ŠTÍTEK: umění

Tvorba umělce z Rousínova zahrnuje malby, sochy, fotografie, grafiky, design a okrajově i módu.
/FOTO/ Malby, sochy, fotografie, grafiky, design a okrajově i móda. Umělec Pavel Zugar z Rousínova na Vyškovsku poutá pozornost nezvykle širokým záběrem své práce, aktuálně připravuje od 26. listopadu autorskou výstavu v Galerii na rousínovské Staré radnici. „Můj oborový zájem v umění je dost obsáhlý a řekl bych i matoucí. Čestné uznání Akademie výtvarných umění mám za sochařský projev, ale za základní kámen své práce považuji malbu,“ říká Zugar.
35 fotografií

Pavel Zugar z Rousínova tvoří od maleb přes sochy až po módu. Podívejte se

Vyškovsko
Videa, testy, malba i křik. Zkrátka Zkouška umění
Nedávno skončený festival Ji.hlava a jeho dobíhající program online potvrzují stále totéž. Český dokument se těší lepší kondici než film hraný. V současné nabídce v kinech byste proto neměli minout jednu nenápadnou perlu aspirující na dokument roku. Jmenuje se Zkouška umění a kromě domácích cen byl zařazen do programu prestižního mezinárodního festivalu dokumentů v Amsterodamu, který právě probíhá.
3 fotografie

Kabaret ambic, úletů i tísně. Zkouška umění aspiruje na dokument roku

Film a televize
Legendární bubeník a učitel hudby Jaromír Helešic z Mikulčic.
/FOTO, VIDEO/ Ještě teď Jaromír Helešic rád vzpomíná na spolužáky z Hornického učiliště v Dubňanech na Hodonínsku, s nimiž hrával hokej i volejbal. Jeho kariéra ale pak místo do uhelného dolu vedla vzhůru, k umění, na konzervatoř. S hudbou uznávaný jazzman pokračuje i v pětasedmdesáti letech, po vystoupeních v rodných Mikulčicích ho čeká ještě koncertní šňůra v Rakousku i Lichtenštejnsku.
3 fotografie

Tornádo, hrdinové, uhelné doly. Helešic bavil Mikulčice jazzem i v 75 letech

Volný čas
Z Vánoční výstavy s Lucií Bílou v Otvovicích.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dlouhé fronty parkujících aut v okolí Otvovic a stovky lidí, kteří zaplnili otvovický kulturák. Nebývalý zájem návštěvníků zažila jindy poklidná obec, kde se o víkendu konala Vánoční výstava s podtitulem Vánoce pro celou rodinu. Hlavními hvězdami na sále otvovického kulturního domu byly dvacetinásobná zlatá česká slavice, místní obyvatelka Lucie Bílá a šéfredaktor několika kreativních časopisů a televizní moderátor Jan Diblíček.
43 fotografií

Otvovice v obležení. Tisíce návštěvníků mířily na Vánoční výstavu s Lucií Bílou

Volný čas
Mažoretková akademie KK DANCE nadchla Šumperk
Desítky mažoretek od předškolního věku až po maminky a babičky předvedly příbuzným, přátelům a dalším své oslnivé umění. Nedávno s ním obsadily všechna první místa na světovém mistrovství ve Wroclawi. Nápadité barevné kostýmy a poutavé choreografie všechny nadchly. Atmosféra byla vynikající, posuďte sami z fotek a videa pocházejících z objektivu Lenky Hoffmannové. Za dokumentaci velmi děkujeme.
44 fotografií

Akademie mažoretek: V barevné show předvedly své umění Šmoulové i jeptišky

Čtenář reportér
Po smrti své matky začala umělkyně vyšívat konkrétní obrazy ze starých VHS
Křížkový a řetízkový steh zná jistě každý, kdo někdy držel bavlnky a vyšívací jehlu v ruce. Je to příjemný relax do sychravých podzimních dnů a večerů. Mladá francouzská umělkyně Cecile Davidovici však nevyšívá pouze krajinky, ale svou jehlou dokáže věrně „namalovat“ v podstatě jakýkoliv obraz. Zhmotňuje tak vzpomínky na svou zesnulou matku.
25 fotografií

Francouzka vyšívá obrazy z VHS. Vzpomíná tak na svou mrtvou matku

Hobby
Komunita brněnských profesionálů a fanoušků umělé inteligence Brno.AI chystá první ročník akce Dnů AI.
Autonomní auto, recepční, aplikace pro nevidomé, ale i rozpoznávání hlasu, virtuální elektrárna nebo vývoj léku proti koronaviru – tam všude má své místo umělá inteligence. Brněnská komunita Brno.AI teď chystá akci, na které chce právě využití umělé inteligence v praxi představit veřejnosti i technologickým fanouškům. Dny AI se uskuteční od 17. do 23. října na několika místech v Brně. 
15 fotografií

Umělá inteligence ovládne Brno. Festival Dny AI ukáže využití v medicíně i umění

Čtenář reportér
Dobře pověšené triko a mikina dělá zázraky
O tom, že pověsit prádlo je někdy umění, není pochyb. Ovšem Helga Stenzel dohnala věšení prádla k dokonalosti, a dokonce se dá říct, že si jím vydělává na živobytí. Ovšem trochu jiným způsobem, než že by jen tak rozvěšovala mokré oblečení na sušák. Věšením prádla zobrazuje různá zvířata, která zasadí do krajiny i se šňůrou a výsledný obraz prodává za nemalé peníze.
16 fotografií

Že je věšení prádla nuda? Londýňanka ho povýšila na umění

Hobby
Z přednášky Moniky Švec Sybolové 'Jan Preisler - malíř snů z přelomu století' v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku.
První ze tří na podzim plánovaných přednášek se uskutečnila ve čtvrtek 6. října v Heroldově síni Rabasovy galerie v Rakovníku. Měla název Jan Preisler - malíř snů z přelomu století. Pohovořit o tomto skvělém výtavrníkovi, který je jedním z nejdůležitějších umělců středoevropského symbolismu, přijela historička umění a edukátorka Monika Švec Sybolová. 
21 fotografií

Foto: Rakovničtí příznivci umění dorazili na přednášku o malíři Janu Preislerovi

Volný čas
Sporný obraz.
V sobotu po poledni byl v Rakousku celostátní zkušební poplach. Ze 8302 hasičských sirén fungovalo 8266, tedy 99,57 %. Žádnou závadu neměly v Burgenlandsku a Vorarlbersku, po jedné nefungovalo ve Vídni, Horních Rakousích a v Tyrolsku, po třech v Solnohradsku a v Korutanech. V Dolních Rakousích "mlčelo" deset, ve Štýrsku sedmnáct. Loni nefungovalo 52 sirén, tedy 0,62 %.

Od sousedů: Tisíce sirén houká i za humny. Spor o čtyři nahé ženy

Z okolí
Magdalena Fejfarová si vždy přála uspořádat vlastní výstavu. Její sen se díky Apropu a Balbineu podařilo splnit.
Magdalena Fejfarová měla tvořivého ducha odjakživa. Už jako malou dívku ji bavilo vystřihování a vytváření sešitů, do kterých si lepila obrázky svých oblíbených seriálových hrdinů. Později si je začala překreslovat. Magda se narodila s Downovým syndromem, který ji v běžném životě limituje, přesto ale už dlouho snila o tom, že uspořádá výstavu svých obrázků. To se jí nyní díky spolupráci s jičínskou organizací Apropo a Balbineem podařilo a 28. září v galerii Prostor v jezuitské koleji uvedla spolu se svou mentorkou Radkou Mizerovou svou první vernisáž.
16 fotografií

Downův syndrom Magdu v plnění snů nezastavil. Své umění vystavila v Balbineu

Jičínsko
Výstava - Valoch & Valoch v Brně.
Otec známý archeolog, syn autor konceptuálního umění, kdy idea umění a umění samotné jsou jedno a totéž. Právě unikátní propojení dvou disciplín v rámci jedné rodiny zkoumá nová výstava věnována Karlovi a Jiřímu Valochovým v brněnské Moravské galerii. Výstava Valoch & Valoch ukazuje archeologické objevy doplněné o fotografie, instalace a objekty umělců. Návštěvníci ji mohou navštívit od pátku v Pražákově paláci.
12 fotografií

VIDEO: Poměřte se s mamutem: do brněnské Moravské galerie láká neobvyklá výstava

Brněnsko
Rozsahem i žánrovou pestrostí je charakteristická výtvarná výstava Zvuk zapadajícího slunce, která je k vidění v prostoru Luxfer Open Space v České Skalici.
Nejen svým rozsahem, ale také žánrovou pestrostí je charakteristická výtvarná výstava Zvuk zapadajícího slunce, která je v současné době k vidění v prostoru Luxfer Open Space v České Skalici. Představuje se na ni totiž zhruba 60 autorů a jejich díla jsou součástí vlastněné a kurátorské umělecké sbírky LÍPA ART Collection, kterou založil holandský umělec Roel van der Linden, aktuálně sídlící v Praze.
20 fotografií

FOTO: Desítky mladých umělců zaplnily svými díly Luxfer Open Space

Čtenář reportér
William Griffith a se svým prstenem
Jmenuje se William Griffith a svůj první prsten navrhl už v sedmi letech pro svou matku. Od raného věku si velice vážil umění a zajímal se o historii a inženýrství, což později začal využívat ke své umělecké tvorbě. Některé prsteny ze zlata, stříbra či platiny tvoří i dva roky a účtuje si za ně v přepočtu statisíce. Jak se ale můžete přesvědčit, je na co se dívat.
22 fotografií

Tvoří prsteny připomínající gotické katedrály. Jeden přijde i na statisíce korun

Hobby
Venus je při své práci velice precizní
Mluví o sobě jako o maniakovi, který ovládá magii vystřihování a je zamilovaný do přízí všeho druhu. Inspiraci čerpá všude kolem sebe a své nápady přetváří do úžasných děl. Vezme do ruky nůžky a připravené příze v textilii vystříhá do nejjemnějších detailů do tvaru obličeje, zvířete, ale do 3D modelu z příze přetvoří i fotografii. Vzniklý obraz či koberec pak může zdobit vaši zeď i podlahu.
43 fotografií

Když vezme charismatická Venus do ruky nůžky, dějí se zázraky

Hobby
Král Karel III. má rád výtvarné umění. Na snímku na návštěvě Národní galerie v Athénách.
Zájmy, aktivity a koníčky nového britského krále Karla III. by vydaly na obsáhlou knihu. Zabývá se ekologií, podporuje biofarmaření, rád zahradničí, provozuje vlastní televizi, sportuje, miluje umění a sám se mu věnuje – hraje na violoncello, maluje akvarely a dokonce je autorem pohádkové knihy The Old Man of Lochnagar. A jak to všechno nyní společně s královskými povinnostmi stihne? Kdysi řekl, že neobědvá a ušetřený čas raději využívá k práci.
4 fotografie

Nový král Karel III. má mnoho zálib. Některé vynášejí miliony liber na charitu

Hobby
Festival Theatrum Kuks vyvrcholí o víkendu.
Až do neděle pokračuje multižánrový festival Theatrum Kuks. Letošní 21. ročník je věnován vodě, aby připomněl výročí 330 let od založení lázní Kuks. V areálu barokního hospitálu začal ve středu. Poukazuje na barokní a barokem inspirované umění. Druhou sobotu v září bude pro změnu patřit Kuks tradičnímu vinobraní, při kterém poteče víno po kaskádovém schodišti.
49 fotografií

Festival připomíná 330 let od založení lázní Kuks. Za dva týdny tam poteče víno

Volný čas