ŠTÍTEK: trh

Ilustrační snímek
Mělník - Také během letošního adventního času proběhly tradiční vánoční trhy v mělnické elektrárně v Horních Počaplech. Zaměstnanci neporušili tradici, a stejně jako vloni si nakoupili za více než sedm tisíc korun vánoční dárky z chráněných dílen.

Zaměstnanci elektrárny nakoupili od chráněných dílen

Mělnicko
Americký prezident Donald Trump.
Nejvyšší soud Spojených států dnes odmítl povolit administrativě prezidenta Donalda Trumpa zavést nová pravidla, podle nichž by nemohli získat azyl migranti, kteří do USA vstoupí nelegálně z Mexika. U nejvyššího soudu tak podle agentury Reuters utrpěla porážku klíčová součást Trumpovy politiky zaměřené na přitvrzení podmínek, za kterých přistěhovalci přicházejí do USA a pobývají tam.
10 fotografií

Trump narazil se snahou omezit právo na azyl. Nejvyšší soud to odmítl

Svět
Oříškové perníčky s kokosovou polevou
Dejte tělu šanci užít si Vánoce se vším všudy, to znamená i s cukrovím, které k svátkům neodmyslitelně patří. Celiaci a alergici na lepek musejí omezit zejména bílou pšeničnou mouku, která se však vedle pečiva skrývá vesměs v každém průmyslově zpracovaném produktu, včetně koření, sladkých cukrovinek, polotovarů či alkoholu. Že si tedy celiaci na cukroví můžou nechat zajít chuť? Protože bílá mouka, kterou nesmějí, je základem téměř každého vánočního receptu? To už dávno neplatí!

Chytré pečení: dva recepty na skvělé cukroví bez lepku

Za jídlem
Děti ze 4. A vytvořily firmu Decor, jejíž výrobky pak nabídly na Dětském vánočním jarmarku před i uvnitř budovy České spořitelny v Kolíně.
Kolín - Děti ze třídy 4.A z 1. základní školy Bezručova v Kolíně se pod dohledem učitelky Jitky Vítové zúčastnily projektu České spořitelny s názvem „Abeceda peněz“, který pomáhá dětem ve světě finanční gramotnosti. V té se děti zlepšovaly už od září letošního roku, kdy vyrazily na exkurzi do České spořitelny.

Žáci základní školy podnikli vánoční dětský jarmark

Kolínsko
Ilustrační foto
Dopravce Student Agency podnikatele Radima Vančury má firmě Asiana zaplatit 11,7 milionu korun. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Brně. Student Agency podle rozsudku způsobila takto vysokou škodu společnosti Asiana tím, že ji v letech 2007 a 2008 vytlačila z trhu autobusové dopravy na trase Praha-Brno predátorskými cenami. Právníci obou stran si nechali lhůtu pro podání odvolání k Vrchnímu soudu k Olomouci.
12 fotografií

Student Agency způsobila Asianě škodu téměř 12 milionů, rozhodl soud

Krimi
Aleš Michl
/GRAF/ Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém dnešním zasedání podle očekávání trhu ponechala úroky beze změn. Základní úroková sazba tak zůstává na 1,75 procentech, kam se dostala v listopadu poté, co ji centrální banka po čtvrté v řadě zvýšila. Hypotéky, které na vývoj reagují s několikaměsíčním zpožděním, přesto stále zdražují.
11 fotografií

ČNB si dala pauzu, na sazby nesáhla. Hypotéky přesto zdražují

Ekonomika
Pracovnice s navráceným šperkem.
V předvánočním čase, kdy pozornost polevuje a lidé mají jiné myšlenky, mají zloději zlaté časy. Ten, který na adventním trhu v hornorakouském Bad Ischlu odcizil cenný náhrdelník, se však zachoval nečekaně. Svou kořist poslal okradenému klenotnictví zpět poštou. Informoval o tom server Oberösterreichische Nachrichten.

Hnulo se v něm svědomí. Ukradený šperk vrátil zloděj poštou

Svět
Ilustrační fotografie.
Hypoteční úvěry se staly „zbožím“, které si nyní může dovolit čím dál méně lidí. A to v důsledku postupného zvyšování úrokových sazeb, k němuž se Česká národní banka letos uchýlila celkem pětkrát, a zavedení dalších zpřísňujících podmínek. Jen během listopadu hypotéky průměrně zdražily o 0,12 procentního bodu, což je nejrychlejší meziměsíční nárůst za více než deset uplynulých let.
13 fotografií

Na hypotéku nedosáhne ani střední třída. Zdražují nejrychleji za deset let

Ekonomika