ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Ad Astra
Čtyři poutavé filmy promítá v pátek kolínské Kino 99. Vydejte se do světa mužů po rozvodů, zdánlivě poklidného života bývaleho zabijáka Ramba či do vesmíru s Bradem Pittem. 

Páteční večer oživí Kino 99

Volný čas
Ilustrace Jupiterova měsíce Io s vulkánem Loki
Planetu Jupiter obíhá podle nejnovějších pozorování nejméně 79 měsíců. Třetí největší z nich jménem Io je podle vědců vulkanicky nejaktivnějším tělesem ve Sluneční soustavě. Pozorování trvající řadu dekád prokázalo, že k sopečné činnosti dochází v pravidelných cyklech a jeden z nich se právě blíží ke konci. Největší vulkán měsíce Io, nazvaný podle severského boha Lokiho, může vybuchnout každým dnem.
19 fotografií

Jupiter pozná Lokiho hněv. Největší sopka měsíce Io se probouzí k životu

Věda a technika
Kometa - ilustrační foto.
Astronomové na celém světě mají opět důvod k radosti. Po objevení komety Oumuamua, která se v roce 2017 stala prvním známým mezihvězdným tělesem, jež zavítalo do naší sluneční soustavy, je tu zřejmě další mezihvězdný návštěvník. A vypadá to, že jde opět o kometu. Na noční obloze bude lépe vidět přímo v symbolický čas: letos o Vánocích.
9 fotografií

Do sluneční soustavy zavítala další mezihvězdná kometa. Uvidíme ji o Vánocích

Věda a technika
Kometa - Ilustrační foto
Komety fascinují odborníky i veřejnost od nepaměti. Průlet těchto vesmírných těl patří mezi nejzajímavější úkazy, které může noční obloha nabídnout. Podle některých teorií mohly navíc stát na pozadí vzniku života na Zemi. Nejnovější vědecký výzkum přitom naznačuje, že všechny komety jsou si až neobvykle podobné. Podle odborníků tak možná sdílí společný původ.
14 fotografií

Odkud pochází tajuplné komety? Vědci odhalili jejich překvapivý původ

Věda a technika
Vědci objevili v antarktickém sněhu, napadaném za posledních 20 let, "otisk prstu" po explodujících hvězdách nebo supernovách. Na snímku část zbytku supernovy Vela
Vědci objevili v antarktickém sněhu, napadaném za posledních dvacet let, rozptýlené stopy železa pocházejícího pravděpodobně z explodující hvězdy nebo supernovy. Pozoruhodné je na tom právě to, že tento mezihvězdný materiál se dostal na Zemi zřejmě až v poslední době. U dosavadních nálezů se totiž předpokládalo, že pocházejí z doby před miliony let.
12 fotografií

Pozoruhodný úkaz. Antarktidu v posledních 20 letech zasypal mezihvězdný prach

Věda a technika
Hana Lehečková četla dětem ze své knihy.
České Budějovice - Dětem četla v Café Deník ze své knihy Co se děje v Podpostelí spisovatelka Hana Lehečková. „V každé ze sedmi pohádek dítě nemůže usnout a objeví, že v jeho Podpostelí je zázračný svět, kde se odehrává něco zajímavého,“ uvedla knihu autorka. Ilustroval ji její dvorní ilustrátor a přítel v jednom Ondřej Dolejší, „Je to luxus,“ chválí si. On zná navíc jako její první čtenář všechny texty nejlépe.

Stres mi pomáhá, říká spisovatelka

Českobudějovicko
Exoplaneta - Ilustrační foto
Astronomové z amerického Národního ústavu pro letectví a kosmonautiku NASA objevili novou exoplanetu velikosti Neptunu. Jinak se ale tato planeta, obíhající kolem jiné hvězdy než Slunce, od svého dvojníka liší. Zatímco Neptun je v naší Sluneční soustavě druhou nejvzdálenější planetou od Slunce, tato je "svému Slunci" tak blízko, že ji intenzivně spaluje.
10 fotografií

Satelit NASA objevil novou exoplanetu, vědci ji popisují jako ultrahorký Neptun

Věda a technika
Knihovna města Hradce Králové.
/POZVÁNKY/ Knihovna města Hradec Králové ve Wonkově ulici v úterý od 17 hodin pořádá koncert zpěvačky a kytaristky Zuzany Grohové, bývalé knihovnice. Při vystoupení zazní známé folkové, jazzové a country písničky. Vstupné na koncert je 30 korun.

Na co kam: Letní hraní v městské knihovně

Volný čas
Jóga na střeše knihovny
/POZVÁNKY/ Veleúspěšný kurz jógy na střeše Městské knihovny v Hradci Králové v pondělí pokračuje. Během cvičení se můžete věnovat zdravému sebepřijetí, zdravé sebelásce a tolik potřebné péči o psychiku. Lekce 29. července začíná v 17 hodin. Karimatky a pohodlné oblečení si vezměte s sebou.

Za jógou až na střechu knihovny

Volný čas
ZIPáci mají za sebou tři tábory.
Písek - Červenec uběhl jako voda a Taneční centrum Z. I. P. Písek má za sebou tři tábory – dva příměstské a jeden pobytový. Všechny tři se do posledního místa obsadily, a tak si zipácké prázdniny mohlo užívat celkem na sto čtyřicet dětí nejen ze samotného tanečního centra, ale i veřejnosti.
26 fotografií

ZIPáci mají za sebou tři tábory

Volný čas
Mladá Boleslav sledovala zatmění Měsíce
Již druhým rokem zaměstnanci hvězdárny Mladé Boleslavi zájemců umožnili pozorování úkazu a oblohy. Po zdařilé loňské akci pozorování úplného zatmění Měsíce, mohli diváci letos v noci 16. července, krátce po desáté hodině večer, až do brzkých ranních hodin 17. července, zahlédnou jen částečné, ale i přesto zajímavé zatmění Měsíce.
5 fotografií

Mladá Boleslav sledovala zatmění Měsíce

Boleslavsko
Digitální planetárium u královéhradecké hvězdárny.
V červnu uvidíme některé dosud nepozorovatelné planety. V první polovině měsíce se večer na severozápadě bude objevovat Merkur, nejmenší a Slunci nejbližší planeta. Večer se nad severozápadním obzorem stále budeme potkávat se sousedem Marsem.

Objeví se Merkur a přijde astronomické léto

Hradecko
Planety - Ilustrační fotografie
Střední Čechy – Existuje někde v blízkém (nebo třeba i ve vzdálenějším) vesmíru planeta podobná té naší, na níž by možná mohli žít pověstní „zelení mužíčci“? I tomu se budou více věnovat astronomové z hvězdárny v Ondřejově, mohli se o víkendu dozvědět návštěvníci tamějšího dne otevřených dveří.

Astronomové z Ondřejova pomohou vyhlížet ve vesmíru „druhou Zemi“

Z okolí
Asteroid - Ilustrační foto
Že některé asteroidy ve sluneční soustavě obsahují minerály s podílem vody, zjistili vědci již v minulosti. Nejnovější výzkum však napovídá, že vesmírem v okolí Země putuje daleko více takových těles, než se doposud předpokládalo. Pokud by přitom vědci dokázali vodu z asteroidů využít, mohli by z ní vyrábět palivo do satelitů i vesmírných raket. Díky tomu by se výrazně snížily náklady letů do kosmu.
8 fotografií

Asteroidů s vodou je víc, než vědci předpokládali. Mohly by pohánět satelity

Věda a technika
Ilustrační snímek.
Jihlava - Proč se Féničané, Arabové a Vikingové dokázali plavit bez kompasu? Proč se Kolumbus dokázal vrátit z Ameriky bez využití navigace podle hvězd? Co mají zeměpisná délka a šířka společného s délkovým a šířkovým rozměrem? Na tyto a další otázky ve čtvrtek 14. března odpoví astrofyzik a námořní navigátor Petr Scheirich.

Námořní navigátor a astrofyzik si najde cestu do Jihlavy

Jihlavsko
Planeta - Ilustrační foto
O tajemné „planetě X“, která má obíhat kolem Slunce po natolik vzdálené oběžné dráze, že ji dosud pozemská zařízení nebyla schopna odhalit, spekulují vědci již řadu let. Na počátku letošního roku zveřejnili odborníci hned dvě studie, podle kterých nejen že devátá planeta existuje, ale již brzy o tom budeme mít důkaz. K průlomovému objevu by mohlo dojít před rokem 2030.
13 fotografií

Obíhá Slunce devátá planeta? Objevíme ji během deseti let, tvrdí nové studie

Věda a technika
Model sovětské sondy z řady Veněra, ke které patřila i neúspěšná sonda Kosmos 482
Sovětský svaz vyslal v roce 1972 do vesmíru sondu Kosmos 482, která měla zkoumat planetu Venuši. Mise však nebyla úspěšná a zařízení kvůli selhání motorů uvízlo na nízké zemské orbitě. Amatérský astronom Thomas Dorman však nyní vypozoroval, že se sonda nebezpečně přibližuje k zemskému povrchu, kam se zřejmě již na konci letošního roku zřítí. Není přitom možné odhadnout, kam trosky dopadnou.
5 fotografií

Neúspěšná sovětská sonda se má brzy zřítit na Zemi. Nikdo neví, kam dopadne

Věda a technika