ŠTÍTEK: rakovina

Armádní vojákyně a letuška Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny kůže
Příběh armádní vojákyně a letušky Lenky Růžkové strhl opět obrovskou vlnu solidarity. Její situace je vážná a bez speciální a drahé léčby u nás prakticky neřešitelná. Možná proto se během 24 hodin našlo téměř 11 500 lidí, kteří svým příspěvkem umožnili mladé ženě, jež onemocněla nejagresivnější formou rakoviny, podstoupit léčbu, která jí může zachránit život.
7 fotografií

Letuška Lenka může i díky vám na léčbu rakoviny do Německa. Neskrývá vděčnost

Zdraví
Hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky
Po koření ve tvaru malinkého hřebíčku zpravidla saháme, když přijde sezona voňavého svařeného vína a pečení perníků. Aromatické koření se však už po tisíce let používá v ajurvédské a tradiční čínské medicíně také jako přírodní lék. Moderní věda dává starým léčitelům zapravdu: podle výzkumů hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky. Vědecké experimenty navíc naznačují, že by mohl být také pomocníkem v boji proti rakovině. Před častým uživáním hřebíčku by se ale měli mít na pozoru lidé, kteří berou léky proti srážlivosti krve a lidé s poruchou srážlivosti. 

Malé koření lidé málo používají. Tiší bolest a působí proti zánětům i rakovině

Zdravý život
Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny maligním melanomem
Jak agresivní dokáže být rakovina, poznala bohužel na vlastní kůži armádní letuška Lenka Růžková. Když si nahmatala na břiše bulku, nečekala, že to bude něco závažného. Bohužel se však jednalo o maligní melanom, projev nejagresivnější formy rakoviny kůže. Nádor připravil Lenku o zdraví, ale nikoliv o víru. Na její léčbu v zahraničí přispěli Češi už přes 5 milionů korun, ale ona chce hlavně to, aby se o této nemoci dozvědělo co nejvíce lidí.
9 fotografií

Letušce Lence dochází čas. Češi jí během 24 hodin poslali na léčbu 5 milionů

Zdraví
Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Zdraví
Nádor prsu je nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním u českých žen. Ilustrační snímek
Úmrtnost na rakovinu prsu se za 20 let snížila o 31 procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné. Informace zazněly na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než 40 procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.

Úmrtnost na rakovinu prsu klesla. Odhalit nádory včas pomáhá i screening

Zdravotnictví
Primář Oddělení ORL, chirurgie hlavy a krku KNTB MUDr. Martin Světlík při operaci.
Šetrnější a bezpečnější odstraňování nádorů hrtanu u onkologických pacientů umožňuje moderní laser, který nově využívají lékaři z oddělení ORL Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Je jediný ve Zlínském kraji, v celé České republice je pouze na několika pracovištích ve fakultních nemocnicích. Jeho pořízení přišlo nemocnici na tři miliony korun.
2 fotografie

Zlínští lékaři mají jako jediní v kraji speciální laser pro onkologické pacienty

Zlínsko
Barbora Šmírová se nyní psychicky cítí už mnohem lépe a věří, že dopad rakoviny překonala. Ačkoli zažívá dobré i špatné dny, tak již nemá žádná omezení a ráda si dopřeje třeba i sklenku vína či piva.
Příběh šestadvacetileté Barbory Šmírové je plný slz a bolesti, ale také neuvěřitelné síly, dojetí a odhodlání. Společně s dalšími dvanácti ženami, kterým zasáhla do života rakovina, se stala tváří kalendáře Nebýt na to sama. Spolu tak přináší poselství o tom nejcennějším v životě: o zdraví. Každá z těchto žen má za sebou velký příběh.
22 fotografií

Studentka Barbora z Ostravy porazila rakovinu. Teď podporuje ostatní nemocné

Ostravsko
Kdo jí švestky, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně
Lékaři i dietologové radí: Dopřejte si švestky. Toto sladké ovoce je skvělé nejen v koláčích, knedlících a slivovici, ale přináší také významné zdravotní benefity. Švestky jsou totiž plné vitaminů i minerálů. Kdo je jí, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně. Švestky jsou jedním z bojovníků proti cukrovce a obezitě a vypadá to, že zanedbatelné nejsou ani jejich účinky proti stárnutí.

Dopřejte si sladké potěšení. Pomáhá v boji proti stárnutí, obezitě i rakovině

Zdravý život
Loňské růžové dresy hokejové Slavie
Hokejové Slavii se letos zatím nedaří a s pěti body je v tabulce Chance ligy až na dvanáctém místě. To ovšem tradičnímu klubu nezabrání v podpoře dobré věci. Slávisté v sobotu 7. října nastoupí k utkání proti Znojmu ve speciálních růžových dresech, pomocí nichž upozorní na důležitost prevence rakoviny prsu a varlat. Pražský klub se tak zapojí k osvětové kampani Růžový říjen.
51 fotografií

Hokejisté Slavie se obléknou do růžové a podpoří boj proti rakovině

Hokej
Nádor na mozku neznamenal pro Mandi Petrak první setkání s rakovinou.
Letos jsou to dva roky, co si zdravotní sestřička Mandi Petrak prošla peklem, a to bohužel ne poprvé. Když jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku, věděla už moc dobře, co rakovina dokáže. Předtím už totiž vyhrála nad zhoubným onemocněním mízních uzlin i obřím nádorem na děloze. Kvůli rakovině mozku a následné operaci je však dnes maminka adoptovaného chlapce závislá na manželovi a všichni se obávají dalších výsledků testování.
10 fotografií

Zdravotní sestřičce vyndali nádor, museli jí rozříznout hlavu od čela až po krk

Zdraví
Markéta Konvičková a Jan Bendig jsou blízcí přátelé i hudební kolegové. Seznámili se během soutěže SuperStar.
Když zpěvačka Markéta Konvičková bojovala s vážnou nemocí v podobě vzácného nádoru, měla kolem sebe podporující rodinu. Byl tu ale ještě někdo. Nejlepší přítel, Jan Bendig. Ten ji na dálku dobíjel po telefonu energií. K Markétě má blízko, považuje ji za svou rodinu. Jak prozradil v časopisu Story, své kamarádce bude zpívat na svatbě. I kdyby se konala na druhé straně zeměkoule. 
5 fotografií

Konvičková o boji s nádorem a Bendigově podpoře. Jan jí zazpívá na svatbě

Společnost
Umělá inteligence pomáhá odborníkům z II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc s odhalováním nádorů tlustého střeva
Umělá inteligence rychle proniká do medicíny a intenzivně se prosazuje například v endoskopii. V olomoucké fakultní nemocnici pomáhá specialistům rychle a přesně odhalit nádory tlustého střeva. Tamní II. interní klinika – gastroenterologická a geriatrická byla jedním z prvních pracovišť v České republice, které umělou inteligenci začalo při endoskopických vyšetřeních rutinně používat.
2 fotografie

S kolonoskopií v olomoucké fakultce pomáhá umělá inteligence

Olomoucko
V České republice je každoročně nově diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem.
Věnuje se výzkumu, který má pomoci v léčbě jedné z nejčastějších rakovin u nás. Veronika Vymetálková je vědkyně a současně maminka dvou malých dětí, která si sama nedávno rakovinou prošla. Boj s nemocí vyhrála a vrátila se do laboratoří Akademie věd. Tady se snaží najít v krvi pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku speciální ukazatele. Takové, které by u nich mohly včas předpovědět buď návrat rakoviny, nebo i odhalit, proč u některých pacientů onkologická léčba nezabírá a u jiných ano.
6 fotografií

Česká vědkyně dává naději nemocným s nádory střeva

Zdraví
Masarykův onkologický ústav v Brně.
Tři a půl tisíce mrtvých. To je každoroční bilance rakoviny tlustého střeva a konečníku v České republice. Jak zaznělo v pondělí v brněnském Masarykově onkologickém ústavu, obětí zrádného onemocnění by nemuselo být zdaleka tolik. Klíčem je správná životospráva a prevence. Pozvánku k vyšetření ovšem ignorují tři čtvrtiny pozvaných. A jižní Morava patří mezi kraje, kde chodí na vyšetření lidí vůbec nejméně.
10 fotografií

Jak na rakovinu tlustého střeva? Méně špeku a neházet pozvánky do koše

Brněnsko
Nová studie odhalila šokující statistiky. Za posledních třicet let se počet pacientů mladších 50 let s rakovinou zvýšil o 79 procent.
Nová rozsáhlá studie varuje před pesimistickým trendem v globálním zdraví. Vědci zjistili, že rakovina u lidí mladších padesáti let je stále častější. Za posledních třicet let se počet lidí, kteří časně onemocněli rakovinou, zvedl o 79 procent. Do roku 2030 má nemocných ještě přibývat. Podle odborníků za to může třeba špatná strava, obezita a alkohol.

Rakovinu mají čím dál mladší lidé, statistiky děsí. Experti zkoumali příčiny

Věda
Profesor David Cibula je přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Zhoubná onemocnění u mladých žen dnes gynekologové vidí vzácně. S přibývajícími léty a zvlášť po padesátém roce ale počty nádorů prsu, vaječníků nebo dělohy narůstají. Chodit na pravidelné gynekologické prohlídky se zralým ženám leckdy nechce. Onkogynekolog profesor David Cibula pro ně má pochopení. Povídali jsme si s ním o tom, co pro sebe ženy mohou udělat, aby rakovině předešly. Jak se nejlépe na rakovinu otestovat, co chtít od svých lékařů, a kdy naopak nepodlehnout strachu a nedělat zbytečné testy, které ničemu nepomohou a někdy dokonce mohou ženu ohrozit.

Ženu zbytečně operovali kvůli rakovině. Nádor totiž zřejmě nikde neměla

Zdraví
Mladá maminka trpí velmi agresivní formou rakoviny a bojuje o svůj život
Kamila Tomášová byla ještě nedávno úplně normální třicátnicí, jejíž život se konečně začal obracet správným směrem. Po velice těžkém dětství a úmrtí svých blízkých na rakovinu však jednoho dne zjistila, že se zákeřná nemoc nevyhnula ani jí. Když objevila na svém uchu znaménko, které následně začalo krvácet a odpadat, bylo už pozdě. Dnes ji čekají další vyšetření, operace a bojí se, že se nebude moci postarat o svou tříletou dcerku.
10 fotografií

Znaménko jí začalo krvácet. Teď bojuje o život a bojí se, kdo se postará o dceru

Zdraví
Banány. Ilustrační foto
Pracovníci velkoskladu Albert v Klecanech u Prahy objevili v sobotu neobvyklou zásilku. Mezi biobanány z Ekvádoru leželo 646 kilogramů kokainu. Zásilku zajistila Národní protidrogová centrála. Hned druhý den poté zveřejnil ROPID, organizátor veřejné dopravy v Praze a středních Čechách, ironizující tweet. Podobně reagoval před časem i na výroky herce Jaroslava Duška o onkologických pacientech.
4 fotografie

Sjetí z cesty dostává úplně nový význam, ironizuje ROPID nález kokainu u Prahy

Z okolí
Banány. Ilustrační foto
Pracovníci velkoskladu Albert v Klecanech u Prahy objevili v sobotu neobvyklou zásilku. Mezi biobanány z Ekvádoru leželo 646 kilogramů kokainu. Zásilku zajistila Národní protidrogová centrála. Hned druhý den poté zveřejnil ROPID, organizátor veřejné dopravy v Praze a středních Čechách, ironizující tweet. Podobně reagoval před časem i na výroky herce Jaroslava Duška o onkologických pacientech.
4 fotografie

Sjetí z cesty dostává úplně nový význam, ironizuje ROPID nález kokainu u Prahy

Z okolí
Banány. Ilustrační snímek
Pracovníci velkoskladu Albert v Klecanech u Prahy objevili v sobotu neobvyklou zásilku. Mezi biobanány z Ekvádoru leželo 646 kilogramů kokainu. Zásilku zajistila Národní protidrogová centrála. Den poté zveřejnil ROPID, organizátor veřejné dopravy v Praze a středních Čechách, ironizující tweet. Podobně reagoval před časem i na výroky herce Jaroslava Duška o onkologických pacientech.
4 fotografie

Nález kokainu u Prahy? Sjetí z cesty dostává nový význam, reaguje dopravce

Regiony
Banány. Ilustrační foto
Pracovníci velkoskladu Albert v Klecanech u Prahy objevili v sobotu neobvyklou zásilku. Mezi biobanány z Ekvádoru leželo 646 kilogramů kokainu. Zásilku zajistila Národní protidrogová centrála. Hned druhý den poté zveřejnil ROPID, organizátor veřejné dopravy v Praze a středních Čechách, ironizující tweet. Podobně reagoval před časem i na výroky herce Jaroslava Duška o onkologických pacientech.
4 fotografie

Sjetí z cesty dostává úplně nový význam, ironizuje ROPID nález kokainu u Prahy

Praha
Vulvovaginální atrofie způsobuje nepříjemnou vaginální suchost.
Oblast intimních partií je pro každou ženu velice citlivým tématem, tím spíš, pokud se jedná o nějaký zdravotní problém. Nejčastěji ženy řeší infekci kvasinkami, bakteriemi, bolest při sexu či zánět močových cest. Mykóza a infekce však nejsou jediným problémem, který ženy trápí. Problémem může být i nedostatečná vlhkost a vaginální suchost, jež může provázet například i rakovinu či endometriózu.

Neignorujte vaginální suchost. Může se vyskytnout i při závažných onemocněních

Zdraví
Odhazovat vršek v touze po dokonalém opálení se někdy nemusí vyplatit.
Milujete do hněda opálená těla bez bílých míst, a tak se nevyhýbáte opalování nahoře bez? Vystavovat nahá prsa slunečním paprskům však není vždy úplně vhodný nápad. Rakovina kůže a riziko zhoubných melanomů a agresivních kožních nádorů je totiž vysoké. Jak ale prsa před sluncem chránit? Mohou UV paprsky přímo způsobit rakovinu prsou a jaké další nežádoucí vlivy slunce na ňadra má?

Opalování nahoře bez: Hrozí rakovina prsu víc, když slunce pálí na nahá ňadra?

Zdraví