ŠTÍTEK: Sibiř

Přírodovědecké sbírky ve fotografii.
Drtivá většina míst, kam je možné vyrazit za kulturou či jinou zábavou, dnes vyvěsila cedule s nápisem "Zavřeno". Pokud ale máte rádi třeba Národní muzeum, nezoufejte, můžete ho navštívit i online.

Tipy na pondělí 12. října

Volný čas
Na pobřeží Kamčatky hyne mořský život, podle potápěčů uhynulo téměř všechno, co žije v hloubce od pěti do deseti metrů
Znečištění tichomořského pobřeží ruského poloostrova Kamčatka vyvolalo masový úhyn mořských živočichů, uvedli tento týden ruští vědci. Místní obyvatelé vyhlásili poplach už koncem září, kdy začali na mořských březích nacházet mrtvá těla nejrůznějších mořských tvorů, od drobných mořských ježků přes chobotnice až po tuleně. Informuje o tom agentura AfP.
9 fotografií

U ruského pobřeží záhadně hynou mořští živočichové. Potápěči mluví o zkáze

Věda a technika
Výstavu Doma na Sibiři si dnes můžete prohlédnout při komentované prohlídce s její autorkou Gabrielou Jungovou.
Dnes nás čeká slunečný den. Zůstanete doma nebo vyrazíte do společnosti? Pokud se rozhodujete pro tu druhou variantu, podívejte se na pár tipů z naší nabídky. Třeba vám nějaký pomůže při rozhodování.

Tipy na úterý 15. září

Volný čas
Ilustrační foto.
To byl krásný den, slunce svítilo a já si jen tak odpočívala ve svém pokoji a zavolala mé kamarádce, jak se má. Kdybyste nás aspoň trochu znali, věděli byste, co se nejspíš stane, a to nějaký šílený nápad, třeba jako stanování u nás na zahradě s polorozbitým stanem, takže abych to zkrátila, tohle jsme si doopravdy domluvily a ještě v ten den se vydaly na dobrodružnou cestu k nám na zahradu.

Dobrodružné stanování. Přespaly jsme nakonec pod širákem

Čtenář reportér
Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj hovoří na demonstraci v Moskvě
Ruští vyšetřovatelé hledají ženu, která byla mezi lidmi doprovázejícími ruského opozičníka Alexeje Navalného při jeho cestě po Sibiři, vyhnula se výpovědi a opustila Rusko. Napsala to ruská tisková agentura TASS s odvoláním na dnešní sdělení ruského ministerstva vnitra. To rovněž uvedlo, že se chystá požádat německé úřady o povolení účastnit se vyšetřování kauzy Navalnyj, které se vede v Německu. Navalnyj byl v Berlíně hospitalizován poté, co byl podle německých expertů otráven.
10 fotografií

Vyhnula se výpovědi a zmizela. Rusové hledají členku doprovodu Navalného

Svět
Lanovka Monínec.
/FOTOGALERIE/ Podzim je sice už skoro na dohled, avšak letní počasí zatím nedává najevo, že by se chystalo na odpočinek. Zrovna o víkendu by se podle meteorologů mohlo přímo vytáhnout. Jako nápovědu při rozhodování, jak naložit s volným časem, Linda Dlouhá ze Středočeské centrály cestovního ruchu ve čtvrtek nabídla tři tipy na příjemné letní výlety do různých končin kraje.
12 fotografií

Za půvaby léta třeba na Sibiř, nabízí krajská turistická centrála

Z okolí
Výstaviště nabízí hned trojici výstav.
Jiřinkové slavnosti jsou oblíbenou výstavou jiřin a gladiolů už osmým rokem. Návštěvníci mohou vybírat z mnoha druhů a nechat si poradit od odborníků z celé republiky od 4. do 6. září. Letos pokřtí novou odrůdu mečíku. Povídat se bude také o víně a zahraje dechová hudba. Tradiční výstava moderního vytápění, bytového vybavení a nábytku Domov a teplo slibuje kromě výhodného nákupu krbových kamen, vložek, kotlů, podlahového vytápění nebo tepelných čerpadel také odborné rady. Již podruhé si přijdou na své milovníci starožitností. Stejnojmenná výstava dá prostor firmám i jednotlivcům k nákupu, prodeji a výměně starožitností třeba i z půdy. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. 

TIPY DENÍKU: víkend na Nymbursku láká na jiřinky, posvícení i Revizora

Cestujeme
Bobtnající metan prorazil na sibiřském poloostrově Jamal velkou díru
Bublina metanového plynu, bobtnající pod tající sibiřskou věčně zmrzlou půdou (permafrostem), se roztrhla a vytvořila působivý padesát metrů hluboký kráter. Obrovskou díru spatřil jako první televizní štáb, který nad ní prolétal. Když tento otvor do podzemí začali zkoumat vědci, našli kusy skal a ledu odhozené až několik stovek metrů od epicentra.
16 fotografií

Na Sibiři objevili obří kráter. Otvor do podzemí může ukrývat nebezpečné viry

Věda a technika
Uprostřed jezera nabíráme údajně nejčistší vodu na světě
Na Sibiř, tu vzdálenou část Ruska daleko na východě, jsem se těšil. Na něco na tak vzdáleného a zvláštního, asi stejně jako „ruský Kolumbus“ Timofejevič Jermak, jenž v roce 1581 se svým vojskem odvážných a smělých Kozáků, kteří v touze po kořisti, zisku slávy a odpuštění mnoha hříchů carem Ivanem Hrozným, porazili v krvavé řeži tatarské vojsko vzbouřeného chána Kurkumy a přispěli zásadním způsobem k připojení Sibiře k Rusku.
4 fotografie

Jak jsem objevil „Perlu Sibiře“ jezero Bajkal

Čtenář reportér
Mumifikovaná štěňata zmrzlá ve věčném sibiřském ledu odhalují nejedno tajemství o naší minulosti
Štěně z doby ledové, nalezené v sibiřském permafrostu, jedlo krátce před svou smrtí maso z jednoho z posledních srstnatých nosorožců. Vědci to zjistili při pitvě štěněcích ostatků, když v žaludku zvířete objevili nestrávené části kůže se žlutou srstí. Původně se domnívali, že štěně sežvýkalo maso z jeskynního lva, analýza DNA však ukázala na jiný živočišný druh. Ten přitom byl v té době už těsně před vyhynutím.
12 fotografií

Vzkaz z doby ledové: vědci znají poslední večeři štěněte nalezeného na Sibiři

Věda a technika
Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vychází z vězení
Seznam podezřelých, kteří by přáli Alexeji Navalnému to nejhorší, je dlouhý. Vůdce ruské opozice a bojovník proti korupci si udělal v ruské elitě hodně nepřátel. Je také nejsilnějším protivníkem prezidenta Vladimira Putina a byl právě uprostřed příprav, aby v zářijových volbách nadělal prezidentově straně v regionech potíže s udržením se u moci. Krátce poté, co Navalnyj při letu z Tomsku upadl do bezvědomí, vypukl hon na viníka, napsal bruselský server Politico.
10 fotografií

Kdo se pokusil zabít Navalného? Seznam podezřelých je prý dlouhý

Svět
Expozice v Javoříčku
Budova bývalé školy v Javoříčku hostí netradiční výstavu. Až do konce roku 2020 je v jejích v prostorách k vidění expozice „Českoslovenští legionáři mezi námi“. Připomíná 100. výročí návratu účastníků zahraničního vojenského odboje přes Sibiř do vlasti. Právě v září 1920 vyplula z ruského Vladivostoku loď Heffron, jejímž úkolem bylo dopravit do Československa poslední legionáře.

Javoříčko zve na výstavu o československých legionářích

Čtenář reportér
Libor Podmol a hendikepovaný Davídek.
Loni na jaře to vypadlo, že bude po vážném zranění sotva chodit, teď už na motorce zase skáče salta. Někdejší mistr světa ve freestyle motokrosu Libor Podmol zlomeniny obou nohou rozchodil a chystá se na nový sportovní cíl, kterým je slavná Rallye Dakar. Nebezpečné triky ho ale stále přitahují, naposledy je předváděl o víkendu na vlastní zahradě. „Když se u nás dělá garden party, tak létají motorky ve vzduchu,“ prohlásil Podmol, který vše pojal jako dobročinnou akci na pomoc hendikepovanému Davídkovi. V sobotu budou navíc jeho triky opět k vidění v rámci Podmol Brothers Show ve Vlašimi.
13 fotografií

Podmol už zase skáče salta. Nebezpečné triky předváděl doma na zahradě

Motorismus
Ultracyklista Daniel Polman se v srpnu vydá podél hranic Česka a Slovenska na trasu 3300 kilometrů non stop.
/ROZHOVOR, FOTO/ Ultra vytrvalec cyklista Dan Polman neodolal nové výzvě. V srpnu hodlá co nejrychleji obkroužit podél hranic Česko a Slovensko. Letos měl novopacký cyklista absolvovat závod napříč Sibiří, kam se nominoval z jednoho z nejtěžších závodů světa RAAM (Race Across America). Jeho průběh vloni sledovala určitě polovina Pačáků, která také Danovi připravila dechberoucí uvítací ceremoniál na náměstí. Na takové okamžiky se v životě nezapomíná a Daniel cítí vůči svým fanouškům závazek. 
5 fotografií

Daniela Polmana čeká další dobrodružství na kole

Jičínsko
Redaktor Benešovského deníku Zdeněk Kellner.
Tomu, kdo si přečetl můj předešlý komentář, nejspíš neuniklo, že jsem řečeno jemně – staromilec. Znovu jsem si své konzervativní založení připomněl, když jsem psal o kamenném klenutém mostu nad železnicí ve Střezimíři z roku 1895. I když se ho tamním patriotům nepodařilo zachránit, bitvu se byrokracií úplně neprohráli.

KOMENTÁŘ: Měli bychom si více vážit práce našich předků

Názory z regionu
Kamenný most ve Střezimíři z roku 1895 nahradí zhruba za dva roky jeho betonová replika. Původní most ve stanici Střezimíř i s objektem hradla.
/FOTOGALERIE/ Přečkal obě světové války a vyhnulo se mu i běsnění budování socialismu. Teď přichází jeho konec. Řeč je o kamenném mostě nad železnicí z Prahy do Tábora z roku 1895 u Stupčic, místní části obce Střezimíř na jihu Benešovska. Vede přes něj sice jen silnice třetí třídy, ale to neubírá na jeho významu. Bez něj se do obce jezdí dlouhými objížďkami.
8 fotografií

Nový most získá podobu toho starého

Benešovsko
Plzeňská Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation a její sesterská ruská společnost Sibelektroprivod úspěšně dodaly pohony a motory pro obří důlní vozidla, jejichž finálním výrobcem je běloruská firma Belaz. Foto: Škoda Electric
Dodávku pohonů a motorů pro obří důlní vozidla úspěšně završila plzeňská Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation a její sesterská ruská společnost Sibelektroprivod.

Motory od Škody vydrží i na Sibiři

Plzeňsko
Sibiřská magistrála vybudovaná na věčně zmrzlé půdě, ilustrační foto
Tání permafrostu neboli věčně zmrzlé země sice může posloužit ropnému a těžebnímu průmyslu zprostředkováním přístupu k dříve obtížně dosažitelným zásobám fosilních paliv v Arktidě, ale je otázka, zda tyto klady vyvažují ekologické riziko, jež přitom hrozí. Vědci navíc varují, že s táním věčného ledu se mohou uvolnit bakterie a viry, které v něm byly uzavřeny po dobu tisíců let.  
11 fotografií

Uvolnění pradávných bakterií. Tání ledu může mít děsivé následky, varují vědci

Věda a technika
Milovníci vesmíru a kosmonautiky určitě nevynechají výstavu Cosmos Discovery.
/FOTOGALERIE 2014/ Přísná vládní nařízení a zákazy už trochu povolují a obyvatelům metropole se tak po dlouhé době opět naskýtá možnost vyrazit ven a užít si kulturu, sport, zábavu… Ale stále jsou k dispozici živé přenosy i na internetu, protože ne všechny akce a v neomezeném rozsahu mohou být. Vyberte si z nabídky víkendových tipů, které vám doporučujeme.
10 fotografií

Kam v Praze o víkendu od 22. do 23. května?

Volný čas
Archeopark v Pavlově.
Po dvouměsíční pauze se dostává život na jihu Moravy pomalu k normálu a s tím se vrací i jedna z nejoblíbenějších rubrik čtenářů Deníku Rovnost: Tipy Deníku na víkend. Tuto sobotu a neděli přivítá návštěvníky Archeopark v Pavlově na Břeclavsku. Do ulic Brna zase vyrazí historické vozy. Ulice jihomoravských měst ožívají stejně jako památky v regionu. Návštěvníci si ale někde musejí dát pozor na preventivní opatření, jako třeba nutné rezervace.

Tipy na víkend se vrací: Archeopark zve mezi lovce mamutů, Mikulov na slavnosti

Cestujeme
Ilustrační foto.
Tak trochu stranou pozornosti se kvůli daleko závažnějšímu celosvětovému průšvihu odehrávají celé jaro dramata hned za ploty našich parcel. Zatímco v Austrálii hořelo celé čtyři měsíce a obdobný gigantický požár nezvládají na Sibiři ani Rusové, na Benešovsku si lidé s nějakým tím plamínkem hlavu příliš nelámou. I přes zákaz rozdělávání ohňů v přírodě i letos shořely jen v našem okrese stovky metrů čtverečních stařiny. Samozřejmě, neúmyslně. Právě tomu ale nevěřím.

KOMENTÁŘ: Zatápíte nám, my vám ale taky můžeme pěkně zatopit

Názory z regionu
Na Sibiř z domova.
Prostředí Národního muzea se přesouvá do online prostředí, protože je v důsledku preventivních opatření proti šíření koronaviru dočasně uzavřeno. Zapněte si počítač a společně s kurátory prozkoumejte aktuální i již ukončené výstavy.

Národní muzeum online: Na Sibiř z domova

Volný čas
Divišovský učitel a hvězdář Jan Urban.
Jan Urban, člen Vlašimské astronomické společnosti, v letech 1991 až 2007 byl jejím předsedou. V současné době je členem správní rady obecně prospěšné psolečnosti VAS. Jeho zájem o vesmír se zrodil v deseti letech, když tehdy z verandy rodného domu ve Vlašimi pozoroval s rodinnými přáteli úplné zatmění Měsíce. Fascinoval ho pohled na jasnou oblohu a pohled na mizející Měsíc v zemském stínu.

Jan Urban: Vždy mě fascinoval pohled na mizející Měsíc v zemském stínu

Zprávy z Česka