily i nové limity, jak s nimi nakládat a kolik lidí zaměstnávat. Stojí tak před rozhodnutím, koho z nepedagogických pracovníků propustit a zároveň udržet stávající chod školy.

Školy jsou ve varu kvůli novým rozpočtům. Je čas na tvrdou stávku, varují

Školství
Zástupci ministerstvo práce a sociálních věcí představili návrh změny částek vyplácených jako příspěvek na péči. Lidem, kteří potřebují nejvyšší péči, jej od července zvýší téměř o 40 procent. Ilustrační snímek
Zástupci ministerstvo práce a sociálních věcí představili návrh změny částek vyplácených jako příspěvek na péči. Lidem, kteří potřebují nejvyšší péči, jej od července zvýší téměř o 40 procent. V nejnižším stupni ale budou senioři a postižení čekat na zvýšení pomoci marně. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Změny u příspěvku na péči: Výrazně se zvýší, na některé se ale nedostane

Ekonomika