ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Zvířetníkové světlo je krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna, ale který je dnes kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný.
Když se na přelomu března a dubna zahledíte krátce po soumraku na noční oblohu, možná si všimnete zvláštního světelného kuželu zářícího na západním obzoru. Je to zvířetníkové světlo, krásný úkaz, který lidé pozorovali od pradávna. Dnes je ale kvůli světelnému znečištění oblohy vzácný. Co je zvířetníkové světlo? A kdy a kde můžeme zvířetníkové nebo také zodiakální světlo spatřit?

Noční oblohu už brzy prozáří zvířetníkové světlo: Kdy a odkud je uvidíme

Vesmír
Sonda Parker Solar Probe agentury NASA se 24. prosince přiblíží k Slunci a získá vzorky
Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) letos proletí kolem Slunce. Cíle dosáhne po šesti letech od vypuštění do vesmíru, kde při extrémně vysokých teplotách má získat první vzorek z atmosféry centrální hvězdy Sluneční soustavy. Podle vědců se bude jednat o historický okamžik, který přirovnávají k prvnímu přistání na Měsíci.
5 fotografií

Nejslavnější okamžik od přistání na Měsíci. NASA se vůbec poprvé dotkne Slunce

Vesmír
Otestujte si, jak moc znáte Slunce a další obry z naší galaxie
Slunce je pro život na Zemi naprosto zásadní. Na energii ze slunečního záření jsou závislé téměř všechny procesy a také podnebí, změny počasí i teploty, ale i příliv a odliv. Zemi také ovlivňují sluneční erupce a výrony koronální hmoty, které mohou způsobit geomagnetické bouře, a tím narušit rádiové a GPS signály a také zapříčinit výpadky elektrického proudu. Pojďte si v kvízu Deníku otestovat, jak moc znáte žhavou hvězdu a další obry vyskytující se ve Sluneční soustavě.

KVÍZ: Vydejte se do vesmíru. Co víte o Slunci a dalších obrech naší soustavy?

Vesmír
Polární záře nad Hradcem-Novou Vsí na Jesenicku.
Na obloze nad Českem se v neděli večer rozhořela krásná polární záře. Kochali se i lidé z Olomouckého kraje. Jev byl velice silný a z této oblasti běžně nevídaný. K vidění byl i na Jesenicku. Nádherné snímky z Hradce-Nové Vsi a České Vsi nám poslali čtenáři Radek Leskovjan a Roman Janas. Děkujeme a podívejte se ve fotogalerii.
13 fotografií

Polární záře nad Jesenickem. Podívejte se na tu krásu

Šumpersko
Noc vědců na hvězdárně ve Vlašimi: z přednášky Petra Brože Tajemství cesty na Mars.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ K mezinárodní Noci vědců se v pátek 6. října připojili vlašimští astronomové. Pro návštěvníky hvězdárny připravili nevšední zážitek. Mohli si totiž na besedě s Petrem Brožem naplánovat cestu na planetu Mars. Bavili se děti i dospělí, když vybírali odborníky do lidské posádky a určovali počet členů a zejména složení jejich zavazadel.
11 fotografií

Návštěvníci vlašimské hvězdárny vybírali odborníky pro cestu na planetu Mars

Čtenář reportér
První český mikrometeorit. Mikrometeorit NMM 4710 je aerodynamický černý kryptokrystalický (CC) typ, dlouhý ~0,15 mm, s nikl-železitou kuličkou na každém konci
Velmi často pocházejí ze vzdálených koutů galaxie a svým složením dokážou vyprávět o vzniku života na Zemi. Mikrometeority stále pro vědce skrývají mnohá tajemství. Metodika, jak je snadno nacházet na naší planetě, vznikla teprve nedávno. Dva čeští nadšenci společně s jejím tvůrcem nyní našli první mikrometeorit na českém území. „Je starý odhadem 5 až 10 miliard let,“ říkají v rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Hvězdný prach: Nadšenci poprvé v Česku našli mikrometeorit. Na střeše obchodu

Vesmír
Otevřete s námi pár okýnek vesmíru dokořán.
Už tento čtvrtek 5. října se na novinových stáncích objeví nové číslo prestižního časopisu National Geographic, které je mimořádně věnováno výhradně vesmíru. Na jeho české verzi se podíleli pracovníci a spolupracovníci Hvězdárny a planetária Brno. Součástí vydání je unikátní mapa hvězdné oblohy s plakátem mlhoviny Sloupy stvoření v podání Webbova kosmického dalekohledu.

Nenechte si ujít nové vesmírné číslo National Geographic. Je nadpozemské

Vesmír
V cerhovické firmě Ježpodi se věnují edukativním pomůckám pro školy a školky
Hezky česky a ze dřeva. Tak vyrábí didaktické pomůcky z překližky pro školní a předškolní děti původně srbecká, nyní cerhovická společnost Ježpodi. Stojí za ní Radim Ježek, kterého k podnikání dovedla paradoxně zkušenost se syndromem vyhoření, kdy se dával dohromady i při vyřezávání loutek pro své děti. Covidové peklo firmu málem položilo, k její záchraně přispěla pomoc kamaráda.
31 fotografií

Radim Ježek z Ježpodi: Výrobou v Číně by naše pomůcky pro děti ztratily duši

Příběhy a rozhovory
V cerhovické firmě Ježpodi se věnují edukativním pomůckám pro školy a školky
/FOTO, VIDEO/ Hezky česky a ze dřeva. Tak vyrábí didaktické pomůcky z překližky pro školní a předškolní děti původně srbecká, nyní cerhovická společnost Ježpodi. Stojí za ní Radim Ježek, kterého k podnikání dovedla paradoxně zkušenost se syndromem vyhoření, kdy se dával dohromady i při vyřezávání loutek pro své děti. Covidové peklo firmu málem položilo, k její záchraně přispěla pomoc kamaráda.
31 fotografií

Radim Ježek z Ježpodi: Výrobou v Číně by naše pomůcky pro děti ztratily duši

Podnikání
Asteroid krátce předtím, než do něj záměrně narazila vesmírná raketa NASA
Experti vyhodnocují první pokus americké NASA o přípravu obrany Země před asteroidy. Sonda DART úkol splnila, úspěch však podle vědců provází nové riziko. Jak se totiž ukázalo, cílený náraz družice do asteroidu vypustil vesmírné smetí v podobě suti a četných balvanů. Jejich případný náraz by uvolnil energii srovnatelnou s atomovou bombou svrženou na Hirošimu.
4 fotografie

Obrana proti asteroidu má háček. Zásah sondy uvolnil balvany o síle jaderné pumy

Vesmír
Mléčná dráha a meteorický roj Perseidy na snímku známého astrofotografa Petra Horálka
Teplé letní noci jsou jako stvořené k pozorování hvězd. Pokud si najdete místo daleko od velkých měst, naskytne se vám překrásná podívaná. Mezi všemi těmi většími či menšími zářícími body nelze přehlédnout stříbřitý pás táhnoucí se oblohou. Mléčnou dráhu pozorovali už naši předkové, ale netušili, že jsme její součástí a že je to náš domov. My už to víme, přesto nás nové poznatky o Mléčné dráze stále překvapují. Víte, že vypadá jako větrník a že ji podle vědců čeká srážka s jinými galaxiemi?
12 fotografií

Mléčnou dráhu čekají dva karamboly: jeden ji dostane do kondice, druhý ji zničí

Vesmír
Českobudějovická hvězdárna připravila novou výstavu o planetárním systému.
Zajímavý tip na výlet pro děti nabízí budějovická hvězdárna. V zahradě před vchodem najdou návštěvníci na nové výstavě osm modelů planet sluneční soustavy zmenšených v měřítku 1:175 milionům. Země se tak vejde do hrsti. Na obejmutí Jupitera byste ovšem i tak museli pořádně roztáhnout náruč. Pěší putování mezi nimi by v tomto měřítku trvalo pět hodin.
11 fotografií

V budějovické hvězdárně zmenšili Zemi tak, že by se vešla do hrsti

Českobudějovicko
Exoplaneta LTT9779b odráží světlo své hvězdy. Kovové mraky v její atmosféře fungují jako zrcadlo.
Vědci objevili velmi zajímavou exoplanetu, tedy planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že exoplaneta je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. Informovala o tom agentura Reuters. Odkazuje přitom na astronomy, podle kterých by taková exoplaneta nejspíš neměla vůbec existovat.

Jako obří vesmírné zrcadlo. Vědci objevili unikátní planetu s titanovými mraky

Vesmír
Největší radioteleskop na světě může zodpovědět na otázky ohledně formování galaxií ale taky přítomnosti mimozemšťanů.
Tým expertů a umělců připravil cvičení pro všechny, kteří pátrají po stopách mimozemského života. Z družice u Marsu nechal ve středu večer poslat kódovaný signál. Všem zájemcům nabídne příležitost vyzkoušet si, jak vypadá snaha rozluštit a pochopit signál z vesmíru. Badatelé nedávno spočítali, že na rádiové signály ze Země by skuteční mimozemšťané mohli odpovědět už v roce 2029.

Než zavolá E.T. Rozlousknout šifrovanou zprávu z Marsu si může zkusit každý

Vesmír
Výbuch, který je od Země vzdálený zhruba osm miliard světelných let, je desetkrát jasnější než jakákoliv známá supernova (na snímku)
Mezinárodní tým vědců zachytil největší vesmírnou explozi v historii zkoumání vesmíru. Nepředstavitelně velký a jasný výbuch se původně jevil jako nenápadný záblesk na noční obloze, jeho plný rozsah odhalila až následná pozorování. Explozi patrně vyvolal oblak plynu, který pohltila černá díra, píše s odkazem na studii zveřejněnou v odborném časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society list The Guardian.

Astronomové zachytili obrovskou vesmírnou explozi. Největší v historii

Vesmír