ŠTÍTEK: Sluneční soustava

Umělecká představa exoměsíce podobného Zemi, obíhajícího kolem plynné obří planety v obyvatelné zóně
Vzdálený vesmír představuje pro vědce pořád ještě hodně neznámých, podle řady indicií je však pravděpodobné, že v něm existuje obrovské množství nezbedných planet, nevázaných na žádnou hvězdu, plujících volně nekonečným prostorem, a proto vzdálených od životadárného tepla, jež tyto hvězdy poskytují. Je nepravděpodobné, že by mohly být obyvatelné. Ale jejich měsíce - to je trochu jiný příběh.
5 fotografií

Nezbedné planety mohou mít obyvatelné měsíce, tvrdí vědci. Našli kandidáty

Věda a technika
Děti budou moci sledovat zatmění slunce.
Díky Ostravské univerzitě budou mít děti z neziskové organizace S.T.O.P. možnost tento čtvrtek 10. června 2021 pozorovat částečné zatmění Slunce speciálními dalekohledy, které umožnují jeho bezpečné sledování. Akce se uskuteční v návaznosti na sbírku, kterou Ostravská univerzita iniciovala letos v lednu, a díky které pro organizaci S.T.O.P. vybrala téměř 60 tisíc.

Ostravská univerzita zprostředkuje dětem jedinečný pohled na zatmění Slunce

Ostravsko
Červnová obloha nabídne nejen prstencové zatmění
Červen nám nabídne zajímavý pohled na oblohu, ačkoliv noci budou velmi krátké. Nejmenší planeta Sluneční soustavy Merkur již pozorovatelná nebude, zato naši planetární sousedé Venuše i Mars budou pozorovatelní večer nad severozápadním obzorem.

Červnová obloha nabídne nejen prstencové zatmění

Hradecko
Policisté zveřejnili portrét a žádají každého, kdo má pocit, že tvář poznává, aby se jim ozval. Buď prostřednictvím linky tísňového volání 158 nebo přímo kriminalistům na telefonní číslo 974 861 319.
Vyrabování internetového účtu s takzvanou kryptoměnou, přičemž zmizela elektronická platidla, jež by v korunách měla hodnotu kolem 700 tisíc, řeší specialisté krajské kriminálky středočeské policie. „Neznámý podvodník se naboural do soukromého účtu - a veškerou kryptoměnu odčerpal,“ uvedla v úterý 25. května mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.
9 fotografií

Ukradená kryptoměna. Z elektronického účtu majiteli zmizelo sedm set tisíc korun

Zločiny a soudy
Umělecká představa exoplanety HD 106906 b nacházející se ve velké vzdálenosti od centrální binární hvězdy a disku prachového materiálu, který ji obklopuje
Od roku 2012 předpokládají astronomové existenci hypotetické "planety Devět", která by putovala vzdálenými končinami naší sluneční soustavy a nahrazovala by Pluto. To bylo vyřazené z kategorie planet v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Teď se zdá, že teorii o jejím výskytu podpořila záhadná exoplaneta vzdálená 336 světelných let od Země, jejíž chování odpovídá právě tomu, jaké se předpokládá u planety Devět.
8 fotografií

Devátá planeta sluneční soustavy možná skutečně existuje. A nejde o Pluto

Věda a technika
Čínská sonda Čchang-e 5 na Měsíci
Kapsle čínské vesmírné sondy Čchang-e 5 přepravující vzorky měsíční horniny úspěšně přistála v oblasti Vnitřního Mongolska. Informují o tom čínská státní média. Kapsle dopravila na Zemi vzorky z Měsíce poprvé od roku 1976. Očekává se, že vyzvednutí kapsle bude obtížné kvůli malým rozměrům předmětu, tmě, nízkým teplotám a sněhové pokrývce, upozorňuje agentura AP.

Úspěšná mise. Na Zemi přistála čínská kapsle se vzorky měsíční horniny

Věda a technika
Kapsle, která přinesla na Zemi vzorky z asteroidu Rjuga, po přistání na poušti v jižní Austrálii. Kapsle se předtím oddělila od sondy Hajabusa 2
Japonská vesmírná agentura oznámila, že její pátrací tým vybavený helikoptérou se dostal ke kapsli, která přinesla na Zemi vzorky z asteroidu Rjuga. Kapsle se předtím oddělila od sondy Hajabusa 2 a v sobotu SEČ přistála na poušti v jižní Austrálii, jak bylo plánováno. Materiál odebraný na asteroidu by mohl pomoci vysvětlit vznik života na naší planetě, napsala agentura AP.
5 fotografií

Kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga se vrátila na Zemi. Vyzvedl ji pátrací tým

Věda a technika
Mezihvězdná sonda Voyager 2 se ozvala po osmi měsících rádiového ticha - nejdelší odmlce za posledních 30 let
Tak dlouhá odmlka tady za posledních 30 let ještě nebyla. Po bezmála osmi měsících rádiového ticha navázala americká vesmírná agentura (NASA) opět spojení se svou mezihvězdnou vesmírnou lodí Voyager 2. K poslednímu kontaktu došlo v březnu. Komunikaci přerušila v podstatě "běžná údržba" pozemní parabolické antény - jenže u sondy, jež od roku 1977 putuje za hranice sluneční soustavy, nic úplně běžné není.
9 fotografií

Ozvala se. Po osmi měsících ticha navázala NASA kontakt s lodí Voyager 2

Věda a technika
Takhle to vypadá uvnitř lávové trubice Surtshellir-Stefanshellir na Islandu, která patří k největším na Zemi. Na Marsu jsou ještě mnohonásobně větší
Když nedávno sonda Mars Reconnaissance Orbiter pořídila prostřednictvím kamery Hirise snímek zhrouceného stropu lávové trubice, který byl mnohem větší než jakýkoli podobný "lávový světlík" na Zemi, vědce okamžitě zaujal. Pokud by totiž na Marsu opravdu dosud existoval v nějaké primitivní formě život, lávové trubice by představovaly ideální úkryt. Vědci proto řeší otázku, jak do tajemného otvoru proniknout.
9 fotografií

Tajemný otvor na Marsu dráždí vědce. Přemýšlejí, kudy dovnitř

Věda a technika