ŠTÍTEK: rakovina

V České republice rakovinou plic v průměru každoročně onemocní asi 6 600 lidí, téměř 5 400 na ni zemře. Většinou proto, že k lékařům přicházejí pozdě. Ministerstvo zdravotnictví proto spustilo preventivní program pro těžké kuřáky.
Když bylo Janě Bystřické z Plzně devětapadesát, myslela si, že má podzimní virózu. „Jelikož jsem v té době bydlela na služební ubytovně, kolega, který bydlel přes zeď, mě upozornil na noční kašel. I mě neustálé kašlání budilo,“ zavzpomínala pro Deník. Navštívila proto praktika. Po kolečku prohlídek ji lékaři poslali na magnetickou rezonanci, která ukázala, že má zhoubný nádor na plicích. Přesto, že nikdy nekouřila, „jen“ pasivně.

Dvacet kousků denně? Kuřáci mohou žádat o vyšetření plic, u rakoviny jde o čas

Zdraví
Cigarety, kouření - Ilustrační foto
Přijďte se nechat vyšetřit. To ve výzva, s níž se středočeští plicní lékaři obracejí na kuřáky při příležitosti Světového dne rakoviny plic; ten připadá na 1. srpna. Preventivní kontroly v rámci programu časného záchytu rakoviny plic se týkají lidí mezi 55. a 74. rokem, kteří kouří buď po dobu 20 let asi 20 cigaret denně, nebo 10 let kolem 40 cigaret za den.
10 fotografií

Kuřáci podle pneumologů umírají zbytečně: může je zachránit radikální řez

Zdraví
Cigarety, kouření - Ilustrační foto
Přijďte se nechat vyšetřit. To ve výzva, s níž se středočeští plicní lékaři obracejí na kuřáky při příležitosti Světového dne rakoviny plic; ten připadá na 1. srpna. Preventivní kontroly v rámci programu časného záchytu rakoviny plic se týkají lidí mezi 55. a 74. rokem, kteří kouří buď po dobu 20 let asi 20 cigaret denně, nebo 10 let kolem 40 cigaret za den.
10 fotografií

Kuřáci podle pneumologů umírají zbytečně: může je zachránit radikální řez

Zdraví
Ostatky mumifikované těhotné ženy jsou staré dva tisíce let. Aktuálně se nacházejí ve varšavském Národním muzeu.
Záhadná mumie starověké egyptské ženy, která se nachází ve varšavském Národním muzeu, odhalila další tajemství. V loňském roce polští vědci díky skenování dva tisíce let starých ostatků zjistili, že žena byla přibližně v 28. týdnu těhotenství. Uvnitř mumie našli takřka dokonale zachovalý plod. Nyní odborníci přišli s dalším přelomovým zjištěním - podle nejnovějšího výzkumu žena před smrtí trpěla rakovinou.
11 fotografií

Těhotnou mumii pohřbili do špatného sarkofágu. Vědci nyní zjistili, co ji zabilo

Objevy
Ruská tenistka Darja Kasatkinová
Procházet se s přítelkyní na veřejnosti ruku v ruce? Toho se Darja Kasatkinová ve své vlasti jen tak nedočká. „V Rusku je tolik nejrůznějších tabu,“ prohlásila pětadvacetiletá tenistka, která se otevřeně přihlásila ke své homosexuální orientaci a vztahu s krasobruslařkou Natalií Zabijakovou. Ve světě za svůj krok sklízí uznání, doma v Rusku – jak se dalo čekat – hlavně odpor.
5 fotografií

Hvězdná tenistka je na holky? Absolutní dno, je to jako rakovina, zní z Ruska

Tenis
Farmáři náhle začaly hubnout a umírat krávy. V blízkém potoce se objevila podivná pěna, vše měla na svědomí místní chemička.
Smrt krav farmáře Wilbura Earla Tennanta ze Západní Virginie znamenala odhalení praktik, jejichž děsivé dopady pociťují lidé dodnes. Zemědělec vlastnil pozemek, který se nacházel poblíž továrny americké společnosti DuPont na řece Ohio. Právě tam chemický gigant vyráběl teflonové nepřilnavé povrchy, které se používají ve stovkách produktů včetně oděvů a nádobí. Ovšem ukázalo se, že se v továrně nakládá i s velmi nebezpečnými látkami.

Mrtvé krávy, lidé s rakovinou. Farmář odhalil tajemství chemické společnosti

Svět
Barbora Maťovčíková bojuje se zákeřnou rakovinou.
Že už nikdy nebude nic jako dřív, si uvědomila dnes šestadvacetiletá Bára ve chvíli, kdy ve svém bytě dostala před dvěma lety epileptický záchvat. Podstoupila několik vyšetření a zjistila že záchvat byl způsoben nádorem na mozku, který byl navíc bohužel klasifikován jako zhoubný. Díky svému neutuchajícímu optimismu však žije dál a věří, že nad zákeřnou nemocí vyhraje. Podporuje jí v tom již téměř 90 tisíc sledujících na Instagramu.
20 fotografií

Dívku s uhrančivýma očima rakovina změnila k nepoznání. Báře fandí tisíce lidí

Zdraví
Ukázka provedení fúzní biopsie prostaty, nejmodernější metody záchytu rakoviny prostaty. Metodu na snímku provádí kladenský lékař Milan Čermák.
Pět nádorů prostaty odhalili v rámci Dne otevřených dveří také lékaři na urologickém oddělení v Oblastní nemocnici Kladno. V rámci republiky se do prevence zapojilo celkem 37 urologických ambulancí po celém Česku. Celkem urologové vyšetřili stovky mužů v rizikovém věku, čili po padesátce, a kromě rakoviny prostaty našli u příchozích také případy rakoviny varlat, močového měchýře nebo ledvin.

Důležitá prevence. Lékaři v Kladně odhalili u pěti mužů nádory prostaty

Kladensko
NaPleš!Fest 2022.
V areálu Nemocnice Na Pleši se v pátek 10. června uskutečnil již třetí ročník hudebně kulturního festivalu NaPleš!Fest. Myšlenka akce zůstává neměnná, a sice propojit nemocniční život s místní komunitou a širší veřejností. Komorní atmosféra nabídla v prostředí lesního parku vystoupení několika kapel, vynikající občerstvení a bohatou tombolu, do které anonymní dárce věnoval tři mobilní telefony. Lidé si také mohli zdarma zjistit svojí krevní skupinu.
75 fotografií

FOTO: Nemocnice se opět otevřela veřejnosti, konal se třetí ročník NaPleš!Festu

Volný čas
Ilustrační snímek
Nejvíce nádorů v republice diagnostikují lékaři v Plzni, je to v průměru 1,5krát víc než ve zbytku republiky. U žen jde nejčastěji o nádory prsu, u mužů pak o nádory plic a prostaty. Nelichotivé prvenství si také drží Plzeňský a Karlovarský kraj, které mají v porovnání se zbytkem republiky nejvyšší výskyt nádorů ledvin či tlustého střeva.
5 fotografií

Plzeňský kraj drží smutný primát. V počtu nemocných rakovinou

Plzeňsko
Medicína se intenzivně snaží nalézt účinnou léčbu na rakovinu.
Dvanáct nemocných, dvanáct testů, dvanáct vyléčených. Nejnovější studie amerických lékařských odborníků může znamenat průlom v léčbě některých typů rakoviny. Nový lék s názvem dostarlimab se zatím projevil jako velmi účinný proti karcinomu konečníku, v klinické studii zaznamenal dokonce stoprocentní účinnost. Podobný úspěch zaznamenali onkologové poprvé v historii.

Nový lék na rakovinu budí obrovské naděje. Nádory zmizely u všech testovaných

Zdraví
Radana předloni podstoupila několik preventivních operací, její sestra byla tou dobou na onkologické léčbě.
V době, kdy jí zemřela babička na rakovinu a ten samý osud stihl i maminku, se Radana Labajová se svými sourozenci rozhodla podstoupit testy, jež odhalí, zda dotyční jsou či nejsou nositeli genů, které mohou vést ke vzniku nádoru. Zpěvačku skupiny Holki i její sestru čekalo nemilé překvapení. BRCA testy jim vyšly pozitivní. O tom, jak zvládla nelehké životní období, promluvila Labajová v časopisu Story.
8 fotografií

Radaně Labajové hrozila rakovina. Nechala si odstranit prsa a ukázala jizvy

Společnost
Inovativními metodami v léčbě rakoviny jsou biologická léčba a imunoterapie. Jimi léčení pacienti mají výrazně vyšší šanci, že se jim onemocnění nevrátí. 
Máte rakovinu. Podobnou větu si každý rok v Česku vyslechne asi devadesát tisíc lidí. Byť je to stále diagnóza obávaná, díky novým možnostem v léčbě už není tak fatálním strašákem jako v minulosti. K překonání nemoci přispívá i podpora ze strany rodiny, přátel či kolegů v práci. Osvětovou kampaní „Dotek, který pomáhá“ se na to snaží upozornit onkologové i pacienti.

Zázrak jménem imunoterapie. Nové typy léčby porazí rakovinu i za pět dvanáct

Zdraví
Analytický chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice převzal v USA jako první Čech Cenu Herberta J. Duttona.
Odhalí rakovinu z kapky krve, teď ho za to odměnila americká vědecká společnost. Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice jako první Čech převzal ve Spojených státech amerických prestižní ocenění. Cena Herberta J. Duttona za významný přínos mu náleží za jeho výzkum lipidů, který vyústil v metodu, která umožní detekovat několik typů rakoviny.

Vědec Michal Holčapek je prvním Čechem, který převzal v USA tak prestižní cenu

Pardubicko
Ruský prezident Vladimir Putin.
Důvodem, proč se ruský prezident Vladimir Putin řadu týdnů neobjevoval na veřejnosti, je fakt, že v dubnu podstoupil léčbu pokročilého stádia rakoviny. Má o tom informovat dosud utajovaná zpráva amerických zpravodajských služeb. Moskva zprávy o nemoci ruského vůdce popírá. Zpravodajci také potvrdili dřívější spekulace, že měl Putin v březnu přežít neúspěšný atentát.
11 fotografií

Tajné zprávy z Kremlu? Putin se v dubnu léčil s rakovinou, tvrdí zpravodajci USA

Státy mimo EU
Nicolka v novém domově má k dispozici velkou zahradu a hračky.
V tomto seriálu vám přinášíme osudy psích duší, které nalezly lásku a pochopení až poté, co si prožily své a často nehezké. Příběhy jednotlivých pejsků pro vás zpracovala Sylva Kaplanová, která je sama patronkou některých z nich. Osmiletá velká černá kříženka německého ovčáka Nicol s nekonečně dlouhým růžovým jazykem byla psem přehazovaným jako horký brambor. Ve finále už opravdu horký - v jejím těle se rozrostla rakovina. Byla však úspěšně operována a podařilo se jí najít nový domov.
9 fotografií

Psí osudy: Seznamte se s Nicol, pro jejíž uzdravení se spojilo mnoho lidí

Čtenář reportér
V Česku se na rakovinu prostaty léčí asi šedesát tisíc mužů.
Když bylo Danielovi z Prahy sedmačtyřicet, začal mít potíže při močení. Nejdřív tomu nevěnoval pozornost. „Nejsem hypochondr,“ řekl Deníku. Po dvou týdnech neutuchajících obtíží ale zpozorněl. Nejprve hledal na internetu, posléze se raději objednal k lékaři. Varováním mu bylo, že jeho otec zemřel na rakovinu prostaty. „Pak to šlo ráz na ráz. Lékař mě odeslal na vyšetření konečníku a odběr krve,“ řekl.

Zrádná rakovina prostaty. I když muže zatím jen bolí záda, bývá už pozdě

Zdraví
Český den proti rakovině proběhl i na ZŠ Plynárenská Teplice.
Ve středu 11. 5. se konal 26. ročník veřejné sbírky v rámci Českého dne proti rakovině. Po 2 letech překládání sbírky z jara na podzim se letošní ročník konal v tradičním termínu. Zakoupením žlutého kvítku měsíčku lékařského mohli lidé podpořit sbírku Ligy proti rakovině Praha. Letošní sbírka byla zaměřená na prevenci nádorů děložního čípku a varlat, onemocnění, které postihuje ženy a muže již i ve velmi mladém věku.
3 fotografie

FOTO: Český den proti rakovině proběhl i na ZŠ Plynárenská Teplice

Čtenář reportér