ŠTÍTEK: Sibiř

NA NÁVŠTĚVNÍKY budou v legiovlaku čekat průvodci v dobových legionářských uniformách.
Kladno – Legiovlak, legionářské pojízdné muzeum na kolejích, dorazí za týden, čili ve čtvrtek 14. dubna, do Kladna. Soupravu tvoří repliky dvanácti historických železničních vagonů československých legií na Rusi z let 1918 až 1920. Přístupné budou na kladenském hlavním nádraží do středy 20. dubna, a to zcela zdarma.

Do Kladna přijede unikátní legiovlak, k vidění bude zdarma

Kladensko
Gabriela Soukalová při střelbě
Ťumeň - Bylo tady mistrovství Evropy a na začátek dubna sem Rusové svolali exhibici. Pozvali i dva české biatlonisty, jenže ti se nepředvedli. Michal Šlesingr a vítězka Světového poháru Gabriela Soukalová obsadili v Ťumeni v závodu s hromadným startem shodně poslední desátá místa. Oba čeští reprezentanti dokončili závod na Sibiři s velkou ztrátou.

Češi ještě vyrazili na exhibici do Ruska. Soukalová i Šlesingr byli poslední

Zimní sporty
Počítačová hra Rise of the Tomb Raider.
Rise of the Tomb Raider se dočkalo posledního ze slíbených rozšiřujících přídavků. Příběh nově vydaného Cold Darkness Awakened je jednoduchý. Z opuštěné sovětské výzkumné stanice unikl tajemný virus a proměnil vojáky organizace Trinity v krvežíznivé zabijáky bez jakýchkoliv zábran. Úkol je tak jasný.

Poslední přídavek zakončuje aktuální dobrodružství Lary Croft

Hry
Vědci v Rusku našli v permafrostu 12.000 let zamrzlé štěně.
Moskva - Lovce mamutích klů přitahovaly do této odlehlé oblasti ruské tundry nálezy starých kosterních pozůstatků. Ale místo toho objevili čenich vyčnívající z permafrostu, věčně zmrzlé půdy, který tu na ně čekal z poslední doby ledové, píše agentura AFP.

Byli prehistoričtí psi z ruské tundry domestikovaní?

Svět
Plavkyně Dana Zbořilová
Prostějov – Při teplotách, které by řadu z nás odradili od pobytu venku, závodně plave. Navíc však prostějovská plavkyně Dana Zbořilová sbírá jeden úspěch za druhým. Tím posledním bylo březnové vítězství na mistrovství světa v zimním plavání v Rusku. Zlato si odvezla po té, co musela kromě soupeřek bojovat také s teplotami hluboko pod bodem mrazu.

Připadá mi, že každý rok znovu začínám, říká plavecká šampionka Dana Zbořilová

Prostějovsko
Na České Sibiři si budou muset na předání opuštěného drážního tělesa počkat. Stavba koridoru z Votic do Sudoměřic letos zřejmě nezačne.
Česká Sibiř – Myšlenka zachování železniční stanice Střezimíř i části traťové koleje směrem k Meznu po dokončení čtvrtého železničního koridoru a převzetí opuštěného drážního tělesa pod správu obcí získala na České Sibiři širokou podporu.

Podporovatelé drážního skanzenu si budou muset počkat

Benešovsko
Legiovlak ve Strakonicích.
Příbram – Třetí zastávkou letošní pouti Legiovlaku, projektu Československé obce legionářské, který připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát, je příbramské nádraží. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a zavítala už i krátce na Slovensko.
17 fotografií

Legiovlak v úterý přijede do Příbrami na vlakové nádraží

Volný čas
Čtyřiatřicet otužilých plavců změřilo své síly v chladné vodě řeky Moravy u hodonínského jezu. Měla šest stupňů Celsia.
Hodonín /FOTOGALERIE/ – Deset stupňů Celsia teplota vzduchu, šest vody. Čtyřiatřicet otužilých plavců. A šest set diváků připravených podpořit své přátele. Tak vypadalo sobotní Velikonoční plavání v řece Moravě nad jezem v Hodoníně. Čtvrtý ročník setkání obyvatel moravského břehu a slovenského Záhoří odstartovalo pěvecké vystoupení Mužáků z Mikulčic. Hlavním tahákem ale byla plavecká štafeta s upletenou pomlázkou v ústech. Tuto disciplínu opanoval slovenský tým Trnavstí bílí medvedi.
29 fotografií

Plavali s pomlázkou v ústech. Do chladné Moravy se ponořilo 34 otužilců

Hodonínsko
Gabriela Soukalová s malým glóbem za stíhací závod SP.
Chanty-Mansijsk - Po medailově nevydařeném mistrovství světa v Oslu biatlonistku Gabrielu Soukalovou přepadl pesimismus, na Sibiři v Chanty-Mansijsku na její tváří už znovu zářil úsměv. Povedený čtvrteční sprint při finále Světového poháru jí vlil novou sílu do žil, sobotní stíhací závod dotáhla úspěšně k zisku velkého křišťálového glóbu.

Křišťálová Soukalová: Největší odměna? Že už pozítří budu doma

Zimní sporty
Gabriela Soukalová s malým křišťálovým glóbem za celkový triumf ve stíhacím závodě SP.
Chanty- Mansijsk - Český biatlon má po 26 letech celkovou vítězku Světového poháru. Gabriela Soukalová skončila na Sibiři ve stíhačce čtvrtá a před závěrečným nedělním závodem s hromadným startem už ji o velký křišťálový glóbus žádná ze soupeřek nemůže připravit. Po sprintu navíc dosáhla i na druhý malý právě za stíhací závod. Vyhrát navíc může také hodnocení závodů s hromadným startem.
6 fotografií

Soukalová je celkovou vítězkou SP! K velkému glóbu přidala i malý za stíhačku

Zimní sporty
Legionářské muzeum na kolejích, takzvaný Legiovlak, si v areálu břeclavské společnosti Fosfa prohlédly davy lidí. Jedenáct zrekonstruovaných vagonů představuje život a boj českých a slovenských legionářů v Rusku v letech 1918 až 1920.
Písek – Do historie československých legií v Rusku budou mít zájemci příležitost nahlédnout v Legiovlaku. Jeho druhou zastávkou při  letošním putování po krajských a okresních městech ČR bude Písek.

Legiovlak připomene cestu napříč Ruskem

Písecko
Gabriela Soukalová při sprintu v Chanty-Mansijsku
Chanty-Mansijsk - Gabriela Soukalová hlásí: první mise je splněna! Česká biatlonistka ve čtvrtek zazářila ve finále Světového poháru v Chanty-Mansijsku. Těžký sprint na Sibiři totiž dokončila na stříbrné příčce, díky čemuž si zajistila malý křišťálový glóbus za triumf v této disciplíně. A co víc: porazila svou velkou soupeřku Marii Dorinovou Habertovou!
8 fotografií

Stříbro a malý glóbus. Soukalová excelovala na Sibiři a slyšela pochvalu

Zimní sporty
Výstava ve Vlastivědném muzeu v Šumperku s netradičním názvem Svetom, moje, svetom… představuje život a práci slovenských dráteníků.
Šumperk – Práci slovenských dráteníků, jejich život, putování po světě, ale i rozmanitý sortiment výrobků, který se měnil a vyvíjel podle vkusu a požadavků zákazníků, představuje nová výstava v Hollarově galerii Vlastivědného muzeu v Šumperku. Pochází ze sbírek Slovenského národného múzea v Martine a nese netradiční název Svetom, moje, svetom…
24 fotografií

V šumperském muzeu jsou k vidění práce slovenských dráteníků

Šumpersko
Lýkožrout severský.
Jižní Čechy - V posledním desetiletí se v ČR rozšiřuje nový druh škůdce smrkových lesů: lýkožrout severský. Tento příbuzný známého lýkožrouta smrkového (zvaného kůrovec) způsobuje v posledních letech kalamitní odumírání smrčin zvláště v oblasti severovýchodní Moravy a Slezska.

Proti novému škůdci vyrazili do boje jihočeští vědci

Z okolí
KDO S KOHO? Letošní ročník Rychnovské hokejové ligy spěje do finiše.
Rychnovsko – Nadstavbová část Rychnovské UNET hokejové ligy měla na programu úvodní semifinálové duely, zápasy o 5. – 8. místo a play out.

Semifinále ozdobily dva hattricky

Hokej
OSLAVA TITULU. K titulu za vítězství v prvním ročníku přidali hráči RSC druhý, když vyhráli třetí ročník zimní ligy ve futsalu. Na snímku Martin Hlaváček a Martin Wolf.
Domažlice /KONEČNÁ TABULKA/ – Osmnáctým kolem se uzavřel třetí ročník zimní ligy ve futsalu, který se letos odehrál už výhradně ve sportovní hale ve Kdyni. Od Krvavé tlačenky, vítěze loňského ročníku, si titul vzali zpět domažličtí RSC Pronic Zanic.

Titul v zimní lize získalo RSC Pronic Zanic

Ostatní sporty
Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.

Perem studenta - Radka Cieslarová, Gymnázium Český Těšín

Z okolí
Ilustrační foto
Washington – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zaznamenal už podeváté za sebou globálně nejteplejší měsíc. Letošní leden byl podle měření amerického úřadu 1,13 stupně Celsia teplotně nad normálem, což je nejvyšší lednový údaj od počátku měření. Na rekordně nejnižší lednové úrovni je v důsledku vysokých teplot síla arktických ledovců.

Arktické ledovce tají. Leden přinesl další globální teplotní rekord, hlásí NASA

Svět
Jaroslav Prášil.
Brno – Zatímco brněnští basketbalisté se v sezoně podívají nejdál na sever Čech k duelům s Ústím nad Labem či Děčínem, jejich páteční soupeř z Nymburka se v úterý vrátil z duelu v ruském Krasnojarsku, který leží na daleké Sibiři. „Uvidíme, jak se po cestování podaří soupeři udržet koncentraci, ale rozhodně to bude těžké utkání," tuší kapitán mmcité Jaroslav Prášil před dohrávkou prvního kola domácí nejvyšší soutěže.

Ze Sibiře do Brna. Mmcité hostí mistra z Nymburka

Ostatní sporty
Policejní terénní vůz má už za sebou první ostré výjezdy.
Benešov /FOTOGALERIE/ - Kriminalističtí technici Policie ČR vyjíždí k ohledání míst násilných trestných činů, vloupání nebo k nálezům kosterních pozůstatků s novým pomocníkem, speciálním vozidlem VW Amarok, určeným pro jízdu v náročném terénu, kterých má Benešovsko v údolích Sázavy i Vltavy a vyšších polohách na České Sibiři nebo Podblanicku hodně.
16 fotografií

Policejní mobilní laboratoř má za sebou křest v terénu

Středočeský kraj
Ilustrační foto.
Voticko - Masopustní veselí ovládne v sobotu Českou Sibiř i další obce. V Jankově vyráží průvod masek v režii základní školy a hasičů po obdržení povolení od starostky nebo jejího zástupce z náměstí v 10. hodin. Ve stejné době vyráží na obchůzku obcí maškary v Křečovicích.

Po České Sibiři vyrazí v sobotu průvody maškar

Volný čas
Policejní terénní vůz má už za sebou první ostré výjezdy.
Benešov - Kriminalističtí technici Policie ČR vyjíždí k ohledání míst násilných trestných činů, vloupání nebo k nálezům kosterních pozůstatků s novým pomocníkem, speciálním vozidlem VW Amarok, určeným pro jízdu v náročném terénu, kterých má Benešovsko v údolích Sázavy i Vltavy a vyšších polohách na České Sibiři nebo Podblanicku hodně.
16 fotografií

Policejní mobilní laboratoř má křest v terénu za sebou

Zločiny a soudy
DĚTI letos přišly o vánoční lyžování. Sezonu by měl areálům zachránit únor.
Svitavsko – Naše letošní zima je strašná, ale historicky nejhorší naštěstí není. Tak mluví provozovatelé skiareálů v Poličce a Hamrech potom, co Vánoce prožili namísto obsluhování vleků s nohama nahoře 
a bez práce. Ve snaze zachránit alespoň poslední zbytky sezony využili jen několika mrazivých dní, svahy pokryli technickým sněhem a nabízejí alespoň několik set metrů poježdění pro lyžaře.

Strašná sezona, ale není nejhorší, říkají provozovatelé skiareálů

Svitavsko
Františka Vítová
Horní Branná - Zdá se to neuvěřitelné, ale Františka Vítová se narodila 18. ledna 1916, v době, kdy jsme patřili do Rakousko-Uherské říše a část hymny měla slova: „Říš rakouská nepomine, sláva vlasti, císaři." V té době byla 1. světová válka teprve v polovině a s jejím koncem vznikla Československá republika s prezidentem T.G. Masarykem.

Přežila devět prezidentů, stých narozenin se dožívá Františka Vítová

Krkonoše
Ilustrační foto.
Kladno - Volejbalistům Kladna se povedla odveta za porážku 1:3 ve Zlíně. Soka z Valaška porazili stejným poměrem, a co víc, mají ze vzájemných zápasů o čtyři míče lepší skóre, což by mohlo hrát v boji o play-off roli.

Ze začátku to drhlo, pak už jeli

Ostatní sporty