ŠTÍTEK: umění

Bytový dům s jednatřiceti jednotkami staví developer v brněnské Bratislavské ulici. Součástí jsou i netradiční malby v tamních chodbách.
/VIDEO, VIZUALIZACE/ Spojení neotřelého umění s bydlením vzniká v brněnské Bratislavské ulici. Barevné malby několika autorů oživí tamní schodiště, po dokončení projektu nabídne osmipatrový dům jednatřicet bytů. Zábrdovice tak coby bývalá průmyslová čtvrť postupně doznávají změn. Bytový dům je součástí nyní stavěného komplexu Pekárenský dvůr, hotový má být za dva roky.
45 fotografií

Nový dům na Bratislavské v Brně: kubismus a schodiště s unikátními malbami

Brněnsko
Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera
Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera v sobotu 14. října. Hlavní hvězdou již beznadějně vyprodaného koncertu bude německý komponista a DJ Christian Löffler. Jeho vystoupení s Detect Ensemble však bude předcházet neméně zajímavý program v podobě setkání a diskuse osobností nad fenoménem budovy Rudolfina z pohledu architektury, hudby a umění obecně. Diskutovat budou rapper a výtvarník Vladimir 518, docentka a populizátorka v oblasti architektury Radomíra Sedláková, vedoucí správy a investic Rudolfina Lukáš Duchek a český vizuální umělec Jiří Černický.

Exkluzivní koncert Christiana Löfflera doplní panelová diskuse Arch stage

Volný čas
Začíná výstava "Umění za hudbou".
V Lapidáriu Betlémské kaple představí svá výtvarná díla čtyři muzikanti na výstavě Umění za hudbou. Součástí bude i online aukce čtyř děl, která pomůže dvěma nadaným studentkám uměleckého designu. Výstava pořádaná Českým vysokým učním technickým v Praze (ČVUT) v rámci projektu Betlémská beseda potrvá od 27. září do 21. října. 
39 fotografií

Podívejte se: V Betlémské kapli začala výstava čtyř hudebníků Umění za hudbou

Volný čas
Prázdné místo v nizozemském muzeu Kunsthal v Rotterdamu, kde visel obraz Henriho Matisse „La Liseuse en Blanc et Jaune“, 16. října 2012
Jednou z nejproslulejších loupeží umění je ukradení sedmi obrazů z muzea Kunsthal Rotterdam v roce 2012. Mezi odcizenými díly byla i Picassova Hlava harlekýna. Lupičům stačily tři minuty na to, aby díla popadli a odnesli před příjezdem policie. Zločinu, o kterém v Nizozemsku mluvili jako o loupeži století, se věnuje nejnovější díl seriálu Největší loupeže umění. 

Loupež století. Zlodějům stačily tři minuty, sedm děl už nikdy nikdo nespatřil

Státy EU
Výstava  Aleše Svobody Proměny geometrie je k vidění ve Výstavní síni ve Vysoké ulici v Rakovníku. Foto: Jaroslav Krejčí
V době, kdy jsme počítači doslova obklopeni ze všech stran a umělá inteligence nabízí společnosti zcela nové možnosti, může znít sousloví „počítačem generované umění“ poněkud všedně. Ovšem výstava Proměny geometrie, která byla ve čtvrtek 7. září zahájena v Rabasově galerii, dokazuje, že takový typ umění dokáže být poutavý, překvapivý a zábavný.
39 fotografií

Podívejte se: V Rabasově galerii je k vidění počítačem generované umění

Čtenář reportér
BuskingFest se v Plzni koná už podesáté.
Plzeňské ulice opět ožijí uměním, jen pár dní po Festivalu na ulici se uskuteční desátý Busking Fest. Vyznavači dobrého jídla mohou zajít k Radbuze nebo do Prazdroje, slavnosti se chystají na hradě v Liticích, ve Starém Plzenci, v Malesicích potom tradiční jarmarčení. Na Rokycansku připomenou kulatá výročí dvou železničních tratí a ve Vlkonicích na Klatovsku odhalí pamětní desku pilotovi RAF Matěji Pavlovičovi.

Tipy na víkend: Umění v ulicích, burgery, slavnosti a loučení s prázdninami

Cestujeme
Galerie Azyl v Plzni
Už poosmé pořádá společnost Grafia Víkend otevřených ateliérů. Letos budou ve dnech 23. a 24. září otevřeny ateliéry, galerie i výtvarné školy po celém Plzeňském kraji. Více informací najdete na webu www.otevreneATELIERY.cz. Některé z přihlášených umělců a galerií vám představíme před konáním akce na webu Deníku.

V Galerii Azyl se o Víkendu otevřených ateliérů představí tři umělci

Volný čas
Žena zachránila prase, které mělo jít na porážku. Pigcasso teď prodává obrazy za tisíce dolarů.
O tom, že se dobrosrdečnost vyplácí, ví dnes své majitelka 700 kilo vážící prasnice Pigcasso. Zvířet zachránila před několika lety život a věnovala se mu tak, jako se ještě nikdo praseti nevěnoval. Naučila svoji prasnici totiž malovat, díky čemuž dnes společně pořádají vlastní umělecké výstavy, prodávají obrazy za statisíce, zapsaly se do Guinessovy knihy rekordů a spolupracují se světoznámými značkami.
32 fotografií

První prase, které vydělává statisíce. Pigcasso svými obrazy dobývá svět

Zvířecí deník a chovatelství
Dřevořezbářka Kamila Břenková ztvárnila ženské křivky dokonale.
Řekli byste, že je dřevořezba uměním mužů? Kamila Břenková ovládá umělecké dřevořezbářství jako málokdo. Vůni dřeva milovala odjakživa. A tak si i přesto, že je profesí stavařka, cestu k umělecké práci se dřevem před několika lety našla. Sama se považuje za amatéra samouka, ale její díla vypovídají o tom, že v ní odjakživa dřímala duše citlivého umělce. Z kusů dřeva, které by jinak skončily v kamnech, dokáže vytvořit nejen nádherné sochy, ale i funkční marionety.
37 fotografií

Věřili byste, že tohle dokáže s motorovkou žena? Stvořila svůdnou Harpii

Hobby