ŠTÍTEK: rakovina

Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal
Jako lavina sociálními sítěmi prolétla část rozhovoru novináře Čestmíra Strakatého s hercem Jaroslavem Duškem, který uvedl, že když někdo umře na rakovinu, byla to jeho volba. Věc nenechala řadu osobností z lékařství v klidu. Deník v této souvislosti oslovil primáře hořovické onkologie Martina Šmakala, co na vyjádření populárního herce říká. Dušek by se dle jeho slov „měl držet svého kopyta“ a v ideálním případě, vzhledem k výskytu rakoviny v jeho rodině, by se měl nechat i geneticky vyšetřit.
12 fotografií

Primář hořovické onkologie Martin Šmakal: Slova Jaroslava Duška uráží pacienty

Berounsko
Jaroslav Dušek.
Velké pozdvižení vyvolal nedávný rozhovor s hercem Jaroslavem Duškem, v němž mimo jiné uvedl, že lidé s rakovinou umírají pouze proto, že nenávidí svůj život. Na herce se snesla vlna kritiky, ovšem, jak bývá v českém prostředí sociálních sítí zvykem, jeho vystoupení se stalo i terčem parodie a výsměchu. Reagoval třeba i ROPID, organizátor veřejné dopravy v Praze a středních Čechách.
18 fotografií

Slova Duška o rakovině hýbou sítěmi. Autobusy nesnáší život, napsal dopravce

Regiony
Co dělat po operaci prsu? Když jsem po onkologické léčbě, mám nárok na lázně? A jaké lázně mi mohou pomoci? To jsou časté otázky, které si kladou ženy poté, co se vyrovnaly s diagnózou rakoviny prsu a úspěšně absolvovaly léčbu. I když jsou v podstatě vyléčené, trpí mnohé pacientky existenciální úzkostí. Netuší, co bude dál a jestli se dokážou vrátit k běžnému životu, který rakovina prsu zcela změnila. I s řešením těchto stavů mohou onkologickým pacientkám výrazně pomoci lázně.
12 fotografií

Nejlepší rehabilitaci po rakovině prsu nabídnou lázně. Využijte pojišťovnu

Zdraví
Za vzorek své DNA se dozvíte, jak rychle dokážete metabolizovat kávu, jak jste inteligentní, zda máte predispozici k nadváze, jestli jste ranní ptáče, či sova a mnoho dalších zajímavostí.
Vědecký pokrok v oblasti genetiky vpravil do medicíny obrovské vymoženosti. Studium DNA přináší výsledky ať již třeba v terapii rakoviny, prenatální diagnostice, či genetického poradenství potenciálních rodičů. Stále rostoucí možnosti však už dávno překročily výsostnou sféru medicínskou a vstoupily do teritoria komerčního. I u nás přibývá společností nabízející testování DNA za různými účely.

Chraňte svou DNA: Stále více firem může zneužít váš genetický materiál

Zdraví
Sladidlo aspartam. Ilustrační snímek
Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Píší to zahraniční agentury. Pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila, rozhodl souběžně jiný orgán WHO. Podle expertů jsou zapotřebí další vědecké výzkumy, které by objasnily vliv aspartamu na vznik rakoviny u lidí.
4 fotografie

Nebezpečné sladidlo? Aspartam může způsobovat rakovinu, domnívá se WHO

Zdraví
Co lépe funguje, antiperspirant nebo deodorant?
Pocení je problém číslo jedna během každého léta. Jestli něco řešíme ještě častěji než ochranu před slunečním zářením, tak je to ochrana před pocením a jeho následky. Jak zabránit nadměrnému pocení a co je na něj lepší, jestli deodoranty nebo antiperspiranty? Leckdy jdeme ještě víc do hloubky a chceme, aby přípravky, které zabrání pocení a omezí zápach, neobsahovaly hliník, o němž se říká, že může způsobovat rakovinu. Po jakém deodorantu či antiperspirantu tedy nejlépe sáhnout? A jak mít nadměrné pocení pod kontrolou?
5 fotografií

Antiperspirant, nebo deodorant: Co je lepší a zdravější proti nadměrnému pocení

Zdraví
Míra byl oddaným manželem a otcem šesti dětí. Život mu náhle vzala rakovina slinivky.
Když začal mít Míra bolesti břicha, ani ve snu ho nenapadlo, že by tu už za měsíc nemusel být. On i jeho početná rodina se však bohužel velice záhy přesvědčili o tom, jak zákeřná může být rakovina slinivky břišní, která mu byla po návštěvě lékaře diagnostikována. Karcinom slinivky břišní však zpočátku nemívá žádné příznaky, a tudíž Míra až do poslední chvíle netušil, že nádorovým onemocněním trpí.
23 fotografií

Zákeřná rakovina slinivky připravila během týdne šest dětí o milovaného tátu

Zdraví
Ilustrační snímek
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kouření, alkohol a obezita způsobují, že průměrný Čech onemocní v 61 letech a v nemoci stráví dalších 17 let svého života. Důvodem je podceňování prevence a ignorování příznaků rakoviny. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze proto připravila interaktivní dotazník, který na základě pětatřiceti odpovědí respondentovi ukáže největší zdravotní rizika a doporučí mu konkrétní preventivní vyšetření.
11 fotografií

Únava, nechutenství a bolest zad. Nádory se projevují běžnými příznaky

Praha
Statečná Bára Maťovčíková všem přepsala statistiky. Nehodlá to nikdy vzdát.
O Báře Maťovčíkové, kterou rakovina změnila k nepoznání a jíž fandí na sociálních sítích už přes sto tisíc lidí, jsme vám poprvé psali téměř před rokem. Podle lékařských statistik tu už dávno neměla být, ale svým pozitivním přístupem a vnitřní silou přepisuje dívka s uhrančivýma očima všechny tabulky a bojuje za svůj život do posledních sil. Bářin zdravotní stav se navíc o trochu zlepšil.
24 fotografií

Málokdo věřil, že přežije. Bára ale s rakovinou bojuje dál a vypadá lépe a lépe

Zdraví
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním. Nová metoda, která se momentálně testuje, umožňuje detekovat nemoc již v raném stadiu pouze z krevních testů. Klinické ověřování bude probíhat po dobu tří let, během kterých laboratoří projdou tisíce vzorků.
9 fotografií

Boj proti nejagresivnějšímu nádoru: Vědec testuje novou metodu diagnostiky

Zdraví
Michal Holčapek přišel na převratnou metodu jak zjistit rakovinu slinivky z krevního testu.
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním. Nová metoda, která se momentálně testuje, umožňuje detekovat nemoc již v raném stadiu pouze z krevních testů. Klinické ověřování bude probíhat po dobu tří let, během kterých laboratoří projdou tisíce vzorků.
9 fotografií

Boj proti nejagresivnějšímu nádoru: Pardubický vědec už testuje svou metodu

Pardubicko
Tyršův dům
Lidé, kteří bojují s rakovinou, potřebují podporu okolí nejen ve chvíli, kdy se stanou onkologickými pacienty. Velká krize může přijít i v době, kdy se zdá, že nad nemocí vyhráli. Deníku to řekla Nikol Pazderová z Příbramska, která pomáhá onkologickým pacientům hned v rámci dvou organizací. A v neděli 4. června bude v Praze jednou z organizátorek Dne onkopacientů (ve světě jde o akci známou jako Survivorship Day). Po celý den se bude konat v Tyršově domě; se začátkem od 10 hodin.

Onkologickým pacientům a jejich rodinám nabídne poučení Tyršův dům

Praha
Ilustrační snímek.
Ke Světovému dni bez tabáku se ve středu připojila také blanenská nemocnice. Pracovníci plicní ambulance nabídli v tento den možnost bezplatné konzultace všem, kdo by rádi přestali kouřit, ale potřebují s tím pomoci. „Kouření způsobuje třicet procent nádorových onemocnění, nejvýraznější je podíl na vzniku rakoviny plic – devadesát procent. Kromě nádorů dýchacích cest jsou to nádorová onemocnění slinivky, močového měchýře, hrtanu, jícnu, děložního čípku a další. Dále kouření způsobuje pětinu kardiovaskulárních onemocnění a tři čtvrtiny chronických onemocnění, například chronickou bronchitidu,“ vysvětlila vedoucí lékařka plicní ambulance Renata Rábová.

Blanenská nemocnice se zapojila do Světového dne bez tabáku. Pomáhá kuřákům

Blanensko
Paní Iva věří, že se uzdraví z rakoviny díky přípravku z kuřecích embryí
Celý život se paní Iva starala o své dva syny, z nichž jsou dnes díky její neutuchající péči mladíci v plné síle. Pak se k ní ale štěstí obrátilo zády a onemocněla rakovinou tlustého střeva. Její šance na vyléčení z rakoviny je 50:50. Ona to ale odmítá vzdát a věří, že s převratným doplňkem stravy z kuřecích embryí nemoc přemůže. 
16 fotografií

Nový lék na rakovinu? Žena vkládá veškerou naději do preparátu z kuřecích embryí

Zdraví
 Ilustrační foto
Nepoučitelná je téměř sedmdesátiletá seniorka z Ostravy. Nejprve naletěla podvodníkovi, který jí prostřednictvím internetového reklamy nabízel výhodné zúročení. Krátce na to uvěřila ženě, jež údajně umírala na rakovinu a chtěla někomu odkázat svůj majetek. O případech v úterý informovala moravskoslezská policie. Důchodkyně přišla o více než 600 tisíc korun.

Varovný případ z Ostravy: Seniorka uvěřila podvodnici, že umírá na rakovinu

Ostravsko
Chlu-Chlu 2023. Na trať 3. ročníku charitativního závodu na podporu Romana Šandery, který onemocněl rakovinou, se vydalo 156 startujících.
Sto padesát šest lidí, od běžců po rodiny s malými dětmi, se v sobotu vydalo na trať charitativního „dezorientačního“ běhu Chlu-Chlu, který vedl z Chlumce do Chlumu na Českokrumlovsku. Třetí ročník recesistického závodu s charitativním posláním byl svolán na pomoc Romanu Šanderovi z Křemže. Roman onemocněl v roce 2020 metastazující rakovinou a ta jemu a celé jeho rodině komplikuje už třetí rok život.
57 fotografií

Pojišťovna nepřispěje nemocnému Romanovi na schodišťový výtah. Pomohli Chlumáci

Českokrumlovsko
Roman je celoživotním optimistou a věří, že rakovinu porazí
Jedna návštěva lékaře a vše je jinak. Ještě nedávno jezdil pětapadesátiletý Roman po světě na motorce a dnes je kvůli rakovině uvězněn mezi stěnami svého domu, jelikož neexistuje snadná cesta, jak ho dostat ven. Jako lusknutím prstu se stal vitální muž onkologickým pacientem a začal bojovat z plných sil o svůj život. I přes rozšířené metastázy věří, že jednou bude žít jako dřív.
24 fotografií

Roman byl workoholik a rád cestoval. Teď ho ničí rakovina plic, prosí o pomoc

Zdraví
Na snímku pracoviště Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
/FOTOGALERIE/ S léčbou rakoviny má v budoucnu pomáhat umělá inteligence. Vědci z Českého vysokého učení technického v Praze učí superpočítač posuzovat obrazy mikroskopických preparátů tkání s vyhodnocením účinku léčiv na nádorové buňky. Má to pomoci při vývoji nových léčebných přípravků: konkrétně významně přispět ke zkrácení času, ale i ke snížení nákladů i zmírnění potřebného úsilí.
20 fotografií

Do boje s rakovinou se zapojuje i umělá inteligence využívající superpočítač

Praha
Ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.
/PŘÍBĚH PACIENTA/ Sedmačtyřicetiletý Cyril Marc Paul Delaland celý život bojuje s rakovinou. První nádor mu lékaři zjistili v sedmi letech. Nepříjemnou diagnózu si pak v životě vyslechnul ještě několikrát. Pochází z Francie, dvacet let však už žije v Brně a stejnou dobu se léčí s rakovinou ledvin. Zbývá mu pouze jediná, a i z té mu lékaři kvůli nádorům dvakrát část odstraňovali. Delaland má totiž pro nádorové bujení silné předpoklady.

VIDEO: Obří úspěch pro onkologický ústav v Brně, v Evropě se zařadil mezi špičku

Brněnsko
Frekvenční mikrobiolog Milan Bušek
V hledáčku policie je léčitel Milan Bušek z Bojanova u Seče na Chrudimsku. Policie vybídla všechny, kteří s tím měli co dočinění, aby se ozvali kriminálce. Milan Bušek, který se představuje jako frekvenční mikrobiolog, své klienty „léčil“ pomocí frekvenčních vln, byl však znám i jako propagátor ivermektinu, přípravku pro odčervení, který doporučoval pacientům s onemocněním covid-19. Přinášíme doposud nevydanou reportáž ze setkání s ním na jaře roku 2021, v době vrcholící epidemie covidu-19, kterou experimentálně léčil. A nejenom ji, ale třeba i rakovinu.
6 fotografií

Ivermiktin na covid, léčil i rakovinu. Buška z Bojanova má teď policie na mušce

Chrudimsko
Milan a Veronika byli stvořeni jeden pro druhého.
Milan a Veronika se poznali na výšlapu na Poledník a okamžitě pochopili, co znamená slovní spojení skutečná láska. Vzali se, pořídili si děti a začali společně budovat svůj vysněný domov. Pak ale Milana začala bolet noha a magnetická rezonance odhalila nádor, který zasahoval až do stehenní kosti. Do poslední chvíle věřil, že rakovinu přemůže. Své ženě však zemřel v náručí.
11 fotografií

Kontrolu stehna udělali lékaři pozdě. Milan zemřel ženě v náručí

Zdraví
Den na podporu boje proti rakovině
Tak jako každým rokem, patřily v Českolipské Vesně první měsíce roku přípravě na Český den proti rakovině (ČDPR). Letos budou žluté kvítky měsíčku lékařského zdobit bleděmodré stužky a letáčky se budou zabývat prevencí nádorového onemocnění plic a průdušek. Mottem letáku je sdělení, že žádná forma příjmu nikotinu není „bezpečná“ nebo „zdravá“.

Začal 27. ročník sbírky Ligy proti rakovině. Kytičky budou v prodeji do neděle

Čtenář reportér
Šetrné operace nádorů střev jsou již v písecké nemocnici běžnou praxí.
Moderní laparoskopické operace tlustého střeva a konečníku, na které se specializují chirurgové z písecké nemocnice, přinesly překvapivé výsledky: průměrná doba hospitalizace pacientů se zkrátila o polovinu. I po náročných zákrocích, například odstranění pravé poloviny tlustého střeva, může být pacient doma už třetí den. Hospitalizace při operaci tradiční metodou přitom trvá i déle než týden.

Operace střevního nádoru v Písku: zítra jídlo, pozítří doma

Zprávy