ŠTÍTEK: Sibiř

Zbytky technického sněhu na sjezdovce v lyžařském areálu Bublava na Sokolovsku na snímku ze 17. prosince 2019
Uplynulá zima byla v Evropě nejteplejší od počátku měření v roce 1981. Informovali o tom odborníci z evropské služby Copernicus, která monitoruje počasí a klimatické změny. Průměrná teplota během uplynulé meteorologické zimy, která začala 1. prosince a skončila 29. února, překonala dosavadní rekord zimy z přelomu let 2015 a 2016 o téměř 1,4 stupně Celsia.
10 fotografií

Nejteplejší od počátku měření. Letošní zima trhala evropské rekordy

Svět
Sibiř
/POZVÁNKY/ Přijďte si ve čtvrtek od 17.30 hodin poslechnout do hořické knihovny přednášku Vladimíra Lemberka o jeho cestě po Altaji, nejkrásnějším pohoří Sibiře. Beseda s dataprojekcí odhalí krásy tajgy, ledovců a divoké přírody plné květů a pasoucích se velbloudů.

Na co kam: Z Hořic na skok do hor Sibiře

Volný čas
Ilustrační foto.
Mezinárodní festival filmů se sociálně antropologickou tematikou začne v úterý v Pardubicích. Divákům nabídne během dvou dní 18 snímků, díky kterým poznají život nejrůznějších lidských společenství i jedinců z celého světa.

V Pardubicích v úterý začne filmový Antropofest

Volný čas
Basketbalistky Žabin Brno válí jak v Evropské lize EWBL, tak ve Středoevropské lize CEWL.
Pozvolný návrat k evropskému Olympu se zatím basketbalistkám Žabin Brno daří bez zádrhelů. Euroligový šampion z roku 2006 se postupnými kroky snaží vrátit na výsluní na mezinárodní scéně. V tomto ročníku dominuje v méně prestižních evropských soutěžích, v nichž už si vybudoval solidní jméno. Svědčí o tom skutečnost, že Final Four Evropské ligy EWBL se uskuteční 21. a 22. března právě na palubovce Žabin v hale Rosnička. „Jde o velký úspěch, že se turnaj uskuteční u nás. Organizátoři zohlednili naše sportovní počínání v soutěži a také, jak jsme uspořádali turnaje,“ prohlásil generální manažer klubu Radek Šír.    

Místo Sibiře doma. Žabiny těží z dobrého jména, uspořádají další Final Four

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Nejvyšší pohoří Sibiře, které V. Lemberk navštívil třikrát v průběhu 30 let, a může tak porovnat, jak se zde žilo v éře Sovětského svazu a dnes. Bude vyprávět i o přátelství, které překoná všechny překážky, o cestě tajgou, po ledovci, močálem, přes horská sedla až na mongolské pláně.

Tip na čtvrtek 20. února: Na přednášce poznáte pohoří Altaj

Volný čas
Ondřej Vacek
Tlaková níže Sabine přinesla vichřici, která způsobila škody a silné nárazy větru i na České Sibiři. V pondělí 10. února byl maximální náraz větru zaznamenán v Nadějkově 86 km/h a v Sedlci-Prčici 55 km/h. Obě stanice naměřili tento náraz ve čtyři hodiny ráno.

Jak se vyřádila Sabine na České Sibiři?

Čtenář reportér
Pětadvacet elektromobilů z celé republiky se v sobotním dopoledni sjelo na táborské Žižkovo náměstí.
Pětadvacet elektromobilů z celé republiky se v sobotním dopoledni sjelo na táborské Žižkovo náměstí. Jejich majitelé vzápětí vyrazili na rodinnou propagační Rallye Česká Sibiř. Akci podpořil místostarosta Tábora Václav Klecanda, který vyzkoušel model Škoda Citigo iV.
37 fotografií

Tábor podporuje elektromobilitu

Táborsko
Ilustrační foto
Neobvykle teplá zima, letní požáry na Sibiři i špatné počasí v Moskvě, to vše je výsledek „testů klimatických zbraní“, které provádějí Spojené státy americké. Alespoň podle poslance ruského parlamentu (Státní dumy) Alexeje Žuravljova, který označuje USA dlouhodobě za „odvěkého nepřítele Ruska“ a před americkými zkouškami klimatických zbraní opakovaně „varuje“.   
8 fotografií

Za výkyvy počasí mohou USA, tvrdí Rus. Meteorologové si klepou na čelo

Svět
Ondřej Vlk uvádí: S vesmírem za zády
Ondřej Vlk, cestovatel z Chluman, přijede vyprávět o zážitcích ze svých cest po Sibiři, kdy najel 23 tisíc kilometrů, strávil tam 123 dnů a měl spousty štěstí, do vlachovobřezské Sokolovny.

Tip na 16. ledna: S Vesmírem za zády

Volný čas
Aktivista Makichyan Arshak byl poslán na 6 dní do vězení.
Ruskému aktivistovi Makichyanu Arshakovi je 25 let a vystudoval hru na housle. Bydlí s rodinou, která ho podporuje a přivydělává si jako lektor na housle. Už více než čtyřicet týdnů stávkoval každý pátek za klima po vzoru Švédky Grety Thunberg. V pátek 20.12. byl ale zatčen a poslán na šest dní do vězení za nepovolený protest v Moskvě. Deník s ním udělal rozhovor před několika týdny na klimatickém summitu v Madridu.
3 fotografie

Stávkuje v Rusku za klima. Mám kvůli tomu problémy, řekl Deníku. Teď byl zatčen

Svět
Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku) a čínský vicepremiér Čang Kao-li zahájili výstavbu první části nového plynovodu Síla Sibiře, kterým má od roku 2019 proudit ruský plyn do Číny.
Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching dnes prostřednictvím telemostu zahájili provoz plynovodu Síla Sibiře, prvního mezi oběma státy. Podle Putina se tím strategická spolupráce obou zemí dostává na novou úroveň a zvýší do roku 2024 hodnotu vzájemného obchodu na 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) ročně. Plynovod napojuje Čínu na sibiřská naleziště zemního plynu.  

Putin a Si Ťin-pching zahájili provoz plynovodu Síla Sibiře

Svět
Seriálový Pepek Zilvar.
Část Rychnova nad Kněžnou Nová Sibiř je zaslíbená dětským hrdinům známého humoristického románu místního rodáka Karla Poláčka Bylo nás pět. Bajzova, Jirsákova, Bejvalova, Kemlinkova a svoji ulici tu má dokonce Pepek Zilvar z chudobince.

Zilvar z chudobince má svoji ulici

Rychnovsko
Bronislav Mikulášek
V hlubinách východních Sajanských hor leží úžasná země - Tofalaria. Na celé Zemi už je jen pár podobných míst. Divočina je zde stará a nedotčená. Je obtížné procházet tou zemí a vzduch je až opojně čerstvý a čistý, křišťálová voda se dá pít ze všech řek a jezer, kterých jsou tu desítky. Stromy zde nepadají kvůli lidem, ale kvůli svému stáří. Jedná se o staleté cedry, které poskytují chráněným sobolům oblíbené oříšky. Právě do této části planety se letos v létě vydal známý znojemský cestovatel Bronislav Mikulášek.

Cestovatel Bronislav Mikulášek: Zažil jsem Avatar v přímém přenosu!

Skutečný život
Filmový večer Karla Pokorného v Nové Pace
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Úterní večer bude v malém sále novopackého MKS patřit dokumentům Karla Pokorného. Na programu je promítání snímků Příběh jednoho obrazu o vzpomínce na Jana Masaryka, Putování Hruboskalskem, 100 let novopackého skautingu a Přítel nejvěrnější.

Filmový večer Karla Pokorného

Jičínsko