ŠTÍTEK: Sibiř

Vůdce KLDR Kim Čong-un na koni zdolává zasněženou posvátnou horu Pektu.
Severokorejský vůdce Kim Čong-un se nechal vyfotit na bílém koni v zasněžené krajině, jak míří na vrchol „posvátné“ hory Pektu, údajného rodiště jeho otce Kim Čong-ila. Zatímco v politických kruzích vyvolaly jeho fotografie spekulace o jejich významu, lidi na sociálních sítích Kimova stylizace dobře pobavila. Není však jediným vůdcem, který se rád prezentuje takovou formou.
15 fotografií

Princ Kim, svalovec Putin, excentrik Trump. Chtějí se ukázat, jsou ale pro smích

Společnost
Nejslavnější vzducholoď německé historie Graf Zeppelin
Dne 8. srpna 1929 se z amerického města Lakehurst v New Jersey vznesla vzducholoď Graf Zeppelin, která zamířila do německého Friedrichshafenu a z něj pak přes Sibiř do Tokia, odkud přes Pacifik doletěla zpět do Spojených států, aby se pak přes Atlantik vrátila do Friedrichshafenu. Na palubě měla 61 lidí včetně 25 cestujících. Byli to první pasažéři na cestě kolem světa. 
10 fotografií

Vzducholodí kolem světa? Ze smrtící zbraně v plavidlo se smetánkou

Svět
Jan Sedlák, Jablonecký deník
Dalešičtí jsou šampioni v třídění a v nakládání s odpady vůbec. Alespoň podle dat neziskovky Arnika. Odhlédněme od několika skutečností, které váhu směsného odpadu na osobu a rok v malé vesnici snižují. Dalešičtí jsou prostě šampiony a hotovo. Taková Greta Thunbergová by z nich měla radost.

Komentář Jana Sedláka: O odpadu a fanatismu

Názory
Pojízdné muzeum - čtrnáct vagonů tvořících legiovlak přijelo do Vsetína 24. září 2019. Do konce týdne bude představovat život vojáků v čs. legiích.
 „…Nepřátelská děla řežou stále zuřivěji. Čas se plíží hrozně pomalu. Slunce vystupuje nad obzor, je krásný, jasný den, nad námi prozpěvují sta skřivanů… Rozeřvalo se pravé peklo. Vzduch je přesycen olovem a ocelovými střepinami. Všechny zbraně zahajují činnost: naše i nepřátelské baterky bijí o závod, začíná pravé vrcholné hromobití.
34 fotografií

Ve vlaku ožívá stoletá historie legií

Valašsko
Ilustrační foto
Ledeč nad Sázavou – Až do poloviny září prodloužili v Ledči nad Sázavou termín pro hlasování v anketě, které ulice ve městě se mají stát jednosměrnými a ulevit tak složité dopravní situaci ve městě. O anketě psal v létě Havlíčkobrodský deník.  

O jednosměrkách se v Ledči rozhodne během podzimu

Havlíčkobrodsko
Legiovlak - Ilustrační foto.
Historický vojenský vlak československých legií se po roce vrací do vsetínského regionu. Po Valašském Meziříčí, kde z dnešního pohledu ojedinělý vlak zastavil v roce 2018, bude mít ešalon z počátku minulého století zastávku v Rožnově pod Radhoštěm a ve Vsetíně. Legiovlak je volně přístupný vždy od úterý do neděle.

Legiovlak míří na Valašsko, první zastávku má v Rožnově

Valašsko
Městská knihovna Blansko. Ilustrační foto.
Blansko – Do středoamerického Peru a do výšin magického pohoří And zavede ve čtvrtek večer návštěvníky blanenské knihovny cestovatel Roman Janusz. Promítání a vyprávění začíná v šest hodin večer v přednáškovém sále ve čtvrtém patře knihovny.

Tip Deníku: Janusz zavede do magických And

Volný čas
Hasiči bojují s požárem na Sibiři
Na Sibiři hoří skoro milion hektarů lesů a i vzdálená města se dusí dýmem z požárů, které nikdo nehasí - zákon to umožňuje, pokud by náklady na hašení byly vyšší než způsobené škody. Navíc chybějí peníze, upozornil server Newsru.com.

Na Sibiři zuří požáry. Nikdo je nehasí, nejsou peníze

Svět
Ilustrační foto
Ledeč nad Sázavou – Které ulice v Ledči budou jednosměrné. To je téma ankety, kterou vyhlásila ledečská radnice. Slibuje si nejen řešení dopravní situace ale i možný vznik nových parkovacích míst, která ve městě chybějí. Anketa skončí posledního července.

O jednosměrných ulicích v Ledči rozhodne anketa

Havlíčkobrodsko
Milan Daněk s domorodci na Nové Guinei. Vlevo na snímku je jeho dávný přítel Senkjů, který mu v pralese zachránil život.
Blansko – Vysněná letní dovolená. Bezstarostné opalování na prosluněné pláži, koupání v moři a večer popíjení drinků v místních hospůdkách. Blanenský cestovatel Milan Daněk tráví dovolenou jinak. Tisíce mil od domova. V divočině, bez spojení s moderním světem a odkázaný jen na vlastní schopnosti. Velmi často na místech, kde i drobné zranění může znamenat velké potíže nebo smrt.

Cestovatel Daněk míří mezi válečníky. Do deštného pralesa na Nové Guinei

Blanensko
Svítících oblaků přibývá, což vyvolává určité obavy
Noční svítící mraky, tajemný atmosférický jev, který se každoročně objevoval za soumraku nebo rozbřesku po dobu pěti až deseti dnů nad polárními oblastmi, se v poslední době šíří i do dalších částí světa a také se vyskytuje delší počet dní. Zjistila to americká vládní agentura pro letectví a kosmonautiku NASA. Podle ní to souvisí s vyšším obsahem metanu v horní atmosféře.
6 fotografií

Nočních zářících mraků na obloze přibývá. Vyvolává to i určité obavy

Věda a technika
Kvůli velké části zrušených letů Aeroflot poslal do Prahy větší Airbus A330.
Ve zrušení čtyř zpátečních letů ruských aerolinek Aeroflot mezi Prahou a Moskvou dnes vyústil spor ruských a českých úřadů o povolení k přeletům. Česko podle ministerstva dopravy zrušilo povolení spojům Aeroflotu poté, co Rusko omezilo přelety ČSA přes sibiřskou část ruského území. Povolení pro ruské aerolinky v Česku i pro přelety ČSA přes Sibiř byla nakonec dočasně obnovena do 7. července, o provozu se bude dál jednat příští týden.
14 fotografií

Spor kvůli Sibiři. Česko povolilo ruským aerolinkám lety do Prahy jen do neděle

Podnikání
Kvůli velké části zrušených letů Aeroflot poslal do Prahy větší Airbus A330.
Ve zrušení čtyř zpátečních letů ruských aerolinek Aeroflot mezi Prahou a Moskvou dnes vyústil spor ruských a českých úřadů o povolení k přeletům. Česko podle ministerstva dopravy zrušilo povolení spojům Aeroflotu poté, co Rusko omezilo přelety ČSA přes sibiřskou část ruského území. Povolení pro ruské aerolinky v Česku i pro přelety ČSA přes Sibiř byla nakonec dočasně obnovena do 7. července, o provozu se bude dál jednat příští týden.
14 fotografií

Aeroflot a Ural Airlines zastavily některé lety do Prahy. Kvůli českým úřadům

Svět
Legiovlak na nádraží v Čáslavi.
Čáslav /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Chcete uctít hrdinství našich předků, dovědět se něco z naší historie a zároveň se seznámit s technikou ze začátku dvacátého století? Zajímá vás, jestli máte mezi legionáři svého předka? Tak to si nenechte ujít devatenáctou zastávku Legiovlaku v letošním roce, při které si můžete prohlédnout na čáslavském nádraží legionářské muzeum na kolejích.
54 fotografií

Legiovlak přijel na nádraží do Čáslavi

Kutnohorsko
Ilustrační fotografie.
Legiovlak s replikami vagonů z let 1918 až 1920, kdy českoslovenští legionáři ovládli Sibiř, zastaví tento týden na Orlickoústecku – už v úterý bude přistaven na nádraží v Lanškrouně.

V Lanškrouně zastaví Legiovlak

Volný čas
Kácení stromů napadených kůrovcem.
Chomutovsko – Pryč musí smrky nad Jirkovskou přehradou, ohrožené jsou také zalesněné stráně u vodní nádrže Křimov, lesy okolo Černovic a v Bezručově údolí. V porostech se totiž rozšířil kůrovec a likviduje jehličnany, které od loňska trpí kvůli dlouhotrvajícímu suchu a teplu.

Lesy na Chomutovsku se ve velkém zbavují napadených smrků

Chomutovsko
Čelist denisovana nalezená na Tibetské náhorní plošině
Mohli prapředci dnešních moderních lidí přežít i ve velké nadmořské výšce? Schopnost žít v extrémních podmínkách se až dosud připisovala pouze příslušníkům druhu Homo sapiens, to však změnila analýza čelisti nalezené na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3280 metrů nad mořem. Ta totiž patřila jinému předchůdci moderních lidí – takzvanému denisovanovi. Podle odborníků tak právě denisované předali dnešním lidem gen, díky kterému zvládají život ve vysokých nadmořských výškách.  
4 fotografie

Tajemství čelisti. Denisované dokázali žít v extrémních podmínkách, díky genu

Věda a technika
Legiovlak v Uherském Hradišti - duben 2019
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vcházím na uherskohradišťské nádraží, kde mířím rovnou k historické vlakové soupravě. Vydávám se tak za poznáním pojízdného muzea, které připomíná boje československých legií za samostatný stát. Přidávám se k příchozí školní skupině. Ta zrovna míří na komentovanou prohlídku třinácti unikátních vagonů. Ujímá se nás vedoucí průvodcovské směny.
25 fotografií

Legiovlak v Uherském Hradišti přiblížil běžný život odvážných vojáků

Slovácko
Iryna Shul se po 74 letech vrátila na místa, kde strávila nuceně rok života. Památník připomíná ženský pracovní tábor ve Svatavě.
Letos v červnu oslaví Iryna Shul 101. narozeniny. Jako 26letá strávila rok života v koncentračním táboře ve Svatavě u Sokolova na Karlovarsku. „Těžko bylo, samozřejmě těžko, ale lépe než ve vězení. Pracovaly jsme, ale nebili nás,“ vybavuje si vitální stařenka. Do míst bývalého tábora se přijela podívat po 74 letech na cestě z Flossenbürgu a Weidenu, kde se konalo setkání bývalých vězňů.   
12 fotografií

V koncentráku bylo těžko, ale nebyl to gulag, vzpomíná vězeňkyně ze Svatavy

Česko