ŠTÍTEK: trh

1. místo: Škoda Octavia - 25 834 prodaných kusů.
Loni se na českém trhu prodalo 261 437 nových automobilů, což je meziročně o 3,7 procenta méně. Jedná se o první pokles za posledních pět let. K největšímu propadu pak došlo na samotném konci roku, když v prosinci klesl o 27 procent. Dařilo se naopak prodeji autobusů, jejichž registrace loni stouply o téměř polovinu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Svaz dovozců automobilů (SDA).
46 fotografií

Prodej nových aut loni klesl. Jde o první propad od roku 2013

Ekonomika
Průmysloví roboti mohou najít uplatnění i v pekárnách při ukládání výrobků na palety.
Do čtyř let se počet Čechů v produktivním věku sníží o 1,5 procenta, ekonomika ale v následujících letech přesto poroste. Do jisté míry mohou část pracovní síly nahradit pokročilé technologie. Ve využívání robotů v průmyslu se však v Česku postupuje příliš pomalu, zaostáváme i za sousedním Slovenskem. Ukazuje to nejnovější studie společnosti HSBC „Svět v roce 2030“, která pro příštích 11 let předpovídá ekonomický vývoj v 75 zemích světa.
3 fotografie

Roboty v průmyslu budeme potřebovat stále více. Dnes zaostáváme i za Slovenskem

Ekonomika
Vatové tyčinky do uší vyrobené z plastu
Zákazníci v Itálii si od letošního 1. ledna už v obchodech nekoupí vatové tyčinky na čištění uší, které jsou vyrobené z plastu. V platnost totiž vstoupil nový zákon, podle něhož musejí být tyčinky zhotoveny jen z biologicky odbouratelných materiálů. Itálie je tak první zemí v EU, která v rámci boje s plastovým odpadem toto nařízení zavedla, napsala agentura APA.

Itálie zatrhla prodej plastových tyčinek do uší. Jako první země v EU

Ekonomika
Lukáš Klok
Ostrava – K velkému návratu se možná schyluje v hokejových Vítkovicích. Podle informací Moravskoslezského deníku ostravský celek jedná s obráncem bratislavského Slovanu Lukášem Klokem. Jeho příchod by měl být dotažen během měsíce ledna.

Návrat odchovance? Vítkovice jednají o Klokovi

Hokej
Tříkrálový průvod v Brně.
Brno /VIDEO/ - Se začátkem nového roku odstartoval také již devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky. Kromě skupin koledníků v ulicích měst a obcí je součástí této charitativní akce také tříkrálový průvod Brnem. Ve čtvrtek odpoledne se proto skupina koledníků vydala od katedrály svatého Petra a Pavla do centra města. Cestou je doprovázeli přihlížející lidé a zpěv koled.
21 fotografií

Na koních i velbloudu. Centrem Brna prošel tříkrálový průvod koledníků

Brněnsko
Bydlení v Praze. Ilustrační foto.
Mají ceny bytů v Praze ještě kam růst? Nesrazí je ochlazení poptávky způsobené růstem úrokových sazeb a přísnějšími pravidly pro čerpání hypoték, které platí od loňského října? „Odhadovat vývoj nabídky a poptávky v roce 2019 je nejtěžší a nejméně předvídatelný úkol za několik posledních let,“ říká Ján Horváth, ředitel realitní divize skupiny CTR.
8 fotografií

Zastaví se letos růst cen bytů v Praze? Makléři předpovídají stagnaci

Praha
Řetězec Starbucks  v následujících několika týdnech zavře až šest stovek obchodů ve Spojených státech a zruší více než dvanáct tisíc pracovních míst.
Společnost Luckin Coffee se na trhu s kávou objevila teprve před rokem. Již nyní se jí však daří zdatně konkurovat těm největším hráčům v oboru včele s americkým Starbucksem. Za uplynulých dvanáct měsíců firma doma v Číně otevřela na 1700 obchodů. Kávu Luckin si mohou zájemci pořídit například i v pekingském Zakázaném městě, odkud byl americký prodejce před deseti lety vykázán.

Trochu jiná obchodní válka. Čínský prodejce kávy úspěšně konkuruje Starbucksu

Ekonomika
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos
V důsledku turbulencí na finančních trzích se řada magnátů letos dostala do červených čísel. Podle indexu 500 největších miliardářů agentury Bloomberg nejbohatší lidé na světě ztratili tento rok 451 miliard dolarů (10,15 bilionu korun). To je zásadní rozdíl oproti roku 2017, kdy své bohatství zvětšili o jednu miliardu dolarů. K těm, kdo z indexu agentury letos vypadli, patří český premiér Andrej Babiš nebo ruský magnát Oleg Děripaska.
5 fotografií

Letos nejvíce zbohatl Bezos. Kellner atakuje v žebříčku stovku, Babiš vypadl

Ekonomika
české bankovky
Dluhy domácností u bank a družstevních záložen stouply v listopadu o 11,6 miliardy korun na 1,646 bilionu. Meziročně bylo zadlužení domácností vyšší o 119 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Dluhy firem v listopadu klesly ve srovnání s říjnem o 12,5 miliardy na 1,12 bilionu korun. Meziročně přesto stouply o 75,5 miliardy korun.

Češi se zadlužují čím dál víc. V listopadu si půjčili téměř 12 miliard korun

Ekonomika
Bitcoin - ilustrační foto
Česká společnost General Bytes je druhým největším výrobcem kryptoměnových bankomatů na světě s podílem na trhu 30,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil server coinfox.info s odvoláním na údaje od Coin ATM Radar. Podle zprávy je nyní na světě více než 4100 bankomatů poskytujících služby pro nákup a prodej bitcoinů a dalších kryptoměn.
4 fotografie

Češi se ve světě kryptoměn neztratí. Skoro třetina bankomatů pochází z tuzemska

Ekonomika
Letiště. Ilustrační foto.
Chuť Čechů cestovat bude v příštím roce rekordní, očekávají cestovní kanceláře. Trh se zájezdy by mohl vzrůst v řádu jednotek procent, většina destinací zdraží. Mezi nejoblíbenějšími destinacemi by podle cestovních kanceláří měl růst zájem především o Turecko, které má nejlepší poměr ceny a kvality. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.  
7 fotografií

Cestovní kanceláře očekávají rekordní zájem o zájezdy. Většina destinací zdraží

Ekonomika
Viktor Dyk v hlavní roli
Po loňském vzoru oslaví i letos RockOpera Praha poslední den v roce premiérou. Tentokrát adaptovala slavný román Mary Shelley Frankenstein. Dílo je zároveň pokračováním hororové série divadla, která začala populárním Vymítačem.  

RockOpera Praha připravila na Silvestra Frankensteina

Hudba
Požár rodinného domu v Poličce
Polička – Plameny zachvátily v pátek ráno před půl šestou rodinný dům v Poličce. Při požáru nebyl naštěstí nikdo zraněn, ačkoliv v té době bylo uvnitř domu sedm osob, z toho čtyři děti. Časně ráno uslyšeli praskání ve zdech, ale všichni stihli obydlí včas opustit.

Plameny na rodinném domě v Poličce krotila i Cobra

Požáry