ŠTÍTEK: umění

Z přehlídky scénického tance v Městském divadle v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Neskutečný maratón jedenatřiceti tanečních čísel nabídl šestnáctý ročník Přehlídky scénického tance, který se uskutečnil v sobotu v Městském divadle v Kolíně. Tříhodinovou akci organizovala Společnost tanečních pedagogů a příznivců tance a pozvala skupiny z Peček, Nymburka, Prahy – Stodůlek, Dobříše, Nového Strašecí, Příbrami a dalších měst.
170 fotografií

Přehlídka scénického tance nabídla choreografie škol z celého kraje

Volný čas
Z vernisáže.
/FOTO/ O víkendu proběhla v královéhradecké Galerii moderního umění vernisáž výstavy nazvané Věra Jičínská. Mimořádný zájem veřejnosti svědčil o mimořádnosti výstavy, která komplexně představuje výjimečnou ženu – malířku. „Naše město Věra Jičínská často malovala, ráda zde trávila volné chvíle a měli zde s manželem mnoho přátel,“ připomněla v rozhovoru vazbu této výtvarnice na Dobrušku ředitelka zdejšího muzea Pavla Žďárková. 
6 fotografií

Výjimečnou ženu - malířku Věru Jičínskou představuje Galerie moderního umění

Volný čas
Z minulých ročníků Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora. Terezie Fialová, Jiří Bárta.
/FOTO, VIDEO/ Mezinárodní hudební festival Kutná Hora je známý především mezi milovníky klasické hudby jako festival komorní hudby s vytříbenou dramaturgií, kterou připravuje uznávaný violoncellista Jiří Bárta. Ten při přípravách klade důraz na princip dramaturgických kontrastů, přičemž se mu daří vytvářet vyváženou kombinaci náročnosti a posluchačské atraktivnosti.
78 fotografií

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora představuje nabitý program 16. ročníku

Volný čas
Odvážné dílo na mostu U Soutoku vyvolalo mezi Hradečáky velký ohlas.
"Prsatice" na hradeckém mostu U Soutoku se sice už nepyšní svými vnady, ale mluví se o ní dál. V souvislosti s dílem, které na sociálních sítích sklidilo velký ohlas, vyvstala také otázka, zda ve městě nechybí legální stěny pro graffiti a další streetart. Mají být v Hradci Králové plochy, kde by umělci mohli tvořit beztrestně? Hlasujte v anketě na konci článku.
8 fotografií

ANKETA: Umění v ulicích. Mají být v Hradci Králové legální plochy pro graffiti?

Hradecko
Skořápky od vajec, velká dávka uměleckého citu a statisíce jsou v kapse.
Skořápky od vajec sbírá v těchto dnech snad celá republika. Většina z nás však vejce spíš vyfukuje, barví a vytváří tradiční velikonoční kraslice. Pravdou ale zůstává, že úspěchy slaví ten, kdo přijde s něčím novým a netradičním. Jako například brazilská umělkyně Melissa Meier, o které je řeč. Sbírá skořápky od vajec a další materiály a vytváří z nich šaty jak na karneval v Rio de Janeiru.
24 fotografií

Brazilka umí na vaječných skořápkách vydělat statisíce. Její šaty dobývají svět

Móda
Ilustrační foto
Třináctý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF se uskuteční od 31. května do 4. června v Trutnově. Během pěti dnů nabídne v centru Uffo, šapitó nebo v ulicích města celkem 28 představení. Diváci se mohou těšit na kombinaci nejrůznějších stylů a žánrů cirkusového umění v podání českých i zahraničních souborů. Hlavní hvězdy přijedou z Austrálie.

Nový cirkus obsadí Trutnov. Festival Cirk-UFF letos opět s mezinárodní účastí

Volný čas
Blik Blik - festival světla v Plzni. Letošní sedmý ročník nabídl 14 instalací v Depu 2015, centru města a v Prazdroji. O páteční noci si je prohlédly tisíce Plzeňanů.
Sedmý ročník festivalu BLIK BLIK, plzeňského festivalu světla a umění ve veřejném prostoru, provádí návštěvníky čtrnácti instalacemi mezi Plzeňským Prazdrojem a DEPO2015 podél řeky Radbuzy. Hlavním motivem festivalu je „Městská džungle“ nebo také „Urban Jungle“, ten akcentuje důležitost přírody v městském prostředí. Na festivalu se představí umělci z ČR a dalších pěti zemí (Itálie, Maďarsko, Nizozemí, Slovensko, Arménie).
27 fotografií

Obrazem: Blik Blik festival rozzářil centrum Plzně, přišly tisíce lidí

Volný čas
Pro rodiče může být přijatelnější a méně zraňující vidět problém u dítěte, než si přiznat, že něco nedělají až tak úplně správně
Stává se, že rodiče vnímají své potomky jako prostředek k dosažení svého osobního úspěchu. Kladou příliš velký důraz na výkony dětí ve škole, sportu i umění, to vede k jejich přetížení, k narušení sebevědomí a k vytváření nezdravých vztahů mezi rodiči a dětmi. Psycholožka Markéta Švamberk Šauerová v rozhovoru Deníku mimo jiné vysvětluje, proč je důležité nechat dospívajícím dětem prostor a jak s nimi plánovat budoucnost.  

Psycholožka: Rodiče podávají dětem nebezpečná laxativa, chtějí je mít úspěšné

Česko
Cigánski Diabli a žáci Základní umělecké školy Folklorika zahrají v hradišťském Kině Hvězda
/SOUTĚŽ O VSTUPENKY/ V Kině Hvězda v Uherském Hradišti vyvrcholí ve středu 22. března Folklorika Tour 2023. Na jednom pódiu s věhlasnou cimbálovou muzikou Cigánski Diabli se předvedou žáci Základní umělecké školy Folklorika. Začátek koncertu je v 19 hodin. Posluchači si mohou vstupenky koupit on-line v předprodeji za zvýhodněnou cenu nebo na místě.

Žáci z Folkloriky vystoupí na jednom pódiu s cimbálovkou Cigánski Diabli

Volný čas
Josef Mánes: Prapor zpěváckého spolku Říp v Roudnici nad Labem, líc (1863–1864). Olej, hedvábí, podlepeno plátnem, 166,5 × 194 cm.
Ve Valdštejnské jízdárně v Praze na Malé Straně otevře 31. března výstava s výmluvným názvem Josef Mánes: Člověk ⁠–⁠ umělec ⁠–⁠ legenda. Návštěvníci zde budou moci znovuobjevovat rozsáhlé dílo jednoho z nejlepších českých malířů až do 16. července. Zašel jsem si do Národní galerie popovídat s kurátorkou Sbírky grafiky a kresby Markétou Dlábkovou a ředitelkou Sbírky umění 19. století a klasické moderny Veronikou Hulíkovou, které práci na výstavě spojily s detailním průzkumem a přehodnocením celého Mánesova odkazu i života.
15 fotografií

Ukážeme talent Josefa Mánesa v celé jeho šíři, slibují autorky nové výstavy

Ostatní
Architekt Josef Pleskot
Jeho stopy najdeme na mnoha místech České republiky, v Praze, Litomyšli, Ostravě či rodném Písku. Josef Pleskot ovšem není architektem, který chce, aby za něj mluvilo jen jeho dílo. Říká, že čím dál víc cítí potřebu se nad architekturou zamýšlet a také se společensky angažovat. Prokázat jí službu i tím, že o ní bude mluvit, vysvětlovat, popularizovat ji.
15 fotografií

Architekt Josef Pleskot: Myslím, že Petr Pavel vidí Pražský hrad podobně jako já

Česko
Ukázky z tvorby výtvarníka Michala Résö.
Malíř a grafik Michal Résö se výtvarné tvorbě věnuje více než 30 let. Baví jej, když může přetvořit svou představivost a kreativitu v něco hmotného a konkrétního. Nejprve svůj talent realizoval v grafice, později pak v malbě. Svou pozoruhodnou tvorbu představí na vernisáži svých děl, která se uskuteční v Knihovně města Ostravy (pobočka J. Trnky) 9. března od 17 hodin.
13 fotografií

Vernisáž: Michal Résö a jeho pozoruhodně barevný svět zazáří v Ostravě

Volný čas
Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť. 

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Volný čas
Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť. 

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Volný čas