ŠTÍTEK: epidemie

Ilustrační foto.
Další opatření v boji s epidemií koronaviru se město Beroun přijmout nechystá. V platnosti tam tak zůstávají celostátní nařízení o nošení roušek objektech, v dopravních prostředcích a podobně a dále opatření Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, která se týkají se uzavření barů, restaurací a nočních podniků vždy v čase od půlnoci do šesté hodiny ranní.
6 fotografií

V Berouně nebudou zavádět vlastní opatření proti koronaviru

Berounsko
Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček
Pokud počet nakažených koronavirem přesáhne za měsíc 120 tisíc osob, hrozí omezení lůžkové péče v Česku. Novinářům to dnes po prvním jednání Ústředního krizového štábu řekl jeho šéf, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Považuje přitom za reálné, že by této hranice mohlo být dosaženo už v říjnu. Nadcházející dny podle něj ukážou, zda zafungovalo obnovení povinnosti nošení roušek a zda se šíření epidemie zpomalilo.
24 fotografií

Vláda znovu aktivovala krizový štáb. Hamáček: Situace je vážná

Česko
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) byl otloukánkem premiéra Andreje Babiše (ANO), míní někteří politologové, které oslovila ČTK. Rezignaci také spojují s blížícími se krajskými a senátními volbami, před kterými Babiš vzhledem k vývoji koronavirové epidemie v České republice ztrácí půdu pod nohama. Pozitivnímu obrazu vlády, jejího předsedy i ministra podle nich nepřispívaly neshody například na konci srpna kolem nošení roušek.
15 fotografií

Politologové: Vojtěch byl Babišovým otloukánkem, rezignaci spojují s volbami

Česko
Černá a bílá
Počty nakažených lidí dramaticky stoupají. Omezení kontaktů a zakrývání úst a nosu je jedinou ochranou proti epidemii. Na jaře to zabralo. Někteří lidé dnes přijímají jakákoliv omezení s velkou nevolí, roušky venku podle některých názorů postrádají smysl a lidé by toto nařízení nedodržovali. Podle zastánců má však rouška významný psychologický efekt, lidé si s ní instinktivně zachovávají odstup od druhých.
19 fotografií

ČERNÁ A BÍLÁ: Měly by se roušky opět nosit všude?

Černá a bílá
Plošné testování na koronavirus. Ilustrační foto
Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie v Česku překročil 50 tisíc. Za dnešek jich zatím přibylo 783 na 50 071. Přibližně polovina z nich už se uzdravila, s nemocí se tak v současnosti potýká 24 214 lidí. Počet úmrtí stoupl na 521. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.
16 fotografií

ON-LINE: Nárůst případů o víkendu zpomalil. Vláda obnovila krizový štáb

Česko
Nedivím se veřejnosti, že je zmatena z často protichůdných vyjádření lékařských odborníků, kteří tímto přispívají k nárůstu nejistoty až dezorientaci v problému současné pandemie. Sebekriticky musím uznat, že u lékařů vyjadřujících se k danému tématu s jinou než příslušnou odborností, jde opravdu o neblahý přístup. Jsem doktor, klinik s letitou zkušeností, a mou motivací k sepsání těchto několika řádků je pouze trochu přispět k uklidnění  v poněkud nepřehledné až zmatené situaci.

Lékař Petr Čáp pro Deník: Boj s epidemií neprohrajeme

Komentáře
Odběrové místo na koronavirus v šumperské nemocnici.
Až na trojnásobek vzrostl oproti letním měsícům počet lidí, které denně testuje na koronavirus šumperská nemocnice. Souvisí to s příchodem druhé vlny koronavirové epidemie. I kvůli několika lokálním ohniskům musela nemocnice posílit tým odběrových sester a zároveň rozšířit provozní dobu odběrového centra. Ta je nyní od pondělí do pátku vždy od sedmi do deseti hodin dopoledne.
16 fotografií

Nemocnice posílila odběrové týmy. Noste k nám roušky, apeluje na pacienty

Šumpersko
Fronta na testování ve městě Džammú
V Indii se koronavirem nakazilo už přes pět milionů lidí. Za poslední den se nákaza prokázala u 90 123 lidí, dalších 1290 jich s covidem-19 zemřelo. V Brazílii za uplynulý den zemřelo 1113 lidí s covidem-19, což je za poslední dva týdny nejvíce, informuje Reuters. Nově se nakazilo 36 653 osob. V Německu v úterý přibylo 1901 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejvíce od 22. srpna. S covidem-19 v zemi zemřelo již 9368 nakažených.
34 fotografií

Koronavirus: Indie hlásí přes pět milionů nakažených, Brazílie 1113 mrtvých

Svět
Ilustrační foto
Berounsko patří v rámci Středočeského kraje k regionům nejvíce zasaženým druhou vlnou nemocí Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. I když zatím k většímu rušení vnitřních akcí nedochází, podle některých starostů je to možná otázkou času i kvůli neustále se zhoršující epidemiologické situaci. V ohrožení jsou také adventní akce.
12 fotografií

Kvůli epidemii jsou na Berounsku v ohrožení už i adventní akce

Berounsko
Jihočeská univerzita. Ilustrační foto
Technologická agentura České republiky umožnila v rámci svého programu TAČR GAMA a těm, kteří byli úspěšní a tento projekt na podzim 2019 úspěšně získali, možnost navýšení rozpočtu o celkových 50 procent na realizaci speciálních dílčích projektů zaměřených na pomoc s epidemií nemocí COVID - 19.

Jihočeská univerzita získala peníze na boj s covid-19

Prachaticko
Budova radnice v Berouně.
Kvůli epidemii nového koronaviru způsobujícího nemoc Covid-19 mění úřady otevírací dobu. V Česku totiž přibývají nemocní denně po stovkách. Kromě toho pokud se na úřad chystáte, měli byste využít online formulář k rezervování schůzky.

Úřady mění kvůli epidemii úřední hodiny

Berounsko
Pracovník laboratoře připravuje kontrolní vzorky na testování na koronavirus.
V neděli přibylo v Česku 411 potvrzených případů nákazy koronavirem. Po sobotě, kdy laboratoře zaznamenaly přes 500 pozitivních testů, to byl druhý nejvyšší denní nárůst ve volném dni od začátku epidemie. Za dnešek přibylo zatím dalších 220 potvrzených případů, aktuálně nakažených je rekordních 8184 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, mnozí jsou bez příznaků. 
21 fotografií

ON-LINE: Počet nakažených v neděli znovu stoupl. Vzrostlo i množství testů

Česko
Očkování - Ilustrační foto
Praktičtí lékaři evidují již o prázdninách poptávku po očkování proti chřipce. Pacienti některým z nich volají a dožadují se prevence, o níž dříve nechtěli slyšet. Obávají se, že dávek nebude dostatek. V praxi to funguje tak, že ordinace objednává vakcínu již na konci předcházející chřipkové sezony. Počty tedy doktoři odeslali ještě před tím, než přišel covid. Protože vakcín je omezené množství a poptávka kvůli epidemii nového koronaviru zvýšená, nemusejí nakonec do ordinací dostat ani to, co objednali v zimě.
10 fotografií

Očkování proti chřipce: Dávek letos nebude dost, obávají se praktičtí lékaři

Zdraví
Cestující jsou testováni na koronavirus na letišti ve Frankfurtu
V Německu se za posledních 24 hodin potvrdila nákaza koronavirem u 1707 lidí. To je nejvyšší počet od konce dubna. V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo téměř 50 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. V Kolumbii mezitím překonal počet nakažených hranici půl milionu. Naopak v Chile za uplynulý den zaznamenali nejméně případů nákazy za tři měsíce.  
34 fotografií

Německo hlásí přes 1700 nakažených za 24 hodin. Nejvíce od konce dubna

Svět
Převoz nakaženého do nemocnice v Brasílii
Rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo zpřísnit zdravotní kontroly na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem. Informovala o tom dnes agentura APA, podle které výnos zveřejnilo ministerstvo v registru již v pátek. V Rakousku v posledních dnech roste počet nakažených koronavirem. V mnoha případech se lidé přitom infikovali na dovolené v zahraničí. WHO hlásí rekord v počtu nových případů za jediný den. Za sobotu se podle ní po celém světě nakazilo přes 294 tisíc osob.
34 fotografií

Koronavirus ve světě: Rakousko zpřísňuje kontroly. Itálie uzavře diskotéky

Svět
Žena s rouškou v liberecké nemocnici
V neděli sice v Česku přibylo nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden, ale podíl nově nakažených na počtu testů byl nejvyšší za posledních 14 dní. Testy v neděli potvrdily nákazu koronavirem jen u 122 lidí, ale o víkendu se obvykle testuje méně. Podíl nových případů na množství testů tak vzrostl na 4,45 procenta, což bylo nejvíce od 26. července. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30.
25 fotografií

ON-LINE: V neděli přibylo 122 případů. Podíl nově nakažených výrazně narostl

Česko
Informační panel ve Frýdku-Místku
Denní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19 se tento týden v Česku dál drží nad dvěma stovkami, ve středu přibylo dalších 241 nakažených. Za dnešek se zatím objevilo nových 122 nakažených. Od vypuknutí epidemie na začátku března byla nemoc potvrzena celkem u 17 648 lidí. Dál roste počet aktuálně nemocných, kterých je nyní rekordních 5063. Nejvíce ze všech okresů je šířením nemoci zasaženo stále Frýdecko-Místecko. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
15 fotografií

ON-LINE: Moravskoslezský kraj zmírňuje opatření. Změny se dotknou koupališť

Česko
Hrnčířské trhy na Husově náměstí v Berouně.
Je rozhodnuto. Hrnčířské trhy v Berouně, kam se sjíždějí tisíce návštěvníků z nejrůznějších koutů České republiky, se neuskuteční ani v podzimním termínu. Pořadatelé trhů se snažili s vedením města najít cestu, jak tuto oblíbenou akci o druhém zářijovém víkendu uspořádat, ale současná opatření a hlavně vývoj situace s epidemií Covid-19 způsobuje, že tradiční Hrnčířské trhy v Berouně se musely zrušit.
157 fotografií

Kvůli epidemii se Hrnčířské trhy v Berouně letos neuskuteční

Berounsko
Zora Dušková, Veronika Andrtová - Zleva ředitelka centra Zora Dušková a její zástupkyně Veronika Andrtová vystoupily 31. července 2020 v Praze na tiskové konferenci Dětského krizového centra k představení aktuální statistiky domácího násilí na dětech v do
V Dětském krizovém centru (DKC) v Praze přibylo dětí, které zažívaly psychické týrání či byly v ohrožujícím prostředí. V letošním prvním pololetí jich bylo víc než za celý loňský rok. Situaci zhoršila koronavirová epidemie a nařízená omezení, která znesnadnila i přístup k pomoci. Na tiskové konferenci to uvedlo vedení DKC. Vyzvalo k nastavení péče o ohrožené děti a rodiny pro případnou další vlnu nákazy či jiné nenadálé události.
7 fotografií

Rodiny, pomožte si samy. Kvůli koronaviru přibylo dětí v tísni

Praha
Praktická lékařka pro dospělé Věra Katzerová z Litovle
Praktických lékařů je málo a jsou přetíženi. Věkem řada z nich spadá do rizikové skupiny, u níž je horší prognóza v souvislosti s nemocí Covid-19. Přesto v březnu, když bylo nejhůře, nezavřeli „krám“ a dál ošetřovali pacienty. Mnozí přitom neměli účinné respirátory. Na poděkování za nasazení během epidemie však praktici doposud čekají, zatímco kolegům v lůžkových zařízeních vláda poslala miliardy korun.

Ordinovali v ohnisku nákazy, "odměny" neviděli

Olomoucko
Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) cestuje v MHD s rouškou, jak nařídil všem.
Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) svolal na čtvrteční dopoledne bezpečnostní radu hlavního města, která by se měla zabývat připomínkami k vládnímu "semaforu", inventurou zdravotnického materiálu a vyhodnocením aktuální situace ohledně epidemie nového koronaviru. Hřib to sdělil ČTK. Dodal, že z popudu ministerstva zdravotnictví Praha udělala inventuru ochranných pomůcek a metropole jich má zásobu na jeden měsíc.
23 fotografií

Bezpečnostní rada Prahy se bude zabývat vládním semaforem

Praha
Ilustrační foto.
V úterý přibylo v Česku 275 potvrzených případů nemoci covid-19. Byl to druhý nejvyšší denní nárůst od konce června. Za dnešek zatím přibylo dalších 171 případů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dál přibývá lidí aktuálně trpících covidem-19, jejichž počet v úterý přesáhl čtyři tisícovky. K dnešnímu podvečeru jich je 4187. Od začátku epidemie se tak novým koronavirem v Česku nakazilo 15 986 lidí.
15 fotografií

ON-LINE: V Česku přibylo 171 nakažených. V Jihlavě pomůže armáda

Česko
Lidé s rouškami na ulici turisty navštěvovaného  horského města Georgetown v americkém státě Colorado
Spojené státy v pondělí zaznamenaly dalších více než 57 tisíc lidí nakažených koronavirem. Komplikacím spojeným s covidem-19 tam za poslední den podlehlo 679 lidí. S odvoláním na data Univerzity Johnse Hopkinse k 20:30 místního času (2:30 SELČ) to píše agentura AFP, podle níž se jedná o mírně nižší údaje, než tato nejhůře zasažená země na světě hlásila v poslední době. Agentura Reuters však s odkazem na svoje statistiky hovoří o více než 61 tisíc nově nakažených. Brazílie za poslední den eviduje dalších 614 zemřelých v souvislosti s covidem-19, nakažených v zemi přibylo 23 384.
34 fotografií

USA mají dalších 60 tisíc nakažených. V Brazílii viní prezidenta z genocidy

Svět
Poslední vlna testování v souvislosti s onemocněním covid-19 u lékaře a pacientky ARO v trutnovské nemocnici proběhla na začátku minulého týdne.
V neděli přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden. Počet potvrzených případů nákazy stoupl o 115 na celkem 15 324 od začátku šíření nemoci v republice. Byl to nejnižší denní nárůst od předchozí neděle 19. července. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. O víkendu bývá ale podle statistik obvykle prováděno výrazně méně testů na koronavirus než ve všední dny. Počty testů a podíl pozitivně testovaných zveřejní ministerstvo odpoledne.
15 fotografií

ON-LINE: V neděli přibylo 115 nakažených, nejméně za uplynulý týden

Česko
Testování na koronavirus. Ilustrační foto
V Česku je podle ministerstva zdravotnictví 3479 aktuálně nemocných covidem-19, o třetinu méně než ráno. Úřad tak výrazně revidoval koronavirové statistiky, ráno uváděl o 1775 případů více. Výrazně se také zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9590 na 11 423. Audit počtu vyléčených nařídil tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Současná kontrola dat aktuálně nemocných byla od počátku epidemie již třetí. V budoucnu se budou opakovat, řekl šéf zdravotnických statistiků Dušek.
15 fotografií

ON-LINE: Ministerstvo provedlo audit dat. Počet nemocných prudce poklesl

Česko
Premiér Andrej Babiš
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že pokud by kvůli šíření koronaviru měla být opětovně zavedena plošná opatření, platila by od pondělí 27. července. Premiér Andrej Babiš však později upřesnil, že by část z nich mohla vstoupit v platnost již v pátek. Bližší informace zveřejní Vojtěch na večerní tiskové konferenci.
15 fotografií

Boj proti koronaviru v Česku: Opatření by mohla platit už od pátku, řekl Babiš

Česko
Zdravotnice 21. července 2020 odebrala vzorek na test na covid-19 nové klientce v Sanatoriu Klimkovice. Kvůli zpřísněným protiepidemickým opatřením v Moravskoslezském kraji mohou být do lázní přijati jen klienti s negativním testem
Ve středu přibylo v Česku 247 prokázaných případů nemoci covid-19. To je o 41 více než v úterý a zároveň nejvíc od konce června. Dnes zatím k 17:30 přibylo 159 potvrzených případů, což je více než činily minulý týden nárůsty za celý den. Od začátku epidemie se novým koronavirem v Česku nakazilo 14 724 lidí, z nichž se více než tři pětiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 365 lidí. Aktuálně nemocných tak je 5067. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
15 fotografií

ON-LINE: Nárůst případů pokračuje. Za den přibylo v ČR skoro 250 nakažených

Česko
Zleva předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rouškách
Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu večer jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o aktuálním vývoji kolem epidemie nového typu koronaviru. Předseda vlády kritizuje pomalé budování vlastní sítě laboratoří pod kontrolou státu, soukromé podle něj fungují příliš pomalu. Babiš řekl, že se mu vývoj kolem covidu-19 nelíbí a stát asi bude muset konat rychle. Ministr zdravotnictví nechá prověřit počty aktuálně nemocných covidem-19, zadal jejich audit.
25 fotografií

Roušky i další celostátní opatření se mohou vrátit, řekl Vojtěch k situaci v ČR

Česko
Výzva k nošení roušek v San Antoniu
Ve Spojených státech sedmý den v řadě odhalili více než 60 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z informací Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Za 24 hodin (mezi pondělními 2.30 SELČ a dnešními 2.30 SELČ) zaznamenali ve zhruba 330milionové zemi 61 288 nových případů nákazy, a celková bilance nemocných tam tak od počátku epidemie přesáhla 3,82 milionu.
34 fotografií

V Brazílii zemřelo na koronavirus přes 80 tisíc lidí. Vážná situace je i v USA

Svět
Nově zrekonstruované koupaliště na Velkém sídlišti v Berouně je nyní ve zkušebním provozu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ A je to tu. Po rekonstrukci se konečně otevře koupaliště na Velkém sídlišti v Berouně. A to už tento pátek. Původně mělo být koupaliště otevřené od začátku letních prázdnin, bohužel, časový skluz nastal kvůli jarní epidemii koronaviru a následným vládním opatření proti jeho šíření – do Berouna tak nemohly v dohodnutém časovém období dorazit díly například na tobogán.
3 fotografie

Konečně. V pátek se otevře veřejnosti zrekonstruované koupaliště

Berounsko