ŠTÍTEK: epidemie

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovoří 19. listopadu 2020 v Praze na schůzi Sněmovny k prodloužení nouzového stavu.
Poslanci řeší prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nového koronaviru. Menšinová vláda ANO a ČSSD požádala Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů do 20. prosince. Z dosavadních vyjádření představitelů sněmovních stran vyplývá, že dolní komora by mohla podobně jako minule kývnout na kratší dobu. Kabinet naposledy žádal o 30 dnů, poslanci souhlasili se 17 dny do 20. listopadu.
64 fotografií

Poslanci řeší prodloužení nouzového stavu. Blatný: Je nutné stále držet opatření

Česko
Zdravotníci u lůžek pacientů s nemocí covid-19 v nemocnici ve městě McAllen v americkém Texasu.
Ve Spojených státech zemřelo přes čtvrt milionu lidí nakažených koronavirem. V Německu přibylo 22 609 lidí s koronavirem, zemřelo 251. Polsko druhý den po sobě zaznamenalo nejvyšší denní bilanci obětí koronaviru, za 24 hodin zemřelo 637 lidí. Japonská metropole Tokio vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti poté, co tam denní nárůst případů nákazy koronavirem poprvé překonal hranici 500.
16 fotografií

V USA zemřelo přes čtvrt milionu lidí, počet nakažených covidem-19 rychle roste

Svět
Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechtěl na dnešní tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) odhadovat, kdy by mohla platit nová legislativa s alternativou k nouzovému stavu. Zda se ústavní předloha, která by zavedla celostátní stav nebezpečí pro případy epidemie či kyberútoků, využije i při epidemii covidu-19, není podle Hamáčka jisté. Ovlivní to podle něj vývoj epidemie a případně účinná vakcína.
24 fotografií

Hamáček: Ohledně epidemie jsem mírným optimistou. Tři ukazatele jsou ale vysoké

Česko
Cestující v rouškách jedou metrem v německém Frankfurtu nad Mohanem, 28. října 2020.
Ve světě se od konce loňského roku, kdy se v Číně poprvé vyskytl nový koronavirus, nakazilo touto infekcí podle americké Univerzity Johnse Hopkinse více než 55 milionů osob. Přes 15 milionů připadá na Evropu, uvedla agentura AFP, podle které ovšem epidemie v Evropě mírně zpomaluje: v posledním týdnu přibylo na kontinentu v průměru o devět procent méně nových případů za den. Nová opatření proti šíření nákazy začala platit například v Rakousku a omezení se dotknou i Čechů cestujících do Saska.
34 fotografií

Covidem se nakazilo 55 milionů lidí. Rakousko uzavřelo základní školy i školky

Svět
Jan Padych (na snímku vpravo) představil na křtu v ostravském Televizním klubu svůj nový román Čas vlků.
/ROZHOVOR/ Spisovatel Jan Padych, médii někdy nazývaný ostravský Eduard Štorch, který žije a tvoří v Ostravě, vydal doposud tři pravěké romány, ale také příběhy ze současnosti. Jeden z nich podle knihy Bouře ve sklenici posloužil jako předloha k televiznímu filmu Každý den karneval, který natočil Roman Motyčka v ostravském televizním studiu v hlavní roli s Pavlem Zedníčkem v roce 2004.

Byly ženy v pravěku sexy? S ostravským Eduardem Štorchem nejen o nich

Volný čas
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).
Při zachování současných protiepidemických opatření se Česká republika pod 1000 nových případů koronaviru denně dostane zhruba 14. prosince. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Pokud by se začala opatření v nejbližší době rozvolňovat, vrátí se podle něj Česko rychle k vysokým počtům nakažených. S očkováním proti koronaviru se podle Prymuly začne v Česku po Novém roce.
25 fotografií

Prymula: Při nynějších opatřeních bude pod tisíc případů denně v půlce prosince

Česko
Povinné nošení roušek na Masarykově náměstí v Jihlavě.
Reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 0,8, potvrdil ředitel Ústavu zdravotnických studií a statistiky Ladislav Dušek. O této hodnotě hovořil bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula jako milníku, kdy lze začít uvažovat o rozvolňování opatření. Současný ministr Jan Blatný ale ve středu řekl, že na připravovaném systému hodnocení rizika by Česko stále bylo v nejhorším stupni.
46 fotografií

Dobrá zpráva. Reprodukční číslo kleslo na 0,8, lze uvažovat o uvolnění opatření

Česko
Oddělení ARO v nemocnici v Hořovicích
Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku za dnešek do 18:00 stoupl o 4398. Je to téměř o 600 méně než v úterý ke stejné době a o 2900 méně než minulou středu. Ubylo také lidí hospitalizovaných s nákazou novým koronavirem, kterých bylo podle posledních údajů z úterý 7890, o 194 méně než o den dřív. Stav 1131 pacientů lékaři hodnotí jako těžký. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
16 fotografií

Nových případů covidu je méně než před týdnem. Výrazně ovšem přibylo zemřelých

Česko
Předseda ČSSD Jan Hamáček.
Kvůli vývoji epidemie koronaviru bude vláda muset Sněmovnu opět požádat o prodloužení nouzového stavu, uvedl vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Novinářům dnes řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby do připravované tabulky protiepidemických opatření doplnil, zda daná opatření nouzový stav vyžadují. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že Sněmovna o prodloužení stavu nouze s největší pravděpodobností rozhodne ve čtvrtek 19. listopadu.
16 fotografií

Vláda znovu požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Hamáček

Česko
Covidové oddělení na jednotce intenzivní péče v Oblastní nemocnici v Trutnově.
Podle pondělních údajů Krajské hygienické stanice v Hradci Králové se snížil počet aktivních případů covidu-19 na Trutnovsku na 1523. Nových případů se objevilo za jeden den 82. Během víkendu se uzdravilo 474 lidí, za jeden týden se vyléčilo 1065 osob. Bohužel nadále narůstá počet obětí koronaviru, v okrese jich už je 38. Během jednoho týdne přibylo devatenáct úmrtí.
34 fotografií

Za týden se vyléčilo v okrese přes tisíc lidí, rapidní úbytek nemocných ve Dvoře

Krkonoše
Nejhezčí zemí je Česko, říkají sestry, které procestovaly svět.
/FOTO/ Sestry z Nového Bydžova Linda a Michaela Šedivé za sebou mají pořádný kus světa, zkušeností i zážitků. Po tom, co si každá vyzkoušela práci v zahraniční, se společně setkaly ve Velké Británii. Tady spolu žily a pracovaly a ze země je po několika měsících vyhnala až epidemie koronaviru. Až to situace v Evropě dovolí, plánují spolu další netradiční cestu. V pobaltském Estonsku chtějí rozjet vlastní marketingovou firmu.
5 fotografií

Nejhezčí zemí je Česko, říkají sestry, které procestovaly svět

Zprávy z Česka
Slovenská policie kontroluje cestující na hraničním přechodu
Česká diplomacie příští týden upraví pravidla cestování do zahraničí v době epidemie o výjimku pro delší návštěvy smíšených rodin. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zopakoval, že ministerstvo jasně nedoporučuje cestovat za hranice, pokud to není z důvodu práce či rodiny. "Není to o nějakých eurovíkendech," konstatoval s tím, že malé příhraniční cesty umožňuje dvanáctihodinová lhůta, po které nebude třeba pro návrat do ČR test.
34 fotografií

Nová pravidla pro cesty do zahraničí: Výjimku z testu budou mít návštěvy rodin

Cestujeme
Covid oddělení Jednotky intenzivní péče v Trutnovské nemocnici.
Poměrně nadějně vyhlížející týden má za sebou hradecký kraj v souvislosti s epidemií nemoci covid-19. Ačkoliv páteční čísla hygieniků potvrdila nejvyšší denní nárůst nových případů za posledních sedm dní, stále platí, že je v regionu více lidí, kteří se za poslední týden uzdravili, než těch, kteří se naopak nakazili. V porovnání s minulým pátkem klesl počet aktivních případů z 8358 na rovných 7900.

Nemocných během posledního týdne ubylo. Nemocnice jsou ale pod tlakem

Z okolí
Péče o nemocné s covidem. Ilustrační foto z nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice
V Česku přibylo 11 549 nově odhalených případů covidu. Proti čtvrtku je to pokles zhruba o 1700 případů, proti minulému pátku asi o 2000. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Ve čtvrtek bylo hospitalizovaných 8276 lidí, z toho 1180 ve vážném stavu. Do bilance obětí přibylo od večerní aktualizace dat dalších 42 úmrtí, celkový počet zemřelých s covidem-19 se tak zvýšil na 4526.
25 fotografií

Počet nově nakažených stagnuje. V nemocnicích se však zaplňují lůžka

Česko
Covid oddělení Jednotky intenzivní péče v Trutnovské nemocnici.
Poměrně nadějně vyhlížející týden má za sebou hradecký kraj v souvislosti s epidemií nemoci covid-19. Ačkoliv páteční čísla hygieniků potvrdila nejvyšší denní nárůst nových případů za posledních sedm dní, stále platí, že je v regionu více lidí, kteří se za poslední týden uzdravili, než těch, kteří se naopak nakazili. V porovnání s minulým pátkem klesl počet aktivních případů z 8358 na rovných 7900.

Nemocných během posledního týdne ubylo. Nemocnice jsou ale pod tlakem

Z okolí
Covid oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Počet aktivních případů covidu-19 na Trutnovsku se zvýšil na 1714. Během jednoho dne přibylo 210 nových případů, za posledních sedm dní 1132. Údaje v pátek zveřejnila Krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Narostl bohužel také počet úmrtí, za jeden den o tři. Za jeden týden si covid-19 vyžádal 18 obětí. Na Trutnovsku celkově zemřelo kvůli koronaviru 31 lidí.

Covidová čísla narostla. Na Trutnovsku je 1714 nakažených, zemřeli další lidé

Krkonoše
Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Ministr zdravotnictví Jan Blatný vyzval občany České republiky, aby dodržovali vládní opatření. Čím lépe budou naplňována, tím kratší dobu podle něj potrvají. Šéf ÚZIS Ladislav Dušek uvedl, že se situace v zemi mírně zlepšuje, i nadále však zůstává vážná. Blatný také na tiskové konferenci představil schéma, podle kterého se v budoucnu bude řídit uvolňování, nebo naopak zpřísňování koronavirových opatření.
17 fotografií

Vývoj epidemie závisí na občanech, uvedl Blatný. Vyzval k dodržování opatření

Česko
U hlavního vstupu na výstavišti v Brně zahájil 5. listopadu 2020 zkušební provoz první český veřejný test point, kde se lidé budou moct nechat otestovat na nemoc covid-19 a na protilátky
Za dnešek v Česku přibylo zatím 5843 případů koronaviru, což je zhruba o 750 méně než za stejnou dobu ve čtvrtek a asi o 900 méně než v pátek před týdnem do večera. Počet zemřelých stoupl oproti ranním údajům ministerstva zdravotnictví o 154 na celkových 4484, na dnešek zatím připadá 75 úmrtí. Hospitalizovaných bylo ve čtvrtek 8276 pacientů, o 40 víc než ve středu. Počet pacientů ve vážném stavu klesl o 16 na 1180.
25 fotografií

Přibývá zemřelých i hospitalizovaných. ČR zřejmě čeká pomalejší brždění epidemie

Česko
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je nový ministr zdravotnictví Jan Blatný
Model pro uvolňování nebo zpřísňování opatření podle stavu epidemie covidu-19 v Česku, který vzniká na ministerstvu zdravotnictví, bude mít pět úrovní rizika, na které budou navázána konkrétní opatření. Hodnotit se podle něj bude situace v jednotlivých krajích. Podle zveřejněného záznamu z jednání to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví řekl poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V České televizi uvedl, že žádné rozvolňování přijatých opatření není pravděpodobné v příštím týdnu či deseti dnech. Termín návratu dětí do škol bude vycházet z připravovaného modelu.
16 fotografií

Uvolňování opatření v Česku: Model bude mít pět úrovní, uvedl Blatný

Česko
Odběr vzorků pro testy na koronavirus. Ilustrační snímek
V úterý byl v Česku zaznamenán nejvyšší počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19 za den od začátku epidemie, zemřelo 220 lidí. Nejvyšší za celou dobu epidemie je nyní podle údajů k úterý také počet hospitalizovaných, kterých je zhruba 8300, z toho 1244 ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nadále ale pokračuje zpomalování nárůstu počtu nakažených. Za dnešek přibylo k 18:00 zatím 7298 potvrzených případů covidu-19, zhruba o tisícovku méně než minulou středu k večeru.
16 fotografií

Počty nově nakažených koronavirem klesají. Přibývá ale hospitalizovaných i úmrtí

Česko
Covid-19 lůžka který vyčlenila Náchodská nemocnice v rehabilitačním pavilonu, kde se starají o pacienty s koronavirem
O téměř pět stovek se podle dat krajských hygieniků snížil počet lidí, kteří se v hradeckém kraji aktuálně potýkají s onemocněním covid-19. Zatímco v neděli dopoledne bylo v kraji 8110 nemocných, v pondělí dopoledne klesl počet aktivních případů na 7633. Od nedělního do pondělního dopoledne se sice nakazilo nově zhruba 500 lidí, téměř tisícovka jiných se ale ve stejném čase uzdravila.

Počet nemocných v kraji klesl. Z 18 tisíc se více než polovina lidí už vyléčila

Z okolí
Pracovníci balí 24. října 2020 vzorek na odběrovém místa v areálu Fakultní nemocnice Brno
V pátek přibylo v Česku 13 605 nově potvrzených případů nemoci covid-19, což je o zhruba 1650 méně než před týdnem. Počet mrtvých za tento pátek byl mírně vyšší než předchozí pátek, ale i přesto se jedná o zatím nejnižší množství zemřelých od začátku tohoto týdne. Přibylo 121 úmrtí lidí nakažených koronavirem na celkových 3078 od březnového začátku epidemie v zemi. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
16 fotografií

Nových případů koronaviru ubylo. Roste však počet zemřelých i hospitalizovaných

Česko
Ministr školství Robert Plaga
Od pondělí přejdou na dálkovou výuku i speciální školy, uvedl na twitteru ministr školství Robert Plaga. Návrat k běžnému provozu bude záležet na vývoji epidemie. Školy vyčleněné pro děti hasičů, zdravotníků či pracovníků sociálních služeb budou nově pečovat i o děti zaměstnanců úřadů práce, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Díky nové výjimce pak nově budou moci své provozovny otevřít prodejci pietního zboží. Vláda také prodloužila platnost všech opatření, která měla původně skončit s nouzovým stavem.
14 fotografií

Vláda od pondělí uzavře speciální školy. Výuka bude probíhat distančně

Česko
Zdravotnice zapisuje 26. října 2020 údaje při odběru vzorku na covid-19 na novém odběrovém místě ve Zlíně.
V Česku dál rychle přibývá hospitalizovaných s nemocí covid-19. Jejich počet se za den zvýšil o 433 na 6624, pacientů ve vážném stavu přibylo o 69 na 962. Pokračuje také strmý nárůst počtu úmrtí, od ranní statistiky stoupl o 83 na 2630 zemřelých. Do večera dnes hygienici odhalili 8244 nových případů koronaviru, což patří k nejvyšším číslům za tuto část dne. Počet nemocných se blíží 178 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
16 fotografií

Počet hospitalizovaných roste. Hamáček: Šíření epidemie zpomaluje

Česko