ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Logo Světového komického týdne.
První říjnovou dekádu mají jistě ve svém kalendáři poznačenu všichni příznivci a fandové kosmonautiky. Právě tehdy, přesněji od 4. do 10. října, se každoročně koná celosvětová kampaň World Space Week (Světový kosmický týden) zaměřená na propagaci a popularizaci kosmického výzkumu, nových technologií a letů do blízkého i vzdáleného vesmíru.

Světový kosmický týden

Valašsko
Logo Světového kosmického týdne.
Vsetín - První říjnovou dekádu mají jistě ve svém kalendáři poznačenu všichni příznivci a fandové kosmonautiky. Právě tehdy, přesněji od 4. do 10. října, se každoročně koná celosvětová kampaň World Space Week (Světový kosmický týden) zaměřená na propagaci a popularizaci kosmického výzkumu, nových technologií a letů do blízkého i vzdáleného vesmíru.

Světový kosmický týden si ve Vsetíně připomenou přednáškou

Zlínský kraj
Ilustrační foto.
Washington - Nejen postradatelné americké úřady, muzea, parky či zoologické zahrady musely v úterý kvůli sporu o zákonu o státních výdajích dočasně uzavřít své brány, ale také twitterové účty Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se odmlčely. „Sbohem Pozemšťané, vyřešte si to sami," vzkázala vesmírná sonda Voyager 2.

Kvůli výpadku peněz v USA je ochromena i NASA

Svět
Model sondy Kepler
Washington - Vědci vůbec poprvé vytvořili mapu oblačnosti některé z planet ležících mimo naši sluneční soustavu. Využili k tomu snímky planety Kepler-7b v souhvězdí Lyry, které pořídily vesmírné teleskopy Spitzer a Kepler. Informoval o tom dnes server space.com.

Vědci poprvé získali mapu oblačnosti na některé exoplanetě

Svět
New York - Američtí vědci objevili východně od pobřeží Japonska obrovskou podmořskou sopku, která je největší na světě a jednou z největších v celé sluneční soustavě. Zprávu o podmořském sopečném masivu Tamu zveřejnili v odborném časopisu Nature Geoscience, informovala americká televize CBS.

Američtí vědci objevili u Japonska obří podmořskou sopku

Svět
Americká sonda Voyager 1.
Washington – Sonda Voyager 1 podle skupiny amerických vědců opustila sluneční soustavu už loni, a to 27. července. Tento závěr odporuje nedávnému tvrzení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož zařízení do mezihvězdného prostoru ještě nedoputovalo.

Sonda Voyager 1 podle studie opustila sluneční soustavu už loni

Svět
Model sondy Kepler
Mys Canaveral - Dny, kdy vesmírný teleskop Kepler amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pátral ve vesmíru po planetách, skončily. Informovali o tom ve čtvrtek činitelé NASA, podle nichž není možné opravit porouchaný mechanismus sloužící k nasměrování teleskopu na cíl, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

NASA: Vesmírný teleskop Kepler není možné opravit

Svět
Planeta Neptun
Washington – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes oznámil objev nového, čtrnáctého měsíce planety Neptun. Jedná se o nejmenší z měsíců této planety nacházející se na okraji sluneční soustavy, který měří v průměru pouhých 19 kilometrů.

NASA oznámila objev nového měsíce planety Neptun

Svět
Ilustrační foto
New York - Dalším velkým skokem pro lidstvo na poli vesmírného výzkumu se mohou stát rakety poháněné energií z jaderné fúze. Podle portálu Space.com to prohlásil vědecký šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) John Grunsfeld. Pohon na jadernou fúzi, tedy slučování atomových jader, by mohl radikálně zkrátit cestovní dobu do hlubokého vesmíru a otevřít sluneční soustavu misím s lidskou posádkou.

Na Mars za 30 dní? NASA chce pro kosmické lety používat fúzní pohon

Svět
Ilustrační foto.
Washington – Technický pokrok snižuje náklady výzkumu vesmíru a například trojrozměrné tiskárny by mohly podle šéfa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Charlese Boldena znamenat převratný skok. Napsal o tom server Space.com. Plány, které NASA hodlá realizovat, ale částečně ohrožují úsporná opatření v USA, alespoň v krátkodobém výhledu.

Technický pokrok snižuje náklady výzkumu vesmíru

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Večerní obloha nabídne koncem května vzácnou událost. Od pátku do příštího úterý bude možné sledovat přiblížení tří planet sluneční soustavy - Jupiteru, Venuše a Merkuru. Konjunkce bude viditelná vždy okolo 21.30 hodin nad západním obzorem, sdělila Česká astronomická společnost.

Venuše se koncem měsíce potká na obloze s Merkurem a Jupiterem

Česko
Model sondy Kepler
Washington – Vesmírný teleskop Kepler amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je ochromen technickou poruchou, která by mohla vést až k předčasnému ukončení jeho pátrací mise po obyvatelných planetách mimo sluneční soustavu. Závadu vykazuje nepostradatelný mechanismus, který slouží k nasměrování teleskopu na cíl, oznámil podle světových agentur šéf vědeckého týmu NASA John Grunsfeld.

NASA hlásí vážné problémy s vesmírným teleskopem Kepler

Svět
Ilustrační foto
Washington - Dvě planety podobné Zemi, které jsou kandidáty na život mimo sluneční soustavu, se podařilo najít pomocí vesmírného teleskopu Kepler amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Obě jsou přibližně stejně velké, zřejmě složené z hornin a mohla by na nich být voda v kapalném stavu. Oznámil to dnes v časopise Science mezinárodní tým, který tento objev učinil.

Teleskop NASA našel mimo sluneční soustavu dvě planety jako Země

Svět
Planeta Jupiter
Pardubice – Po veleúspěšné přednášce na téma „Ženy v kosmu" se mohou návštěvníci pardubické hvězdárny barona Artura Krause těšit i na další zajímavosti, které je tento měsíc v hvězdárně při Domě dětí a mládeže Delta Gorkého ulice čekají.

Do hvězdárny na Jupiter i na kometu

Pardubicko
Ilustrační foto
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce podle demokratického senátora a bývalého astronauta Billa Nelsona odchytit malý asteroid, přitáhnout ho k Měsíci a v roce 2021 prozkoumat. Projekt má údajně o čtyři roky urychlit uskutečnění plánu vyslání astronautů na některý z asteroidů.

NASA prý chce odchytit asteroid, přitáhnout ho k Měsíci a zkoumat

Svět
LOŇSKÁ NOC S ANDERSENEM se v chebském DDM vydařila. Děti si odnesly spoustu pěkných zážitků.
Chebsko - Už brzy to všechno propukne na mnoha místech regionu! Řeč je samozřejmě o oblíbené Noci s Andersenem, která připadá právě na tento víkend. Organizátoři nocovek nemají dlouhou dobu před akcí už téměř žádná volná místa. Chebský deník zjišťoval, kde všude se oblíbená akce koná.

O Noci s Andersenem je zájem, organizátoři mají přeplněno

Karlovarský kraj
Ilustrační foto.
Washington /VIDEO/ - Úchvatné prstence planety Saturnu a jeho měsíce jsou pravděpodobně více než čtyři miliardy let staré. Jsou to kosmické pozůstatky zrození sluneční soustavy. Podle serveru space.com k tomuto zjištění dospěli vědci po novém zkoumání údajů získaných sondou Cassini, obíhající kolem Saturnu.

Prstence Saturnu jsou pozůstatky zrodu sluneční soustavy

Svět
Americká sonda Voyager 1 se blíží k okraji Sluneční soustavy.
Washington – Americká sonda Voyager 1, která stejně jako její dvojče Voyager 2 míří do hlubokého vesmíru, stále ještě neopustila sluneční soustavu. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v reakci na předchozí dnešní zprávy některých vědců, že se tak již stalo.

Podle NASA sonda Voyager 1 ještě neopustila sluneční soustavu

Svět
Ilustrační foto
Washington /VIDEO/ – Vůbec první mezihvězdná sonda může plout vesmírem jako loď napříč oceánem, poháněna velmi soustředěným světlem dopadajícím na plachtu o velikosti státu Texas. Někteří vědci tvrdí, že sluneční plachtění je pro lidstvo možná nejlepší způsob, jak v blízké budoucnosti dosáhnout hvězdných systémů za hranicemi naší sluneční soustavy. I když zároveň upozorňují, že první automatický mezihvězdný let hned tak na spadnutí není.

První mezihvězdná loď může mít obří sluneční plachtu

Svět
V oblačné změti prachu a plynů se prý nedaleko naší sluneční soustavy rodí nová planeta.
Curych /VIDEO/ - Švýcarští astronomové jsou údajně blízko velkého objevu. V oblačné změti prachu a plynů se prý nedaleko naší sluneční soustavy rodí nová planeta. Pokud se výsledky jejich pozorování potvrdí, půjde o vůbec první lidmi přímo sledovaný vznik planety. Informuje o tom časopis Astrophysical Journal Letters.

Švýcarští astronomové prý poprvé pozorují zrod nové planety

Svět
Ilustrační fotografie.
Moskva/Praha – Čeští vědci z Akademie věd ČR jako první a prozatím jediní na světě publikovali přesné výpočty dráhy letu meteoritu, který před více než týdnem dopadl v okolí uralského Čeljabinsku. Akademici to oznámili v tiskové zprávě. Ruští odborníci mezitím podle agentury DPA oznámili nález dalších více než sta úlomků kosmického tělesa.

Češi prý jako první vypočítali dráhu čeljabinského meteoritu

Česko
Astronom Jan Benáček
Vyškov – Jasné noční nebe nad hlavou, otevírání střechy, pouštění a kalibrace dalekohledu, startování počítačů a záznamového zařízení, zmrzlé prsty a teplý čaj. Tak vypadal začátek jedné únorové pozorovací noci ve vyškovské hvězdárně. Na jejím konci však astronom Jan Benáček mohl prohlásit, že viděl unikát. Exoplanetu. Jedinou známou ve sluneční soustavě.

Mladý astronom z Vyškova pozoroval unikátní planetu

Jihomoravský kraj
Astronom Jan Benáček
Vyškov – Jasné noční nebe nad hlavou, otevírání střechy, pouštění a kalibrace dalekohledu, startování počítačů a záznamového zařízení, zmrzlé prsty a teplý čaj. Tak vypadal začátek jedné únorové pozorovací noci ve vyškovské hvězdárně. Na jejím konci však astronom Jan Benáček mohl prohlásit, že viděl unikát. Exoplanetu. Jedinou známou ve sluneční soustavě.

Mladý astronom z Vyškova pozoroval unikátní planetu

Vyškovsko