ŠTÍTEK: umění

Ilustrační foto.
Prčice – Po pěti vítězných zápasech v řadě se fotbalisté Jevan museli po dlouhé době sklonit před uměním soupeře. V dalším kole I. B třídy skupiny D nestačili na tým Sedlec – Prčice a na jeho půdě prohráli jasně 0:4.

Oslabené Jevany neměly sebemenší šanci

Kraje
Festival Proměny na Jablonečku.
Ralsko – Už jen dvě budovy, zcela symbolicky česká a německá škola, připomínají v Jablonečku, že tu kdysi byla vesnička. Zaniklá obec v bývalém vojenském prostoru Ralsko nyní na několik dní opět ožívá díky mezinárodnímu landartovému festivalu Proměny, který čtvrtým rokem pořádá Geopark Ralsko. Letos se nově akce zúčastní i umělci z Norska a z Islandu.

V Ralsku tvoří umělci z Islandu a Norska. Vrcholem bude festival Proměny

Českolipsko
Libor Martinek je letošním laureátem Evropské medaile poezie a umění Homer. Snímek je z jeho přednášky v krnovské knihovně.
Libor Martinek řadu let působil na krnovské pedagogické škole. Později si získal respekt odborné veřejnosti jako literární historik a teoretik Ústavu bohemistiky a knihovnictví Slezské univerzity v Opavě. Současně také dál působil jako literát i pedagog, aby své poznatky předával dalším generacím.

Libor Martinek: laureát Evropské medaile poezie a umění Homer

Bruntálsko
Nejstarší dochovaná kresba Michelangela Buonarrotiho. Autor ji vytvořil ve věku zhruba 12 let
Při pohledu na kresbu sedícího muže ze soukromé kolekce britského sběratele, který si přeje zůstat v anonymitě, by jen málokdo tipoval, že jejím autorem je dvanáctileté dítě. Je však nutné si uvědomit, že stejný muž později vytvořil světoznámou sochu Davida a svými freskami vyzdobil Sixtinskou kapli ve Vatikánu. Geniálním umělcem není nikdo jiný než sám legendární Michelangelo Buonarroti.
9 fotografií

Geniální už ve 12 letech. Vědci našli Michelangelovo nejstarší dílo

Věda a technika
Komentovaná prohlídka
Výstava s názvem Kariéra s paletou. Umělec, umění a umělectví v 19. století, kterou připravila Západočeská galerie v Plzni pro síň „13“, představuje klíčová díla českých umělců vypovídajících o sobě samých. 

Tip Deníku: Komentovaná prohlídka výstavy

Volný čas
Ondřej Havelka
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - S režisérem Ondřejem Havelkou jsme se sešli v mladoboleslavském divadle, kde před nedávnem uvedl hru Cesta kolem světa za 80 dní. Řeč byla nejen o hře samotné, Julesovi Vernovi, ale i o umění a o tom, jak se dvě Havelkovy děti začaly věnovat umění, což slavného otce těší. Jako herce už ho ale jen tak neuvidíte, v režisérském křesle se našel a je spokojený.

Ondřej Havelka: Režii beru jako přirozený vývoj a jsem spokojen

Volný čas
Pavilonu skla v Klatovech v rámci doprovodného programu 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov můžete navštívit výstavu Stříbřené poklady lidové zbožnosti.
Klatovy – V Pavilonu skla v Klatovech v rámci doprovodného programu 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov můžete navštívit výstavu Stříbřené poklady lidové zbožnosti, která se zaměřuje na mapování odrazů a inspirací křesťanské víry v užitém umění a umění ve spojení se sklem.  
12 fotografií

V Klatovech vystavují stříbřené poklady

Volný čas
Ministr kultury Antonín Staněk
Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení nejen na bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta, ale i na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Trestní oznámení se týká prověření nákupu předražených pozemků v minulosti, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Zatloukal vedl muzeum 23 let, dnes odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoli nezákonného. Soukup ČTK řekl, že se budou bránit právní cestou.
27 fotografií

Nejen Fajt. Ministr kultury podal trestní oznámení i na bývalé ředitele MUO

Česko
ilustrační foto
Znojmo - Tvořivé odpoledne nabídne ve středu dětem znojemské Jihomoravské muzeum v Domě umění na Masarykově náměstí. „Podíváme se na to, jak slaví Velikonoce v jiných zemích. Nahlédneme i na výstavu Papírová hračka a chybět nebude ani oblíbené tvoření. Tentokrát si vyrobíme velikonoční kolíček s barevným zajíčkem,“ pozvali organizátoři.

Tip Deníku: Dům umění zve na velikonoční dílnu

Znojemsko
Holešovské šperky budou zapůjčeny na výstavu do Uherského Hradiště
Největší klenot archeologického fondu unikátní bronzový depot – soubor šperků z Tučap míří z Holešova do Uherského Hradiště. Městské muzeum v Holešově totiž tento poklad zapůjčilo na výstavu s názvem Umění pravěku. Pravěk umění do Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Holešovské šperky se vydávají do světa

Kroměřížsko
Benefiční fotbalový zápas mezi týmy FK Sedmihorky a Real Top Praha proběhl 4. srpna v Sedmihorkách na Semilsku.
Kojetice – Na umění osobností kulturního a sportovního života se mohou už brzy těšit fotbaloví příznivci z Neratovicka. Věhlasný Real Top Praha, mezi jehož členy patří například Robert Záruba, Ivan Trojan, Jakub Štáfek, Leoš Noha, Michal Krčmář a jiní, se představí 4. května od 13.30 hodin v Kojeticích.

V Kojeticích budou fotbalem pomáhat. Dorazí i známé tváře

Fotbal