ŠTÍTEK: rakovina

Škůdce plzák španělský (Arion vulgaris)
Plzák španělský není na první pohled ničím užitečný slimák. Přesto může pomoci v boji s rakovinou. Jeho sliz totiž kromě vody obsahuje i miniaturní váčky schopné proniknout jak do rostlinných, tak do živočišných buněk. Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyvinuli způsob, jak z tuhého hlenu nechtěných plžů váčky zvané exosomy získat. 
6 fotografií

Pomohou slimáci v léčbě rakoviny? Ústecká univerzita hlásí zajímavý objev

Regiony
Návrat k sexu může být pro onkologické pacientky i ženy po porodu náročný.
Ženská sexualita je téma, které je často diskutováno v různých ohledech. Někdy se však ženy dostanou do situace, kdy je pro ně sex tabu, ať už kvůli pociťované bolesti po prodělané operaci, komplikovaném porodu nebo následcích onkologické léčby. Jak se vyrovnat s pocitem ztráty ženskosti, možnosti početí a jak se vrátit k bezbolestnému sexuálnímu životu?
6 fotografií

Bolestivý sex po porodu i rakovině? S pochvou je nutné umět správně pracovat

Zdraví
Léčba onemocnění v oblasti konečníku zpravidla spočívá v úpravě jídelníčku. Častým společným faktorem, který nemoci v oblasti konečníku doprovází, bývá komplikované vyprazdňování na toaletě.
Co dělat, když se objeví krev na toaletním papíru? Někdy bývá přimíchána ve stolici, jindy lidé dokonce popisují, že jim „teče krev ze zadku“. Každopádně je to znepokojující podívaná, kterou leckdy provázejí další nepříjemné projevy v oblasti konečníku. V mnoha případech za to mohou třeba jen hemoroidy či řitní trhlina, v nejhorším scénáři se ovšem za krvácením může skrývat zhoubný nádor. Jak to tedy s těmi krvavými intimními potížemi je?
5 fotografií

Hemoroidy, zhoubný nádor či řitní trhlina. Krev na toaletním papíru je varováním

Zdraví
Standa Platil shání peníze na životně důležitý lék.
Na Teplicku jich žije celá řada. Rakovina si nevybírá. Bohatí, chudí, hodní, zlobiví. Každého to může potkat. Přečtěte si za všechny příběh Stanislav Platila (45 let). Pochází ze Štětí. Byl mužem v plné síle, když se mu v noze objevil nepříjemný tlak. Nevěnoval tomu pozornost v domnění, že se jedná o natažený sval. Jenže šlo o nádor, odborně zvaný myxoidní liposarkom.
6 fotografií

Rakovina mě už nebolí, ale čas se krátí, říká Standa. Shání peníze na lék

Z okolí
Fakultní nemocnice Motol, největší zdravotnické zařízení v Česku.
/FOTOGLAERIE/ Nadace rodiny Kellnerovy (The Kellner Family Foundation) dá 500 milionů korun na vybudování a provoz výzkumného a diagnostického onkologického centra ve Fakultní nemocnici Motol. Ministerstvo zdravotnictví přidá 240 milionů korun na nákup přístrojů a vnitřního vybavení. Projekt byl dnes představen na tiskové konferenci ve vládní Kramářově vile. Bude součástí projektu Motolského onkologického centra, které se má vybudovat za 4,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy financovaného EU. Hotovo má být v březnu 2026.
10 fotografií

Nadace nejbohatší Češky dá půl miliardy na výzkumné onkologické centrum v Motole

Praha
Vědci z Jihočeské univerzity věří, že jejich novou nádorovou terapií budou schopni život nejen prodloužit o léta, ale rakovinu u pacientů úplně porážet. Ilustrační snímek
Rakovinové buňky, které se nekontrolovaně množí a mohou napadnout okolní tkáně a také se šířit do jiných částí těla, organismus často nepovažuje za nemocné a špatně je rozeznává. Pokud se ale proti takovým buňkám povede nasměrovat imunitní systém pacienta, organismus s nimi pak umí lépe bojovat. Vědci z Jihočeské univerzity (JU) v Českých Budějovicích vyvinuli léčivo, které tohle dokáže.
5 fotografií

Nová zbraň jihočeských vědců proti rakovině. Poradit si má i se slinivkou

Českobudějovicko
Roman se nehodlá smířit s tím, že by měl předčasně odejít.
Vybrat pět milionů během dvou měsíců. Tak zní plán třicetiletého Romana, který bojuje s vážnou formou rakoviny. Jak sám říká, je smutné, že jeho život je doslova v rukou ostatních lidí, kteří mu na léčbu, která by ho mohla úplně vyléčit, buď přispějí, nebo ne. O jeho příběh jste projevili obrovský zájem, a i díky vám má dnes na účtu už milion. Bohužel to nestačí.
11 fotografií

Na Romana sahá smrt. Lidem děkuje za podporu, léčba je však stále v nedohlednu

Zdraví
Latence nástupu rakoviny u kuřáků je až 20 let, nádor se tedy objeví klidně i po dvou desítkách let od začátku pacientova kouření. Rakovina může přijít i v případě, že mezitím kouřit přestal.
Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes šest tisíc pacientů. A bohužel to donedávna vypadalo tak, že koho tento nádor postihl, ten na něj většinou zemřel. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat nové možnosti léčby, které u určitých typů nemocných dokázaly zcela zásadně změnit prognózu. Jak je možné, že dříve beznadějné případy najednou přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí znamenat úplnou katastrofu, jsme si povídali s naším předním pneumoonkologem Liborem Havlem.
7 fotografií

Onkolog Libor Havel: Nádor plic přežívají i ti, kteří by dříve byli dávno mrtví

Zdraví
První dáma Eva Pavlová a zvolený prezident Petr Pavel.
Vyléčit rakovinu, to je samozřejmě touha každého onkologického pacienta. A šance, že se povede zákeřnou nemoc porazit, naštěstí rok od roku stoupají. Základem je zachytit nádor včas. Ideálně dříve, než se vůbec začne projevovat, nebo alespoň v jeho počátečním stádiu. Mezi nejlépe léčitelnými nádory je na prvním místě rakovina štítné žlázy. Právě s tou má zkušenost i manželka nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.
7 fotografií

Nejlépe léčitelné nádory? S jedním se potýkala i budoucí první dáma Eva Pavlová

Zdraví
Roman chce porazit zákeřnou rakovinu za každou cenu.
Roman se nedávno oženil a s milovanou manželkou plánovali založit rodinu. Dnes však bojuje s agresivní rakovinou měkké tkáně a lékaři mu už nedávají žádnou naději. On se však rozhodl to nevzdat a po dlouhém hledání našel kliniku v Texasu, která nabízí léčbu s velkou nadějí na úspěch. Jestli přežije však závisí pouze na tom, zda dokáže rychle vybrat dost peněz.
17 fotografií

Roman má vzácnou formu rakoviny. Bouli na ruce u něj lékaři podcenili

Zdraví
Po čtyřech letech se Honzovi rakovina vrátila, ale s mnohem horší prognózou.
Mladý Honza si prožil víc trápení než leckdo za celý život. Podstoupil chemoterapii při první rakovině a transplantaci kostní dřeně při pozdější leukémii, která se mu nyní vrátila. Dřeň proto shání znovu. Jeho žena Jana vzpomíná na krušné chvíle, které s mužem prožili. „Počátek našeho vztahu byl tak trochu na dálku. Vyměnili jsme si mnoho zpráv, bydlela jsem totiž tou dobou v Anglii. Nemohla jsem tomu uvěřit, když mě po pár měsících jen tak přiletěl překvapit s kyticí růží v ruce,“ vypráví.
3 fotografie

Honzovi se vrátila leukémie. Otec od rodiny musí opět shánět kostní dřeň

Zdraví
Marie Ředinová, která po rakovině střev již jednadvacet let žije s vývodem, a působí jako dobrovolnice v pacientské organizaci ILCO
Za každým číslem lidský osud. Více než šest set tisíc Čechů bojuje s rakovinou, přičemž každý rok si tuto diagnózu vyslechne přes pětaosmdesát tisíc lidí. Vedle léčby mohou najít pomoc u pacientských organizací, které pomáhají i burcují k prevenci. V nich jako pracovníci nebo dobrovolníci působí často lidé, kteří si nemocí prošli. Čiší z nich optimismus. Zářným příkladem je sedmdesátiletá Marie Ředinová, která po rakovině střev už jednadvacet let žije s vývodem.
3 fotografie

Žena žije dvacet let s vývodem. I bolest zad může být varováním, říká o rakovině

Zdraví
O lidi s nádory mají pečovat vysoce specializované sestry. Ilustrační snímek
Péče šitá na míru. Nové specializační obory pro zdravotní sestry pracující s dospělými i dětmi na onkologii a hematoonkologii navrhují zavést ministerští úředníci. Tento typ vzdělávání budou poskytovat onkologická a hematoonkologická centra v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Vládní nařízení začne platit v červenci.

Onkologie na vzestupu. O lidi s nádory mají pečovat vysoce specializované sestry

Zdraví
Lékař Masarykova onkologického ústavu Jiří Tomášek, který působí také v Nemocnici Kyjov, popsal úzkou spolupráci starostům spádových obcí.
Lidé z Hodonínska museli dosud vážit mnohdy únavnou cestu až do Brna, pokud je postihlo nádorové onemocnění. Nyní to bude jinak. Pomoc najdou v nemocnici v Kyjově, kde se onkologická ambulance proměňuje v regionální onkologické centrum. První pacienti by tam mohli podstoupit biologickou léčbu ještě letos. Všichni tamní lékaři zároveň pracují ve specializovaném brněnském ústavu.
3 fotografie

Nemocnice v Kyjově má onkologické centrum. Pracují v něm lékaři z Brna

Zprávy
Konzumace ultra zpracovaných potravin s sebou nese řadu zdravotních rizik
Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.  
5 fotografií

Pozor na ultra zpracované potraviny. Mohou vést k rakovině, naznačuje studie

Zdraví
V konopí jsou psychoaktivní složka a nepsychoaktivní kanabinoidy. Efekt psychoaktivní složky na psychickou pohodu je velmi diskutabilní a není důvodem k předpisu léčebného konopí.
Téma rakoviny se přímo týká zhruba 600 tisíc Čechů. To je statistikami odhadovaný počet lidí, kteří se se zhoubným nádorem buď aktuálně léčí, nebo s ním bojovali v minulosti. A protože konopná léčba je u nás hojně využívaná při terapii bolesti nebo u kožních onemocnění, zeptali jsme se onkologa Víta Martina Matějky, zda a nakolik by mohla pomáhat také onkologickým pacientům.
10 fotografií

Je fascinující, jak látky z konopí podpoří léčbu rakoviny, říká onkolog Matějka

Zdraví