ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Hvězdárna ve Vyškově - ilustrační foto.
Příbram - V sobotu 20. června večer, tedy jeden den před letním slunovratem, nás čeká jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v průběhu celého letošního roku. Během soumraku a na jeho konci se nad západním obzorem setkají dvě nejjasnější planety - Venuše a Jupiter s Měsícem. Na pozorování si přitom vystačíme pouhýma očima bez dalekohledu. Působivé uskupení bude na obloze zabírat plochu o průměru kolem 7°. Na jednotlivé objekty je pak dalekohled na pozorování vhodný.

V sobotu 20. června spatříme seskupení dvou nejjasnějších planet s Měsícem

Benešovsko
Planeta Saturn v ulici Edvarda Beneše
Plzeň – Letos podeváté mohou obyvatelé i návštěvníci Plzně narazit na planety naší sluneční soustavy. Techmania také tentokrát rozmístila po městě svou Pouť k planetám.

Do ulic se vracejí betonové planety

Plzeňsko
Průlom ve zkoumání vesmíru znamenalo přistání evropského vesmírného modulu Philae na povrchu komety 67P-Čurjumov/Gerasimenko.
Paříž – Evropská robotická sonda Philae, která před sedmi měsíci přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko a krátce poté se odmlčela, obnovila v sobotu večer kontakt se Zemí. Oznámila to dnes Evropská vesmírná agentura (ESA). Philae byla historicky prvním zařízením, které přistálo na kometě, když jej tam v listopadu vypustila evropská sonda Rosetta. Nyní začala opět komunikovat, když znovu získala sluneční energii.

Robotická sonda Philae se po odmlce náhle opět ozvala

Svět
Liberec - Píše se rok 2050. Už 10 let zuří na Zemi válka - na jedné straně Spojené státy evropské (USE), na druhé Novosovětský svaz (NSSSR), na třetí Svaz internetových společností (SIS). Tato válka se samozřejmě neomezuje jen na Zemi, celá Sluneční soustava už je kolonizována některou z velmocí, Rudou planetu si samozřejmě zabral NSSR, USE drží plynné obry, na SIS zbyly nehostinné vnitřní planety - Merkur a Venuše. Tak je to aspoň teď, ve válce se vše mění rychle. Obzvlášť v téhle velké, kybernetické.

2050: Jen válka může zachránit lidstvo. Válka je daní za náš pokrok

Otevřená Evropa
Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Františka Sušila v Rousínově se dostali až za horizont naší sluneční soustavy.
Rousínov – Sonda New Horizons odstartovala na samotný okraj planetárního systému v roce 2006. Na oběžnou dráhu ji vynesla raketa Atlas. Už za měsíc proletí kolem Pluta. Hlavní část výzkumu začne 14. července. Přístroje mají zmapovat jeho povrch s rozlišením detailů o velikosti i pětadvaceti metrů. Jako poctu výzkumu, který přinese nové zprávy z vesmíru, vytvořili žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Františka Sušila v Rousínově výstavu svých prací nazvanou Nové obzory.
13 fotografií

OBRAZEM: Žáci objevují nové horizonty. Díky výzkumu

Vyškovsko
Atrakce v pražském planetáriu lákaly nejen děti, ale také jejich rodiče. Často nebylo poznat, kdo se více baví.
Praha - Ačkoliv Mezinárodní den dětí připadá až na dnešek, po celý víkend mohli rodiče s dětmi vyrazit na různorodé akce, které pro ně v Praze přichystali. Jednou z nich byl i dětský víkend v planetáriu. Hala byla nacpaná k prasknutí. Jen za dopoledne přišlo sto padesát návštěvníků. Každé dítě získalo u vstupu lísteček, na který získalo za každý splněný úkol razítko.

Děti oslavily svůj svátek v pražském planetáriu

Praha
Marek Janáč ukazuje „kosmickou stravu“.
Praha – Školáci z celé republiky se chystají zachránit Zemi. Vybraní z nejlepších se stanou posádkou kosmické rakety a doletí ke čtyřkilometrovému asteroidu, aby zabránili srážce s naší planetou v roce 2045. Zachrání tak lidstvo. Tedy alespoň v Expedici vesmír, soutěži, jejíž třetí ročník netradičním způsobem popularizuje vědu dětem.
6 fotografií

Srážku s asteroidem odvrátí děti, použijí k tomu laser

Česko
Marian Čubík je nadšeným amatérským astronomem, a přestože si na zahradě vlastnoručně postavil dvojici svých osobních hvězdáren, skromně se označuje za pouhého pozorovatele oblohy.
Bánov /FOTOGALERIE/ - Je nadšeným amatérským astronomem, a přestože si na zahradě vlastnoručně postavil dvojici svých osobních hvězdáren, skromně se označuje za pouhého pozorovatele oblohy. Řeč je o Marianu Čubíkovi, dvaapadesátiletém usměvavém Bánovjanovi, který se živí stavbou střech a k tomu ještě působí jako dobrovolný hasič a aktuálně i jako místostarosta obce. Také on se chystal pozorovat dnešní částečné zatmění Slunce.
14 fotografií

Explodující hvězda svítí na obloze i čtrnáct dnů, říká bánovský ,,astronom"

Slovácko
Ilustrační foto.
Washington – Zemi v důsledku rozsáhlé solární bouře zasáhl nečekaně velký proud energetických částic, který by mohl zanechat dočasné následky na rozvodných sítích a satelitní navigaci. Žádné škody prozatím nebyly zaznamenány, uvedlo dnes americké Centrum pro předpovědi vesmírného počasí (SWPC). Díky bouři bylo možné pozorovat severní polární záři mnohem jižněji, než je běžné, například v Moskvě.

Země čelí následkům solární bouře, navigace tak nemusí být přesná

Svět
Ilustrační foto
Washington – Američtí vědci potvrdili, že pod povrchem jednoho z měsíců planety Jupiter je skrytá voda. Oznámil to ve čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Tento nález zvyšuje šance, že by se na dalším místě ve sluneční soustavě mohl vyskytovat život.

Vědci potvrdili nález vody pod povrchem Jupiterova měsíce

Svět
Planetka Ceres byla poprvé pozorována už v roce 1801, informací o ní je ale stále málo.
Washington – Americká sonda Dawn se kvapem blíží ke svému druhému cíli badatelské výpravy do pásu asteroidů mezi oběžnými drahami Marsu a Jupiteru, k planetce Ceres. Dorazit k ní má už začátkem března a snímky, které pořídila před osmi dny, jen znásobily napjaté očekávání odborníků – k dosavadním záhadám tohoto vesmírného tělesa přibyly tajemné jiskřivě jasné body.

Nová záhada planetky Ceres. Zářivé body vědce matou

Svět
Počítačová grafika publikovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) znázorňuje přiblížení sondy Rosetta ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Ilustrační foto.
Berlín - Evropská sonda Rosetta dnes splnila očekávání vědců a přiblížila se na vzdálenost pouhých šesti kilometrů k povrchu komety Čurjumov-Gerasimenko. Oznámila to v Berlíně Evropská vesmírná agentura (ESA). Snímky, od nichž experti očekávají detailní informace o zkoumané kometě, by na Zemi měly dorazit v pondělí.

Sonda Rosetta se přiblížila ke kometě, snímky na Zemi dorazí v pondělí

Svět
Záběry z počítačové hry Exospace.
Brno /FOTOGALERIE/ – Odletět do kosmu a objevovat neobydlené planety. To fanouškům vědecko-fantastických příběhů dovolí od konce roku počítačová hra Exospace. „Jde nám hlavně o co největší podobnost se skutečnými kosmickými programy. Hra má vzdělávat," říká jeden z tvůrců Martin Sadílek z Brna. U jiných her mu vadí hlavně jejich nereálnost. „Zelené Marťany v Exospace nikde nenajdete," ujišťuje.
8 fotografií

Žádní Marťani, počítačová hra Exospace vzdělává

Brněnsko
Ilustrační foto.
Washington - Mezinárodní tým astronomů objevil zatím nejstarší planetární systém existující v naší galaxii. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to oznámil Daniel Huber z univerzity v britském Birminghamu. Stáří soustavy, kterou tvoří pětice planet velikostí srovnatelných se Zemí, odhadují vědci na 11,2 miliardy let. Stáří sluneční soustavy je 4,5 miliardy a celého vesmíru 13,8 miliardy let.

Astronomové našli zatím nejstarší planetární systém naší galaxie

Svět
Ačkoli na prvních fotografiích bude Pluto vidět jen jako zářící tečka, využije vedení mise tyto snímky pro zpřesnění navigace tak, aby sonda v červenci proletěla kolem planety co nejvýhodnější drahou.
Washington – Americká sonda New Horizons, která poprvé umožní odborníkům bližší zkoumání vzdálené trpasličí planety Pluto, dnes začala se snímkováním tohoto vesmírného tělesa, od něhož ji dosud dělí 200 milionů kilometrů. Ačkoli na prvních fotografiích bude Pluto vidět jen jako zářící tečka, využije vedení mise tyto snímky pro zpřesnění navigace tak, aby sonda v červenci proletěla kolem planety co nejvýhodnější drahou.

Sonda New Horizons zahájila snímkování Pluta kvůli navigaci

Svět
Ilustrační foto.
Londýn - Sluneční soustava možná skrývá nejméně další dvě planety stejně velké nebo dokonce větší než Země. S tímto zjištěním přišli evropští astronomové, kteří zkoumali pohyb vesmírných těles za dráhou planety Neptun. Podle nich se totiž některé nepravidelnosti v oběžných drahách těchto těles dají vysvětlit jen gravitačním působením poměrně velkých a dosud neznámých oběžnic.

Sluneční soustava možná skrývá další planety větší než Země

Svět
Umělecké vyobrazení sondy New Horizons.
Washington - Americká sonda New Horizons, která míří do nejzazších oblastí Sluneční soustavy, zahájila přibližování k trpasličí planetě Pluto. Oznámil to ve čtvrtek Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle nějž sonda brzy začne se snímkováním Pluta a jeho pěti měsíců. Průlet kolem ledové planety je plánován na 14. července a sondě do té doby zbývá urazit ještě 220 milionů kilometrů.

Sonda New Horizons zahájila přibližování k Plutu

Svět
Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Darmstadt – Evropský robotický modul Philae, nacházející se na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko, se v noci na dnešek SEČ kvůli nedostatku energie odmlčel a spojení se s ním dnes ráno nepodařilo opět navázat. Nicméně před „umlknutím" stačil na Zem poslat všechny získané údaje, včetně dat z vrtů. Informovali o tom představitelé Evropské kosmické agentury (ESA), která aparát vyslala.

Sondě Philae došly baterie, ale všechny získané údaje stihla poslat

Svět
Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Darmstadt –  Je to pohled do jiného světa. Velká událost 
a historický úspěch, shodují se odborníci. Vůbec poprvé stanul člověk na podobném tělese. Úplně hladké to ale nebylo, přistávání provázely komplikace. Modul Philae evropské sondy Rosetta je však na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko a posílá cenná data a úchvatné fotografie. „Každou hodinu, kdy se udrží, dává obrovské množství informací," řekl České televizi astronom a publicista Marcel Grün.

Sonda Philae může odhalit tajemství původu života

Svět
Modul Philae po odpojení od Rosetty.
Darmstadt – Po krátkém přerušení spojení během noci dodává vesmírný modul Philae na pracoviště Evropské vesmírné agentury (ESA) opět vědecká data z komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Spojení je nadále stabilní, uvedla agentura DPA. Hluchý prostor ve spojení podle mluvčího vesmírné agentury nastal proto, že Philae nemá neustálý kontakt se sondou Rosetta, která signál přeposílá na Zemi.

Modul Philae opět dodává data, měří už i teplotu

Svět
Modul Philae po odpojení od Rosetty.
Německo – Evropský vesmírný modul Philae dnes úspěšně přistál na povrchu komety Čurjumov-Gerasimenko vzdálené 510 milionů kilometrů od Země. Oznámilo to řídící středisko Evropské vesmírné agentury (ESA) v německém Darmstadtu. Přistání modulu na kometě završilo desetileté vesmírné putování mateřské sondy Rosetta a je významným vědeckým milníkem.

Průzkumný vesmírný modul Philae přistál na povrchu komety

Svět
Valašskomeziříčská hvězdárna vítá svoje návštěvníky novou venkovní i vnitřní expozicí.
Valašské Meziříčí - Neotřelý pohled čeká na návštěvníky hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Její vestibul zdobí nová stálá expozice složená z podsvícených skleněných panelů a takzvaných 3D modelů. Dává základní informaci o tom, co dnes o astronomii a o tělesech sluneční soustavy víme.
3 fotografie

Meziříčská hvězdárna nabízí nové expozice

Valašsko
Povrch komety na snímku sondy Rosetta, snímaný z výšky 10 kilometrů.
Německo /INFOGRAFIKA/ – Přistáním modulu Philae na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko má dnes vyvrcholit desetiletá mise sondy Rosetta Evropské kosmické agentury (ESA). Přistávací aparát se má od mateřské sondy oddělit v 09:35 SEČ a dosednout na povrch komety zhruba o sedm hodin později. Má jít o první vysazení umělého tělesa na povrch jakékoli komety.

Historicky první pokus. Modul Philae má dnes přistát na kometě

Svět
Kometa - Ilustrační foto
Washington - Sonda Evropské vesmírné agentury (ESA) Rosetta, která od srpna zkoumá kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko, zjistila, že objekt jejího zájmu nepříjemně zavání. Výsledky měření podle serveru Space.com ukázaly, že podle všeho jde o páchnoucí koktejl zkažených vajec, koňské močůvky a formaldehydu.

Sonda Rosetta přičichla ke "své" kometě - prý silně páchne

Svět
Kometa - Ilustrační foto
Washington – Kometa Siding Spring dnes večer SELČ těsně mine planetu Mars. Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vypočítali, že od srážky bude obě tělesa dělit z kosmického pohledu „pouhých" 140.000 kilometrů. Šestnáct dostupných teleskopů a sond vesmírné agentury USA je připraveno průlet vlasatice kolem rudé planety sledovat a zaznamenat.

Kometa Siding Spring těsně mine planetu Mars

Svět
Ilustrační foto
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pracuje na konceptech dvou misí věnovaných průzkumu zásob vody a dalších zdrojů na Měsíci a jejich možnému využití pro pobyt lidí na souputníku Země, ale i pro jejich pronikání dál do sluneční soustavy. Informuje o tom server Space.com.

NASA chystá dvě mise na Měsíc. Chce prozkoumat zásoby vody

Svět
Ilustrační foto.
New York - Američtí vědci získali nové významné údaje o exoplanetě v souhvězdí Labutě, které svědčí o možné existenci života na jejím povrchu. Oznámil to ve středu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Informace o exoplanetě označené kódem HAT-P-11b se podařilo získat s pomocí orbitálních observatoří Kepler, Hubble a Spitzer.

NASA našla v souhvězdí Labutě exoplanetu s oblaky vodních par

Svět
Ilustrační foto.
New York – Vědci podle všeho nalezli v kosmickém prachu, který v roce 2006 dopravila na zemi americká sonda Stardust, sedm částeček z mezihvězdného prostoru. Jde tak o vůbec první takové vzorky, u kterých lze stanovit původ mimo naši sluneční soustavu. Odborníci to uvádějí v aktuálním čísle magazínu Science s tím, že zmíněný mezihvězdný prach pochází z několik milionů let staré supernovy.

Vědci poprvé našli prach pocházející z vnějšku sluneční soustavy

Svět
Ilustrační foto.
Washington - Jestliže lidstvo bude někdy chtít kolonizovat planetu mimo Sluneční soustavu, bude potřebovat skutečně velkou kosmickou loď. Zakládající populace nějaké mezihvězdné kolonie by měla mít 20.000 až 40.000 lidí. Podle serveru Space.com je o tom přesvědčen antropolog Oregonské státní univerzity Cameron Smith.

Kolonizace vesmíru? Lidé by k tomu potřebovali pořádně velkou loď

Svět
Autoři nové výzdoby v kunštátské škole: zleva žáci Radim Banya, David Dočekal a školník Pavel Novotný, dole žákyně Zdena Žaludová, Monika Bednářová a učitel Ladislav Dostál.
Kunštát – Jakou barvu má Saturn? V jakém pořadí od Slunce leží Merkur? Zodpovězení podobných otázek nedělá žákům kunštátské základní školy problémy. Co si nezapamatují v hodinách zeměpisu, to je bije do očí při cestě školní budovou. Díky nové malbě v podobě mozaiky z rozbitých kachliček poblíž vchodových dveří.

Kunštátští žáci se učí i na chodbě. Díky mozaice sluneční soustavy

Blanensko