ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Start rakety Atlas V 411
Raketa Atlas V 411 vynesla z Mysu Canaveral do vesmíru sondu Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter. Sonda bude i s přístroji, na jejichž vývoji a výrobě se podíleli čeští experti a firmy, zblízka zkoumat Slunce. Raketa odstartovala podle plánu dnes v v 5:03 SEČ (v neděli 23:03 místního času), vyplývá z internetového přenosu amerického vesmírného úřadu NASA, který se na misi také podílí.
6 fotografií

Solar Orbiter míří ke Slunci. Na vývoji přístrojů se podíleli i Češi

Věda a technika
Ilustrační foto
Vědci již řadu let pečlivě sledují oteplování naší planety a s tím související ubývání ledu v polárních oblastech a zvyšování mořské hladiny. Nicméně ledem je pokryto i mnoho jiných vzdálených světů. Dá se říct, že led lze najít téměř všude ve Sluneční soustavě a je hojný dokonce i v dalekém vesmíru.

Ledové světy

Cestujeme
Mimozemšťané a létající talíře - Ilustrační foto
Chcete se dozvědět podrobnosti a zajímavosti týkající se pátrání po mimozemském životě? Pak navštivte v pátek Planetárium Ostrava, kde vám promítnou film, který se pokusí přiblížit hledání mimozemského života ve Sluneční soustavě i ve vzdáleném vesmíru.

Existují mimozemšťané?

Volný čas
Mléčná dráha - Ilustrační foto
Poetické vyprávění pro nejmladší návštěvníky (doporučeno pro děti od čtyř let a starší) o astronomických příhodách Červené Karkulky, která poznává roční období, souhvězdí a planety Sluneční soustavy, připravilo na neděli 5. ledna od 14 hodin Planetárium Ostrava.

Červená Karkulka a babiččin dalekohled

Volný čas
Český astrofotograf Jan Veleba zachytil mlhovinu v souhvězdí Kéfea, které je 650 světelných let daleko
Český astrofotograf Jan Veleba zachytil mlhovinu v souhvězdí Kéfea, které je 650 světelných let daleko. Souhvězdí bylo dlouhou dobu fotograficky opomíjené, astronomové říkali, že v něm nic není. Veleba však zachytil mlhovinu zvanou Tmavý žralok (Dark shark) se dvěma namodralými mlhovinami a dvěma hvězdami. Fotografoval několik nocí od konce srpna do konce října, když nesvítil Měsíc, a dokázal to po 52 hodinách expozice. Se snímkem vyhrál listopadovou soutěž o nejlepší fotografii vesmíru z Česka. ČTK to sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu.

Úspěch českého vědce. Astrograf Veleba zachytil mlhovinu v souhvězdí Kéfea

Věda a technika
Ad Astra
Blansko – Blanenské kino má na programu sci-fi thriller Ad Astra. Děj filmu se odehrává ve 22. století, kdy součástí života je umělá inteligence a lidstvo létá na hranice Sluneční soustavy. V hlavních rolích snímku se představují Brad Pitt a Tommy Lee Jones.

Tip na úterý 22. října: Kino promítá film Ad Astra

Volný čas
AD Astra a Brad Pitt v kině v Blatné.
Umělá inteligence je integrována do všech průmyslových odvětví, Měsíc a Mars jsou kolonizovány, lidmi osídlené satelity obíhají kolem Neptunu, nejvzdálenější planety sluneční soustavy. Na Zemi se staví nová babylónská věž. Je to anténa, jejíž konec dosahuje až do vesmírného prostoru a která má sloužit k vyhledávání inteligentního mimozemského života.

AD ASTRA a Brad Pitt v kině v Blatné

Volný čas
Ad Astra
22. století. Umělá inteligence je integrována do všech průmyslových odvětví, Měsíc a Mars jsou kolonizovány, lidmi osídlené satelity obíhají kolem Neptunu, nejvzdálenější planety sluneční soustavy.

Tip na 15. října: Ad Astra

Volný čas
Univerzita třetího věku odstarstovala.
Telč - Přes osmdesát seniorů se přihlásilo do jednoletého kurzu univerzity třetího věku Středověké etudy II, který v Telči odstartoval minulý pátek. Tamní univerzitní centrum jej připravilo ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Telči. Kurz nepřímo navazuje na Středověké etudy, ale je určený i pro nové zájemce.  

Senioři opět zasedli do lavic

Jihlavsko
AD Astra v kině ve Volyni.
Píše se 22. století. Umělá inteligence je integrována do všech průmyslových odvětví, Měsíc a Mars jsou kolonizovány, lidmi osídlené satelity obíhají kolem Neptunu, nejvzdálenější planety sluneční soustavy.

AD Astra v kině ve Volyni

Volný čas