ŠTÍTEK: Sibiř

Blansko-Těchov – Rusko: Léto na Sibiři. Tak se jmenuje přednáška v úterý šestadvacátého března v kulturním domě v Blansku-Těchově. Své zážitky z cesty na východ návštěvníkům přiblíží Kuba Venglář ze Za horami.cz. „Jedná se o cestovatelský stand-up o zemi, kde zítra může znamenat cokoliv,“ uvedli v pozvánce pořadatelé.

Tip Deníku: V těchově na přednášce představí ruskou Sibiř

Blanensko
Velbloud
Úřad pro státní zastupitelství v Angarsku, Irkutské oblasti na jihu ruské Sibiře, vyšetřuje opravdu neobvyklý případ. Místní šaman prováděl náboženské obřady, při nichž obětoval velbloudy. Rituál měl posloužit k "posilnění Ruska a jeho národů". Podle policistů však může jít o trestný čin. Co však muži hrozí, není jasné. Informovala o tom agentura Interfax.   

Pro sílu Ruska. Šaman na Sibiři obětoval šest velbloudů, vyšetřuje ho policie

Svět
Státní zámek Žleby.
Žleby - Žleby jsou proslulé krásným zámkem, ovšem jak připomněla starostka Žlebů Ludmila Záklasníková, zajímavosti nabízí i další části obce. Ty turistům ukáže nová naučná stezka, která by měla začít vznikat už během letošního roku. „Zatím zvažujeme, zda kvůli naučné stezce oslovíme Český klub turistů, nebo jestli se toho ujmeme sami,“ řekla starostka.

Žleby připravují novou naučnou stezku

Kutnohorsko
Boeing 737 společnosti Aeroflot.
Komando ruské policie dnes zadrželo na letišti na západě Sibiře muže, který se pokusil unést letadlo společnosti Aeroflot do Afghánistánu. Oznámili to federální vyšetřovatelé. Ukázalo se, že dotyčný cestující nebyl ozbrojen, jak vyhrožoval, ale byl silně opilý. Za únos letadla pod pohrůžkou násilí hrozí jednačtyřicetiletému Rusovi až 12 let vězení.

Silně opilý Rus se pokusil unést letadlo. Chtěl do Afghánistánu

Svět
Den severských psů v Heřmanově Městci
Heřmanův Městec – Ve čtvrtečním odpoledni zahrnujícím několik sněhových přeháněk si děti i dospělí v heřmanoměsteckém zámeckém parku užívali jízd na vozíku taženém psím spřežením. Rozlehlý park se totiž stal už po patnácté dějištěm oblíbeného programu Dne severských psů.

Parkem se proháněl vozík tažený samojedy

Chrudimsko
Adélka SCHWARZOVÁ, Vimperk.Narodila se v neděli 16. prosince v 15 hodin a 55 minut ve strakonické porodnici. Vážila 2 770 gramů. Má brášku Vašíka.Rodiče: Veronika a Petr.
Prachatice - Díky vstřícnosti prachatické porodnice vám každý týden na našich stránkách přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Prachaticích. Také se vám narodilo miminko a chtěli byste ho vidět v novinách? Můžete nám poslat jeho fotku na adresu Deník, Vodňanská 375, 38301 Prachatice či na naši redakční emailovou adresu redakce.prachaticky@denik.cz
6 fotografií

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka

Miminka
Bývalá členka Českého svazu bojovníků za svobodu Gabriela Havlůjová, která nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje.
Roudnice nad Labem /FOTOGALERIE/ - Pochází z Kladna a nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Pracuje na kladenském magistrátu a potkáte ji všude tam, kde se píše československá či kladenská spolková i legionářská historie. Většinu dětství strávila u babičky v Jeviněvsi na Mělnicku. Zamilovala se do Bajkalu a jejím snem je si na břehu jezera pořídit malou chatičku.
8 fotografií

Gabriela Havlůjová: U Bajkalu jsem nechala své srdce

Mělnicko
Bývalá členka Českého svazu bojovníků za svobodu Gabriela Havlůjová, která nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje.
Kladno /FOTOGALERIE/ - Pochází z Kladna a nyní vede Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Pracuje na kladenském magistrátu a potkáte ji všude tam, kde se píše československá či kladenská spolková i legionářská historie. Většinu dětství strávila u babičky v Jeviněvsi na Mělnicku. Zamilovala se do Bajkalu a jejím snem je si na břehu jezera pořídit malou chatičku.
8 fotografií

Gabriela Havlůjová: U Bajkalu jsem nechala své srdce

Kladensko
Martin Kratochvíl.
Dnes má republika sto let. Odpověď na otázku, zda je vlastně co slavit, přenecháme jiným. Minulý týden v každém případě na toto významné výročí příliš neupomínal. I když o hlavním aktérovi narozenin se hovořilo opět ve zvýšené intenzitě.

Týdenní zkrat: Dvě strany laskavosti

Komentáře
Výstava Obrazy bez názvů Lenky Pálkové.
Písek - Středeční vernisáž výstavy Obrazy bez názvů výtvarnice Lenky Pálkové v Malé galerii písecké Sladovny potěšila návštěvníky dvakrát. Jak prozářenými obrazy, tak i originálním hudebním doprovodem. Výstavu zahájili kurátoři Věra Englichová a Václav Kinský.
47 fotografií

Obrazy bez názvů pozitivně září

Písecko
V Jakutsku sjelo letadlo z ranveje
/VIDEO/ Cestující v letadle při přistání ve městě Jakutsk na ruské Sibiři zažili nepříjemné okamžiky. Letoun při přistání sjel z ranveje a zničil si podvozek. Všech 86 pasažérů a pět členů posádky muselo být evakuováno nafukovacími skluzavkami. Čtyři lidé byli zraněni, nikdo naštěstí vážně. Suchoj Superjet-100 je zničen tak, že pravděpodobně nepůjde vůbec opravit.  
5 fotografií

Letadlo v Jakutsku sjelo z ranvaje, čtyři lidé se zranili. Stroj nepůjde opravit

Svět
Součástí sobotních Svatováclavských křivských slavností v Podlesí u Valašského Meziříčí bylo odhalení pomníku padlým z první světové války a zasazení lípy na návsi.
 „Josef Skalka zemřel v nemocnici v polských Wadowicích. Josef Antek zmizel v září 1914 na ruské frontě a byl prohlášen za mrtvého. Rudolf Antek zemřel v zajateckém táboře v Omsku na jižní Sibiři. František Cahlík padl v bitvě na italské Piavě,“ líčí historik Zdeněk Pomkla početnému shromáždění tragické osudy rodáků z valašskomeziříčské části Podlesí, tehdy nazývané Křivé, jejichž jména jsou vytesána do nového pomníku padlým z první světové války.
14 fotografií

Splatili dluh padlým i křivskému patriotovi

Valašsko
Cvičení ruské armády "Vostok 2018".
Rusko rozjíždí největší vojenské cvičení od dob studené války. Na východní Sibiř se sjelo na 300 tisíc vojáků z Ruska a jeho spřátelených zemí. K demonstraci síly nazvané Vostok 2018 (Východ 2018) se připojila i Čína a Mongolsko. Poslední vojenské cvičení podobného rozsahu Moskva naposledy podnikla v roce 1981, tentokrát ale přijelo vojáků více.
7 fotografií

Obří demonstrace síly. Na Sibiř se sjelo 300 tisíc ruských vojáků

Svět
BĚH Teplickými skalami zaznamenal vloni rekordní zájem. Na start se postavilo celkem 390 vytrvalců.
Teplice nad Metují – Od roku 1994 patří poslední srpnová neděle specifickému běžeckému závodu. V Teplicích nad Metují se v rámci Horolezeckého filmového festivalu koná Běh Teplickými skalami. Letos tedy jubilejní 25. ročník. O závodě jsme si povídali s jeho ředitelem TOMÁŠEM ČADOU z teplického Redpointu.

Čada: Tento běh bych charakterizoval jako pohodovou akci

Ostatní sporty