ŠTÍTEK: epidemie

Odběrové místo na testování nákazy koronavirem - ilustrační foto.
I v polovině týdne zapsali jihomoravští více lidí zotavených z nemoci Covid-19 než nových osob s pozitivním testem na nový typ koronaviru, který onemocnění vyvolává. Za středu přibylo deset vyléčených a čtyři lidé s pozitivním testem. Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo nakažených od počátku epidemie 445, hygienici ke středečnímu večeru evidují 257 zotavených.
7 fotografií

Dvouciferné číslo za den. Vyléčených z nákazy koronavirem je na jižní Moravě 257

Z okolí
Plošné testování
V Česku dosud s nemocí covid-19 zemřelo 227 lidí. Od večera se počet obětí zvýšil o dvě. Uzdravilo se 2960 nakažených, což je o 18 víc než v úterý večer. Od začátku března bylo dosud zjištěno 7504 případů nákazy novým koronavirem, aktuálně je nakažených 4317 lidí. Za úterý přibylo 59 infikovaných a laboratoře provedly 8665 testů, což je druhý nejvyšší počet od začátku testování. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 08:30.
16 fotografií

ON-LINE: Denní přírůstek nakažených se mírně zvýšil. V úterý přibylo 59 případů

Česko
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl poslancům, že je nutné dál bránit případnému nekontrolovanému šíření epidemie novému koronaviru. Požádal proto Sněmovnu, aby souhlasila s žádostí menšinové vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května, aby do té doby zůstaly platné postupně uvolňované restrikce. Týkají se zejména omezení obchodu a služeb a také shromažďování. Opozice je ochotna podpořit pokračování stavu nouze na kratší dobu.
51 fotografií

Opatření byla efektivní. Vyhnuli jsme se katastrofickým scénářům, řekl Babiš

Česko
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf poslanců Miroslav Kalousek vystoupili na tiskové konferenci poslaneckého klubu TOP 09 před jednáním Sněmovny 28. dubna 2020 v Praze
Sněmovna dnes opět jedná o tom, zda vládě umožní kvůli epidemii nového koronaviru prodloužit nouzový stav. Menšinový kabinet ANO a ČSSD žádá, aby v souvislosti s nynějším plánem uvolňování restrikcí pokračoval do 25. května. Opoziční strany většinou žádají podrobné argumenty, k čemu by mělo další prodloužení stavu nouze sloužit. Za současné situaci by skončil s dubnem.  
16 fotografií

Sněmovna projednává prodloužení nouzového stavu. Opozice žádá podrobné argumenty

Česko
Televizní přenos schůze Poslanecké sněmovny v Praze, která 7. dubna 2020 projednávala žádost vlády o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nového koronaviru. Na snímku hovoří k poslancům premiér Andrej Babiš (ANO)
Vláda v úterý podruhé požádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který v Česku kvůli epidemii nového typu koronaviru platí od 12. března. Kabinet chce, aby pokračoval do 25. května. Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu připustil, že pro prodloužení stavu nouze, které by i po 30. dubnu umožnilo platnost klíčových opatření proti šíření nemoci covid-19, zatím kabinet nemá vyjednanou podporu. Opoziční strany většinou před svým rozhodnutím žádají od vlády detailní argumenty, k čemu by mělo další prodloužení sloužit.
51 fotografií

Potrvá nouzový stav další měsíc? Vláda znovu požádá Sněmovnu o jeho prodloužení

Česko
Etnolog Petr Janeček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy poskytl Pražskému deníku rozhovor.
Opatření proti epidemii koronaviru paralyzovaly ekonomiku a přinejmenším na několik měsíců změnily životy nás všech. Pro sociology, antropology a další společenské vědce je tato doba mimořádně zajímavá a „plodná“. Třeba i díky množství vtipů na téma koronavirus, které odrážejí převládající nálady a pocity lidí. Bohatý studijní materiál čerpá především z internetu také etnolog z Filozofické fakulty pražské Univerzity Karlovy Petr Janeček, který v první dekádě tohoto století napsal úspěšnou sérii knih o městských legendách.
28 fotografií

Etnolog Janeček: Český koronahumor je zahleděný do sebe

Praha
Etnolog Petr Janeček z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy poskytl Pražskému deníku rozhovor.
Opatření proti epidemii koronaviru paralyzovaly ekonomiku a přinejmenším na několik měsíců změnily životy nás všech. Pro sociology, antropology a další společenské vědce je tato doba mimořádně zajímavá a „plodná“. Třeba i díky množství vtipů na téma koronavirus, které odrážejí převládající nálady a pocity lidí. Bohatý studijní materiál čerpá především z internetu také etnolog z Filozofické fakulty pražské Univerzity Karlovy Petr Janeček, který v první dekádě tohoto století napsal úspěšnou sérii knih o městských legendách.
28 fotografií

Etnolog Janeček: Český koronahumor je zahleděný do sebe

Regiony
Černá a bílá
Počet nakažených se zatím vyvíjí podle superoptimistického scénáře. Nemocnice zvládají pomáhat vážně nemocným. Podle názorů některých lidí už u nás epidemie ustupuje. Lidé se naučili chránit a vláda jedná nejlépe, jak může. Postupné uvolňování má však i své kritiky. Podle nich jedná vláda pod tlakem veřejnosti značně chaoticky, a tak hrozí, že epidemie poté znovu propukne.
16 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Má už Česko koronavirus pod kontrolou?

Černá a bílá
Ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP a národní koordinátor testování Marián Hajdúch.
ROZHOVOR/ V České republice se plošnou karanténou v podstatě zastavilo šíření viru SARS-CoV-2. Restrikce umožnily získat čas. Velice draze, ale efektivně. Vláda se nyní rozhodla uspíšit uvolnění omezení a odborníci začali plošně testovat populaci, aby měli přesnější představu o tom, kolik lidí v České republice už přišlo do kontaktu s nemocí Covid-19 a má vybudované protilátky. Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a národního koordinátora testování Mariána Hajdúcha je Česká republika teprve na počátku epidemie a musí se v čase posunout dále.
5 fotografií

Česko je teprve na počátku epidemie, říká koordinátor testování Marián Hajdúch

Olomoucko
Odběry pro testy na nákazu koronavirem v Berlíně, 24. dubna 2020
Ve Španělsku a v Británii se v porovnání s předchozími dny zvýšil počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s koronavirem. Nakažených přibývá v Rusku, denní nárůst potvrzených případů naopak mírně klesl v Německu. Itálie hlásí za poslední den nejméně úmrtí od března, klesl i počet nově nakažených. V souvislosti s koronavirem zemřelo v Evropě podle propočtů agentury AFP už více než 120 tisíc lidí, nejvíce jich eviduje Itálie následovaná Španělskem, Francií a Británií. 
24 fotografií

Koronavirus v Evropě: Počet obětí ve Španělsku se přiblížil 23 tisícům

Svět
Život v době s koronavirem. Ilustrační foto
Šest nových lidí přibylo do sobotního rána s pozitivním testem na nový typ koronaviru na jižní Moravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Celkem jich bylo od počátku epidemie pozitivně testovaných 432. Pozitivně testovaných lidí, kteří zemřeli, zůstává v kraji i nadále šestnáct, 198 se jich k pátečnímu večeru zotavilo.  
15 fotografií

Na jižní Moravě přibylo šest lidí s Covid-19, nikdo další ale neumřel

Brněnsko
Ilustrační foto
Na 411 vzrostl během čtvrtka podle dat ministerstva zdravotnictví počet lidí s pozitivním testem na nový typ koronaviru na jižní Moravě, na šestnáct stoupl počet zesnulých. Od středečního večera přibylo podle záznamů hygieniků osm nových případů. Počet zotavených vzrostl na 179, za čtvrtek jich přibylo osmnáct. Poměr vyléčených stoupl na 44 procent všech nakažených od počátku epidemie a nemocných je v kraji jen něco přes dvě stovky.
25 fotografií

Jižní Morava se podle čísel začíná uzdravovat: počet lidí s koronavirem klesá

Brněnsko
Hraniční přechod v Plesné na Chebsku
Pokud se některé evropské země rozhodnou v létě otevřít své hranice pro turisty, měly by tak činit postupně a splnit přitom řadu přísných kritérií. Na dotaz ČTK to na dnešní on-line tiskové konferenci řekl šéf regionální pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Jedním z hlavních kritérií je podle něj mít epidemii covid-19 pod kontrolou.  
16 fotografií

Otevření hranic turistům? Jen při splnění přísných kritérií, doporučuje WHO

Svět
Pacient na klinice Asklepios v Německu
Německo má 2352 nově infikovaných kornavirem a 215 nových úmrtí. Počet nově nakažených se oproti středě zvýšil, celkem je jich 148 046. Počet obětí ve Španělsku za posledních 24 hodin vzrostl o 440 na 22 157. Ve středu úřady evidovaly 435 nových úmrtí. V Rusku opět klesl denní přírůstek nakažených koronavirem, jichž je nyní celkem 62 773. Méně je i nových úmrtí infikovaných, kterých je celkem 555. Ochranná opatření zabránila ve Francii podle studie úmrtí 60 tisíc lidí, tvrdí vědci. Nejvyšší denní přírůstek nově nakažených zaznamenala Ukrajina.
24 fotografií

Německo hlásí vyšší denní přírůstek. Merkelová: Zdaleka nejsme na konci epidemie

Svět
Jitka Hulalová bydlí v Jedovnicích na Blanensku a ve Zlíně studuje na Univerzitě Tomáše Bati obor všeobecná sestra. Při koronavirové epidemii je škola zavřená, ale třiadvacetiletá studentka vypomáhá v tamní nemocnici. FOTO: ARCHIV JITKY HULALOVÁ
/HRDINOVÉ Z PRVNÍ LINIE/ Pět hodin cestování. Týden na kolejích, tři až čtyři směny v nemocnici, na otočku domů a pak zase nanovo. Jitka Hulalová bydlí v Jedovnicích na Blanensku a ve Zlíně studuje na Univerzitě Tomáše Bati obor všeobecná sestra. Při koronavirové epidemii je škola zavřená, ale třiadvacetiletá studentka vypomáhá v tamní nemocnici. „Bylo mi jasné, že v nouzové situaci bude moje pomoc potřeba. Směna ve špitále je náročná fyzicky sama osobě natož v ochranných pomůckách, ve kterých se špatně dýchá. Ale nelituji toho," říká třiadvacetiletá studentka, která pochází z Blanska.
4 fotografie

Zaskakuje za sanitářky v nemocnici. Nákazy se nebojím, říká studentka z Jedovnic

Blanensko
Odběrový stan u karlovarské nemocnice
Jak je to s testováním obyvatel Karlovarského kraje na nebezpečný Covid-19? Kde se zpracovávají vzorky? I o tom hovořila pro Deník primářka oddělení klinické mikrobiologie Karlovarské krajské nemocnice Blanka Puchálková.
4 fotografie

Může onemocnět hodně lidí

Karlovarsko
Ústečtí florbalisté slaví postup do Superligy!
V ranním pohledu do historie jsme připomněli historický postup hokejistů Slovanu do nejvyšší soutěže. Před třemi lety ale prožili první Superligový den také ústečtí florbalisté, ačkoliv je na úvod sezóny na více než měsíc uzamkla do karantény epidemie příušnic. Pojďte si spolu s námi projít jejich sezónu 2016/2017, která vyvrcholila postupovými oslavami rovněž v domácím prostředí.

Tři roky zpět: První den v Superlize aneb postup i přes epidemii příušnic

Ostatní sporty
Uvolňuje vláda zákazy správně?
Vláda představila harmonogram přechodu do normálního života. Řada podnikatelů a ekonomů ho kritizuje za přílišnou pomalost, která může poškodit hospodářství. Tvrdí, že díky rozumné strategii naše země v boji proti epidemii uspěla a každý den, kdy jsou obchody, restaurace, hotely a další provozy zavřeny zbytečně, znamená ztrátu pracovních míst a zánik živností. Někteří naopak hovoří o tom, že nic by nepoškodilo zemi více než návrat epidemie, a to i hospodářsky. 
24 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Mělo by být uvolnění zákazů rychlejší?

Černá a bílá
Laboratoře Státního veterinárního ústavu Jihlava, ve kterých testují vzorky s podezřením na Covid-19.
S nemocí covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, zemřelo v českých nemocnicích dosud 186 lidí. Dnes přibylo pět úmrtí. Vyléčilo se 1298 lidí, což je o 63 více než ráno. Počet potvrzených případů se zatím zvýšil na 6746 od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k 00:30. Počet provedených testů ministerstvo pravidelně zveřejňuje až druhý den ráno.
16 fotografií

ON-LINE: Česko hlásí 6746 nakažených. Plaga: O přijímačkách bude jasno v květnu

Česko
Ilustrační foto
Život lidí se může na čas přibrzdit, ale přírodu epidemie ani jiné lapálie nezajímají. Právě nyní je z hlediska klimatických podmínek nejvhodnější čas k výsadbě nových stromků. Zaměstnanci pražských lesů se proto dali do práce. Kromě výsadeb na pasekách, které vznikly zejména po kůrovcové těžbě ve stávajících lesních porostech, vznikají i zcela nové lesy, například Na Musile v Kunraticích.
8 fotografií

Pražští lesníci se činí bez ohledu na epidemii. V Kunraticích vysazují nový les

Praha
Zákaz vstupu na hřiště ve Frankfurtu
Německo v pátek zaznamenalo dalších 242 úmrtí osob nakažených koronavirem, celkem už 4110. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Nových infekcí za pátek RKI hlásí 3609, což celkovou statistiku posunuje na 137 439 případů. Zatímco počet úmrtí je oproti čtvrtku nižší, počet nově nakažených vzrostl už čtvrtý den po sobě.
24 fotografií

V Německu přibylo 3609 případů covid-19. V Rusku rekordních 4700

Svět
Studium na vysoké škole.
Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou moci konat nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy je budou moci s ohledem na epidemii koronaviru uspořádat vedle prezenční formy i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Předpokládá to vládní návrh zákona, který dnes schválil Senát hlasy všech přítomných členů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.
9 fotografií

Přijímací zkoušky na VŠ budou nejdříve 15 dnů po otevření škol. I on-line

Česko
Život v době koronaviru, ilustrační foto
Sedm osob s pozitivním testem na nový typ koronaviru vyvolávající onemocnění Covid-19 přibylo v kraji od za uplynulých čtyřiadvacet hodin. Podle dat ministerstva zdravotnictví je jich nyní na jižní Moravě 365, pět případů přibylo přes noc, dva během dne. Od počátku epidemie nemoci v kraji podlehlo dvanáct pacientů, roste také počet uzdravených. Ve čtvrtek přibyli tři, celkem jich hygienici nyní evidují čtyřiadevadesát.
13 fotografií

Jižní Morava má 365 lidí s Covid-19, od středy přibylo sedm případů

Brněnsko