ŠTÍTEK: Sibiř

Záplavy v Rusku a Kazachstánu
V ruské Orenburské oblasti pokračují povodně, kvůli kterým už bylo evakuováno 7700 lidí. V Orenburgu samotném hladina řeky Ural vystoupala k téměř deseti metrům a zaplavila další stovky domů. V sousední Kurganské oblasti, rovněž sužované povodněmi, preventivně evakuovali 4500 lidí, uvedl podle médií tamní gubernátor. Povodně si vynutily evakuaci více než 96 tisíc obyvatel také v Kazachstánu, jak oznámilo kazachstánské ministerstvo pro mimořádné situace. Do dnešního večera má být evakuováno více než 100 tisíc lidí, informovala agentura Reuters.
6 fotografií

Povodně v Rusku pokračují, Kazachstán evakuoval téměř sto tisíc lidí

Svět
Záchranáři v zaplaveném ruském Orsku
V ruské Orenburské oblasti, která se potýká s povodněmi, zůstává k pondělnímu ránu zaplaveno 10168 obytných domů, evakuováno bylo 6127 lidí, včetně 1478 dětí, napsala agentura Interfax s odvoláním na oblastní úřady. Záplavy mají podle předpovědi hydrometeorologického ústavu kulminovat ve středu. Aktuálně je nejhorší situace v Orsku, druhém největším městě oblasti, ale povodeň má silný dopad i na oblastní metropoli Orenburg. V Ťumenské oblasti na západní Sibiři úřady kvůli hrozbě povodní vyhlásily nouzový stav, v sousední Kurganské oblasti se v rozvodněné řece utopil člověk. Všechny tři regiony spadají do Uralského federálního okruhu.
6 fotografií

V ruské oblasti je zaplaveno na deset tisíc domů. Voda má kulminovat ve středu

Svět
Den otevřených dveří v areálu Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Komořanech, kde se nachází centrální předpovědní pracoviště – s hlavním tématem Voda v krajině.
Stanovit, jaké bude počasí v konkrétním místě a v určitou dobu, se stoprocentní spolehlivostí nelze. Vždy se jedná pouze o „předpověď“, jejíž naplnění může ovlivnit rada rozmanitých faktorů. To byl jeden z mnoha poznatků, které si početní návštěvníci mohli o víkendu odnést ze dne otevřených dveří na pracovišti Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Komořanech.
75 fotografií

Meteorologové neřeší jen vývoj počasí. Zkoumají třeba vodu v korytech i pod zemí

Praha
Vagony použité při březnových deportacích lidí z Estonska, Lotyšska a Litvy na Sibiř v roce 1949
Krycí název Priboj dostal plán, který před tři čtvrtě stoletím spustil Sovětský svaz. Nechal deportovat přibližně sto tisíc lidí z pobaltských zemí na Sibiř, aby donutil ostatní obyvatele Estonska, Lotyšska a Litvy ke kolektivizaci zemědělství. Akce známá i jako březnové deportace byla brutální. Týkala se především žen a dětí. Všechny oběti cestu na Sibiř absolvovaly v nelidských podmínkách, v dobytčácích mnoho z nich zemřelo. 

Operace Priboj: Sověti naložili tisíce lidí do dobytčáků a převezli na Sibiř

Historie
Delivery Pizza Cup 2024 vyhrál celek FC Litrpůl
Tradiční turnaj v halovém fotbálku Delivery Pizza Cup patří letos rakovnickému celku FL Litrpůl. Jeho červené dresy za sebou nechali chlapíky s dalším originálním názvem Barcelounoc a třetí Nesuchyni.

Delivery Pizza Cup se stal kořistí Litrpůlu

Fotbal
Sportovně zaměřený příměstský tábor ve Vlašimi.
/FOTO, VIDEO/ Nový letopočet se píše teprve několik dní, už nyní ale začíná sháňka rodičů po zajištění prázdninového programu pro své děti. Nabídku příměstských i pobytových táborů už 1. ledna oživil na webu například Dům dětí a mládeže Benešov (DDM). Ten během velkých prázdnin organizuje šest pobytových táborů na své Turistické základně v Jablonné nad Vltavou a k tomu i další čtveřici táborů příměstských. Ty se odehrají v objektu DDM v benešovské Poštovní ulici.
49 fotografií

Cesta za dobrodružstvím i šachy. Sháňka po táborech začala hned po Silvestru

Benešovsko
Ulice Těšínská, bývalá hospoda U Jindry, 21. listopadu 2023, Frýdek-Místek.
Deník s redakcí fmdenik.cz za všechny obyvatele Frýdku-Místku zmapoval současnou situaci a vybral několik největších ostud, které dlouhodobě trápí město. V anketě lze hlasovat pro tu největší a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás, obyvatele Frýdku-Místku, štvou, jsme připraveni rozšířit o vaše tipy. Stačí napsat na e-mail: radek.luksa@denik.cz.
21 fotografií

Ostudy Frýdku-Místku, 6. díl: U Jindry, ruina slavné hospody u sídla magistrátu

Frýdecko-Místecko
Zábřežský Snow film fest nabízí snímky cestovatelů a dobrodruhů z celého světa.
Šest soutěžních filmů s překrásnými přírodními scenériemi i obdivuhodnými sportovními výkony a jeden vtipně pojatý skeč z prostředí zimních sportů letos nabídne zábřežský filmový festival Snow film fest, který odstartuje o státním svátku 17. listopadu ve čtyři odpoledne v sále kina Retro.

Snow film fest v Zábřehu vás zavede do Nepálu, Ekvádoru i na Sibiř

Šumpersko
ilustrační foto
Snow Film Fest zavítá do Rozvadova. Nejen pro milovníky hor a přírody je určen v pořadí již třetí filmový festival, který představí ve středu 25. října v kulturním sále Obecního úřadu Rozvadov celovečerní pásmo krátkých filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu a dalších zimních sportech a radovánkách.

Rozvadov chystá filmový festival. Nabídne filmy o zimních sportech

Tachovsko
Nová česká videohra Last Train Home chce počítačové nadšence zaujmout tématem československých legionářů v Rusku a jejich vybojované cesty domů přes Vladivostok před sto lety. V upoutávce si zahráli herec Karel Dobrý, komparzisté i Legiovlak
Hrdinská odysea legionářů na slavné Transsibiřské magistrále. Strastiplný návrat do vlasti, nově zrozeného Československa skrze válkou zničenou ruskou pustinu. Od Moskvy až do Vladivostoku, zhruba 9200 kilometrů obrněným vlakem. Boje na Sibiři, v obří zemi rozdělené před více než sto lety občanskou válkou Rudé a Bílé armády. Historické legionářské téma si bere za své nová česká počítačová hra Last Train Home, která vyjde už osmadvacátého listopadu.
33 fotografií

Hráči svedou bitvy legionářů na Sibiři. U Rusů jsou za hrdlořezy, tvrdí vývojář

Počítače a mobily
David Procházka se narodil pro to, aby konal dobro. Díky Doniu se mu to daří skvěle.
Dnes pro vás máme další příběh, ale tentokrát o trochu jiný. Je o klukovi, který se narodil s neutišitelnou touhou pomáhat lidem, kteří se ocitli v bezvýchodné situaci. Z kluka vyrostl muž, jehož jediný pohled vás zasáhne šípem dobra přímo do srdce. Ten muž se jmenuje David Procházka a před čtyřmi lety založil Donio, díky němuž dokázal od dobrých lidí vybrat už přes miliardu korun a poslat ji do poslední koruny potřebným.
8 fotografií

David chtěl pomoci lidem, kterým nikdo nepomáhá. S Doniem už vybral miliardu

Zdraví
Letadlo ruských aerolinek. Ilustrační foto
Dopravní letoun Airbus A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii v úterý nouzově přistál na poli v Novosibirské oblasti. Podle předběžných údajů nikdo nebyl zraněn, uvedly tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Podle něj na palubě stroje bylo 167 lidí: šest členů posádky a 161 cestujících, včetně 23 dětí.

Ruský Airbus musel nouzově přistát v poli na Sibiři. Záběry obletěly svět

Svět
Ledoborec Bajkal, jenž se stal v srpnu 1918 terčem československé námořní flotily
V noci ze 16. na 17. srpna 1918 se na jezeře Bajkal na Sibiři odehrála bitva námořních lodí, jíž zvláštní kouzlo dodal fakt, že jednu ze stran konfliktu představovala československá námořní flotila – tedy flotila státu, který oficiálně ještě ani neexistoval a u nějž bylo jisté, že i pokud vznikne, bude vnitrozemský a bez přístupu k moři. Byla to zřejmě jediná bitva, kterou kdy tato flotila svedla. A zvítězila v ní.
14 fotografií

Bitva na Bajkale: Čechoslováci měli svou flotilu. Svedli jediný námořní souboj

Svět
Novinář Ivan Safronov před soudem
Ruský nejvyšší soud podle agentury TASS ponechal v platnosti rozsudek, kterým loni v září prvoinstanční soud odsoudil novináře Ivana Safronova na 22 let odnětí svobody za vlastizradu; prokuratura ho obvinila ze spolupráce s českou rozvědkou. Žurnalista vinu popírá. Trest si začal odpykávat v trestanecké kolonii na Sibiři poté, co verdikt loni v prosinci potvrdil i odvolací soud, čímž se rozhodnutí stalo pravomocným.

Ruský soud potvrdil Safronovovi vězení. Novinář si za vlastizradu odsedí 22 let

Svět
V Nižboru si lze prostřednictvím mobilní expozice Legiovlak připomenout hrdinské činy Československých legií
Byli to legionáři, kteří svými vojenskými úspěchy sehráli zásadní roli při vzniku samostatného československého státu. Jejich hrdinské počínání připomíná mobilní expozice Legiovlak, který přijel do Nižboru. Jedná se o věrnou repliku vlaků s jejichž pomocí během Velké války naše legie ovládly celou Transsibiřskou magistrálu. Expozice, která je zdarma, je postavena na více než sto let starých železničních vozech.
63 fotografií

Do Nižboru dorazili legionáři. K vidění je věrná kopie vlaků, jež brázdily Sibiř

Berounsko
Kino. Ilustrační foto.
Na filmovou podívanou láká kino Sibiř v Husovicích na Brněnsku. Na Dukelské třídě startuje od 26. července letní cyklus oceněných či dokumentárních snímků z mnoha zemí. Diváci je zhlédnou na velkém plátně vždy ve středu od sedmi hodin večer v prostředí zrekonstruovaného kulturního centra. Milovníci kvalitní kinematografie si tak zdarma odnesou jedinečný kulturní zážitek.

Filmy napříč světem nabídne Sibiř v Husovicích. Kino spouští svůj letní cyklus

Brněnsko
Obálka příběhu, který už skončil...
Ve středu, 28. června ve 13 hodin, se na Otýlii v Českých Budějovicích rozloučí přátelé a známí s Petrem Hýblem. Léta boxoval za Budějovice. V roce 1969 pomohl k jejich postupu do extraligy. Rok nato vybojoval titul mistra Čech a bronzovou medaili z mistrovství ČSSR ve váze do 67 kg, další dva roky reprezentoval…

Za boxerem-spisovatelem Petrem Hýblem

Českobudějovicko