ŠTÍTEK: umění

Michal Filák a jeho tvorba
Neprojdete kolem nich, aniž byste zastavili a prohlédli si je. Jokera vystupujícího z plamenů, mladou indiánku s uhrančivýma očima či ženský zadek v provokativně krátkých kraťáscích rozhodně neminete bez povšimnutí. Řeč je o dílech vyvedených sprejem v podchodu Česká na Jižních Svazích ve Zlíně. Jejich autorem je osmadvacetiletý Michal Filák ze Vsetína působící pod uměleckým jménem Prorok.
22 fotografií

Autor zadku na České: Sprayart není práce na hodinu

Zlínsko
Roman Týc, pořadatel Hackers Congress Paralelní Polis.
Do pražských Holešovic se opět sjedou fanoušci a IT odborníci z celého světa. Od 1. do 3. října tam proběhne již osmý ročník Hackers Congress Paralelní Polis (HCPP). Třídenní kongres nazvaný Chaos se uskuteční v prostorách Paralelní Polis a vystoupí na něm české i zahraniční špičky v oboru jako Sara Polak, Tomáš Mikolov, Juraj Bednár, Frank Rieger či Chris Gosden. Hlavními tématy třídenní akce jsou svoboda & kryptoanarchie, decentralizovaná ekonomika & kryptoměny, politické umění & hacking a věda & technologie. „Chaos jsme v posledních měsících zažívali více než kdy dříve a je pro nás zároveň metaforou, skrze kterou si pokládáme základní existenční otázky,“ říká za pořadatele Roman Týc.

Nastal chaos, využijte ho! Paralelní Polis pořádá další Hackers Congress

Cestujeme
Galerie výtvarného umění v Ostravě. Ilustrační foto.
Sochy, kresby, digitální tisky i umělecké knižní vazby. To vše si mohou zájemci prohlédnout na dvou nových výstavách, které připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO). První expozice představuje díla ostravské výtvarnice Elišky Čabalové, druhá připomíná tvorbu významného českého sochaře Ladislava Zívra. Obě výstavy budou v ostravském Domě umění k vidění minimálně do konce října.

Galerie výtvarného umění v Ostravě láká na dvě nové výstavy

Volný čas
Gymnazisté rozvíjeli své dovednosti na kurzu krajinomalby.
Tak jako v minulém roce a v letech minulých, se i letos uskutečnil výtvarný kurz krajinomalby studentů Gymnázia Valašské Klobouky. Kurz se uskutečnil od pondělí 6. září do pátku 10. září 2021 v okolí RZ Hájenka v Bylnici. Je určen pro zájemce o výtvarnou tvorbu z řad studentů klobouckého gymnázia. V letošním roce se kurzu zúčastnilo 18 studentek a studentů pod vedením Mgr. Jiřího Ročáka a Lenky Trčkové, která na kurzu absolvovala svou pedagogickou praxi.
2 fotografie

Gymnazisté rozvíjeli dovednosti na kurzu krajinomalby. Byl i foťák z plechovky

Čtenář reportér
Jakub Kohák
Aby mohlo umění žít, potřebuje být vidět. Z této myšlenky vycházel producent Petr Jákl, když spolu s kolegy z branže vytvářel novou sociální síť CrowningArts. Ta by měla pomáhat talentovaným umělcům ke zviditelnění a etablovaným tvůrcům třeba objevit nové tváře. „Umělci si tam budou připadat jako umělci, ne jako prostituti,“ říká jeden z propagátorů projektu zpěvák David Kraus.
3 fotografie

CrowingArts. Nová sociální síť propojuje umělce. Třeba i s Jakubem Kohákem

Ostatní
Ilustrační foto.
Múzy na Valech, aneb tržiště umění je novým otevřeným multižánrovým festivalem, který probudí múzy všeho druhu v části ulic Malé valy, Jízdecká a také v jejich v bezprostředním okolí. Bohatý program slibuje hned několik desítek amatérských i profesionálních divadelníků, zpěváků, instrumentalistů, tanečníků, akrobatů, loutkoherců i mimů všech možných žánrů a stylů.

Nymburské Benátky zaplní tržiště umění, múzy, zpěv a burčák

Volný čas
Sázava doma prohrála s Olbramovicemi
Mají za sebou pět odehraných kol a v tabulce krajské I.B třídy jsou ve spodní části s pouhými čtyřmi body. V dalším díle skupiny D prohráli fotbalisté Sázavy na svém trávníku s Olbramovicemi. Po bezbrankovém poločase se dvakrát trefili hosté. Pak sice snížil Švec, ale poslední slovo měli opět hosté.

Střelci naráželi na umění gólmana. Sázava vyšla doma naprázdno

Kraje
Dětský den v Petrovicích u Miličína.
/FOTOGALERIE/ V sobotu 4. září svítilo sluníčko i pro děti v Petrovicích. Konal se zde tradiční Dětský den. Byl sice tradiční termínem, ale určitě ne programem. Běžné dětské soutěže vystřídali hasiči z Votic se se svou novou technikou a muži a ženy v uniformách Policie České republiky z odboru služby pořádkové policie.
11 fotografií

Na Dni dětí ukázali své umění i zásahoví koně

Čtenář reportér
Z příměstských táborů v MC Hvězdička.
O letních prázdninách v Mateřském centru Hvězdička v Benešově proběhlo celkem osm příměstských táborů. Sportovní tábor, Šikovné ručičky na cestách, Mezi zvířátky, Veselá věda a Arte hraní. Některé z táborů měly samozřejmě dva nebo i tři turnusy. Už jen názvy táborů vypovídají o tom, že byly různorodé, plné zajímavostí a překvapení, kde si úplně všichni přišli na své.
36 fotografií

OBRAZEM: Ve Hvězdičce v létě děti sportovaly, bádaly a věnovaly se umění

Čtenář reportér
Výstava začíná 15. srpna ve 14:00.
Už od dětství ho bavilo umění. Když se Milan Hoferik ze Sobotky rozhodoval, kam jít na střední školu, zvítězila praktičnost a místo na uměleckou průmyslovku se dal na elektrotechniku. Dnes si svůj sen po několika desítkách let plní a chystá svou první výstavu. "Hlavně chci rodině a přátelům ukázat, čím jsem se poslední čtyři roky zabýval," říká Hoferik.

Malování je hobby i forma meditace, říká sobotecký umělec Milan Hoferik

Volný čas
Sklářství. Ilustrační fotografie.
Třicátý ročník ojedinělé akce svého druhu Svátky skla – Tavení skla dřevem se po loňském online ročníku opět uskuteční v klasické podobě. Příznivce sklářského umění potěší 6. až 8. srpna v prostorách Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v Deštném v Orlických horách.

Deštné oslaví sklářské umění

Volný čas
Milionové obrazy jsou v soukromých sbírkách. Stát jim konkurovat nedokáže
Za čtvrt miliardy korun se na začátku července v Londýně vydražila malá kresba medvědí hlavy od Leonarda da Vinci. Šlo o událost, protože na světě je v soukromých rukou jen necelá desítka mistrových děl. Zbytek spravují státní a veřejné památkové instituce. V České republice je praxe opačná. Díla, která hýbou aukčním světem, jsou dlouhodobě soukromým majetkem.
10 fotografií

Milionové obrazy jsou v soukromých sbírkách. Stát jim konkurovat nedokáže

Ekonomika
O víkendu se naplno rozběhl v Nymburce festival pouličních umělců převážně se spreji v rukách s názvem Město = Galerie. Proměnou prošlo několik lokalit, například i dlouhá stěna podél pivovaru.
Po Lysé nad Labem, Nymburce a Poděbradech dorazí street artový festival Město = Galerie také do Kutné Hory a Čáslavi. Pátý ročník festivalu tak bude mít ve středních Čechách celkem pět zastávek. „Tato linka není náhodná, města spojuje vlaková trať, a taky lokalita Středočeský kraj. Cílem tohoto festivalu je propojit tato města prostřednictvím specifického druhu umění a jeho vztahu k veřejnému prostoru,“ vysvětlil ředitel a kurátor akce Lukáš Kladívko.
53 fotografií

Město = Galerie. Street artový festival dorazí po Nymburce také do Kutné Hory

Kutnohorsko