ŠTÍTEK: rakovina

Ondřej Gregor shání na léčbu svého táty Vladimíra Píchy velký finanční obnos.
Když Ondřej Gregor zaslechl třesoucí se hlas svého otce, věděl, že se k němu musí dostat hned, jinak bude pozdě. Do té doby byl 55letý Vladimír Pícha aktivním mužem v plné síle a věnoval se naplno své práci, koníčkům, ale hlavně rodině a malým vnoučkům. V důsledku nádorového ložiska s četnými metastázemi a následného ochrnutí na polovinu těla je však nyní on tím, o koho se musí rodina starat. Za vše mohlo jediné znaménko.
5 fotografií

Pomoz mi, prosím, ozvalo se z telefonu. Ondřej potřebuje pro tátu 5 milionů

Zdraví
Brněnská fakultní nemocnice od května jako první v České republice otevřela Centrum precizní medicíny.
/VIDEO/ Bolest břicha, návštěva obvodního lékaře, vyšetření a zdrcující zjištění. Takový je příběh jedenašedesátileté Jany Králíkové, které lékaři před dvěma lety diagnostikovali velký nádor slinivky s metastázemi. S takovýmto onemocněním přežívají léčení pacienti obvykle rok. Nádor Jany Králíkové se ale začal díky léčbě na míru zmenšovat, až úplně zmizel. Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno se začnou takzvanou precizní medicínou ještě více zabývat.

Dávali jí rok života, po dvou letech je zdravá. Pomohla precizní medicína z Brna

Regiony
Brněnská fakultní nemocnice od května jako první v České republice otevřela Centrum precizní medicíny.
/VIDEO/ Bolest břicha, návštěva obvodního lékaře, vyšetření a zdrcující zjištění. Takový je příběh jedenašedesátileté Jany Králíkové, které lékaři před dvěma lety diagnostikovali velký nádor slinivky s metastázemi. S takovýmto onemocněním přežívají léčení pacienti obvykle rok. Nádor Jany Králíkové se ale začal díky léčbě na míru zmenšovat, až úplně zmizel. Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno se začnou takzvanou precizní medicínou ještě více zabývat.

Dávali jí rok života, po dvou letech je zdravá. Pomohla precizní medicína z Brna

Brněnsko
Evropský den melanomu každoročně odhalí při bezplatném vyšetření zájemců v celé České republice přes stovku zhoubných kožních nádorů.
Nové znaménko na kůži nebo staré, které změnilo tvar, barvu či dokonce krvácí nebo mokvá. To všechno může znamenat vážný zdravotní problém. Podle lékařů by pigmentové změny nikoho neměly nechat v klidu, může z nich vzniknout jeden z nejagresivnějších nádorů – melanom, u něhož velikost již několika milimetrů znamená pokročilé stadium nemoci a menší naději na vyléčení.
8 fotografií

Divná znaménka na kůži? Ukažte je raději odborníkům, než bude pozdě

Českobudějovicko
Vakcína mRNA. Ilustrační foto
Karcinogenní mRNA vakcíny: Turbo rakovina se šíří jako požár! Extrémně znepokojivá japonská recenzovaná studie naznačuje zvýšení úmrtnosti na rakovinu po podání třetí posilovací dávky mRNA! Tak vypadá další z mnoha závadějících intepretací studie zkoumající období covidové pandemie, které v současnosti šíří v Česku aktivisté zaměření proti očkování. A stejně jako v předchozích případech, i tentokrát je to ve skutečnosti jinak.

Že očkování mRNA vakcínami vyvolalo nárůst rakoviny? Studie to neprokázala

Česko
S nádorem na mozku bojuje Jaroušek už čtvrtým rokem.
Jarouškovi je pět let a poprvé se setkal s rakovinou, už když mu byl jeden rok. Od té doby bojuje již čtvrtým rokem s rozsáhlým nádorem na mozku. Podstoupil už několik operací, po kterých následovaly chemoterapie, ozařování a aktuálně biologická léčba. Po poslední operaci navíc Jaroušek ochrnul na levou polovinu těla. Jeho maminka Jarmila Bodišová říká, že žijí noční můru, ze které se nemohou probudit.

Žijeme noční můru, říká maminka Jarouška. Pětiletému chlapci se vrátila rakovina

Zdraví
Splašení koně králových gardistů pobíhali ulicemi Londýna.
Týden po šokujícím úprku centrem Londýna zůstávají v péči veterinářů dva koně královské jízdní gardy. Britská armáda ale v poslední zprávě ujišťuje, že dělají pokroky. Prestižní garda Household Cavalry prošla každoroční inspekcí a v polovině června předvede své umění při oficiální oslavě narozenin Karla III. Zda se král, který se léčí s rakovinou, slavnosti zúčastní, zatím není jasné. Zastoupit by ho mohl jeho syn princ William.
5 fotografií

Splašení koně z Londýna se zotavují, mají stálou péči. Patří totiž mezi vyvolené

Státy mimo EU
Pepa byl tátou pěti dětí. Několik let se potýkal s onkologickým onemocněním, kterému bohužel nakonec podlehl
Pan Josef měl s manželou Helenou pět dětí - dnes osmiletého syna Vojtu a šestiletá čtyřčata Anežku, Moniku, Kláru a Ondřeje. Štěstí velké rodiny však narušilo onkologické onemocnění, se kterým pan Josef bojoval dlouhých pět let. Začátkem letošního března se jeho nemoc zhoršila natolik, že musel být hospitalizován. Jeho rodina s ním byla až do poslední chvíle. Teď paní Helena zůstala na všechno sama.
5 fotografií

Helena zůstala sama na pět malých dětí. Manžel podlehl ve 36 letech rakovině

Zdraví
Káva oddálí nástup únavy a dostaví se po ní pocit přívalu energie.
Káva je sice postradatelným nápojem, ale jen málokdo se bez ní obejde. Obvykle po ní saháme, abychom potlačili únavu či spánek. Přitom bychom kávu mohli vnímat i jako příspěvek v péči o zdraví. Snižuje totiž rizika řady chronických nemocí, včetně rakoviny. Máme se jí ale bát kvůli odvodňování organismu, nebo kvůli zvyšování krevního tlaku? A je pravda, že pití kávy oddaluje stárnutí? Zeptali jsme se nutriční specialistky Kateřiny Šimkové.

S dlouhodobou únavou si kofein neporadí, zato chrání před rakovinou či diabetem

Zdraví
Princezna Kate s matkou Carole Middleton
Vypadalo to, že po praní špinavého prádla na veřejnosti už nemůže královskou rodinu nic tak ostře zasáhnout. Jak vidno, propuknutí zákeřné nemoci u krále Karla III. i u jeho snachy, princezny Kate, zamíchalo kartami. V tomto světle se záležitosti s Harrym a Meghan zdají být naprosto nepodstatné. Do popředí zájmu se dostává Kateina matka, devětašedesátiletá Carole Middleton, která se snaží dceru podporovat, ačkoli má svých starostí až nad hlavu.
7 fotografií

Carole Middleton podporuje dceru navzdory dluhům. S Kate prožívají náročný rok

Společnost
Prvotním příznakem, který popisuje většina pacientek s nádorem vaječníků, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně
Nafouklé břicho bývá obvykle příznakem trávicích potíží. Ženy by ale měly myslet ještě na jednu možnost. Za bolestmi břicha, způsobenými jeho nafouknutím, se totiž může skrývat pomalu se rozvíjející a těžko odhalitelné onemocnění ženského orgánu. Nádor, který postupně roste v břiše, konkrétně na vaječníku, způsobuje potíže podobné nadýmání. Prvotní příznak této rakoviny proto dostal název syndrom těsné sukně.

Syndrom těsné sukně: Za nafouklým břichem se může skrývat i zákeřný typ rakoviny

Zdraví
Členové britské královské rodiny (zleva): královna Camilla, král Karel III., princ William a princezna Kate
Britský král Karel III. a princezna z Walesu Catherine dál podstupují léčbu rakoviny. Oba se diagnózu dozvěděli jen pár týdnů po sobě. Podle královských komentátorů společný boj s nemocí ještě upevní dobré vztahy krále a jeho snachy, což jen zdůrazní významné postavení Kate v královské rodině. Pro panovníka je oporou také jeho manželka Camilla. Tento týden pár slaví výročí svatby. 

Jako dcera, kterou neměl. Společný boj s rakovinou sblížil Kate a Karla III.

Státy mimo EU
Princ William s Catherine, princeznou z Walesu. Oba zůstávají nejoblíbenějšími členy královské rodiny. Ilustrační snímek
Od nečekaného přiznání britské princezny Catherine uběhlo už několik týdnů. Na videu svým příznivcům oznámila, že má rakovinu. Průzkum veřejného mínění nyní ukázal, že se její popularita od té chvíle značně zvýšila. Přispívá k tomu fakt, že královská rodina občas odpovídá na dopisy, ve kterých lidé princezně Kate přejí brzké uzdravení.
10 fotografií

Princezna Kate je už nejoblíbenějším členem královské rodiny. Pomohly i dopisy

Státy mimo EU
Sedmikrásky umí snižovat hladiny cukru v krvi, studie doložily jejich antibakteriální a také protiplísňovou aktivitu.
Opravdový jarní klenot na čerstvě zelených trávnících představuje sedmikráska chudobka. Není nijak vzácná, roste úplně všude, ale její vlastnosti jsou výjimečné. Sedmikráska je zdravá, pomáhá léčit řadu nemocí. Prostě se ji vyplatí konzumovat. Jaké léčivé vlastnosti sedmikrásky potvrdily studie, a co všechno si pro domácí léčbu můžeme ze sedmikrásek připravit, prozradil lékárník Filip Škarda.

Nenáročná bylinka umí podpořit léčbu rakoviny. A můžete ji jíst hned po utržení

Zdraví
Na Trutnovsku začíná projekt Domovy na dohled, který se zaměřuje na včasné odhalení kožních zhoubných nádorů v domovech seniorů i pro veřejnost.
„Každý třetí člověk v Česku onemocní zhoubným nádorem. Nejčastější je rakovina kůže, výskyt kožních zhoubných nádorů stále roste,“ upozorňuje trutnovská kožní lékařka Dagmar Salajová. Ta spustila na Trutnovsku projekt Domovy na dohled, který se zaměřuje na včasné odhalení kožních zhoubných nádorů v domovech seniorů i pro veřejnost. „Tolik nádorů, kolik je teď, nikdy nebylo. Populace stárne, s věkem se kumuluje vliv kancerogenních faktorů. Kožní rakovinou jsou nejvíce postiženi senioři, ale zakládáme si na ní už v časném věku,“ říká.
9 fotografií

Kůže si nahrává každé spálení na slunci, říká lékařka. Pomáhá s odhalením nádorů

Krkonoše
Zdeněk Müller vzal svou rodinu na lyže do Alp. Na svahu však utrpěl vážné zranění.
Zdeněk Műller byl muž v nejlepších letech a v plné síle. Na začátku roku 2024 vzal svoji velkou rodinu na lyžařský zájezd do italských Alp. Dovolená se mu však bohužel stala osudnou. Zpočátku všichni věřili, že se z vážného úrazu, při kterém došlo k masivnímu krvácení, jednoho dne zotaví. Pak ale přišla nečekaná zpráva a Zdeněk svůj boj prohrál. Jeho manželka, která sama bojuje už podruhé s rakovinou, zůstala na všechno sama.
12 fotografií

Úraz na lyžích se stal Zdeňkovi osudným. Jeho manželka zůstala na děti sama

Zdraví
Anežka Šánová bojuje s rakovinou. Podstoupila náročnou operaci, ale vyhráno ještě nemá
Celý svůj život zasvětila Anežka Šánová pomoci druhým. Pracovala jako zdravotní sestřička, která se denně ocitala v kontaktu se smrtí a nemocnými lidmi. Tentokrát však zasáhla vážná nemoc ji osobně. I když myslela, že udělala vše pro to, aby nedostala rakovinu, přišla krutá rána. Lékaři odhalili nádor na vaječníku s četnými metastázemi. Mamince dvou chlapců dávali lékaři padesátiprocentní šanci na přežití. Stále nemá vyhráno.
8 fotografií

Zdravotní sestřička Anežka bojuje s rakovinou. Bez pomoci ztratí s dětmi domov

Zdraví
Britský král Karel III. Ilustrační foto
Britský král Karel III. se v neděli zúčastnil velikonoční bohoslužby na hradě Windsor. Po příjezdu panovníka na mši o tom informovaly světové agentury, podle nichž je to první významné veřejné vystoupení monarchy od okamžiku, co mu lékaři v únoru diagnostikovali blíže nespecifikovanou rakovinu. Na videu, které zveřejnila BBC, je vidět, jak se král po příjezdu ke kapli sv. Jiří se svou ženou, královnou Camillou, usmívá a mává lidem.

Karel III. se zúčastnil bohoslužby ve Windsoru. S přítomnými si potřásl rukou

Státy mimo EU
Irena Vodrážková se svými chlapci.
Matěj je patnáctiletý teenager, který si už v životě mnohé prožil. Narodil se totiž s vadným genem, který způsobuje nevyléčitelné onemocnění. Neurofibromatóza způsobuje, že se chlapci tvoří po celém těle i na vnitřních orgánech nespočet nádorů. V nemocnici je proto jako doma. Aby to nestačilo, toto onemocnění po svém otci zdědili i další dva bratři. Mamince, která na vše zůstala sama, dochází síly.
14 fotografií

Tisíce nádorů po těle. Tři bratři sdílí nevyléčitelnou nemoc, máma je na ně sama

Zdraví
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/57. OTÁZKA/ Experti po celém světě už celá desetiletí hledají účinný lék na rakovinu. Přestože dosáhli mnoha pokroků, univerzální lék stále neexistuje. Proč je tak složité jej najít? Odpověď přináší další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Proč je tak složité najít lék na rakovinu?

Věda
Maminka Klára a její dcera Daniela - dříve a nyní
Jen těžko si jde představit, jak náročné chvíle prožívá dospívající dívka, když její maminka dostane rakovinu. Paní Klára, matka patnáctileté Daniely, tuto zákeřnou nemoc před deseti lety porazila. Bohužel jen dočasně. Rakovina se jí vrátila a nyní jsou s dcerou postaveny před skutečnost, že jim zbývají poslední dny společného života. Dívka by navíc zůstala sama na splácení vysoké hypotéky. Lidé z celé republiky proto Daniele přispěli, aby téměř milion korun mohla zaplatit. Sbírka je i nadále aktivní, peníze nezletilé Daniele pomohou s dalšími životními náklady.
5 fotografií

Daniele umírá maminka. Aby nepřišla o domov, musí v patnácti zaplatit hypotéku

Zdraví
Lékařům se daří úspěšně léčit devadesát procent lidí s chronickou myeloidní leukémií. Důležité je ale přijít do ordinace včas. Lékařům pomáhá i unikátní technologie. Ilustrační snímek
Rakovina krve už není takový strašák, jakým bývala. Lékařům se daří úspěšně léčit kupříkladu devadesát procent lidí s chronickou myeloidní leukémií. Důležité je ale přijít do ordinace včas. Lékařům pomáhá i unikátní technologie. „Pro každý typ choroby je vhodný určitý typ léčby. Ta se může lišit i v rámci jedné diagnózy podle pokročilosti či třeba věku a stavu pacienta,“ říká v rozhovoru předseda České hematologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně Pavel Žák.

Rakovina krve nemusí být už takovým strašákem. Je důležité sledovat příznaky

Zdravotnictví
Iva Adamcová s manželem Martinem a synem Martínkem
Iva je čtyřiatřicetiletá maminka malého Martínka, která se s manželem těšila na příchod dalšího člena rodiny. Místo toho však v polovině těhotenství zjistila, že má agresivní rakovinu prsu. Musela proto okamžitě podstoupit chemoterapii. Po předčasném porodu druhého syna ji čeká ještě odebrání obou prsů, další chemoterapie a nejspíš i odebrání reprodukčních orgánů.

Iva se těšila na druhé děťátko. Do toho ale přišla agresivní forma rakoviny

Zdraví
Odběr vzorku stolice uděláte, když jdete doma na velkou.
Každý rok je v České republice zjištěna rakovina tlustého střeva asi u 8000 osob a přes 3000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi umírá. Takže určitě není od věci zapojit se do preventivního plošného testování, které plně hradí zdravotní pojišťovny. Jak takový screening rakoviny tlustého střeva a konečníku vypadá a co vás při něm čeká? Lze provést vyšetření střeva bez kolonoskopie? Praktická lékařka detailně popsala, jak doma správně odebrat vzorek k testování a jakým chybám se vyhnout.

Jak si správně odebrat stolici na testy? Jedna chyba zhatí správnost výsledku

Zdraví
Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.
Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Zdraví
Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.
Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Zdraví
Lindsey Parr Gritton byla ve 36. týdnu těhotenství, když zjistila, že má rakovinu prsu ve čtvrtém stádiu.
Nastávající maminka Lindsey Parr Gritton byla v 36. týdnu těhotenství, připravovala se tedy na brzký příchod svého druhého miminka. Pohodové těhotenství však narušil nález bulky v prsu a o týden později byla ženě diagnostikována rakovina ve čtvrtém stádiu. Lékaři jí oznámili, že jí zbývá půl rok života. Krásné dlouhé vlasy vystřídala holá hlava a radost z narození dítěte strach o to, že tu pro něj nebude moc být. Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal.
19 fotografií

Těhotné ženě našli rakovinu a dávali jí půl roku života. Její příběh neskončil

Zdraví