ŠTÍTEK: Sibiř

Maria Šarapovová.
Už jen 41 dní zbývá, než bude tenisová siréna Maria Šarapovová opět „čistá". Někdejší světové jedničce a majitelce pěti grandslamových titulů vyprší patnáctiměsíční trest za užití dopingu - zakázaného meldonia. A ač je ruská diva tenisovou ikonou, respektovanou šampionkou, úspěšnou podnikatelkou a modelkou, na oslavovaný comeback na kurty to nevypadá. S návratem ruské „hříšnice" totiž mají problémy někteří současní i bývalí nejlepší hráči světa.
43 fotografií

Návrat Šarapovové budí rozpaky. Wozniacká: Vůči nám je neuctivý

Tenis
SOUBOJ NA SÍTI s oporou Krasnojarska Marijí Frolovovou (9) doma vyhrála univerzálka Magdalena Zedníková (13), která včera získala pro Ostravu 12 bodů. Její soupeřka jich v odvetě uhrála sedmnáct.
Premiérová cesta volejbalistek TJ Ostrava evropským pohárem skončila včera na Sibiři. Po domácí prohře 1:3 ve čtvrtfinále Challenge Cupu podlehly Jeniseji Krasnojarsk v odvetě na jeho palubovce po velké bitvě 0:3.

Bitvu na Sibiři volejbalistky prohrály

Ostatní sporty
TJ Ostrava - Prostějov 3:2
Už třetí porážku za sebou utrpěly volejbalistky Prostějova na domácí scéně. Klub, který byl zvyklý osm let dominovat extralize i Českému poháru, ve středu ztratil pohárovou trofej v bitvě s Olomoucí a v ligové sezoně prohrál podruhé po sobě. Další ztrátu utrpěl v Ostravě ve třetím kole nadstavbové části.

Ostravské volejbalistky připravily Prostějovu další prohru

Ostatní sporty
Dům seniorů Chodov - Anna Rousková
Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/- Anna Rousková je rozená Pražačka. Třicet let strávila jako sboristka v Národním divadle a podle jejích slov si tu nikdo žádné servítky nebral. Ať už byl u moci kdokoli. Přesto léta plná bojů a nečekaných zvratů přinesla i jí do cesty nejrůznější překážky.
4 fotografie

Anna Rousková: Viděla, jak na Emauzy začaly padat bomby

Praha
Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště – Není žádným tajemstvím, že předlohou koncentračních táborů byly pro Hitlera lágry, které nechal v sovětském svazu vybudovat Stalin. Málokdo z nás se však setkal s člověkem, který v několika z nich na Sibiři prožil kus svého života, přežil nelidské útrapy věznění a živý se vrátil domů.

O tom, jak přežila GULAG povypráví v hradišťské knihovně

Volný čas
logo VK ČEZ Karlovarsko
Surgut (RUS) – Volejbalisté Karlovarska porazili v Poháru CEV loňského finalistu soutěže, ruský Surgut, a vykročili za postupem do čtvrtfinále. Na Sibiři po skvělém výkonu vyhráli úvodní duel osmifinále 3:1. Překvapení budou chtít hráči, vedení trenérem Jiřím Novákem, dokonat 14. února doma v odvetě.

Karlovarsko v Poháru CEV porazilo loňského finalistu Surgut

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Mezno – Niva Mezenského potoku bude v délce necelého kilometru zbavená stromů a křovin. Správce povodí chce vykácením dřevin v korytu a jeho blízkosti zlepšit průchodnost vody krajinou a zabránit při přívalových deštích případnému rozlévaní potoka na okolní pozemky.

Jívy a olše skončí jako biomasa v kotli

Benešovsko
Zimní údržba.
Mladá Boleslav - Zima ještě zdaleka nekončí, ovšem mladoboleslavské městské kase už údržba chodníků a silnic ulehčila o více než pět milionů. V roce 2015 Mladá Boleslav naopak přesně stejnou částku díky mírné zimě ušetřila. A bylo díky tomu možné opravit více silnic a chodníků.

Zima stála Mladou Boleslav už pět milionů korun

Regiony
Ilustrační foto.
Benešovsko - Zasněžené pastviny a pláně na České Sibiři lákají běžkaře k výletům s výhledy na Podblanicko, Sedlčansko i Táborsko. K tomu jim slouží 85 kilometrů upravených běžeckých stop. Některé, protažené sněžným skútrem nebo traktorem s „žehličkou" pro vytvoření klasické běžecké stopy, a další vytvořené rolbou, po níž navíc zůstává sněhová pokrývka srovnaná pro volný styl (bruslení).

Na České Sibiři musí běžkaři dávat pozor na ohradníky

Regiony
Ilustrační foto.
Voticko – Zasněžené pastviny a pláně na České Sibiři lákají běžkaře k výletům s výhledy na Podblanicko, Sedlčansko i Táborsko. K tomu jim slouží 85 kilometrů upravených běžeckých stop.

Na České Sibiři pozor na ohradníky

Benešovsko
Komentovaná prohlídka v lednu? Žádný problém
Přerov – Vyrazit do lednové přírody v sobotu, navíc v devět hodin ráno? Pro člověka jako jsem já, který si o víkendu rád pospí a je zimomřivý tak, že i v létě nosí ponožky, se to může zdát jako nepřekonatelný problém. Proto jsem v ten den, kdy jsem se rozhodla absolvovat zimní komentovanou prohlídku Michalovem, vstávala s pocitem, že mám před sebou minimálně Svatojakubskou cestu do dalekého Santiago de Compostela.
48 fotografií

Komentovaná prohlídka v lednu? Žádný problém

Přerovsko
Ilustrační foto.
Břeclavsko, Znojemsko – Teploty v noci na sobotu měly opět klesnout až k minus dvaceti stupňům Celsia. Mrazy navíc trvají už několik týdnů. První vinaři hlásí, že jim některé keře pomrzly. „Místy se může stát, že když bude minus dvacet či pětadvacet stupňů, způsobí to nějaké pomrznutí, ale jde o výjimečnou záležitost," řekl například vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

Mráz ohrožuje vinice v dolinách. Katastrofa jako v roce 1985 se zatím nekoná

Ekonomika
Ilustrační foto.
Břeclavsko, Znojemsko – Teploty v noci na sobotu měly opět klesnout až k minus dvaceti stupňům Celsia. Mrazy navíc trvají už několik týdnů. První vinaři hlásí, že jim některé keře pomrzly. „Místy se může stát, že když bude minus dvacet či pětadvacet stupňů, způsobí to nějaké pomrznutí, ale jde o výjimečnou záležitost," řekl například vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku.

Mráz ohrožuje vinice v dolinách. Katastrofa jako v roce 1985 se zatím nekoná

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Znojmo – Cestovatelský festival Cesty světem, který ve Znojmě pořádá Bronislav Mikulášek, láká opět na řadu zajímavých přednášek. Tradiční setkání cestovatelů, které se předloni přesunulo do Znojma z Prosiměřic, se uskuteční 27. a 28. ledna a opět bude v prostorách Soukromé vysoké školy ekonomické na Loucké ulici ve Znojmě.

Přednášky Cesty světem: při Hmyzí kuchyni bude také ochutnávka

Znojemsko
Ilustrační foto
Varšava - Polské letadlo na trase z Varšavy na Kypr bylo dnes nuceno nouzově přistát, poté co se do jednoho z motorů dostal pták. Pilot Boeingu 737 rozhodl po srážce s opeřencem vrátit na letiště ve Varšavě v obavě o bezpečnost letu, uvedla televize TVN24. Nikdo z pasažérů ani členů posádky nebyl zraněn.

Polské letadlo nouzově přistálo po srážce s ptákem

Svět
Ilustrační foto.
Břeclav – Na Sibiř nebo na portugalský ostrov Madeira se v příští sezoně mohou podívat stolní tenistky MSK Gumotex Břeclav. Ovšem pouze v případě, že vedení klubu uplatní právo na účast v Poháru ETTU, na který získal tým právo po vítězství v Českém poháru. „Máme možnost se ucházet i o Ligu mistrů. Letos hrajeme Superligu, která je pro nás také zajímavá," uvedl šéftrenér klubu Jaroslav Hýbner.

Sibiř, Madeira. Stolní tenistky mají pestrou nabídku. Když se přihlásí do Poháru

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Většinou víme, jak se naši příbuzní chovali za komunistů a za nacistů. Víme, čemu věřili, v čem projevili statečnost a kdy se snažili nevyčnívat, aby historické zvraty přečkali v závětří. Dokážeme ale pochopit, co prožívaly naše rodiny za Rakouska-Uherska, když přišla první světová válka?

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Legiovlak a paměť

Názory z regionu
Ilustrační foto.
Peking - Nejméně 38 lidí zahynulo za posledních pět dnů při dvou důlních neštěstích v Číně. Oznámila to čínská státní média. Jednadvacet horníků zůstalo v úterý uvězněno po explozi v uhelném dole na severovýchodě Číny. V pátek pak úřady potvrdily jejich smrt. Jeden horník se pohřešuje.

Při neštěstí v čínském uhelném dole zemřelo 38 horníků

Svět
Vladimír Putin
Moskva - V létě 1941 vítali Estonci německá vojska jako osvoboditele. Rok předtím je totiž okupoval Stalin a tisíce obyvatel nechal zastřelit nebo deportovat na Sibiř. V roce 1991 bylo Estonsko spolu s Litvou a Lotyšskem první, kdo se vymanil ze sovětského područí.

Putin dýchá Estoncům na záda

Svět
GABRIELA HAVLŮJOVÁ je iniciátorkou nového Spolku pro zachování odkazu českého odboje.
Kladno – Dnes už bývalá předsedkyně kladenské okresní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Gabriela Havlůjová je mladá, sympatická, cílevědomá a vzdělaná žena, která si získala na svou stranu díky svému odhodlání pokračovat v uchování odkazu českého odboje, obětí i přeživších, nejen mnoho Kladeňáků a Slaňáků. Stala se iniciátorkou nového spolku, který nese název Spolek pro zachování odkazu českého odboje.

Mou největší radostí je má šestiletá dcera Klárka, říká Gabriela Havlůjová

Kladensko