ŠTÍTEK: trh

Oslava narozenin pivovaru Zubr
Nepříjemnou zprávu pro milovníky pěnivého moku má přerovský pivovar Zubr. Od února se chystá zdražení piva - a to zhruba o 70 haléřů až korunu za pivo. Důvodem je nejen špatná úroda chmele v loňském roce, ale i nárůst ceny elektřiny.

Pivo podraží, na vině je špatná úroda chmele

Přerovsko
trh
Orlickoústecko - Divadlo i možnost prodat to, co přebývá. To nabízí dnešní tipy Deníku.

Tipy Deníku

Orlicko
Aukce - Ilustrační foto
Sběratelé a investoři loni na tuzemských aukcích utratili 1,15 miliardy korun. Meziročně trh klesl o 270 milionů korun, tedy o necelou pětinu, přesto je rok 2018 třetím nejúspěšnějším rokem v historii českých aukcí. Vyšší obrat český trh s uměním vykazoval jen v letech 2017 a 2016. Sdělil to Jan Skřivánek ze serveru Artplus.cz, který se na trh s uměním specializuje. Rok 2017 byl s konečným obratem 1,42 miliardy korun rekordní.

O umění je v Česku zájem. Loni se ho na dražbách prodalo za téměř 1,2 miliardy

Ekonomika
Řemeslné trhy se v Havlíčkově Brodě definitivně zabydlely. Konají se tu dvakrát do roka.
Havlíčkův Brod – Tradiční jarní trhy řemesel v Havlíčkově Brodě v by se měly výhledově vrátit do parku Budoucnost. Až do konce ledna se mohou obyvatelé Havlíčkova Brodu také vyjádřit v anketě, jak by měly vypadat podzimní trh, který se koná každý rok k výročí 17. listopadu.

Jarní trhy řemesel chce Brod vrátit zpět do parku

Havlíčkobrodsko
Ilustrační foto.
Horší, než se trh obával. Listopadová čísla o průmyslové výrobě v Evropské unii ukázala meziroční propad o 2,2 procenta, v eurozóně dokonce o 3,3 procenta. K nejvyššímu poklesu došlo v Irsku, nejzávažnější je však propad německého průmyslu o více než pět procent. Analytici ve svých předpovědích obratem zvýšili pravděpodobnost, že západní soused Česka upadne do recese.
46 fotografií

Studená sprcha. Německý průmysl v listopadu spadl o pět procent, hrozí recese

Ekonomika
Modely kategorie SUV - KODIAQ a KAROQ - jsou i nadále důležitými motory růstu, bestsellerem značky zůstává ŠKODA OCTAVIA (na snímku).
Mladá Boleslav – Je to pátý rok za sebou, co Škoda dodala zákazníkům po celém světě více než milion vozů; v roce 2018 dokonce zvýšila dodávky vozů zákazníkům o 4,4 procenta na 1 253 700 automobilů. A daří se jí v Evropě, kde zaznamenala růst o 4,9 procenta, v Rusku (o 30,7 procenta) i v Číně (4,9 procenta). Motorem růstu zůstávají nadále modely SUV – Kodiaq i Karoq. Taková je statistika společnosti.

Škoda v roce 2018 dodala zákazníkům po celém světě 1,25 milionu vozů

Podnikání
Rok 2018 byl pro Škodovku rekordní. Roste na domácím trhu již pět let v řadě.
Mladá Boleslav – Rok 2018 byl pro značku Škoda v České republice rekordní, roste totiž na domácím trhu již pět let v radě. V roce 2018 prošlo podle společnosti registrací rekordních 84 172 nových vozů Škoda na domácím trhu, v roce 2017 to bylo 84 138. Další rekord spočívá v tržním podílu značky v Čechách, to je 32,2 procenta. A v desítce nejprodávanějších vozů v Čechách drží Škoda Auto první tři místa.
46 fotografií

Rok 2018 byl pro Škodovku rekordní. Roste na domácím trhu již pět let v řadě

Podnikání
Jiří Rusnok
Česká národní banka je podle guvernéra Jiřího Rusnoka jediná, kdo na trhu s bydlením v Česku něco dělá. V rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že vláda jen planě mluví a pro lepší dostupnost bydlení nedělá nic. Hlavní problém Rusnok spatřuje v tom, že se byty nestaví. Potřebná by podle něj byla i regulace krátkodobých pronájmů a úprava daně z nemovitosti, které jsou v Česku "šíleně nízké".
8 fotografií

Rusnok: ČNB na trhu s byty něco skutečně dělá, vláda jen planě mluví

Ekonomika
KP Brno - Stephanie Madden.
Brno – Po historicky nejúspěšnější klubové sezoně jako by organizaci stihla kletba. Basketbalové Královo Pole kosí v tomto ročníku zranění jako morové rány. Sezona už jistě skončila pro čtyři důležité hráčky celku a osud Anety Mainclové a Stephanie Maddenové je nejasný. Prvně jmenovaná se zranila v nedělním utkání proti Nymburku, přesnou příčinu zranění kolene určí magnetická rezonance, druhá už od listopadu laboruje s achilovkou.

Prokletá sezona? Královo Pole kosí zranění

Ostatní sporty
Jeden z čínských autosalonů nabízející vozy značky Geely
Na základě nejnovějších údajů Čínské asociace osobních vozů (CPCA) se v nejlidnatější zemi světa během loňského roku prodalo 22,7 milionu aut. To v rámci meziročního srovnání znamená pokles o celých šest procent. Menší objem prodaných automobilů na tamním trhu zaznamenali všichni přední světoví výrobci včetně Wolksvagenu, Fordu, General Motors, ale také zdejší oblíbené automobilky Geely.

Čína hlásí pokles prodeje osobních automobilů. Poprvé po dvaceti letech

Ekonomika
Ilustrační foto.
Hradec Králové - Nedostatek klempířů na trhu je stále citelnější, přesto zájem o toto řemeslo neroste. Tento trend se dlouhodobě snaží změnit střední škola a učiliště Vocelova, která od 7. do 14 ledna hostí již pětadvacátý ročník odborného školení klempířů z Česka a Slovenska.

Vocelovka hostí klempíře z Česka i ze Slovenska

Hradecko
Americký prezident Donald Trump.
Přední světová ratingová agentura Fitch by mohla v důsledku přetrvávajícího sporu mezi prezidentem Donaldem Trumpem a opozičními demokraty zhoršit finanční hodnocení Spojených států amerických, z jehož základu jsou odvozeny úroky, za které si země půjčují peníze na mezinárodních trzích. V pořadu Squawk Box Europe televize CNBC to řekl James McCormack, jeden z čelních představitelů zmíněné společnosti.

Pokud se Trump s demokraty brzy nedohodne, hrozí USA zhoršení ratingu

Ekonomika
Pracovníci společnosti Amazon
/INFOGRAFIKA/ Ačkoliv v meziměsíčním srovnání došlo, co se celkového počtu nezaměstnaných osob týče, k drobnému nárůstu, v kontextu s čísly z konce roku 2017 evidovaly tuzemské úřady práce o 49 tisíc lidí méně. To představuje nejnižší prosincovou hodnotu za posledních třiadvacet let. Nedostatek pracovní síly bude podle analytiků pokračovat i během následujících dvanácti měsíců, a proto lze počítat s dalším rychlým růstem mezd.

Prosincová míra nezaměstnanosti byla 3,1 procenta. Růst mezd by měl pokračovat

Ekonomika
Nejčastějšími oběťmi tzv. předváděcích akcí se stali senioři - ilustrační snímek
Za poslední tři roky se výrazně snížil počet předváděcích akcí zaměřených na nabídku zboží, téměř zcela z nich pak vymizely „lichvářské praktiky“. Vyplývá to z kontrol provedených Českou obchodní inspekcí (ČOI). Zatímco v prvních třech čtvrtletích roku 2016 jich zkontrolovala 263, ve stejném období loňského roku provedla 53 kontrol. To je téměř o osmdesát procent méně.

Konec předražených hrnců? Počet předváděček odírajících seniory prudce poklesl

Ekonomika
Velká Dobrá - Doksy   1:0 (0:0)
Kladensko /ROZHOVOR/ – Oba kladenští nováčci krajské fotbalové I. A třídy Velká Dobrá a Doksy prošli loňský ročník B třídy až ke společnému postupu. Po nepříliš povedeném vstupu do soutěže tráví zimní přestávku bok po boku, s prozatím příjemným odstupem na sestupové příčky. Zeptali jsme se trenérů Vlastimila Hrubého (Velká Dobrá, 11. místo – 19 bodů) a Martina Škváry (Doksy, 12. místo – 17 bodů), jak hodnotí podzimní část.

Spokojení sousedé. Nováčci I. A třídy se neztratili

Kraje