ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Na východním pobřeží Spojených států začali dnes krátce po 13:00 SELČ sledovat málo častý vesmírný úkaz - přechod planety Merkur (vlevo dole) před Sluncem.
Praha /VIDEO/ - Za úspěchem vůbec prvního zaznamenaného pozorování přechodu Merkuru přes Slunce stála kniha, která se začala psát v Praze. Takzvané Rudolfinské tabulky, které po smrti Tycha Braheho dokončil Johannes Kepler, astronomický úkaz přesně předpověděly na 
7. listopadu 1631. Ačkoliv se zmíněného data nedožil ani Kepler, podle tabulek Merkur dalekohledem pozoroval francouzský filosof a astronom Pierre Gassendi.
12 fotografií

Merkur přešel Slunce. Znovu vidět bude za 16 let

Česko
Najít exoplanety v okolí hvězdy, která nevydává příliš světla, vědcům umožnil zvlášť zkonstruovaný dalekohled umístěný v Chile.
Brusel - Tři "potenciálně obyvatelné" planety objevil mezinárodní tým vědců na oběžné dráze malé hvězdy asi 39 světelných let od Země. Podle astrofyziků je alespoň teoreticky možné, že "se najdou chemické stopy života mimo naši sluneční soustavu". O svém objevu informovali v prestižním britském časopisu Nature.

Vědci objevili tři obyvatelné planety asi 39 světelných let od Země

Svět
První etapa začala letos v polovině března, kdy z kosmodromu Bajkonur odstartovala raketa Proton s nákladem výzkumných aparátů společné evropsko-ruské mise.
Moskva – Druhá etapa společného evropsko-ruského projektu ExoMars, zaměřeného na průzkum Marsu a hledání případných stop života na jeho povrchu, byla o dva roky odložena. Oznámila to dnes v Moskvě ruská vesmírná agentura Roskosmos, která projekt realizuje ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA). Místo roku 2018 bylo zahájení druhé etapy posunuto na rok 2020.

Druhá etapa mise ExoMars byla posunuta do roku 2020

Svět
Ilustrační foto.
New York – Americký miliardář Elon Musk má velké ambice. A proč by také ne, proslavil se jako úspěšný podnikatel i inovátor a vydělal si dostatek peněz na to, aby své vize realizoval v praxi. Jeho nový cíl? Rudá planeta Mars. Muskova firma SpaceX chce rudého obra dobýt už za dva roky. V roce 2018 hodlá na planetu vyslat kosmickou loď Dragon, oznámil vizionář Twitteru.

Elon Musk míří na Mars. Začne už za dva roky

Svět
Světoznámý britský vědec Stephen Hawking.
New York - Ruský miliardář a mecenáš vědeckého výzkumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking dnes v New Yorku ohlásili revoluční projekt mezihvězdných cest sond, které budou schopny dosáhnout nejbližších hvězd během dvacetiletého letu. Předpokladem je, že zařízení poletí jednou pětinou rychlosti světla, což teoreticky umožňuje takzvané solární plachtění. Milner do výzkumu přislíbil vložit 100 milionů dolarů (takřka 2,4 miliardy korun).

Dostat se ke hvězdám. Milner a Hawking ohlásili projekt mezihvězdných letů sond

Svět
Start kosmické rakety z Bajkonuru.
Bajkonur/Moskva - Výzkumné aparáty společné evropsko-ruské mise ExoMars se dnes úspěšně oddělily od nosných částí poté, co je raketa Proton-M po startu z kosmodromu Bajkonur vynesla na oběžnou dráhu. Informovala o tom večer na twitteru Evropská vesmírná agentura (ESA), jejíž společný projekt s ruským Roskosmosem je poprvé zaměřen nejen na průzkum Marsu, ale přímo na hledání případných stop života na jeho povrchu.

Z Bajkonuru odstartovala raketa k Marsu, má zkoumat stopy života

Svět
Oslavte den mozku a narozeniny Einsteina v Pevnosti poznání
Olomouc – Jaký mozek měl Albert Einstein a jaký je rozdíl mezi tímto mužským a ženským „superpočítačem" lidského těla? Platí úměra, čím větší mozek, tím chytřejší člověk? Už o tomto víkendu se návštěvníci olomouckého interaktivního muzea vědy dozví vše, co je zajímá nejen o mozku, ale také o jeho trénování.

Pevnůstka se změní v mozkocvičnu, láká na trénink paměti i kreativity

Olomoucko
Ředitelka třebíčské hvězdárny Jana Švihálková.
Třebíč Jediná hvězdárna na Vysočině sídlí ve Švabinského ulici v Třebíči. V posledních letech se znovu stala místem, kam lidé chodí pozorovat noční oblohu. Při hvězdárně navíc fungují také kroužky pro děti. „Když jsme začínali, měli jsme dvě děti, nyní jich jsou přes dvě desítky," říká v rozhovoru ředitelka třebíčské hvězdárny Jana Švihálková.

Lidé jsou překvapeni, že je v Třebíči hvězdárna

Třebíčsko
Ilustrační foto
Praha - Čeští vědci po čtyřletém vývoji sestrojili model speciálního napájecího zdroje pro přístroj, který spolu s dalšími ponese kosmická sonda Juice. Ta má od roku 2022 při desetileté misi zkoumat Jupiterovy měsíce. Prototyp vytvořil vědecký tým pod vedením Jaroslava Laifra z Astronomického ústavu Akademie věd. "Po dokončení potřebné dokumentace pak na základě něj vybraná česká firma vytvoří samotný letový kus," sdělil Laifr.

Čeští vědci sestrojili zdroj pro satelit na misi na Jupiter

Česko
Ilustrační foto
New York - Dvojice amerických vědců se domnívá, že našla novou, devátou planetu naší sluneční soustavy. Kolem Slunce prý těleso obíhá ve vzdálenosti dvacetkrát větší než Neptun, dosavadní oficiálně poslední planeta soustavy. Konstantin Batygin a Mike Brown z Kalifornského technologického institutu dnes oznámili, že mají indicie o existenci vesmírného tělesa, které má zhruba desetinásobek hmotnosti naší Země a je 500krát těžší než Pluto. Své poznatky zveřejnili v odborném časopise Astronomical Journal.

Američtí vědci možná našli novou planetu v naší sluneční soustavě

Svět
Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Paříž – Evropská robotická sonda Philae, která v roce 2014 přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko a od loňského léta se neozývá, již není s to obnovit spojení se Zemí. Uvedl to odborný zpravodajský portál FZN s dovoláním na Evropskou vesmírnou agenturu (ESA). Působení sondy bylo podle vědců přesto úspěšné.

Vědci již nevěří v další kontakt se sondou Philae

Svět
Průlom ve zkoumání vesmíru znamenalo přistání evropského vesmírného modulu Philae na povrchu komety 67P-Čurjumov/Gerasimenko.
Paříž - Evropská robotická sonda Philae, která loni přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko a posledních pět měsíců se neozývá, by mohla do konce ledna 2016 opět navázat spojení se Zemí. Uvedla to dnes francouzská vesmírná agentura CNES.

Vědci doufají v další kontakt se sondou Philae

Svět
Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Darmstadt (Německo)/Praha - Před rokem, 12. listopadu 2014, úspěšně přistála evropská robotická sonda Philae na kometě Čurjumov-Gerasimenko. Sonda Philae po přistání na kometě fungovala asi 60 hodin, pak jí došla energie a dostala se do stavu hibernace. Od té doby se ale kometa přiblížila ke Slunci, a průzkumný robot tak znovu získal energii. První signál vyslal 13. června, pak 24. června a 9. července.

Před rokem úspěšně přistál vesmírný modul Philae na kometě

Svět
 Hvězdárna na Písečném vrchu
Teplice - Další z cyklu „přátelských setkání s vědou" Café Nobel, které se dnes uskuteční na hvězdárně v Teplicích, potěší všechny zájemce o Mars. Planetolog Petr Brož jim prozradí, co ví současná věda o sopkách a vulkanismu na „rudé planetě".

Sopky na Marsu v teplické hvězdárně

Teplicko
Počítačová grafika publikovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) znázorňuje přiblížení sondy Rosetta ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Ilustrační foto.
Berlín – Kometa 67P/ Čurjumov-Gerasimenko, na které loni v listopadu přistál modul Philae sondy Rosetta Evropské vesmírné agentury (ESA), se včera v rámci své oběžné dráhy nejvíce přiblížila ke Slunci a nyní se od něho opět vzdaluje. Další nejbližší přiblížení komety ke Slunci nastane za 6,5 roku.

Kometa se i s modulem přiblížila Slunci

Svět
Do Kostelíka přijel známý publicista a odborník na vše, co souvisí s dobýváním vesmíru Pavel Toufar.
Kostelík - Možná ne všichni čtenáři Rakovnického deníku vědí, kde přesně leží Kostelík, malá vesnička nad Berounkou, ale ti co se zajímají o společenský život v okrese, budou Kostelík znát. Kromě velkého letního festivalu Skotsko v Kostelíku místní občanské sdružení pořádá v kapli sv. Máří Magdaleny celou řadu dalších zajímavých akcí. V sobotu 25. července do Kostelíka přijel známý publicista a odborník na vše, co souvisí s dobýváním vesmíru, pan Pavel Toufar.

V Kostelíku se hovořilo o dobývání vesmíru

Rakovnicko
Srovnání Země (vlevo) a exoplanety Kepler-452b.
Mys Canaveral (USA) – Vědci s pomocí Keplerova teleskopu našli první exoplanetu, která je srovnatelná se Zemí velikostí i vzdáleností od svého Slunce. Oznámili to dnes na tiskové konferenci na mysu Canaveral na Floridě zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Exoplaneta, jejíž objev označila NASA za milník na cestě k hledání mimozemského života, je od Země daleko 1400 světelných let.

NASA oznámila objev exoplanety zatím nejpodobnější Zemi

Svět
Hale-Boppova kometa, snímek pořídila laboratoř Pasadena v USA.
Washington/Praha - Před 20 lety, v noci z 22. na 23. července 1995, objevili Američané Alan Hale a Thomas Bopp nezávisle na sobě nadprůměrně velkou a jasnou kometu, která dostala jméno po obou svých objevitelích a svět ji tedy zná jako Hale-Boppovu kometu. Amatérští astronomové zpozorovali kosmické těleso v Novém Mexiku a Arizoně v rozpětí několika minut.

Před 20 lety byla objevena zářivá Hale-Boppova kometa

Svět
Plánovaná Sluneční věž u brněnské hvězdárny
Brno – Hrad Špilberk, oblíbené výletní místo Babí lom u Lelekovic na Brněnsku, slavkovský zámek, ale i pětadvacet kilometrů vzdálený vysílač Kojál na pomezí Vyškovska a Blanenska. Na to vše už za pár let dohlédnou Brňané z vrcholu Kraví hory. Vedení brněnské hvězdárny tam totiž plánuje postavit novou rozhlednu. Kromě výhledu do okolí návštěvníkům nabídne i expozici o Slunci. Po setmění se navíc vyhlídková věž promění v astronomickou pozorovatelnu.

U hvězdárny na Kraví hoře vyroste rozhledna

Brněnsko
Hvězdárna a planetárium v Brně. Ilustrační foto.
Brno – Hrad Špilberk, oblíbené výletní místo Babí lom u Lelekovic na Brněnsku, slavkovský zámek, ale i pětadvacet kilometrů vzdálený vysílač Kojál na pomezí Vyškovska a Blanenska. Na to vše už za pár let dohlédnou Brňané z vrcholu Kraví hory. Vedení brněnské hvězdárny tam totiž plánuje postavit novou rozhlednu. Kromě výhledu do okolí návštěvníkům nabídne i expozici o Slunci. Po setmění se navíc vyhlídková věž promění v astronomickou pozorovatelnu.

U brněnské hvězdárny na Kraví hoře vyroste rozhledna

Jihomoravský kraj
Ivan Hoffman
Když ze Země startovala k Plutu sonda New Horizons, psal se rok 2006. Kromě toho, že v té době byl odsouzen k smrti Saddám Husajn, David Rath byl ministrem zdravotnictví a čeští fotbalisté byli podle žebříčku FIFA po Brazilcích druhým nejlepším týmem světa, se právě v roce 2006 Mezinárodní astronomická unie rozhodla, že Pluto již nebude planetou sluneční soustavy. Stalo se tak na pražském astronomickém kongresu v srpnu, kdy už sonda k Plutu byla na cestě.
0 fotografií

Pluto je tady

Hoffmanův deník
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Mys Canaveral /INFOGRAFIKA/ – Dlouhých 4,7 miliardy kilometrů putovala vesmírem zpráva sondy New Horizons, že splnila hlavní cíl své průkopnické mise – jako první těleso vytvořené člověkem v úterý prolétla kolem vzdáleného Pluta. Potvrzující signál dorazil k Zemi čtyři hodiny a 25 minut poté.

Sonda prolétla kolem Pluta. Je větší, než se myslelo

Věda a technika
Sonda New Horizons na cestě k Plutu.
Praha – Sonda New Horizons, která v lednu 2006 odstartovala na svou cestu k Plutu, se této trpasličí planetě nejvíc přiblíží v úterý po poledni. Bude 4,8 miliardy kilometrů od Země, informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Pavel Suchan: Sonda New Horizons prozkoumá Pluto

Česko
Evropská vesmírná sonda Philae na povrchu komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Berlín – Evropská robotická sonda Philae, která před sedmi měsíci přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko, v noci na dnešek opět krátce obnovila spojení se Zemí. Vědci ale zatím nevědí, proč aparát nekomunikuje pravidelně, uvedla s odvoláním na německé vesmírné středisko DLR agentura DPA.

Sonda Philae opět obnovila spojení se Zemí

Svět
Digitální planetárium v  Domě  kultury v Uherském Brodě.
Uherský Brod – Unikátní atrakce v podobě planetária, jíž se jako jedno z mála měst na Moravě může pochlubit i Uherský Brod, za více než tři měsíce svého provozu překonala teprve tisícovou hranici návštěvníků. Obyvatele Uherského Brodu však hvězdná obloha oproti očekáváním neláká.

O planetárium v Brodě nemají místní zájem

Slovácko
Ilustrační foto
Praha – Astronomické léto začne v neděli 21. června v 16:38 letního středoevropského času, kdy vstoupí Slunce do znamení Raka. Den bude nejdelší, zatímco noc nejkratší. Počasí ale letně vypadat nebude, podle předpovědi má být neděle polojasná až oblačná místy s přeháňkami. Denní teploty se budou pohybovat mezi 17 až 21 °C. Den před letním slunovratem bude ale možné pozorovat jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v letošním roce.

Sobotní obloha nabídne seskupení planet, v neděli začne léto

Česko
Ilustrační foto
Příbram - V sobotu 20. června večer, tedy jeden den před letním slunovratem, nás čeká jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v průběhu celého letošního roku. Během soumraku a na jeho konci se nad západním obzorem setkají dvě nejjasnější planety - Venuše a Jupiter s Měsícem. Na pozorování si přitom vystačíme pouhýma očima bez dalekohledu. Působivé uskupení bude na obloze zabírat plochu o průměru kolem 7°. Na jednotlivé objekty je pak dalekohled na pozorování vhodný.

V sobotu spatříme seskupení dvou nejjasnějších planet s Měsícem

Příbramsko
Hvězdárna ve Vyškově - ilustrační foto.
Příbram - V sobotu 20. června večer, tedy jeden den před letním slunovratem, nás čeká jedno z nejhezčích seskupení jasných objektů na obloze v průběhu celého letošního roku. Během soumraku a na jeho konci se nad západním obzorem setkají dvě nejjasnější planety - Venuše a Jupiter s Měsícem. Na pozorování si přitom vystačíme pouhýma očima bez dalekohledu. Působivé uskupení bude na obloze zabírat plochu o průměru kolem 7°. Na jednotlivé objekty je pak dalekohled na pozorování vhodný.

V sobotu 20. června spatříme seskupení dvou nejjasnějších planet s Měsícem

Benešovsko
Planeta Saturn v ulici Edvarda Beneše
Plzeň – Letos podeváté mohou obyvatelé i návštěvníci Plzně narazit na planety naší sluneční soustavy. Techmania také tentokrát rozmístila po městě svou Pouť k planetám.

Do ulic se vracejí betonové planety

Plzeňsko
Průlom ve zkoumání vesmíru znamenalo přistání evropského vesmírného modulu Philae na povrchu komety 67P-Čurjumov/Gerasimenko.
Paříž – Evropská robotická sonda Philae, která před sedmi měsíci přistála na kometě Čurjumov-Gerasimenko a krátce poté se odmlčela, obnovila v sobotu večer kontakt se Zemí. Oznámila to dnes Evropská vesmírná agentura (ESA). Philae byla historicky prvním zařízením, které přistálo na kometě, když jej tam v listopadu vypustila evropská sonda Rosetta. Nyní začala opět komunikovat, když znovu získala sluneční energii.

Robotická sonda Philae se po odmlce náhle opět ozvala

Svět