ŠTÍTEK: Pensylvánie

Sestava hasičských dovedů.
Smíšený tým z Guggenbergu, součásti obce Tiefgraben (okr. Vöcklabruck), si z Borgo Valsugana odnesl titul mistra světa hasičské mládeže. O trofeje bojovalo 60 skupin ze 22 národů.

Od sousedů: Mladí hasiči mistry světa

Z okolí
Skuteční policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku. Muž, který se představuje jako Jonathan Willis, se vydává za jednoho z nich, ale lže. Nikdo toho jména mezi nimi není ani nebyl
Na sociálních sítích X i Facebook se už od minulého týdne šíří vyjádření údajného odstřelovače Jonathana Willise, který prý měl chránit Donalda Trumpa při jeho vystoupení ve městě Butler v Pensylvánii a který tvrdí, že měl atentátníka včas na mušce, ale jeho nadřízení mu prý zakázali střílet. Toto vyjádření je ale lživé – žádný snajpr jménem Jonathan Willis Trumpovu bezpečnost nezajišťoval a nikdo ho nezná.

Zakázali mi střílet včas, tvrdí falešný snajpr Jonathan Willis. Nikdo ho nezná

Svět
Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal v noci na dnešek SELČ nominaci do listopadových prezidentských voleb.
Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal v noci na dnešek SELČ nominaci do listopadových prezidentských voleb. V úvodu svého projevu vyzval ke sjednocení strany i celé země a prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů. Během více než devadesátiminutové řeči však brzy přešel ke svému tradičně útočnému tónu, píší světové tiskové agentury.

Trump přijal nominaci do prezidentských voleb. Při projevu začal opět útočit

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku. Na sociální síti X se pak začalo šířit video, v němž se údajný atentátník vyznává z toho, že Trumpa a republikány nenávidí. Muž na něm ale není skutečný pachatel útoku
Krátce po střelbě na Donalda Trumpa se na sociální síti X rozšířily záběry dlouhovlasého mladíka v brýlích, natáčejícího sama sebe, jak do kamery anglicky říká: „Jmenuji se Thomas Matthew Crooks. Nenávidím republikány a nenávidím Trumpa. A hádejte co? Máte špatného chlapa.“ Jenže onen mladík není Thomas Matthew Crooks, tedy skutečný střelec na Trumpa, který byl při svém útoku zlikvidován. Jde o internetového trolla.

Kolující video neukazuje reálného střelce na Trumpa, byť se za něj aktér vydává

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Americké úřady zahajují po atentátu na bývalého prezidenta a republikánského kandidáta na znovuzvolení Donalda Trumpa sérii vyšetřování. Všechna budou prověřovat rozhodování tajné služby o organizaci ochrany předvolebního mítinku a možné chyby ve spolupráci s místní policií. Musí zjistit, kde vznikla bezpečnostní mezera, kvůli které se útočník dostal do budovy, ze které střílel.
12 fotografií

Atentát na Trumpa: Proč byla střecha bez policie? Střelec mezeru složek vytušil

Svět
Bývalý americký prezident Donald Trump před delegáty sjezdu své Republikánské strany v pondělí místního času předstoupil s obvazem kolem pravého ucha, které zasáhl střelec na předvolebním mítinku v Pensylvánii.
Bývalý americký prezident Donald Trump se poprvé od sobotního pokusu o atentát objevil na veřejnosti. Před delegáty sjezdu své Republikánské strany v pondělí místního času předstoupil s obvazem kolem pravého ucha, které zasáhl střelec na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Přítomní ho odměnili ovacemi vestoje, uvedla agentura Reuters.

Trump přišel na sjezd Republikánské strany s obvázaným uchem, sklidil ovace

Svět
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Bývalý republikánský prezident Donald Trump v nedělním rozhovoru s New York Post řekl, že měl být mrtvý a sobotní střelbu přežil možná díky štěstí nebo boží pomoci. Lékař, jenž Trumpovi po atentátu ošetřoval prostřelené pravé ucho, podle exprezidenta prohlásil, že nikdy nic takového neviděl a hovořil o "zázraku". Trump podle deníku také řekl, že od prezidenta Joea Bidena bylo "moc hezké", když mu po útoku zavolal. V rozhovoru exprezident zároveň bez bližších podrobností naznačil, že se kampaň bude po incidentu nést ve slušnějším duchu. Novináři měli zakázáno Trumpa vyfotit.
12 fotografií

Měl jsem být mrtvý, přežil jsem asi s boží pomocí, řekl v rozhovoru Trump

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Atentátník, který se v sobotu na předvolebním mítinku v Pensylvánii pokusil zabít bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl členem pensylvánského střeleckého klubu, informuje stanice NBC News s odkazem na oznámení klubu. Podle jeho mladšího spolužáka nebyl mladík přijat do školního střeleckého týmu, protože mu střelba nešla. Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, jehož úřady identifikovaly jako střelce, zabili agenti tajné služby. Trump z pokusu o vraždu vyvázl s poraněním pravého ucha, jeden z účastníků akce zemřel a další dva byli zraněni.
12 fotografií

Atentátník, který zaútočil na Trumpa, byl členem střeleckého klubu

Svět
Policejní odstřelovači na mítinku Donalda Trumpa, kde došlo k útoku.
Po sobotním atentátu na republikánského amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který byl při útoku zraněn, se na internetu rychle rozšířily konspirační teorie a nepodložená a nepravdivá tvrzení, píše server NBC News. V prvních chvílích po střelbě na předvolebním mítinku v Pensylvánii uživatelé sociálních sítí spekulovali nejen o totožnosti útočníka, kterého úřady později identifikovaly, ale také o tom, že atentát byl na politické zadání či dokonce zinscenovaný.
12 fotografií

Zinscenovaný útok či dílo Bidena. Atentát na Trumpa provází konspirační teorie

Svět
Ochranka okamžitě po výstřelech exprezidenta obklopila.
Řada světových státníků dnes odsoudila střelbu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na jeho sobotním předvolebním mítinku v Pensylvánii, při níž byl Trump zasažen do pravého ucha. Dva lidé včetně střelce přišli o život. Čelní představitelé mnoha zemí vyjádřili zděšení, ostře odsoudili politické násilí a popřáli Trumpovi rychlé zotavení.  Útok odsuzují i čeští politici, odmítají zbraně i násilí.

Světoví lídři odsuzují střelbu na Trumpa. Exprezidentovi přejí rychlé zotavení

Svět
Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden už po telefonu hovořil se svým předchůdcem v Bílém domě a soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách Donaldem Trumpem, jenž byl v sobotu zraněn při střelbě na mítinku Butleru v Pensylvánii. Oznámil to Bílý dům. Prezident se rovněž vrací z pobytu ve státě Delaware do Washingtonu. Trumpův volební tým podle agentury DPA oznámil, že republikáni hodlají příští týden navzdory útoku podle plánu uspořádat nominační sjezd strany v Milwaukee.

Biden po telefonu hovořil s postřeleným Trumpem. Vrací se do Washingtonu

Svět
Kandidát na prezidenta a současně bývalý americký prezident Donald Trump krátce po pokusu o atentát
Bývalý americký prezident Donald Trump se podle policie stal na sobotním předvolebním mítinku ve státě Pensylvánie terčem atentátníka. Z útoku, při němž byl střelec zabit, vyvázl jen se zraněním ucha, jeden člen publika ale zahynul a další dva byli zraněni. Trump dnes vyzval Američany k jednotě, prezident Joe Biden útok odsoudil. Stejné reakce přišly od státníků z celého světa včetně těch českých.
12 fotografií

Donald Trump přežil pokus o atentát. Útočníka policie zastřelila

Svět
Pohřeb George Swansona v jeho bílé Corvettě.
V sobotu 25. května uplyne přesně 30 let od jednoho z nejpodivnějších pohřbů 20. století a možná i historie. Jedenasedmdesátiletý George Swanson nechal na hřbitově Bush Creek v Irwinu v Pensylvánii uložit svůj popel do země i se svým milovaným bílým Chevroletem Corvette z roku 1984. Kvůli vykopání hrobu pro auto zakoupil na hřbitově 12 parcel.

Pohřeb století. Místo v rakvi se George Swanson nechal pohřbít v milovaném autě

Historie
Dva ozbrojení iráčtí povstalci ze severního Iráku z doby, kdy do Iráku vstoupila americká armáda a koaliční síly.
Byl pátek 7. května 2004. Skupina pěti maskovaných ozbrojenců vyvlekla v Iráku před zapnutou videokameru spoutaného 26letého Američana Nicholase Evana Berga. Zatímco kamera natáčela, militanti donutili Berga sednout si před ně na zem a přečíst prohlášení, v němž se identifikuje. Pak mu prostřední ozbrojenec uřízl hlavu. O čtyři dny později se děsivé záběry objevily na internetu. Byla to předzvěst toho, co mělo přijít.
10 fotografií

Stětí Američana Nicka Berga v Iráku spustilo hrůzný trend islámských videopoprav

Historie
Softballistka Marina Burkovičová z Arrows Ostrava získala nové zkušenosti během studia na univerzitě v USA.
/FOTOGALERIE/ V jejich rodině se softbalu nejde vyhnout. Marina Burkovičová hraje v Arrows Ostrava se sestrou Robinou, obě ještě trénuje jejich otec. „Rodiče se na hřišti potkali, doma probíráme pouze sport,“ usmála se softbalistka z Ostravy, která se už těší na novou sezonu extraligy. Využít v ní chce také zkušenosti, které nabrala na americké univerzitě. „Tam jsme například jedli před zápasem citron, abychom se nabudili. Celkem to pomohlo,“ dodala Marina Burkovičová.
6 fotografií

Softbalistku Burkovičovou v Americe překvapil citron. S Arrows chce medaili

Ostatní sporty
Lori a George Schappellovi na snímku z roku 2017
V americké Pensylvánii tento měsíc zemřeli sourozenci Lori a George Schappellovi, které Guinnessova kniha rekordů označovala za nejstarší žijící siamská dvojčata. Agentura AP, která o tom informovala, uvedla, že sourozenci se dožili 62 let, čímž překonali lékařské prognózy. Každý z nich měl vlastní kariéry, zájmy i vztahy.

Zemřela nejstarší siamská dvojčata na světě. Lori a Georgovi bylo 62 let

Svět
Dítě s ADHD bývá náročné na výchovu, ale právě ta může značně ovlivnit jeho chování a práci s touto poruchou. Bývá často zaměňováno za nevychované nebo rozmazlené, ale původ je převážně genetický.
Každý z rodičů se jistě setkal, pokud ne osobně, tak ve svém okolí, se strašákem jménem ADHD. Tato porucha začíná v dětství a může pokračovat až do dospělosti. Podle toho, v jaké míře se s ní pracuje, jsou poté na povrch viditelné některé příznaky a symptomy. ADHD však bývá obestřeno různými mýty. Tím nejznámějším asi je, že ADHD je způsobeno špatnou výchovou.

Má dítě ADHD? Často propíraná diagnóza bývá zaměňována i za rozmazlenost

Zajímavosti
Greg Lee (v bílém dresu) v sobotu potvrdil roli jedné z opor Basketu, Ústí nad Labem nasázel osmnáct bodů.
Zahrál si na prestižních univerzitách v Kalifornii, Michiganu a Pensylvánii, následně se před druhou portugalskou ligu dostal až do Brna. Američan Greg Lee ve své premiérové sezoně v barvách Basketu ihned patří mezi hlavní lídry, drží si průměr čtrnácti bodů na zápas. „Užívám si zdejší fanoušky a jejich podporu,“ říká pětadvacetiletý hráč v rozhovoru pro Deník.
99 fotografií

Opora Basketu Lee: Baví mě život v Brně, když budeme držet spolu, máme na titul

Basketbal
Jaromír Jágr pózuje s dresem Philadelphie. Přestupem k rivalovi si poštval proti sobě fanoušky Pittsburghu.
Jaromír Jágr po čtvrtstoletí znovu pobláznil Pittsburgh. Stejně jako v devadesátkách, kdy Tučňáky dovedl ke dvěma Stanley Cupům. Během slavnostního ceremoniálu, při kterém Jágrův dres s ikonickou 68 vystoupal pod strop arény, aplaudoval legendě Penguins plný dům. Ne vždy ale byl Jágr pro místní fanoušky modlou. V Pittsburghu se na něj v minulosti i pískalo a bučelo, byl vnímán jako zrádce.
6 fotografií

Jágrova katarze. V Pittsburghu nebyl vždy jen modlou, dokázal vyvolat i nenávist

Hokej
Libor Hájek se po pěti letech rozloučil s New Yorkem Rangers.
Ačkoliv v posledních sezonách víc seděl na tribuně nebo nastupoval za farmu v AHL, bývalý obránce hokejové Komety Libor Hájek svůj sen o stálém místě v NHL nevzdává. Odchovanec brněnského klubu sice v létě neuspěl na zkoušce v Pittsburghu Penguins, ale o šanci zahrát si tam ještě zabojuje. Dohodl se totiž na roční smlouvě na farmě celku z Pensylvánie Wilkes-Barre/Scranton Penguins.

Nechtěli ho, ale Hájek boj o NHL nevzdává. V zámoří pokračuje

Hokej
Libor Hájek se po pěti letech rozloučil s New Yorkem Rangers.
Ačkoliv v posledních sezonách víc seděl na tribuně nebo nastupoval za farmu v AHL, bývalý obránce hokejové Komety Libor Hájek svůj sen o stálém místě v NHL nevzdává. Odchovanec brněnského klubu sice v létě neuspěl na zkoušce v Pittsburghu Penguins, ale o šanci zahrát si tam ještě zabojuje. Dohodl se totiž na roční smlouvě na farmě celku z Pensylvánie Wilkes-Barre/Scranton Penguins.

Nechtěli ho, ale Hájek boj o NHL nevzdává. V zámoří pokračuje

Hokej
Matvej Mičkov nastupuje v ruské KHL za tým Petrohradu
Za normálních okolností by se nyní připravoval po boku svých vrstevníků na premiérový ročník v zámoří. Pozvánka na předsezonní kemp od vedení Philadelphie, která si před nedávnem ukázala na ruského teenagera Matveje Mičkova v rámci tradičního draftu NHL, však ke svému adresátovi ani nedorazila. V zemi válečného agresora totiž mají o osudu svého generačního talentu jasno. Chceš odejít? Se zlou se potážeš. A tak se z osmnáctiletého šikuly ve službách Petrohradu stal pouhopouhý fanoušek na tribuně.

Pomsta, nebo další Fedotov? Ruský talent místo boje o NHL vysedává na tribuně

Hokej
Pracovník letiště kontroluje cestující. Ilustrační snímek
Ve Spojených státech zatkli muže, který se na letišti v Pensylvánii pokusil odbavit zavazadlo s výbušninou. Jedná se o potížistu, jenž dříve páchal malé krádeže, obchodoval s drogami a dopustil se několika přestupků. Nikdy ale dle dostupných informací neměl radikální názory. Vyšetřovatelé proto nechápou, co jej k činu vedlo.

Muž se pokusil do letadla propašovat kufr s bombou. Zachytily ho kamery

Svět
Lindy Sue Biechlerovou útočník v jejím bytě sexuálně napadl a ubodal. Policisté měli několik podezřelých, u všech se nicméně prokázala jejich nevina. Vraha se podařilo dopadnout až letos, po více než 46 letech. Ilustrační foto.
Lindy Sue Biechlerové bylo teprve 19 let, když se jí útočník vtlačil do bytu ve městě Lancaster v americké Pensylvánii. Bylo před Vánoci roku 1975 a vrah mladou dívku v jejím vlastním domově znásilnil a brutálně ubodal. Na jejím těle našli celkem devatenáct bodných ran. Pachatel však dlouhé roky unikal spravedlnosti. Nyní, po více než 46 letech, je konečně za mřížemi.

Dívku před 46 lety ubodal. Vraha teď odhalil rodokmen, policii jméno šokovalo

Svět
David Jessen se představil na dvou olympiádách.
Česká sportovní gymnastika měla v posledních letech jasného krále. David Jessen ovládl čtyři poslední šampionáty, o víkendu bude mít možnost přidat pátý triumf. V Brně v hale v Kounicově ulici se totiž v sobotu odpoledne a v neděli uskuteční mistrovství republiky ve sportovní gymnastice, na kterém pořadatelé rozdělí medaile jak na jednotlivých nářadích, tak i ve víceboji mužů a žen. Pro Jessena se bude jednat o poslední závod v kariéře, ve kterém chce dát profesionálnímu sportu sbohem.

Medicíně dal přednost před gymnastikou. S kariérou se Jessen rozloučí v Brně

Ostatní sporty
Policie v USA vyšetřuje kriminální čin.
Svého snoubence viděla těhotná Carmela Kingová naposledy, když ho vysadila na venkově v Pensylvánii. Tam se měl s bývalým kolegou vydat na loveckou výpravu. V průběhu víkendu jí ale přestal odpovídat. Její poslední zpráva „Miluji tě,“ zůstala nepřečtená. Když ho jela vyzvednout, otec jejího dítěte už nežil. Mrtvé tělo Petera Bernarda Spencera leželo na trávníku před chatou s devíti kulkami v zádech.

Kolega ho pozval na loveckou výpravu. Našli ho mrtvého s devíti kulkami v zádech

Svět
Za vraždu odsouzený milionář Robert Durst.
Dědic newyorského realitního impéria Robert Durst zemřel z přirozených příčin v 78 letech v nemocnici v kalifornském městě Stockton, kde byl hospitalizován kvůli četným zdravotním problémům. Pouhé čtyři měsíce po odsouzení z vraždy kamarádky a novinářky Susan Bermanové. Byl také odsouzený a podezřelý z vraždy bývalé manželky. S odvoláním na Durstova právníka o tom informují americká média.

Zabil novinářku, možná i manželku. Odsouzený milionář Durst zemřel ve vězení

Svět
Záchranáři po výbuchu v dole Darr, k němuž došlo 19. prosince 1907. Exploze měla katastrofální následky
Dvě stě čtyřicet horníků nastoupilo dne 19. prosince 1907 do práce v uhelném dole Darr v Pensylvánii. Jenom jeden se vrátil domů. Všechny ostatní zabila exploze, která se stala nejhorší katastrofou při těžbě uhlí v pensylvánských dějinách. Mezi oběťmi byly i děti. Katastrofa krutě zasáhla také země tehdejšího soustátí Rakouska-Uherska, protože většinu mrtvých tvořili přistěhovalci ze střední Evropy. Včetně Slováků.
8 fotografií

Chtěli si přivydělat, do dolu šli tajně i s rodinami. Čekala na ně hrůzná smrt

Svět
Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun
Před dvaceti lety, 11. září 2001 odpoledne, jsem v koruně stromu v rodinné zahradě usilovně třásl větvemi, abych dolů na rozprostřené plachty dostal z větví dozrálé trnky.

Válka s terorismem trvá

Názory z regionu