ŠTÍTEK: technologie

Učitelka a ajťačka ze Základní školy 1. máje Hranice Sabina Macháňová
Kvůli covidu byly letos uzavřené školy dvakrát. Jednou na jaře a pak na podzim. Na on-line výuku přešla už na jaře postupně většina škol. Učitelé, děti i rodiče se museli popasovat s všemožnými výukovými aplikacemi a portály a tak se ocitla většina IT specialistů nebo-li ajťáků, kteří mají ve škole na starost informační a komunikační technologie (ICT), ve zcela nové situaci.
4 fotografie

Jak mladá ajťačka z Hranic řídila distanční výuku? Myslím, že si to sedlo, říká

Věda a technika
Willi Song, CEO společnosti Huawei pro ČR, SR a Rakousko
ROZHOVOR/ Široká veřejnost toho o 5G stále moc neví. Nedovede si představit přínos nových sítí a jejich zavádění si často pojí s očekáváním nárůstu cen. Podniky nové sítě stále neumí příliš využívat a investice do 5G technologií jsou v dnešní pandemické době pro mnohé zdánlivě riskantní. CEO společnosti Huawei pro ČR, SR a Rakousko, Willi Song poskytl Deníku rozhovor. 

Výhody 5G sítí běžný uživatel nevidí, do budoucna ale mohou prodloužit život

Technologie
Voda - Ilustrační foto
Zlepšení parametrů kvality vody a efektivnější provoz zařízení byly jedním z důvodů, proč Vodohospodářská a obchodní společnost přistoupila k rekonstrukci úpravny vody ve známém lázeňském městě Lázních Bělohrad. Na celkovou rekonstrukci nejen této úpravny, ale i čerpací stanice v Mlázovicích, získala dotační příspěvek ze Státního fondu životního prostředí. Nyní byla stavba spuštěna do půlročního zkušebního provozu. Úpravna čistí vodu nejen pro Bělohrad a okolní obce, ale i pro dvacet kilometrů vzdálené město Jičín.

Voda pro Bělohrad a Jičín proudí z renovované úpravny

Jičínsko
Elektrárna Mělník
Teplárna Mělník, známá pod dřívějším označením Elektrárna Mělník I (nebo také EMĚ I), je zase o něco ekologičtější. Využívá k tomu technologii, která nepoužívané odsiřovací zařízení přemění na takové, jež dokáže snižovat emise rtuti. Té podle registru znečištění vypustí každoročně teplárna vypustí do ovzduší skoro 50 kilogramů.

Teplárna je o něco menší šmudla, vypouští méně rtuti i síry

Podnikání
Martin Jan Stránský
ROZHOVOR/ Představili jsme už téměř všechny odborníky, kteří se účastní ojedinělé debaty Deníku na téma českých závislostí. Posledním, kdo v Roadshow Deníku prezentuje své názory, je neurolog, internista a vysokoškolský pedagog Martin Jan Stránský. Ten má jasno hlavně v tom, jak nebezpečná je závislost na technologiích.  

Martin Jan Stránský: Obrazovka je portálem do horšího světa

Mobily
Roboti a práce - Ilustrační foto
Lidstvo ve své historii prošlo třemi velkými průmyslovými revolucemi. Od zavedení mechanické výroby na konci 18. století, přes první tovární pásy, až po IT systémy, které posunuly automatizaci práce na zcela novou úroveň. Podle všeho se aktuálně nacházíme na prahu další a zatím nejvýznamnější revoluce. Nazýváme ji Průmysl 4.0.    

Průmysl 4.0 - lepší budoucnost i nové výzvy

Chytrý svět
Přijďte si prohlédnout Výstavu na stromech, která je právě v těchto dnech na náměstí v Kopidlně. Připravili ji žáci 7. třídy a vyvěsili žáci 9. třídy. Je to aktivita v rámci fair trade základní školy, která probíhá na asi 80 místech v republice. Výstava j
Technologie tu mají být od toho, aby nám mnohé ulehčily v zaměstnání, domácnosti či komunikaci. Snad každý z nás už někdy využil Zoom, Skype, Rohlík.cz nebo třeba Wolt. Za vším tím zdánlivým pohodlím, které technologie umějí zabezpečit, se však skrývá práce skutečná práce se všemi svými nešvary: špatně placená, nejistá, riziková, nedostatečně právně ošetřená.
6 fotografií

FOTO: Výstava na stromech v Kopidlně

Čtenář reportér
Petr Sudický, moderátor online konference Nástrahy a možnosti výuky na dálku, kterou organizuje spolek VIM.Perk ve středu 14. října pro učitele z celé republiky.
/ROZHOVOR/ Ve Vimperku připravují mimořádnou online konferenci o vzdělávání na dálku. Prachatický deník na to upozornila Jitka Schneiderová, která zastupuje organizátory. Konference s názvem Nástrahy a možnosti výuky na dálku se uskuteční ve středu 14. října od 15 hodin a je zdarma.

Jak na online výuku poradí konference ve Vimperku

Prachaticko
Unipetrol převzal i druhou část nové polyetylenové jednotky.
Unipetrol dokončil největší investici v dějinách českého chemického průmyslu, když po absolvování testů převzal od dodavatele i druhou část nové polyetylenové jednotky (PE3). Již na jaře uvedl do provozu první část jednotky, zařízení vyrábějící přírodní polyetylen (tzv. Natural Line). Nyní spustil i druhou výrobní část, kde vzniká černý polyetylen (tzv. Black Line).

Unipetrol převzal i druhou část nové polyetylenové jednotky

Čtenář reportér
Studenti, studium - Ilustrační foto
Ambiciózní vzdělávací projekt technologického lídra Huawei již popáté v řadě otevírá českým vysokoškolským studentům dveře do světa informačních a komunikačních technologií. Do 15. října 2020 se mohou studenti z českých univerzit přihlásit do mezinárodního programu Seeds for the Future, který byl spuštěn v roce 2008.

Projekt Seeds for the Future: Huawei dává příležitost mladým talentům

Aktuality