ŠTÍTEK: umění

Výstava obrazů "Mezi tečkami"
Ve středu 19. června 2024 v Café Svět v Mladé Boleslavi začala vernisáží výstava obrazů Gabriely Paulusové "Mezi tečkami". Autorka maluje metodou "dot painting" barevné a harmonické mandaly, které svým uměním v sobě nesou energii a pozitivní radost a klid. Vernisáž slovem provedla moderátorka Terezie Tománková a o hudební doprovod se postaral klavírista Miroslav Sekera. Zájemci si mohou výstavu prohlédnout až do konce srpna.
20 fotografií

Výstava obrazů "Mezi tečkami": Výtvarnice svými mandalami rozsvítila Café Svět

Čtenář reportér
Znojemská Galerie a Prostor (GaP). Snímky z května 2019.
Galerie v Kollárově ulici ve Znojmě má před sebou posledních pár měsíců provozu. Pak končí. Důvodem je komerční nájem, o kterém rozhodli radní. Dosud měla umělecká komunita prostory od města zapůjčené bezplatně. Město Znojmo poukázalo na to, že usiluje o narovnání smluvních vztahů mimo jiné s příjemci dotací, kteří mají k dispozici prostory a neplatí nájem. Ve hře je sleva či další individuální řešení.
8 fotografií

GaP ve Znojmě končí. Komerční nájem je pro spolek likvidační. Město nabízí slevu

Znojemsko
Vernisáž Zdenky Marie Novákové v Terezíně.
Zdenka Marie Nováková je významnou českou architektkou, která obdržela řady prestižních ocenění za svoji práci doma i v zahraničí. Souběžně se celý život věnuje malbě, jejíž charakter je přesným protipólem technického zaměření její hlavní pracovní činnosti. Ve čtvrtek 20. června představila své lyrické abstraktní obrazy ve výstavě Ozvěny v terezínské Malé pevnosti.
26 fotografií

Umění je silnější než smrt. Terezínské Ozvěny Zdenky Marie Novákové

Litoměřicko
Martin Přikryl, známý pod pseudonymem Matys, se vydal na cestu, díky které objevil řadu krásných míst. Prostřednictvím umění pomáhá objevit lidem kouzlo páry.
/FOTO/ Ve třiceti letech se Martin Přikryl, prostějovský rodák a bývalý obyvatel Desné v Libereckém kraji, rozhodl pro radikální životní změnu. Výsledkem jsou čtyři úspěšné umělecké výstavy, spolupráce se železničním projektem Locomotif, pro nějž tvoří většinu motivů, a unikátní obrazy namalované akvarely vyrobenými ze sazí. Mezi díly je i parní lokomotiva Pětikolák z českolipského depa.
25 fotografií

Umělec vyrobil akvarely ze sazí. Na plátno zachytil lokomotivy, jednu i z Lípy

Českolipsko
Fotbalisté SK Hřebeč (v bílém) vyhráli derby nad Tuchlovicemi 2:0. Ivan Baratynskyy
Fotbalový útočník Ivan Baratynskyy odehrál spoustu sezon i na Kladensku, kde prošel dresy SK Kladno, Hostouně či Tuchlovic, jimž v krajském přeboru pomáhá dosud. S blížícím se závěrem kariéry je ale také kondičním trenérem béčka prvoligových Bohemians Praha. Věnuje se také dětem, pro které připravil pod hlavičkou své společnosti Bary Athlete letní fotbalový kemp a připravuje je také při speciálních trénincích během sezony.

Chcete vylepšit fotbalové umění potomka? Můžete u Ivana Baratynskyyho

Fotbal
Stavitelé katedrál 6. díl.
/RECENZE/ Významný medievista PhDr. Peter Kováč se dlouhodobě věnuje středověkému umění Evropy a dějinným souvislostem středověku se zeměmi Koruny české, s přesahem do prostředí staveb, které gotiku obvykle symbolizují (pokud se dochovaly) – katedrál. Výsledkem Kováčova dějezpytu je edice Stavitelé katedrál, vydávaná od roku 2007.

Stavitelé katedrál 6 jako vrchol mimořádného knižního projektu

Čtenář reportér
Výstava k připomenutí Franze Kafky. Na snímku je ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil.
Desítky vzácných uměleckých děl vytvořených v době života slavného spisovatele Franze Kafky jsou teď k vidění ve výstavní síni Masné krámy v Plzni. Západočeská galerie v Plzni expozicí, která skončí až 28. října, připomíná sto let od smrti autora, který napsal například romány Amerika, Proces a Zámek nebo povídku Proměna. Nechybí ani originální kresba, kterou sám vytvořil. Expozice přináší pestrý výběr prací autorů, které Kafka buď osobně znal anebo jejich díla prokazatelně obdivoval.
18 fotografií

Na výstavě ke stému výročí smrti Franze Kafky nechybí ani originál jeho kresby

Plzeňsko
PhDr. Peter Kováč a kol: Francouzské umění: katedrály remešské církevní provincie, edice Stavitelé katedrál - sv. 6
/RECENZE/ Významný medievista PhDr. Peter Kováč se dlouhodobě věnuje středověkému umění Evropy a dějinným souvislostem středověku se zeměmi Koruny české, s přesahem do prostředí staveb, které gotiku obvykle symbolizují (pokud se dochovaly) – katedrál. Výsledkem Kováčova dějezpytu je edice Stavitelé katedrál, vydávaná od roku 2007. V České republice se jedná o unikátní knižní projekt, vždyť celkový rozsah šesti svazků je téměř 3500 stran, publikace obsahují více než 3000 fotografií a Kováčův obsáhlý text doplnilo 39 renomovaných historiků umění z 9 zemí.  

Stavitelé katedrál 6 jako vrchol mimořádného knižního projektu

Čtenář reportér
Český zápasník Jiří Procházka po titulovém zápase s Brazilcem Alexem Pereirou.
Velice netradičním způsobem si zpestřil svou přípravu na další zápas pod hlavičkou UFC český zápasník Jiří Procházka. Rodák z Hostěradic se v brněnském gymu 119 MMA setkal se skupinou shaolinských mnichů, kteří bývalému šampionovi polotěžké váhy v rámci nejslavnější organizace světa ukázali několik prvků ze svého umění. Sám český samuraj si pod jejich taktovkou vyzkoušel například kung-fu či ohýbání kovových tyčí.

Procházka trénoval s čínskými mnichy. Ohýbal tyče a obdivoval jejich bojový duch

Ostatní sporty
Program Uměleckého sympozia Svahová.
Letní vzduch Svahové je prozářen kreativitou a nadšením, protože tento týden hostíme 22. ročník Uměleckého sympozia Svahová. Tento nezaměnitelný festival spojuje dřevosochaře a malíře, aby společně vytvářeli krásu a inspiraci ve spojení s okolní přírodou. Jedná se o událost, která každý rok přináší nové nápady a umělecké díla, která oslavují spojení mezi člověkem a krajinou.

Umělecké sympozium Svahová: Zde se setkává umění s přírodou

Čtenář reportér
Violistka Jitka Hosprová
Celkem sedmnáct koncertů přinese letošní 12. ročník kulturního projektu Procházky uměním. Deset se jich uskuteční na severním Plzeňsku, kam poputuje také výtěžek ze vstupného, letošní sbírka bude věnována na podporu kostela sv. Jiří v Kostelci u Nadryb. Sedm večerů s vážnou hudbou se pak odehraje v Plzni, kde se uskuteční i zahajovací koncert, a to už ve čtvrtek 30. května ve Velké synagoze.

Festival Procházky uměním podpoří záchranu kostela v Kostelci u Nadryb

Volný čas