ŠTÍTEK: průzkum

Ilustrační foto.
Na začátku září zveřejnila agentura Kantar předvolební průzkum, který přisuzoval hnutí ANO zisk 37,5 % hlasů. Druzí měli skončit Piráti, se ziskem 16 procent. Třetí příčku přisoudil průzkum se ziskem 10 procent Starostům a nezávislým.

Předvolební průzkumy v Ústeckém kraji nevyšly

Ústecko
Ilustrační foto
Zatímco před volbami do Poslanecké sněmovny bývají voliči „masírováni“ velkým množstvím průzkumů, u krajských voleb bývá odhad výsledků složitější. Do hry se dostávají lokální uskupení a svou roli hraje také nízká volební účast, jelikož krajské volby patří po evropských a senátních k těm méně oblíbeným.

ANO asi zvítězí, na post hejtmana to stačit nemusí

Z okolí
Bankovky. Ilustrační snímek
První vlna koronavirové pandemie a související omezení v návaznosti na nouzový stav se podepsaly na finančním zdraví českých domácností. Finanční dopad zaznamenala téměř třetina Čechů. Osm procent dotazovaných přišlo o práci, další pětině se snížil příjem. Vyplývá to z průzkumu mezi 605 respondenty, který uskutečnila výzkumná agentura Perfect Crowd pro investiční startup Fondee.  
20 fotografií

Následky první vlny pandemie: Finanční dopad zaznamenala téměř třetina Čechů

Ekonomika
Volební urna. Ilustrační snímek
Hnutí ANO si ve volebním průzkumu agentury STEM letos v září pohoršilo z květnových 33,7 procenta hlasů na 28,4 procenta. Poprvé od roku 2017 tak mělo v modelu hlasování ve sněmovních volbách od STEM méně než 30 procent hlasů. Vyplývá to z průzkumu STEM pro televizi CNN Prima News. ANO by volby i navzdory poklesu znovu vyhrálo s velkým náskokem proti druhým Pirátům a třetí ODS.  
5 fotografií

Pád ANO pod 30 procent potvrdil další průzkum. Volby by však vyhrálo s náskokem

Česko
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Největší podporu mezi lidmi si stále drží ANO, které by v srpnu podle modelu agentury Kantar CZ vyhrálo volby do Sněmovny s 27,5 procenta hlasů. Nicméně proti červnu jeho podpora klesla o 4,5 procentního bodu. Naopak strany, které by skončily na dalších místech, tedy Piráti, ODS a SPD, si polepšily. Z volebního modelu, který dnes zveřejnila Česká televize, plyne, že Piráty by v srpnu volilo 19,5 procenta lidí, ODS 15 procent a SPD osm procent.

Podpora hnutí ANO oproti červnu klesla, ukázal volební průzkum Kantar CZ

Česko
Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden
Americký prezident Donald Trump zaostává za svým demokratickým vyzyvatelem do listopadových voleb Joem Bidenem v celoamerickém měřítku o devět procentních bodů. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na dnes zveřejněný průzkum společnosti Ipsos mezi lidmi, kteří se chystají k volbám. Šetření podle Reuters rovněž ukázalo, že se Trumpovi nedaří příliš mobilizovat voliče z amerických předměstí svým tvrdým postojem vůči kriminalitě, jež doprovázela v posledních měsících protesty v některých městech.
12 fotografií

Prezident USA Trump zaostává za Bidenem. Ztrácí na něj devět procent

Svět
Zimující vrápenec malý.
Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku je nejpočetnějším zimovištěm netopýra velkého v České republice. V celkovém počtu zimujících netopýrů je pak na druhém místě za Javoříčskými jeskyněmi nedaleko Litovle. Jejich stavy stále stoupají. Vyplývá to z celoživotního průzkumu zoologa Jana Zimy, který loni zemřel. Jeho data nedávno zveřejnili vědci Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.
3 fotografie

Netopýři v Býčí skále? Jejich zimování je unikátní, říkají odborníci

Zvířecí deník a chovatelství
Praha představila nové návrhy stanic metra připravované linky D. Stanice Olbrachtova, umělecké ztvárnění Vladimír Kokolia.
Stavba pražského metra D mezi Pankrácí a Olbrachtovou začne pravděpodobně až na jaře 2021, tedy asi o půl roku později. Původně měla ražba začít letos v září. Na dotaz ČTK to uvedl vedoucí oddělení komunikace pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Kvůli pandemii koronaviru se DPP prodloužilo například stavební řízení nebo lhůty pro výběrová řízení. Stavební řízení protáhlo rovněž množství připomínek. DPP dokončil v létě část geologického průzkumu na Pankráci. Metro D v první fázi spojí Pankrác a Písnici.
23 fotografií

Covid zbrzdil stavbu metra D. Ražba začne zřejmě až příští rok na jaře

Praha
Kandidáti na Hejtmana Královéhradeckého kraje
/FOTOGALERIE/ Zástupci šesti nejsilnějších politických uskupení v Královéhradeckém kraji debatovali na kosteleckém zámku s redakcí Deníku. Kandidáti, mezi kterými se pravděpodobně ukrýval i budoucí hejtman, představili své priority do voleb i názory na kontroverzní témata.
39 fotografií

Lídři do krajských voleb odkryli své karty

Z okolí
Liberečtí chemici.
/FOTO/ Síly rychlé reakce NATO jsou speciální mnohonárodní jednotky, které slouží Alianci v případě, že je nutné okamžitě zasáhnout kdekoli na světě. Jednotky vykonávají různé druhy misí, včetně civilní ochrany, mírových operací nebo použití síly. Příští rok budou součástí těchto jednotek i liberečtí armádní chemici z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.
9 fotografií

Armádní chemici z Liberce cvičí na mise. Příští rok budou připraveni k nasazení

Liberecko
Zřícenina hradu Potštejna, Rychnovsko, Královéhradecký kraj
Na druhém místě v unikátním srovnávacím průzkumu Místo pro život 2020 skončil Královéhradecký kraj. Vítězem průzkumu se na základě hodnocení odborné poroty stalo hlavní město Praha. Projekt vyhodnocuje životní podmínky v jednotlivých krajích a snaží se upozorňovat na nejlepší regiony České republiky.

Královéhradecký kraj je druhým nejlepším Místem pro život

Z okolí
Volby. Ilustrační snímek
Volby do Sněmovny by v srpnu podle modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO. Stejně jako v březnu na počátku koronavirové pandemie v ČR by ho volilo 29,5 procenta lidí. S velkým odstupem za ním by skončili Piráti s podporou 12,5 procenta. Proti březnu tak předstihli ODS, která mírně ztratila a s 11 procenty by skončila třetí. Do dolní parlamentní komory by se dostalo zřejmě ještě šest stran. Vyplynulo to z průzkumu, který Median provedl v době od 1. do 27. srpna.
5 fotografií

Sněmovní volby by vyhrálo ANO, Piráti v průzkumu předstihli ODS

Česko
Vlajky ČR a EU, voleb do Evropského parlamentu - ilustrační foto.
Evropské unii (EU) jako celku důvěřuje více Čechů, než kolik jich unii nedůvěřuje. V případě jednotlivých unijních institucí jako jsou Evropský parlament či Evropská komise ale u lidí převládá nedůvěra. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ve srovnání se stejným výzkumem z loňského dubna se letošní výsledek výrazněji neliší. Větší míře důvěry než EU se u Čechů těší Organizace spojených národů a Severoatlantická aliance.

Polovina Čechů stále důvěřuje Evropské unii, ukázal průzkum

Evropa pro Čechy
Na nové semafory si někteří motoristé a chodci stále nemohou zvyknout.
Žďár nad Sázavou – Dopravní situaci ve městě chtějí komplexně vyřešit ve Žďáře nad Sázavou. Zaměří se nejen na parkování, intenzitu dopravy, místní propojky a cyklistiku, ale také na městskou hromadnou dopravu. Místní obyvatelé aktivitě radnice sice fandí, na druhou stranu se ale ptají, proč se na komplexní řešení nepočkalo i s novými semafory. Ty jsou mnohým stále trnem v oku
11 fotografií

Žďár chystá změny v dopravě. Ze semaforů mnohým tečou nervy

Žďársko
Průzkum hrobky Vojtěcha z Pernštejna
Pověst tvrdí, že kdo vstoupí do hrobky Vojtěcha z Pernštějna, stihne ho kletba a zemře. Archeologové, kteří tento týden krytpu v pardubickém kostele sv. Bartoloměje prozkoumali, mají zdá se pro strach uděláno. Průzkum pouhých osmdesát centimetrů vysoké krypty probíhal nedestruktivními metodami, pomocí sondy s kamerou.
6 fotografií

Prokletou hrobku Pernštejnů zkoumají archeologové

Pardubicko
Srpnový archeologický průzkum na severní skále hradu Kalich u Třebušína přinesl řadu objevů.
Šipky pocházející ze střel do kuše, olověný projektil z palné zbraně nebo kamenná skříňka, ve které byly umístěny zvířecí kosti či nádoby. To jsou některé z objevů, které během srpna při průzkumu severní skály hradu Kalich u Třebušína našli odborníci z mosteckého Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech (ÚAPPSZ) společně se studenty Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.  
26 fotografií

Na hradě Kalich u Třebušína našli šipky do kuše i tajemnou kamennou skříňku

Věda a technika
Veteráni v krajských soutěžích.
/INFOGRAFIKA/ Skončí nebo vydrží? Mnozí se ptají, jak se po pauze zachovají fotbaloví veteráni, kteří už před vypuknutím koronavirové krize uvažovali o konci kariéry. Zlomí je dlouhá přestávka? Zřejmě ne. Většina má totiž jasno – mlaďase v tom nenecháme a budeme pokračovat! Jak starší hráči vnímají dnešní zelenáče a co jim z předchozí doby nejvíce schází? Podívejte se na unikátní průzkum Deníku!

Těžká doba pro veterány. Co je drží u fotbalu? To zjistíte v unikátním průzkumu

Kraje
Na Zámečku u Lanškrouna se zkoumaly paranormální jevy
V květnu se mi ozvali členové Společnosti pro výzkum paranormálních jevů z.s. s tím, že by rádi přijeli se svými přístroji a zkusili natáčet ve věži i sklepení možné projevy paranormální aktivity. Při předběžné návštěvě Zámečku před prázdninami si dvě členky této společnosti prohlédly všechny dostupné prostory, aby si předběžně mohly promyslet rozmístění statických kamerových systémů.

Letošní 14 rok je na Zámečku rozhodně zvláštní, možná i přelomový

Čtenář reportér
Výdejní okénko pražské restaurace
Krize kvůli pandemii koronaviru zasáhla více než třetinu zaměstnanců v Česku. Vyplývá to z průzkumů personální agentury Grafton Recruitment z letošního února a června. Většinou účastníci průzkumů zaznamenali pokles mezd. O práci podle průzkumů přišla asi čtyři procenta ekonomicky aktivních lidí ve věku od 18 do 65 let. Nejčastěji pociťovali dopady krize na své pracovní podmínky manuálně pracující lidé nebo pracovníci v ubytovacích a stravovacích službách.
15 fotografií

Koronakrize zasáhla třetinu zaměstnanců. O práci přišly čtyři procenta lidí

Ekonomika