ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Vizualizace sondy Hajabusa 2
Japonská vesmírná sonda Hajabusa 2 se během pátečního rána chystá odebrat vzorky z asteroidu Ryugu, který je od Země vzdálen úctyhodných 280 milionů kilometrů. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by pomoci s vyjasněním otázky týkající se počátku sluneční soustavy a života na naší planetě. Na svém twitterovém účtu o tom informovala japonská vesmírná agentura JAXA.
5 fotografií

Sběr vzorků povolen. Japonská sonda může objasnit vznik naší soustavy a života

Věda a technika
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Fotografie Merkuru ve skutečných barvách, kterou v roce 2008 pořídila americká sonda Messenger.
Kolem Slunce obíhá proti Zemi v třetinové vzdálenosti a průměrná teplota na jeho povrchu se pohybuje kolem 170 stupňů Celsia. Jakkoli se to může zdát překvapivé, dokonce i planeta Merkur, která je nejblíže Slunci a druhou nejžhavější ve sluneční soustavě, může mít své vlastní ledovce. Astronomové o jejich existenci ví již od 90. let minulého století. Teprve nová studie však pomohla výrazně rozšířit naše chápání, kde přesně se zde led vzal a jak se pohybuje a mění v průběhu času.
7 fotografií

Tajemství Merkuru odhaleno. I žhavá planeta může mít své ledovce

Věda a technika
Martin Kratochvíl.
Lidstvo i o svátcích kráčelo mílovými kroky za hranice svých možností. Přesněji řečeno: dokráčelo na konec sluneční soustavy a našlo tam sněhuláka. Ale až jednou dorazí až na konec vesmíru, bude tam restaurant.

Týdenní zkrat: Sněhulák na konci soustavy

Komentáře
Umělecká představa planetky 2018 VG18.
/VIDEO/ Má poněkud fádní dočasné oficiální jméno 2018 VG18. Přesto je planetka, kterou v listopadu objevili američtí astronomové, výjimečná. A nejedná se pouze o její nápadné růžové zbarvení. Jde totiž o nejvzdálenější známý objekt naší sluneční soustavy. Od Slunce je třiapůlkrát dále než Pluto. Objev tento týden zveřejnil americký Carnegie Institution for Science.
4 fotografie

Malý růžový svět v temnotě. Nejvzdálenější objekt sluneční soustavy se ukazuje

Věda a technika
Keplerův teleskop
Teleskop Kepler, který po celých devět let putoval vesmírem a hledal vzdálené planety, ukončil misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Definitivně totiž vyčerpal palivo potřebné pro další vědecké operace a proto bude v bezpečné vzdálenosti od Země ponechán svému osudu. Teleskop ve vesmíru hledal zejména exoplanety, tedy planety mimo naši sluneční soustavu.
8 fotografií

Vesmírný teleskop Kepler dosloužil. Nalezl přes 2600 exoplanet

Věda a technika
Kosmická mise BepiColombo
V sobotu z Francouzské Guyany odstartovala mise BepiColombo, kterou zastřešuje Evropská kosmická agentura (ESA) ve spolupráci s Japonským institutem kosmických výzkumů (JAXA). Raketa Ariane 5 vynese do vesmíru dvě sondy, jež následně čeká sedmiletá pouť na oběžnou dráhu Merkuru. Jedná se o teprve třetí misi k nejmenší planetě Sluneční soustavy, přičemž předchozí dvě zastřešovala americká NASA. 
7 fotografií

Evropská kosmická agentura se poprvé vydala k Merkuru. Sondy tam poletí sedm let

Věda a technika
Povrch měsíce Europa pokrývá síť prasklin.
/VIDEO/ Jupiterův ledový měsíc Europa je jedním z nejvážnějších kandidátů na existenci mimozemského života ve Sluneční soustavě. Jeho průzkum však může být těžší, než se dosud předpokládalo. Nová analýza podmínek na jeho povrchu naznačuje, že se zde můžeme setkat až s patnáctimetrovými ledovými hroty. To může vést ke zničení každé sondy, která se pokusí přistát na špatném místě.
4 fotografie

Přistání na Europě bude velmi těžké. Povrch pokrývají gigantické ledové hroty

Svět
Ilustrační foto
V hledání planet za hranicemi sluneční soustavy pomáhá vědcům z Astronomického ústavu Akademie věd Perkův dalekohled. Do provozu byl uveden před 51 lety, k výzkumu tzv. exoplanet slouží od loňska. Dosud díky němu vědci prozkoumali několik objektů, které jako možné kandidáty na planety určil dalekohled NASA na oběžné dráze. Zatím našli dvě dvojhvězdy a jeden systém, který bude potřebovat přesnější pozorování.
8 fotografií

Astronomové z Ondřejova hledají planety vzdálených hvězd

Česko
Start rakety nesoucí Parkerovu sluneční sondu
/VIDEO/ Po jednodenním odkladu odstartovala Parkerova sluneční sonda (Parker Solar Probe) z floridského mysu Canaveral a vydala se na cestu ke Slunci. Během plánované sedm let trvající mise má sbírat data o sluneční atmosféře. Pro americkou vesmírnou agenturu NASA jde podle jejích zástupců o jeden z nejambicióznějších a nejdůležitějších projektů v její historii. 
6 fotografií

Vesmírná sonda NASA se vydala na cestu ke Slunci

Svět
Letošní maximum každoročního srpnového meteorického roje Perseid nastane v noci z neděle 12. na pondělí 13. srpna.
Střední Čechy – Noc splněných přání mohou na sklonku víkendu očekávat přinejmenším ti, kteří věří na padající hvězdy. Na to, že pohled na tento nebeský úkaz může přispět k naplnění i těch nejtajnějších snů. To sice astronomové nezaručí – slibují ale zajímavé představení na obloze. Blíží se roj meteorů známých jako Perseidy, k jejichž sledování letos nastanou ideální podmínky.
9 fotografií

Budou padat hvězdy, čeká nás noc splněných přání

Z okolí
Pozorování Perseid v Lesné na Chomutovsku
Srpnový meteorický roj Perseidy bude letos nejčetnější v noci z neděle na pondělí 13. srpna. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude k vidění v průměru 70 meteorů za hodinu. Podle astronomů se dají čekat ideální pozorovací podmínky, Měsíc bude den předtím v novu a obloha nabídne pohled i na čtyři nejjasnější planety Sluneční soustavy.
7 fotografií

Maximum meteorického roje Perseidy přijde z neděle na pondělí

Česko
Planeta Jupiter.
Největší planetu sluneční soustavy Jupiter obíhají desítky různě velkých měsíců. Američtí astronomové totiž nyní napočítali dalších dvanáct. Jejich známý počet tak nyní dosáhl 79. Jeden z nich se však přesto vymyká a to nejen svou velikostí, která je pouhý kilometr v průměru, ale i neobvyklou a doslova sebevražednou drahou. Informovala o tom agentura AFP.  
7 fotografií

Jupiter má více měsíců, než jsme mysleli. Astronomové objevili dalších dvanáct

Svět
Demolice ikonických kosmodromů v Kennedyho vesmírném středisku.
/VIDEO/ Mys Canaveral, část americké Floridy, na které sídlí Kennedyho vesmírné středisko, byl od roku 1950 svědkem stovek vzletů raketoplánů do vesmíru. Výrazně mu pomohla dvě ikonická startoviště z Komplexu 17, ta nicméně byla ve čtvrtek dopoledne zdemolována. Server BGR uvádí s odkazem na místní tisk, že obě věže se konečně „odebraly do penze“.
4 fotografie

Ikonické věže mysu Canaveral šly k zemi. Rakety z nich startovaly 68 let

Svět
Průzkum Pluta
Povrch nejvzdálenějšího tělesa naší sluneční soustavy se neustále mění. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) objevil na Plutu zmražený metan a dusík. Zjistil také, že na na povrchu fouká vítr, který vytváří až kilometrové duny, podobně jako na pouštích na Zemi.
11 fotografií

Voda na Plutu? NASA objevila zmrzlé krystaly metanu

Svět
Ilustrační snímek.
Seč, Hoješín – Muzika, opékání prasete i soutěže pro děti, to vše bude součástí tradičního zahájení sezony, které startuje v pátek v 17 hodin v hoješínském Hostinci Pod Drnem.

Startuje sezóna u Sečské přehrady

Chrudimsko
Sonda Osiris-Rex, která má prozkoumat planetku Bennu.
Rok 2135 má být podle některých vědců pro planetu Zemi osudným. V tento rok přesně 22. září má totiž dojít ke srážce s půlkilometrovou planetkou Bennu, která může mít fatální následky. Podle serveru Washington Post však odborníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na projektu, který by mohl tento asteroid vychýlit. Plánují zkonstruovat vesmírné plavidlo, které by mohlo vypálit na objekty blížící se k Zemi nukleární střelu. 
13 fotografií

Armageddon v reálu? NASA pracuje na odklonu asteroidu v roce 2135

Svět
Ilustrační foto
Pardubice – V pátek se od 19 hodin uskuteční v sále Domu dětí a mládeže Alfa na Dukle přednáška, ve které lektor Jan Mocek zavede posluchače k samotným hranicícm sluneční soustavy, k ledovým obrům Uranu a Neptunu.

S lektorem se vypraví za ledovými obry

Pardubicko