ŠTÍTEK: Sibiř

Ilustrační fotografie.
Rychnovsko - Není odpad jako odpad. O ten komunální se ve městech rychnovského okresu starají většinou technické služby. Směsného odpadu by díky třídění mělo ubývat. Do klasických popelnic už totiž nepatří sklo, plasty, papír a bioodpad.

Na Rychnovsku se zaměřují na bioodpad

Rychnovsko
Ilustrační fotografie.
Rychnovsko - Není odpad jako odpad. O ten komunální se ve městech rychnovského okresu starají většinou technické služby. Směsného odpadu by díky třídění mělo ubývat. Do klasických popelnic už totiž nepatří sklo, plasty, papír a bioodpad.

Na Rychnovsku se zaměřují na bioodpad

Regiony
Ilustrační foto.
Moskva - Více než 20.000 ruských vojáků na západě a jihu Sibiře se účastní mimořádné prověrky bojeschopnosti, kterou dnes vyhlásilo ministerstvo obrany. V rámci pětidenního cvičení budou odzkoušeny i protiraketové systémy S-300 a S-400.

Na Sibiři cvičí na 20.000 ruských vojáků

Svět
Na svět v něm i okolo fotbalového národního týmu si stále zvyká odchovanec Slovácka Lukáš Droppa, jehož pozvánka na poslední chvíli příjemně zaskočila.
Praha/Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - „Sedni na letadlo, čekáme tě na reprezentačním srazu," zhruba tak nějak mohl vypadat telefonát pro Lukáše Droppu od asistenta Borise Kočího. Defenzivní záložník nováčka ruské ligy Tom Tomsk ani nestíhal být z toho humbuku kolem sebe v šoku. Okamžitě zařizoval pro přítelkyni a devítiměsíční dcerku Emilly letenky, aby se z ruské Sibiře co nejrychleji přesunuli do Prahy.

Droppa o nominaci: Je to odměna za všechno, rodina ale byla v šoku

Fotbal
Na svět v něm i okolo fotbalového národního týmu si stále zvyká odchovanec Slovácka Lukáš Droppa, jehož pozvánka na poslední chvíli příjemně zaskočila.
Praha/ Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - „Sedni na letadlo, čekáme tě na reprezentačním srazu," zhruba tak nějak mohl vypadat v pondělním večeru telefonát pro Lukáše Droppu od asistenta Borise Kočího. Defenzivní záložník nováčka ruské Premier Ligy FK Tom Tomsk ani nestíhal být z toho humbuku kolem sebe v šoku. Okamžitě zařizoval pro přítelkyni a devítiměsíční dcerku Emilly letenky, aby se z ruské Sibiře co nejrychleji přesunuli do Prahy.

Lukáš Droppa: Je to odměna za všechno. Rodina ale byla v šoku

Fotbal
Lukáš Droppa na srazu fotbalové reprezentace.
Praha - Fotbalista Lukáš Droppa prožívá v těchto dnech pohádku a vrchol dosavadní kariéry. Ještě v létě se zúčastnil kempu hráčů bez angažmá, poté ale zamířil do ruského Tomsku a v pondělí se nečekaně dočkal premiérové pozvánky do reprezentačního A-týmu pro zápasy kvalifikace mistrovství světa v Německu a s Ázerbájdžánem.

Ze Sibiře do reprezentace. Je to trochu pohádka, připustil Droppa

Fotbal
V loketské knihovně probíhá výstava Památníky v běhu času. V rámci Týdne knihoven je připravená přednáška na téma památníků.
Sokolovsko - Týden knihoven, letos již 20. ročník, probíhá letos od 3. do 9. října. Tuto celostátní akci vyhlašuje pravidelně Svaz knihovníků a informačních pracovníků a zapojuje se do ní i řada knihoven v našem regionu, které nabízí svým čtenářům i široké veřejnosti řadu akcí, besedy, výlety, autorská čtení, ale také třeba amnestie pro zapomnětlivé čtenáře nebo možnost roční registrace zdarma.

Romeo a Julie v hanáčtině. Týden knihoven bude pestrý

Volný čas
Úspěšné mostecké juniorky.
Tomsk, Most - Až v dalekém sibiřském Tomsku se konalo finále letošního ročníku Světového poháru mezinárodní potápěčské federace CMAS v ploutvovém plavání a rychlostním potápění. Supermoderní nový nádherný plavecký areál přivítal kompletní světovou špičku ploutvových plavců. Perfektní organizací závodu ruští pořadatelé nasadili vysokou laťku pro organizátory podobných soutěží v celém světě.

Juniorky Uhlomostu druhé ve Světovém poháru až na daleké Sibiři

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Moskva – Tři dny a tři noci přežil tříletý chlapec sám v odlehlé oblasti v sibiřské tajze, přestože ve chvíli, kdy se ztratil, měl na sobě jen lehké oblečení a k jídlu pouze čokoládovou tyčinku. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Tříletý chlapec přežil sám 72 hodin v lese na Sibiři

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Výsledky dnešních ruských parlamentních voleb v sibiřském regionu mohou být zrušeny kvůli údajným podvodům při hlasování. Podle agentury AP to uvedla ruská volební komise s odvoláním na stížnosti, které přicházejí z některých volebních okrsků na Sibiři. Ruské úřady se obávají, že by podvody při hlasování mohly vést k podobným demonstracím, jaké nastaly po minulých volbách v roce 2011.

Volby na Sibiři mohou být anulovány kvůli údajným podvodům

Svět
Dvojité sčítání hlasovacích lístků čeká volební komise v Jankově, Mezně, Miličíně, Neustupově, Ratměřicích, Střezimíři, Voticích a Zvěstově.
Voticko – Společně s volbami do zastupitelstva Středočeského kraje, které se odehrají v pátek 7. a sobotu 8. října, se v osmi sídlech na Voticku uskuteční doplňovací volby do třetiny Senátu Parlamentu České republiky za senátní obvod 13 – Tábor.

Obce na České Sibiři volí do kraje i senátu

Benešovsko
Vladimír Sobotka
Omsk, Praha - Hrát v KHL? Pro řadu českých hokejistů sen, člověk si v Rusku přijde na pěkné peníze, oproti extralize si polepší i po sportovní stránce. Jenže jsou tu i méně příjemné aspekty východního dobrodružství. Únavné cestování a ohromné vzdálenosti, specifické ruské prostředí, autoritativní a nevyzpytatelní kluboví šéfové a trenéři… Když plusy převáží nad minusy, je to fajn. Když to ale dopadne naopak?

Těžký život na Sibiři. Sobotka chce pláchnout do NHL, Omsk zuří

Hokej
Ilustrační foto
Moskva - Sibiřské děti se na Jamalském ostrově nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly vlastními zuby žíly potřebné pro výrobu nití. V Moskvě to dnes prohlásila předsedkyně inspekční služby Rospotrebnadzor Anna Popovová. Kvůli údajné staleté tradici se na severozápadě Sibiře nakazilo smrtelně nebezpečnou nemocí 70 lidí, jeden dvanáctiletý chlapec zemřel.

Děti se nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly žíly vlastními zuby

Svět
Choroba se rozšířila ve stádech místních pastevců, kteří už přišli o více než 1500 kusů zvěře.
Moskva – Nejméně 13 lidí, převážně dětí, museli dnes hospitalizovat zdravotníci na Jamalském poloostrově na severozápadní Sibiři. Příčinou je podle ruské agentury TASS rozšíření sněti slezinné (antraxu), těžkého bakteriálního onemocnění, jímž trpí zejména hospodářská zvířata. Nákaza u lidí byla v Rusku zaznamenána poprvé za 75 let.

Na severozápadní Sibiři se mezi pastevci šíří sněť slezinná

Svět
Publikum na Žofíně
Nymburk - Sobota 28. května, poledne, sraz u pirátské lodi na Žofíně. Právě na tomto místě se bude konat 
1. ročník nymburského vyOsení. Velké O ve slově vyOsení je správně, akce se týká protestu proti některým praktikám Ochranného svazu autorského (OSA).

V sobotu první nymburské VyOsení na Žofíně

Volný čas
V SOUPRAVĚ NECHYBÍ ošetřovna, noclehárna, kovárna, podvalník s obrněným vozem nebo kulometný vagón. Dnes přijede mimořádný vlak na karlovarské horní nádraží.
Karlovy Vary - Dvanáct zrekonstruovaných vagonů připomene život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Projekt Československé obce legionářské, který připomíná sté výročí boje československých legií za samostatný stát, bude na karlovarském horní nádraží ode dneška.

Legionářský boj na Sibiři připomene vlak

Karlovarsko
Prodlužování končetin ale v Indii není nijak regulováno a mnoha chirurgům, kteří se mu věnují, chybějí zkušenosti.
Dillí – Komal nikdy svým přátelům neřekla, kde loni strávila šest měsíců. Tato čtyřiadvacetiletá mladá žena ze západní Indie navštívila doktora Amara Sarina, ortopedického chirurga z Dillí, který ji učinil o osm centimetrů vyšší. Procedura spočívá v tom, že se dotyčnému zlomí kosti v nohou, takže pak je nutné nosit speciální ortézu. A to až do doby, než může pacient znovu chodit.

Prodlužování nohou v Indii se často děje divoce

Svět
Ilustrační foto.
Jižní Čechy - Připomínáme si 71. výročí osvobození Československa od nacistické okupace. Nikdo rozumný jistě nebude zpochybňovat hrdinství obyčejných vojáků Rudé armády při osvobozování Československa, kteří na něm měli největší podíl. Za to jim patří velké díky. Oni nemohou za zločiny komunistického režimu a Stalina, vždyť mnozí z nich se stali obětí stalinistických represí.

Trochu jiný pohled na osvobození od nacismu

Táborsko
Legiovlak ukazuje kus válečné historie
Teplicko - Teplice jsou další letošní zastávkou unikátního projektu Legiovlak při putování po České republice. Legiovlak se skládá z 12 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918 1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často vojáci museli vynutit bojem s bolševiky.

Legiovlak ukazuje kus válečné historie

Teplicko
Ilustrační foto.
Jižní Čechy - V těchto dnech si připomínáme 71. výročí osvobození Československa od nacistické okupace. Nikdo rozumný jistě nebude zpochybňovat hrdinství obyčejných vojáků Rudé armády při osvobozování Československa, kteří na něm měli největší podíl. Za to jim patří velké díky. Oni nemohou za zločiny komunistického režimu a Stalina, vždyť mnozí z nich se stali obětí stalinistických represí.

Trochu jiný pohled na osvobození od nacismu

Českobudějovicko