ŠTÍTEK: peníze

Slunečnice se po čtvrtstoletí stěhuje, tentokrát do vlastního.
/FOTO, VIDEO/ Více než 25 let pomáhá děčínská Slunečnice lidem s hendikepem snáze procházet životem. Nyní poprvé zažívá velké stěhování a plní si sen působit ve vlastním. Na vlastní dům jí dárci již přispěli čtyřmi miliony korun, dalších devět ale bude potřebovat na splacení úvěru na koupi nového sídla. Peníze shání i pomocí sbírky na serveru Darujme.cz.
14 fotografií

Děčínská Slunečnice pomáhá hendikepovaným, nyní pořádá sbírku na vlastní dům

Děčínsko
Hazard, kasino, online sázky. Ilustrační foto
Pětatřicetiletá žena z Kroměřížska si užívala nad své poměry. Na luxusní život a on-line sázky si půjčovala peníze, které ale nevracela. Od roku 2021 až do začátku letošního roku připravila minimálně 29 lidí o více než pět milionů korun. Už dříve trestané recidivistce s 22 exekucemi hrozí až osmiletý trest vězení.

Podvodnice s 22 exekucemi obrala lidi o více než pět milionů. Peníze prosázela

Krimi
Okresní soud v Lounech. Ilustrační foto
Třináct milionů korun si měl neoprávněně na své soukromé účty údajně poslat dnes už bývalý účetní lounského soudu. Velký malér již řeší nadřízený ústecký krajský soud, Ministerstvo spravedlnosti, a také policie. Podle zdrojů serveru Česká justice, který informaci přinesl, měl muž, který čelí podezření ze zpronevěry, peníze prosázet.

Skandál na lounském soudu. Účetní si na svá konta měl poslat 13 milionů korun

Krimi
Investiční podvody patří v současné době k těm nejčastějším. Lidé při nich zlodějům posílají nemalé částky. Ilustrační foto
Investiční podvody patří v současné době k těm nejčastějším. Lidé při nich zlodějům posílají nemalé částky. Expert Komerční banky na kyberbezpečnost Marek Macháček říká, že podvodníci cílí lokálně zaměřenou reklamou v menších obcích na lidi, kteří mají nějaké úspory. „Mají totiž zkušenost, že tady jsou méně finančně gramotní lidé,“ popisuje v rozhovoru pro Deník.

Expert na kyberbezpečnost: Lidé mi nadávají, když se jim snažím zachránit peníze

Krimi
Nejčastější obětí podvodníků jsou senioři, naletět ale snadno může kdokoli.
Češi jsou v kyberprostoru zřejmě opatrnější. Počet útoků sice narůstá, škoda na jednoho podvedeného ale výrazně klesla. Přesto jsou případy, kdy oběti kyberšmejdů přicházejí o své životní úspory. Nejvyšší škoda se během jednoho podvodu vyšplhala až na patnáct milionů korun. Mezi pachateli jsou v současné době nejoblíbenější investiční podvody, zároveň jsou stále drzejší.

Podvodů na internetu přibývá. Šmejdi jsou drzejší, využívají umělou inteligenci

Krimi
Nalezené peníze se tentokrát vrátily k majiteli.
Chvíle hrůzy a totální bezmoci si sám sobě způsobil senior, který se cestou z banky, kde vybral velký obnos peněz, v Chabařovicích zastavil v obchodě, v němž následně obálku s penězi ponechal. Příběh měl v tomto případě šťastný konec, prodejce totiž obnos odevzdal městské policii, která jej vrátila původnímu majiteli.

Senior ztratil téměř padesát tisíc. Poctivý nálezce obnos vrátil do koruny

Ústecko
Realizovaný projekt Lenky Skalíkové v rámci participativního rozpočtu - workoutové hřiště na náměstí Spojenců.
/ANKETA/ Plot kolem psí loučky, novou kašnu, ostrov na rybníku nebo vydláždění vyšlapaných zkratek. Co by lidé chtěli mít v Prostějově? Podívejte se na výmluvný přehled jejich nápadů a přání. Nejrozmanitější návrhy se sešly v klání o veřejné peníze v rámci takzvaného participativního rozpočtu města. O vítězích rozhodne hlasování Prostějovanů, ale také vůle radních.
17 fotografií

Kašna, ostrov nebo kolonie? Podívejte se, co by lidé chtěli v Prostějově

Prostějovsko
Vedení hokejových Beranů se v úterý vpodvečer potkalo s fanoušky klubu.
GALERIE/ Na úterním podvečerním setkání fanoušků a lídrů prvoligového hokejového klubu Berani Zlín panovala uvolněna atmosféra. Tváře vrcholných činitelů zlínského klubu sice v důležitých chvílích hraničily vážné tváře, ty však během téměř hodinu a tři čtvrtě dlouhého povídání s fanoušky vystřídaly úsměvy. Mluvilo se o budoucnosti hokejové dvojice Holík, Kratochvíl, Jánu Pardavému jako potenciálním trenérovi od nové sezony, nebo společnosti Cream. Ale také o penězích, o které hráči vinou špatných výsledků přichází.
8 fotografií

OBRAZEM: Berani pořádali setkání s fanoušky. Co se vše řešilo?

Hokej
Ilustrační foto
Zvyk je železná košile. Často se ale vyplatí vsadit na změnu, která přináší zjednodušení života a větší pohodlí. Takovou změnou je už pro více než půlmilionu seniorek a seniorů Poštovní účet od ČSOB, kam si nechávají zasílat své zasloužené důchody. Na účtu jsou peníze v bezpečí a senioři si je přitom můžou vybrat prakticky kdekoliv. Stejně bezpečné je i placení kartou v obchodech i na internetu.

Chcete mít důchod v bezpečí? Účet od ČSOB to jistí

Podnikání
Sportovní hala v Rakovníku.
S vyššími příspěvky města na provoz sportovišť v Rakovníku mohou letos počítat pouze tělovýchovná jednota provozující sportovní halu a hokejisté, kteří s žádostí o více peněz uspěli už loni v létě. Fotbalistům radní peníze navíc nepřiklepli. V Novém Strašecí, kde většinu sportovišť provozuje přímo město, náklady na provoz mírně stouply.

Stovky tisíc navíc. Provoz sportovních areálů na Rakovnicku je dražší než loni

Rakovnicko
Výbuch plynu v Kamenném Újezdu.
Devětadvacátého ledna 2024 měl Leoš Mareš na Instagramu 1 210 839 sledujících. A právě tolik korun poslal na transparentní sbírkový účet učitelce krumlovské základní školy T. G. Masaryka Anně Vlašánkové a její rodině. Těm 13. ledna shořel po výbuchu plynu dům v Kamenném Újezdě. Moderátor tím pokračuje v tradici Dobrodnů, kterou rozjel už v roce 2015.
19 fotografií

Leoš Mareš sliby plní. Daroval přes 1,2 milionu učitelce z Kamenného Újezda

Českobudějovicko
Peníze. Ilustrační foto
Sněmovna v pátek schválila zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz. Zejména se rozšíří okruh subjektů, které budou prověřovat své klienty kvůli možné legalizaci peněz z trestné činnosti. Vládní novelu, která navíc desetinásobně zvyšuje horní hranici jedné z pokut za porušení pravidel proti praní špinavých peněz, nyní dostanou k posouzení senátoři. Předloha má být účinná od měsíce následujícího po jejím vyhlášení ve sbírce.

Sněmovna schválila zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz

Česko
Ilustrační foto.
O více než 200 tisíc korun měl připravit 73letý muž z Lounska svou sousedku. Důvěřivou téměř 80letou seniorku kontaktoval telefonem jako investiční makléř s nabídkou „výhodného investování“. Peníze vyzvedával společný známý, kterým měl být právě soused. Kriminalisté později zjistili, že „neznámý“ investor a soused je stejný člověk, peníze měl prohrát při hazardních hrách. Hrozí mu až pět let za mřížemi.

Osmdesátiletou seniorku z Lounska podvedl soused. Hrál investora, byl falešný

Zločiny a soudy
David Machalík (v bílém) v Líšni naskočil do osmapadesáti zápasů, nyní se s brněnským klubem rozloučil.
Další hráč opouští před jarními boji kádr fotbalové Líšně. Po dvou letech se s klubem z východu Brna loučí střední záložník David Machalík, který posílil druholigového rivala. Nově totiž bude hájit barvy Kroměříže, za kterou už ve středu nastoupil k přípravnému utkání. Při výhře nad olomouckou Sigmou si připsal asistenci u obou gólů Hanácké Slavie. „Machalík chtěl víc peněz, což jsme mu v Líšni nebyli schopní dát,“ shrnul stručně líšeňský předseda Karel Hladiš.
6 fotografií

Machalík opustil Líšeň a zamířil k rivalovi. Chtěl víc peněz, popsal předseda

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Větrání je důležité i v mrazivých zimních měsících. Musí však být krátké a intenzivní
Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?

Jak větrat v mrazech, aby to bylo efektivní: Jde o vaše zdraví, ale i o peníze

Domácnost