ŠTÍTEK: rakovina

Matěj Šín během prvního tréninku Baníku Ostrava v zimní přípravě. Leden 2023.
/FOTOGALERIE/ Velkého návratu na hřiště po těžké nemoci se dočkal talentovaný fotbalista Baníku Ostrava Matěj Šín. Osmnáctiletý záložník zasáhl po osmiměsíční pauze vynucené léčbou rakoviny varlat do úterního přípravného zápasu ve Skalici, které Slezané vyhráli 2:0. Velký bojovník z Bazalů odehrál bezbrankový první poločas. „Cítím se dobře, v plné formě,“ řekl Šín již minulý týden na začátku startu zimní přípravy.
19 fotografií

Bojovník z Baníku je zpět! Šín porazil rakovinu a po osmi měsících znovu hrál

FORTUNA:LIGA
Matěj Šín během prvního tréninku Baníku Ostrava v zimní přípravě. Leden 2023.
/FOTOGALERIE/ Velkého návratu na hřiště po těžké nemoci se dočkal talentovaný fotbalista Baníku Ostrava Matěj Šín. Osmnáctiletý záložník zasáhl po osmiměsíční pauze vynucené léčbou rakoviny varlat do úterního přípravného zápasu ve Skalici, který Slezané vyhráli 2:0. Velký bojovník z Bazalů odehrál bezbrankový první poločas. „Cítím se dobře, v plné formě,“ řekl Šín již minulý týden na začátku startu zimní přípravy.
19 fotografií

Bojovník z Baníku je zpět! Šín porazil rakovinu a po osmi měsících znovu hrál

Fotbal
Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martin Šmakal
/ROZHOVOR/ V české populaci jsou nejčastější tři typy rakoviny: nádory tlustého střeva, prsu u žen a prostaty u mužů. Primář Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice Martin Šmakal připomíná důležitost preventivních vyšetření, která přispívají k včasnému zachycení vznikajících nádorů. Například u karcinomu prsu je při včasném odhalení mamografií úspěšnost léčby kolem 92 procent.
21 fotografií

Primář onkologie Martin Šmakal: Nemocného není nutné vyřadit z běžného života

Zdraví
Martina Navrátilová
Tenisová legenda Martina Navrátilová znovu bojuje s rakovinou. Šestašedesátiletá rodačka z Prahy v pondělí oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu prvního stupně a vrátilo se jí nádorové onemocnění prsu, kterým trpěla již v roce 2010. Vítězka 59 grandslamových titulů o tom informovala ve svém stanovisku, které citovala organizace WTA.

Navrátilové znovu diagnostikovali rakovinu. Budu bojovat, hlásí tenisová legenda

Tenis
Finální integrace přístroje v prostorech s řízenou čistotou.
Zásadním způsobem posouvá hranice výzkumu v mnoha oblastech medicíny, zejména léčby nádorových onemocnění. Speciální světelný mikroskop, který vyvinuli vědci z kohoutovické společnosti Telight ve spolupráci s brněnskou technikou, tak může významně pomoci zachraňovat lidské životy. I proto přístroj využívá stále více prestižních zahraničních institucí.
4 fotografie

Speciální mikroskop pomáhá v boji s rakovinou. Zrodil se v Brně

Brněnsko
Vlaďka Exenberger do poslední chvíle věřila, že bude žít
Příběh Vlaďky, která se po boku svého manžela Ronalda vypravila na dalekou cestu, aby se pokusila změnit osud, který jí předpovídali lékaři klasické medicíny v Čechách, jste díky Deníku sledovali v přímém přenosu a na převozu Vlaďky zpět do Prahy jste se ohromnou mírou podíleli. Pojďme si nyní celý příběh shrnout od zahájení cesty do posledních dní.
13 fotografií

Příběh Vlaďky Čechy zasáhl. Její cestu domů ze Sibiře sledovaly miliony lidí

Zdraví
Jiří Dvořák během natáčení seriálu Hlava Medúzy
Jiřího Dvořáka všichni znají jako čerta z vánočních pohádek Anděl páně. Nedávno ale přijal další důležitou roli a stal se ambasadorem projektu OnkoFit. Pomáhá tak šířit myšlenku, jak důležité je při onemocnění rakovinou nerezignovat a pokud to konkrétní diagnóza jen trochu dovoluje, hýbat se. Zajímalo nás, i trochu s ohledem na jeho roli Uriáše, jestli vnímá rakovinu jako peklo.
4 fotografie

Herec Jiří Dvořák: Litovat se kvůli rakovině je cesta do pekel

Zdraví
Bára navzdory prognózám bojuje a těší se s rodinou na Vánoce
Příběh krásné Báry, které její maminka neřekne jinak než „Barunko“, u vás vzbudil obrovské ohlasy. Chtěla si otevřít vlastní cukrárnu, ale jednoho dne zjistila, že má nádor na mozku a od té doby statečně bojuje ze všech sil, aby nemoc porazila. A ač nemá dle lékařů vyhlídky úplně růžové, stále tu je a snaží se užít si život do poslední vteřiny. Takhle se připravuje na Vánoce.
16 fotografií

Vánoce statečné bojovnice Báry: Nejdůležitější ingrediencí při pečení je láska

Zdraví
Tatínek dospívajících dcer má poslední šanci.
Peter Hrubizna je tatínkem dvou slečen, který od minulého roku bojuje s rakovinou tlustého střeva. V tuto chvíli je již v posledním stádiu nemoci a jediné, co mu může pomoci, je léčba dendritickými buňkami v Německu. Jenže na tu mu pojišťovna odmítá přispět. V Čechách má nárok pouze na další chemoterapie, které by však jeho unavené tělo již nejspíš neustálo.
6 fotografií

Poslední šance pro tatínka s rakovinou. Speciální léčbu ale pojišťovna nehradí

Zdraví
„Vadí mi, že je téma rakoviny stále takové tabu. V dnešní době je už daleko více pacientů, kteří se uzdraví než těch, kteří takové štěstí nemají,“ říká Matúš Baláž.
Poprvé si nádor na varleti nahmatal dnes třicetiletý Matúš Baláž, když mu bylo 15 let. Za čtyři roky se u něj situace opakovala na druhém varleti. Bývalý hokejista si svůj příběh nenechává pro sebe, ale sdílí ho, aby pomohl v prevenci. Jeho tvář bývá v médiích vidět především během listopadové kampaně Movember. Jenže nádory nejen varlat se o kalendář nestarají, a vznikají neustále. A tak je dobré o nich mluvit kdykoliv.
12 fotografií

Zaschlá rozkousaná žvýkačka na varleti. Tak popsal muž svůj nádor

Zdraví
Setkání v komunitním centru Na Půdě v Prachaticích má vždy "grády" a navíc se mluví o věcech, které by neměly být tabu.
Ať to není tabu. I tak by se dala nazvat akce v komunitním centru Na Půdě, kde se mluvilo o rakovině, povídalo, zpívalo, bubnovalo, ochutnávalo, přispívalo, darovalo, oceňovalo, plakalo i smálo. Pozvaní hosté, starosta města Jan Bauer, lékař - onkolog Ladislav Přívozník, ředitelka společnosti Nové háro Lucie Staňová, onkologická pacientka Žaneta a dárce Anička se svojí kadeřnicí Anyou Horváthovou.
32 fotografií

VIDEO: Na Půdě se mluvilo o rakovině i hrálo na bubny

Prachaticko
Karel Nešpor
Rozhovor s psychiatrem Karlem Nešporem, známým propagátorem střízlivosti, jsme si domluvili už před Vánoci. Plánované téma byl blížící se Suchý únor. A já se zmínila, že se těším na rady pana doktora, protože přes svátky toho alkoholu popiji víc než jindy. Tím jsem ovšem Karla Nešpora trochu nadzvedla ze židle, pokud se to dá říct o člověku, který je nesmírně klidný, každou chvíli se směje a terapii smíchem využívá i při léčbě alkoholiků.
9 fotografií

Psychiatr Karel Nešpor: Alkohol může způsobit rakovinu i pokles inteligence

Zdraví
Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu
Na rakovinu sice zatím neexistuje lék, vědci jsou ale opět blíž k poznání, co nemoc způsobuje. Studie postupem času dospěly k závěru, že vznik rakoviny souvisí s řadou rizikových faktorů, jako je genetika, strava a pohyb. Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu.

Nádory a alkohol: Určité typy rakoviny souvisí s nadměrným pitím, tvrdí vědci

Zdraví
Druhů rakoviny je bezpočet. Různé orgány mohou postihnout různé typy nádorů a také příznaky se liší u jednotlivých pacientů.
Zhoubné nádory jsou u nás po srdečně cévních nemocech druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jako o každé nemoci i o nich platí, že větší naději na vyléčení mají, když jsou chyceny a léčeny brzy, nejlépe v počátečním stádiu. Především u nejvíce smrtelných nádorů by lidé neměli přehlížet jejich příznaky a zachránit si život, dokud je čas.
5 fotografií

Příznaky nejvážnějších druhů rakoviny lidé často přehlížejí. Je dobré je znát

Zdraví
Screening nemoc zachytí včas a sníží úmrtnost
Příznaky rakoviny slinivky břišní jsou plíživé, přesto mohou varovat. Pokud člověk nečekaně hubne, není mu dobře od žaludku, bodá ho v nadbřišku, bez příčiny jej bolí záda, má časté průjmy, náhlé záněty žil či nově diagnostikovanou cukrovku druhého typu, je vhodné navštívit lékaře a zažádat o preventivní vyšetření. Tento typ rakoviny sice nepatří k nejčastějším, ale zato k nejzákeřnějším.

Lékaři zvažují vyšetření pro část cukrovkářů. Kvůli zákeřné rakovině slinivky

Zdraví
Když nádor prostaty roste a tlačí na močovou trubici, způsobí potíže s čůráním.
Potíže s močením mohou být v určité fázi onemocnění karcinomem prostaty jedním z projevů nemoci. Bohužel je to ale tak, že v časných stádiích, kdy je nádor malý a schovaný uvnitř prostaty, o sobě nijak nedává znát. Teprve později, když víc naroste a tlačí na močovou trubici, se objeví potíže při čůrání.

Močíte dobře? Odborníci vyjmenovali příznaky, kdy už jde mužům o život

Zdraví
Ilustrační fotografie.
letos poprvé se bude v Orlové konat akce charitativní běh na podpru boje proti rakovině. Akce se koná v neděli 20. listopadu v rámci kampaně Movember a poběží se pro Nadační fond Muži proti rakovině, pro který je určen výtěžek akce. 

V Orlové sportem podpoří boj proti rakovině

Karvinsko
Nikola Skondrojani s mandalou.
/FOTOGALERIE/ Užívala si mateřství s prvním synem, když její maminka spáchala sebevraždu. Když čekala druhé dítě, opustil ji manžel. A o dva roky později onemocněla rakovinou prsu. Její bratr si vzal život. Následovala rakovina jazyka. Její tatínek měl sám rakovinu v terminálním stádiu a vzal si život. A jí se vrátila rakovina prsu…
5 fotografií

Nikola: Po operaci rakoviny jazyka jsem vypadala jako po útoku medvěda

Praha
Johan s Florimonem trpí nevyléčitelným onemocněním.
Jako zlý sen zní příběh šestnáctiletých dvojčat Johana a Florimona, kteří trpí vzácným nervosvalovým onemocněním. Jakoby nestačilo, že mají oba trvalé křeče a trpí postupným selháváním orgánů, Florimon navíc po pádu způsobeném neopatrným zacházením asistentů sám ani nedýchá. Jejich mamince, která je na vše sama, navíc našli nádor na mozku.
25 fotografií

Šestnáctiletá dvojčata vědí, že zemřou. Matka je na ně sama, teď jí našli nádor

Zdraví
Profesionální hasiči Pardubického kraje s knírem
/FOTOGALERIE/ Když si Jiří Novotný z Chocně nahmatal zvětšenou žlázku, věděl, že je zle. Onemocněl rakovinou varlat. Nebýt samovyšetření, možná by tu už nebyl. Přestože si tuto diagnózu ročně v České republice vyslechne průměrně 8 tisíc mužů a 1500 z nich této nemoci podlehne, je tato nemoc stále poměrně tabu. Právě kampaň Movember každoročně upozorňuje na rakovinu varlat a prostaty. Tradičně se jí účastní i pardubičtí hasiči, kteří si nechávají narůst typický knír a vybírají peníze na pomoc.
6 fotografií

Kvůli rakovině přišel o varle. Život muži z Chocně asi zachránilo samovyšetření

Orlicko
Vedlejší projevy onkologické léčby na kůži mohou pacientům hodně ztížit každodenní život.
Vypadají vám vlasy, ztratíte chuť k jídlu, bude vám nevolno. Při zahájení léčby rakoviny pacienti toto všechno slyší od svých lékařů. Jen málokterý z nich ale mluví o dopadech, které může mít chemoterapie a radioterapie na pokožku. Vedlejší projevy na kůži některým pacientům natolik znepříjemňují život, že dokonce přeruší onkologickou léčbu.
9 fotografií

Pacienty trápí při onkologické léčbě i bolestivé kožní reakce. Lze je zmírnit

Zdraví
Autobus s knírem.
/FOTO, VIDEO/ Sdružení dopravních podniků České republiky opět podpořilo projekt Movember, který pořádá nadační fond Muži proti rakovině. V jedenácti městech tak vyjely do provozu tramvaje, autobusy či trolejbusy ozdobené kníry. Zapojil se také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, který už poněkolikáté uspořádal soutěž mezi zaměstnanci O nejlepší knír a odmění tři vítěze.
5 fotografií

V Liberci vyjely do ulic kníraté autobusy, dopravní podnik podpořil Movember

Liberecko
David Bruna s manželkou Eliškou a dcerou Sárinkou
Má dvouletou holčičku, krásnou manželku a se svou Bílinou je na čele I. A třídy Ústeckého kraje. Život Davida Bruny ale v současné chvíli prochází těžkými chvílemi. Jeho žena Eliška bojuje s těžkou formou rakoviny, dcerka Sárinka se narodila s praktickou hluchotou, naštěstí slyší díky kochleárním implantátům a na svět se už usmívá. „Fotbal je moje terapie, na 90 minut na vše zapomenu a vyčistím si hlavu," prozrazuje 29letý David, jak sbírá síly k boji s nepříznivým osudem.
12 fotografií

Dcera se narodila hluchá, manželka bojuje s rakovinou. Brunu nabíjí fotbal

Fotbalové perličky