ŠTÍTEK: umění

Architekt Robert Konieczny má na starosti rekonstrukci bývalých městských jatek v Ostravě.
/ROZHOVOR/ V posledních letech do Ostravy zavítal snad častěji než za celý svůj předchozí život. Architekt Robert Konieczny z katovického studia KWK Promes tam dohlížel na své nejnovější dítě – přestavbu historických ostravských Jatek, která jsou podle něj v mnoha ohledech architektonicky průlomová a jejichž proměna v těchto dnech zdárně finišuje.
48 fotografií

Autor nových Jatek v Ostravě: Stávající stavby je potřeba čím dál víc chránit

Ostravsko
Ilustrační foto
Třináct letních škol letos nabízí Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Oproti loňskému a předloňskému roku, kdy škola na kurzy přijímala kvůli covidu menší počty zájemců, letos organizátoři přicházejí hned s několika novinkami. Připravili například uměleckou letní školu ArtCamp Kids nebo příměstský tábor Fakulty pedagogické.

Univerzita nabízí řadu letních škol. O kurzy je zájem

Plzeňsko
Ikebana je prastaré japonské umění
Jarní dny vybízejí k vyzdobení našich domovů čerstvými květinami. Neotřelou inspiraci nabízí ikebana, prastaré japonské umění, které věnuje kromě květů pozornost také listům, větvím či stonkům. V neklidné době, kterou prožíváme, se hledání dokonalé harmonie při aranžování stane vítanou chvilkou pro zklidnění mysli.
12 fotografií

Inspirace do bytu: Souznění s přírodou v japonském stylu

Domácnost
Obrazy plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové.
Úzkost, deprese, pocit zmaru. Tak může na pozorovatele působit nejeden obraz plzeňské malířky Doris Tesárkové Oplové. „Proč jste namalovala tak krásnou ženu bez zbytku těla? Vždyť to působí tak neskutečně syrově a úzkostně?“ ptám se a ona odpovídá: „Ten obraz jsem malovala, když mi umírala maminka, proto z něj jde taková úzkost. Když se na něj dívám teď po čase, sama cítím a prožívám tu bolest znova,“ odpovídá mi velmi vysoká mladá žena s neskutečně křehkou duší.
5 fotografií

Moje obrazy jsou mým zrcadlem. Je v nich vidět i smrt, říká malířka Oplová

Ženy
Graffiti v Jihočeském kraji.
/ANKETA/ Sprejeři a sprejerky, graffiti, to je životní styl, subkultura, která je většinou společností nepochopená. Když se lidé rozhlédnou i po jihočeských městech, obcích a perifériích naleznou plno stop svědčících o její existenci. Názory na tento fenomén se různí, už od dob jeho vzniku. Je to vandalství, nebo svobodný způsob uměleckého vyjádření?
90 fotografií

Fenomén graffiti, vandalství, nebo pouliční umění. Jaký máte názor?

Českobudějovicko
Po dva večery se v Plzni o víkendu uskuteční festival světla BLIK BLIK, na trase z náměstí Republiky do areálu DEPO2015 nabídne celkem patnáct světelných instalací.
V plné velikosti se do centra Plzně vrací 25. a 26. března vždy od 19 do 24 hodin festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK. Šestý ročník nabídne ve svém tradičním formátu na trase dlouhé 2,5 km celkem 15 zastavení s tím nejlepším ze současné digitální tvorby od umělců nejen z Čech, ale také Slovenska, Maďarska, Francie a dokonce dalekého Japonska.
6 fotografií

Katedrálu i ulice v centru Plzně rozzáří na dva večery festival světla

Plzeňsko
Miroslav Tyrš, zakladatel Sokola, na ztvárnění od Jakuba Špaňhela.
Už od svého založení byl Sokol výjimečným spolkem. Dbal totiž o jednotu těla a ducha, což v důsledku znamená, že v něm nešlo jenom o to, aby byl člověk fyzicky zdatný – stejně podstatné bylo jeho vzdělání, uvědomělé vnímání světa, neochvějný postoj k národu, svým bližním. Navazoval na tradici antické kalokagathie, poselství, které světu předalo starověké Řecko, platné do dnešních časů: „Ve zdravém těle zdravý duch“

Sokol je od svého vzniku i inspirací pro umění

Hobby
Brněnský umělec Timo tvoří svérázné nápisy po celé republice. Na snímku je nápis nedaleko brněnského dolního nádraží.
/FOTOGALERIE/ Jeho nápisy zdobí stovky zdí po celé České republice, domy díky jeho umění získávají na hodnotě. Prvopočátky tvorby známého jihomoravského umělce s pseudonymem Timo však lidé najdou především v Brně. Ačkoliv se mu před dvěma lety dokonce povedlo vydat vlastní knihu, svou identitu si přísně střeží a i po letech kreativního tvoření stále zůstává v anonymitě.
31 fotografií

Říkají mu český Banksy: podívejte, co anonymní umělec Timo tvoří v ulicích Brna

Brněnsko
Hledání bolestného Krista.
V úterý 8. února od 17.30 hodin proběhne v sále Kreslírna v broumovském klášteře projekce dokumentárního filmu historika umění Štěpána Váchy a režisérky Amálie Kovářové „Hledání Bolestného Krista“. Projekci bude předcházet přednáška na téma Obrazová sbírka císaře Rudolfa II. a rudolfínské malířství. Na závěr následuje moderovaná debata s diváky.

Dokument Hledání Bolestného Krista představí vzácný obraz Hanse von Aachena

Čtenář reportér