ŠTÍTEK: rakovina

Zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného masa - výrazně zvyšuje riziko smrti.
Krvavý steak i průmyslová šunka. Podle americko-čínského vědeckého týmu z Harvardské univerzity a šanghajské univerzity Fudan zvýšená konzumace červeného masa - zejména toho vysoce zpracovaného - výrazně zvyšuje riziko smrti. Svědčí o tom jejich výzkum, v němž analyzovali zdravotní data 81 tisíc lidí. Naštěstí změnou jídelníčku lze pravděpodobnost úmrtí poměrně rychle snížit.
4 fotografie

Červené maso zvyšuje riziko smrti. O dost. Vědci varují před některými pokrmy

Zdraví
Ilustrační snímek
Má to být obyčejná pilulka, přesto se může stát mocnou zbraní v boji s řadou nádorových onemocnění. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity přišli na možný způsob, jak léčbu rakoviny zefektivnit. „Pilulka by mohla zvýšit úspěšnost protinádorové léčby i o desítky procent,“ uvedl vedoucí Ústavu chemie a biochemie Agronomické fakulty univerzity Vojtěch Adam.

Kouzelná pilulka: brněnští vědci s ní chtějí zastavit ochránce rakoviny

Z okolí
Onkoložka Markéta Palácová
/ROZHOVOR/ Karcinom prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Ročně jich na něj v České republice zemře 1 600. U některých přitom riziko jeho vzniku činí až osmdesát procent. „Za nárůst počtu nádorů může z velké části náš životní styl. Moderní civilizace s sebou nese i úskalí,“ říká onkoložka z Masarykova onkologického ústavu v Brně Markéta Palácová.
7 fotografií

Brněnská onkoložka Palácová: Léčba uhání kupředu, ale rakoviny se brzy nezbavíme

Brněnsko
Mikrobiota
Většina civilizačních chorob jako diabetes, nádory či obezita jsou spojovány s chronickým zánětem a změnami ve střevní mikrobiotě. Ovlivnit ji může i časté létání nebo ponocování, vysvětluje v rozhovoru lékař Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Důležitá je také mikrobiota v ústech – tu patogenní můžete dokonce předávat partnerovi.
7 fotografií

Střevní mikrobiota dokáže lidi chránit, ale může i uškodit

Zdraví
Robotické centrum Fakultní nemocnice Olomouc.
Nejmodernější způsob léčení nádorů v oboru ORL nabízí pacientům Fakultní nemocnice Olomouc, kde specialisté provádějí výkony na nejnovější generaci robotického systému da Vinci Xi. Kromě olomouckého centra tyto výkony v oboru dělá už jen nemocnice v Ústí nad Labem. Aktuálně má olomoucký ORL tým za sebou již tři desítky miniinvazivních operací.
2 fotografie

Rakovinu hltanu operují šetrně robotem da Vinci Xi

Olomoucko
Patnáctiletá Michaela bojuje s rakovinou už dva roky. Nádor se lékařům povedlo odstranit, pomohla však teprve personalizovaná léčba onkologů z brněnské Dětské nemocnice.
Když před dvěma lety odjížděla tehdy třináctiletá Michaela na letní sportovní kurz do Chorvatska, netušila, že se jí po návratu obrátí život vzhůru nohama. Po jednom z tréninků si začínající baletka z Karviné všimla nafouknutého břicha, první diagnóza na sebe nenechala dlouho čekat. Podezření na rakovinu. „Asi první týden jsem vůbec nevnímala, že jsem v nemocnici. Bylo to všechno hrozně narychlo,“ přiznává dívka. Pobyt v brněnské Dětské nemocnici tak pro Michaelu znamenal začátek téměř dvouletého kolotoče léčby.
7 fotografií

Od třinácti let bojuje Michaela s rakovinou, pomohla až speciální léčba z Brna

Brněnsko
Ráno vstala a plánovala svatbu. Večer měl nádor na mozku
Hlava jí sice pobolívá už pátý den, ale příliš se tím nezabývá. Má práci. Musí se postarat o syna, naplánovat svatbu. Bolest však nabírá na síle a začíná jí prostupovat hlavou, hrudníkem, pažemi, konečky prstů. Poté třiatřicetiletou Lucii Katreniak z Brna v listopadu roku 2020 obklopuje tma. Probouzí se až v nemocnici. Lékaři jí oznamují děsivou zprávu: nádor na mozku větší než tenisák.
6 fotografií

Ráno vstala a plánovala svatbu, večer měla Brňanka nádor na mozku

Brněnsko
Ráno vstala a plánovala svatbu. Večer jí diagnostikovali nádor na mozku
Píše se listopad 2020. Hlava ji sice pobolívá už pátý den, ale příliš se tím nezabývá. Má práci. Musí se postarat o syna, naplánovat svatbu. Bolest však nabírá na síle a začíná jí prostupovat hlavou, hrudníkem, pažemi, konečky prstů. Poté třiatřicetiletou Lucii Katreniak z Brna obklopuje tma. Probouzí se až v nemocnici. Lékaři jí oznamují děsivou zprávu: nádor na mozku větší než tenisák.
6 fotografií

Ráno vstala a plánovala svatbu. Večer ženě diagnostikovali nádor na mozku

Zdraví
Haně Sedlákové a Jiřímu Zapletalovi onemocněly rakovinou obě děti. Pomoc v podobě biologické léčby jim poskytli teprve brněnští onkologové.
První diagnózu slyšeli Jiříkovi rodiče už čtyři měsíce po jeho narození. Potvrdila jejich největší obavy. Rakovina nekontrolovaně rostla na různých částech Jiříkova těla včetně kostí, orgánů nebo podkoží. Právě problematiku dětské onkologie se od středy snaží přiblížit Nadační fond Krtek společně s lékaři brněnské Dětské nemocnice prostřednictvím Dnů onkologie.
4 fotografie

Nádor spolykal kost: rakovinou jim onemocněly obě děti, pomohla léčba z Brna

Brněnsko
Oddělení nukleární medicíny v kyjovské nemocnici.
Vybudování PET/CT pracoviště. K tomu směřují v Kyjově na oddělení nukleární medicíny, která tady funguje právě třicet let. Chystaná novinka má využití zejména při diagnostice nádorových onemocnění a také těch souvisejících s nervovou soustavou. „Pozitronová emisní tomografie, zkráceně PET, je nejmodernější nukleárně medicínská vyšetřovací metoda, využívající pozitronových zářičů,“ přiblížil radiofarmaceut kyjovské nemocnice Igor Tichý.
4 fotografie

Kyjovští míří za primátem s pozitronovými zářiči, pomohou v boji s nádory

Hodonínsko
Ilustrační foto.
V pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady vnikne Český onkologický institut, mají být zřízeny i čtyři biomedicínské ústavy. Ty se budou, kromě onkologických onemocnění, zaměřovat také na nemoci infekční a kardiovaskulární. Na podporu vědy a výzkumu v tomto směru chce Česká republika dát pět miliard korun, které vezme z částky 50 miliard korun od Evropské unie, určených na boj s rakovinou. Takzvaný Národní plán boje proti rakovině by měla Česká republika mít do konce roku 2030.

Česko vyráží do boje s rakovinou. V Praze vznikne nový onkologický institut

Praha
Manželé Kamenických žili běžný život, ale potom přišla rána osudu. Přesto nerezignovali, kráčí spolu dál navzdory obrovským obtížím.
/PŘÍBĚH/ Kolik toho člověk vydrží? Osud obrátil život Zdeňka Kamenického a jeho ženy Stáni nemilosrdně naruby. Třiačtyřicetiletý Zdenda, jak mu přátelé říkají, před třemi roky začal stavět domek v Hroubovicích a s manželkou plánoval budoucnost. Ale začala se ozývat vada srdce, a tak byla nutná operace v IKEMu u profesora Pirka. Vše by bylo v pořádku, kdyby tým lékařů neobjevil na malém mozečku ve čtvrté komoře nádor.
7 fotografií

Nemilosrdné cesty života: Zdendu a Stáňu osud nešetřil, lidé jim chtějí pomoci

Chrudimsko
Spreje na opalování jsou mnohem komfortnější než krémy.
Stále více slunečných dnů láká k opalování. Řada lidí ovšem slunce podceňuje a často se spálí. Kůže sice má řadu mechanismů, díky kterým se dokáže z opakovaného spálení dostat, jednoho dne však mohou být její kapacity vyčerpány, varuje dermatoveneroložka Helena Michalíková z Canadian Medical. Co nejlépe pomůže při spálení? A opravdu stačí pár minut na slunci a do těla se dostane potřebná dávka vitaminu D?
10 fotografií

Lidé dělají stále stejné chyby, hrozí jim i nádory, varuje dermatoveneroložka

Zdraví
Autobusy MHD v Mladé Boleslavi
Tradiční květnová sbírka Český den proti rakovině se letos kvůli epidemiologickým opatřením neodehrála. Dobrovolníci se žlutými kvítky měsíčku lékařského, tentokrát se zelenými stužkami, by se v ulicích měli objevit v náhradním termínu v září. Podpořit Ligu proti rakovině lze ale po celý květen koupením e-kytičky za DMS a malováním květinových Kamínků proti rakovině.

Dopravní podnik podpoří boj proti rakovině

Boleslavsko
Zubní plak je schopen vytvořit kaz už během jediného dne.
Čechům se k zubařům moc nechce. Mnohé statistiky a studie ale udávají, že lidem, kteří se svému chrupu nevěnují, hrozí až o 15 procent častější výskyt rakoviny jazyka, jícnu i celého trávicího traktu. Zubní kaz přitom nedědíme. Pokud si špatně čistí zuby rodiče, budou to dělat i jejich děti. Pravidelnými návštěvami zubaře a dentální hygienistky můžeme předejít nejen vzniku zubního kazu, ale i dalším zdravotním komplikacím, jako jsou kornatění tepen, mrtvice, cukrovka, revmatoidní artritida, rakovina nebo předčasný porod.

Zkažené zuby mohou způsobit rakovinu i mrtvici. U žen ohrožují těhotenství

Zdraví