ŠTÍTEK: rakovina

Masarykův onkologický ústav v Brně.
Je to ortel smrti. Pacienti s rakovinou slinivky břišní mohou přinejlepším doufat, že jim zbývá pár let. Drtivé většině z nich lepší vyhlídky lékaři nabídnout nemohou. Doposud. Vědci z Masarykova onkologického ústavu spolu se zahraničními kolegy vyvinuli novou metodu diagnostiky nádoru pankreatu. Je citlivější a dovede karcinom odhalit včasněji. Tím zvyšuje naději na úspěšnou léčbu.

Naděje pro pacienty: vědci v Brně brojí proti rakovině slinivky, novou metodou

Brněnsko
Pro Tělo s příbehem
Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Příběh šestatřicetileté Veroniky je příběhem plným slz a bolesti, také velkého zklamání. O to více ale její osud zračí skutečnosti, o které v našich životech opravdu jde.
8 fotografií

Tělo s příběhem: Jsem Veronika a žiji s rakovinou. Přesto díky, že můžu

Čtenář reportér
Pro Tělo s příbehem
Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Příběh šestatřicetileté Veroniky je příběhem plným slz a bolesti, také velkého zklamání. O to více ale její osud zračí skutečnosti, o které v našich životech opravdu jde.
8 fotografií

Tělo s příběhem: Jsem Veronika a žiji s rakovinou. Přesto díky, že můžu

Čtenář reportér
Výstava ke zlepšení životního stylu a prevenci nádorů se koná v Urban centru v Brně do 25. února 2022.
Interaktivní výstava zaměřená na prevenci onkologických onemocnění je ke zhlédnutí v brněnském Urban centru v Mečové ulici. Lidé tam získají inspiraci pro zlepšení životního stylu, zjistí zda mají ideální tělesnou hmotnost či se seznámí s aktuálními informacemi o nádorech a vzniku onkologických onemocnění. Výstava nese název Zažijte s námi prevenci. Nic nestojí, ale má cenu života. Koná se do pátku 25. února.
14 fotografií

O nádorech a prevenci: na interaktivní výstavě v Brně vás proměří studenti

Brněnsko
S péčí o kůži a vlasovou pokožku pomáhá ženám projekt Nebýt na to sama. Ve spolupráci se svatoanenskou nemocnicí otevřely autorky iniciativy speciální onkokosmetickou poradnu.
Když jí lékaři brněnské svatoanenské nemocnice na jaře loňského roku diagnostikovali rakovinu tlustého střeva s metastázemi do jater, doufala Michaela Bláhová, že se na ní následná chemoterapie podepíše v co nejmenším měřítku. Kvůli častým vedlejším účinkům moderních preparátů se však u pacientky vyskytla těžká reakce. „Podstoupila jsem komplikovanou, ale úspěšnou operaci. Následná chemoterapie a speciální bioléčba mi ale celý obličej posela akné. Na pravé oko jsem téměř neviděla, v ústech převládaly pocity jako po spálení,“ vzpomíná žena.
6 fotografií

Kvůli rakovině přišla o vlasy: pomoc našla ve speciální poradně v Brně

Brněnsko
Petra Kykalová z Vysokého Veselí
V březnu 2015 jsem šla na běžnou gynekologickou prohlídku. Cytologii jsem měla v pořádku. V srpnu už bylo všechno špatně. Rakovina děložního čípku přišla jako blesk z čistého nebe a já musela bojovat o život, napsala čtenářka Petra Kykalová z Vysokého Veselí do redakce časopisu Překvapení. Deník emočně vypjatý příběh přináší v plném znění. A jak pokračuje?

Rakovina děložního čípku zaútočila znovu a silněji, Petra se ale nevzdala

Zdraví
Šumperská nemocnice jako jedna z mála v České republice odstraňuje nádory prsu s pomocí magnetické detekce sentinelových uzlin.
Nemocnice Šumperk začala operovat nádory prsu. Díky nově zakoupenému přístroji mohou její lékaři tyto nádory operovat šetrnějším způsobem, při kterému nemusí zbytečně odstraňovat zdravou tkáň. Nemocnice Šumperk je jednou z mála v Česku a zatím jediná v Olomouckém kraji, která tímto způsobem nádory prsu odstraňuje.

V šumperské nemocnici odstraňují nádory prsu. Novou šetrnou metodou

Šumpersko
Plzeňský tatér Jakub Oubrecht a jeho práce. Na snímcích je vidět stav před tetováním a po něm.
Šestačtyřicetiletá Lenka z Klatovska a sedmačtyřicetiletá Petra z Vysočiny mají hodně společného. Obě prodělaly rakovinu prsu a musely podstoupit mastektomii – chirurgický zákrok, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza, až na výjimky i s prsním dvorcem a bradavkou. Na ňadrech to samozřejmě zanechá nesmazatelné stopy, s nimiž se ženy jen těžko vyrovnávají. Mnoho lidí tomu nevěřilo, ale oběma dámám před padesátkou vrátilo sebevědomí tetování.
13 fotografií

Zázrak jménem tetování. Nádor je připravil o prsa, kresby ženám vrací sebevědomí

Ženy
Katka Houserová dnes. Foto Hana Jakubcová
Tu energii by jí mohl kdekdo závidět. Jak paradoxní. Nemít i v místnosti zakryté vlasy, člověk by ani nepoznal, že se léčí s rakovinou. A to v pouhých osmadvaceti letech. „Už teď plánuju, co všechno budu dělat a zařizovat, až se uzdravím,“ říká důrazně. Seznamte se: Katka Houserová, založením podnikavá optimistka.
3 fotografie

Katka: Tuší, že dno už bylo. Snad

Čtenář reportér
Nádorová onemocnění jsou v Evropské unie druhou nejčastější příčinou úmrtí…
U třech milionů lidí byla v EU v roce 2018 nově diagnostikována rakovina a ve stejném roce 1,4 milionu na rakovinu zemřelo. Nádorová onemocnění jsou v Evropské unie druhou nejčastější příčinou úmrtí. V části populace od 45 do 64 let je v rostoucím počtu evropských zemí rakovina příčinou smrti číslo jedna. Přibližně 40 procent Evropanů bude během svého života s touto chorobou bojovat.
5 fotografií

Na téměř polovinu Evropanů čeká rakovina. Umírá jich víc, než musí

Česko a EU
Z preventivního školení s názvem Prsakoule v učebně Obchodní akademie ve Vlašimi.
Prasakoule, tak podivný ale na první dobrou srozumitelný název mělo školení zaměřené na prevenci rakoviny, jímž prošli studenti Obchodní akademie Vlašim. „Možnost vyslechnout si přednášku s tímto názvem měli žáci 2. B a 2. C,“ potvrdila Martina Mlýnková, školní metodička prevence s tím, že přednášku pro vlašimskou střední školu zajišťovala agentura Loono sdružující mladé lékaře a mediky.
7 fotografií

OBRAZEM: Studenti z akademie prošli přednáškou zaměřenou na prevenci rakoviny

Benešovsko
Sindy má důvod k radosti - našla své doma.
V tomto seriálu vám přinášíme osudy psích duší, které nalezly lásku a pochopení až poté, co si prožily své a často nehezké. Příběhy jednotlivých pejsků pro vás zpracovala Sylva Kaplanová, která je sama patronkou některých z nich. Osud Sindy jste poznali tento týden, to jsme však ještě netušili, že její příběh přinese ještě jednu dramatickou situaci…
6 fotografií

Psí osudy: Seznámili jste se se Sindy, v těchto dnech její příběh pokračoval

Čtenář reportér
Jihoafrický exprezident Frederik Willem de Klerk
Poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky a nositel Nobelovy ceny za mír Frederik Willem de Klerk dnes zemřel ve věku 85 let. S odvoláním na nadaci F. W. de Klerka o tom informovala agentura Reuters. Nadace v prohlášení uvedla, že bývalý prezident bojoval s rakovinou a dnes ráno zemřel pokojně ve svém domě v Kapském Městě.

Zemřel poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky de Klerk. Měl 85 let

Svět
Zkušený zlínští fotbalisté Tomáš Poznar, Martin Fillo a Václav Procházka absolvovali ve zlínské nemocnici Tomáše Bati preventivní vyšetření prostaty a varlat.
Jdou příkladem. Fotbalisté Zlína coby profesionální sportovci dobře vědí, že o zdraví a své tělo se musí pečlivě starat. Nejen proto trojice zkušených hráčů Fastavu v úterý absolvovala ve zlínské nemocnici Tomáše Bati preventivní vyšetření prostaty a varlat. Jako první se do tradiční kampaně Movember, která má upozornit zejména muže na rizika onemocnění rakovinou, zapojili kapitán Tomáš Poznar a další mazáci Martin Fillo s Václavem Procházkou. Ti si také nechávají narůst kníry.
3 fotografie

Ševci absolvovali vyšetření prostaty a varlat. Chtějí inspirovat i další muže

FORTUNA:LIGA
Histologický snímek rakovinné prsní tkáně. Růžově zbarvené toky představují normální pojivovou tkáň, tmavě jsou zbarveny rakovinné buňky
Téměř devět z deseti lidských genů se objevuje alespoň v jedné ze studií souvisejících s rakovinou, a ty, které se zatím do žádné studie nedostaly, tam nejspíše přibudou v příštích letech. Zjistila to nová podrobná analýza vědeckého výzkumu. Může to být problém: mají-li vědci zkoumat téměř jakýkoli gen kvůli jeho možnému vztahu k rakovině, může to zpomalit hledání skutečných genetických příčin onemocnění.
5 fotografií

Až 90 procent genů může mít něco společného s rakovinou, říká vědec

Věda a technika
Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
Obezita, cukrovka 2. typu, vysoký cholesterol, infarkty, nádory. Počet pacientů s těmito problémy stále narůstá. Češi navíc mají v Evropě jednu z nejdelších „dob strávených v nemoci“ a svalovat to pouze na genetiku rozhodně nemůžeme, upozorňuje v rozhovoru Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
4 fotografie

Čtvrtinu života strávíme s nemocí, upozorňuje kardiolog Michal Vrablík

Zdraví
Jaroslav Tůma mladší používá k vyšetření rakoviny prostaty softwarovou fúzní cílenou biopsii.
Jediní na Vysočině a jedni z mála v České republice. Urologické oddělení novoměstské nemocnice používá unikátní metodu vyšetření rakoviny prostaty - softwarovou fúzní cílenou biopsii. „Jde o spojení obrazu z vyšetření magnetickou rezonancí s ultrazvukem. Začali jsme s ní v souvislosti s novým přístrojem, který jsme dostali v roce 2018. V říjnu 2018 jsme díky němu cíleně bioptovali prvního pacienta,“ říká Jaroslav Tůma mladší, lékař, který touto metodou pacienty v novoměstské nemocnici vyšetřuje.
7 fotografií

I sexuálně aktivní muži mohou onemocnět rakovinou prostaty, říká urolog Tůma

Zdraví
Jan Brábek
/ROZHOVOR/ V médiích získal přezdívku „krotitel metastáz“. Lehce bulvární příměr má však své opodstatnění. Český vědec, docent RNDr. Jan Brábek, Ph.D., z Katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze a výzkumného centra BIOCEV stojí za zcela novou kategorií protinádorových léků známých jako migrastatika a cílících na metastáze. Tedy problém, který v případě onkologického onemocnění obvykle představuje tu nejfatálnější roli. Rozhovor přinesl přední český časopis Květy.
2 fotografie

Krotitel metastáz. Mladý Čech je velkou nadějí pro nemocné rakovinou

Zdraví
Rodiče kupovaly kytičky pro své ratolesti. Lucinka, žákyně 4. třídy, na Náměstí Přemysla Otakara v Litovli.
Letos v září se konal již dvacátý pátý ročník celonárodní sbírky Ligy proti rakovině. Do Kytičkového dne, jaký byl původní název sbírky, se náš Onko klub Slunečnice Olomouc, který letos oslavuje dvacet let od svého založení, zapojuje každoročně. Vyjadřuje tak podporu poslání Ligy proti rakovině. Za fotoreportáž velice děkujeme Věře Kratochvílové.
5 fotografií

Onko klub Slunečnice Olomouc se už 20 let zapojuje do Kytičkového dne

Čtenář reportér
Rodiče kupovaly kytičky pro své ratolesti. Lucinka, žákyně 4. třídy, na Náměstí Přemysla Otakara v Litovli.
Letos v září se konal již dvacátý pátý ročník celonárodní sbírky Ligy proti rakovině. Do Kytičkového dne, jaký byl původní název sbírky, se náš Onko klub Slunečnice Olomouc, který letos oslavuje dvacet let od svého založení, zapojuje každoročně. Vyjadřuje tak podporu poslání Ligy proti rakovině. Za fotoreportáž velice děkujeme Věře Kratochvílové.
5 fotografií

Onko klub Slunečnice Olomouc se už 20 let zapojuje do Kytičkového dne

Čtenář reportér
Pionýři z Holešova se aktivně zapojili do „Květinkového dne“.
Dne 29. září 2021 se uskutečnil tradiční „Květinkový den“ - Český den proti rakovině. Jednalo se už o 25. ročník celonárodní květinkové sbírky, který organizuje Liga proti rakovině. V ulicích se pohybovali mladí lidé, žáci a studenti ve žlutých tričkách a nabízeli kolemjdoucím občanům žluté kytičky. Zapojili se do ní členové PS M.Očadlíka, členové PDM a také dobrovolníci z řad dospělých.

Pionýři z Holešova se aktivně zapojili do „Květinkového dne“

Čtenář reportér
Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo.
Až do 7. října bude Obchodní dům Zlín ve večerním čase „svítit“ narůžovo. Neobvyklý vzhled známé baťovské dominanty je součástí akce Růžový říjen, kterou pořádá Obchodní dům s Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve prospěch zlínské onkologie. Akce byla slavnostně zahájena v pátek 1. října a provázel ji happening s působivou světelnou show. Několikaminutovou projekci připravil zlínský fotograf a výtvarník Jsf Abb s Marianem Cekotou, Lukasem Kubou a Studiem Cigánov, ve spolupráci s ROBE Lighting, výrobcem profesionální techniky z Valašského Meziříčí. V duchu osvětového tématu projekce symbolicky ukázala „cestu naším barevným životem, který zůstává barevný i přes veškeré jeho černobílé zkoušky.“
10 fotografií

Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo, podpoří zlínskou onkologii

Čtenář reportér
Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo.
Až do 7. října bude Obchodní dům Zlín ve večerním čase „svítit“ narůžovo. Neobvyklý vzhled známé baťovské dominanty je součástí akce Růžový říjen, kterou pořádá Obchodní dům s Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve prospěch zlínské onkologie. Akce byla slavnostně zahájena v pátek 1. října a provázel ji happening s působivou světelnou show. Několikaminutovou projekci připravil zlínský fotograf a výtvarník Jsf Abb s Marianem Cekotou, Lukasem Kubou a Studiem Cigánov, ve spolupráci s ROBE Lighting, výrobcem profesionální techniky z Valašského Meziříčí. V duchu osvětového tématu projekce symbolicky ukázala „cestu naším barevným životem, který zůstává barevný i přes veškeré jeho černobílé zkoušky.“
10 fotografií

Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo, podpoří zlínskou onkologii

Čtenář reportér
Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo.
Až do 7. října bude Obchodní dům Zlín ve večerním čase „svítit“ narůžovo. Neobvyklý vzhled známé baťovské dominanty je součástí akce Růžový říjen, kterou pořádá Obchodní dům s Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve prospěch zlínské onkologie. Akce byla slavnostně zahájena v pátek 1. října a provázel ji happening s působivou světelnou show. Několikaminutovou projekci připravil zlínský fotograf a výtvarník Jsf Abb s Marianem Cekotou, Lukasem Kubou a Studiem Cigánov, ve spolupráci s ROBE Lighting, výrobcem profesionální techniky z Valašského Meziříčí. V duchu osvětového tématu projekce symbolicky ukázala „cestu naším barevným životem, který zůstává barevný i přes veškeré jeho černobílé zkoušky.“
10 fotografií

Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo, podpoří zlínskou onkologii

Čtenář reportér
Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo.
Až do 7. října bude Obchodní dům Zlín ve večerním čase „svítit“ narůžovo. Neobvyklý vzhled známé baťovské dominanty je součástí akce Růžový říjen, kterou pořádá Obchodní dům s Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve prospěch zlínské onkologie. Akce byla slavnostně zahájena v pátek 1. října a provázel ji happening s působivou světelnou show. Několikaminutovou projekci připravil zlínský fotograf a výtvarník Jsf Abb s Marianem Cekotou, Lukasem Kubou a Studiem Cigánov, ve spolupráci s ROBE Lighting, výrobcem profesionální techniky z Valašského Meziříčí. V duchu osvětového tématu projekce symbolicky ukázala „cestu naším barevným životem, který zůstává barevný i přes veškeré jeho černobílé zkoušky.“
10 fotografií

Zlínský Obchodní dům se rozsvítil narůžovo, podpoří zlínskou onkologii

Čtenář reportér