ŠTÍTEK: epidemie

Očkování proti nemoci Covid-19. Ilustrační foto
/FOTOGALERIE/ Celorepublikově už přes milion, v Pardubickém kraji 53 tisíc. Takový je počet evidovaných nakažených koronavirem od březnového počátku epidemie. A podle epidemiologů bude reálné číslo mnohem vyšší. Infekci možná už prodělala nikoliv statistiky evidovaná desetina, nýbrž třetina obyvatel Česka, respektive Pardubického kraje.
12 fotografií

TÉMA: V kraji prodělal covid možná už každý třetí

Pardubicko
Vakcinolog Roman Chlíbek
Nejsnazší cestou, jak se rychle zbavit roušek a vrátit se k normálnímu životu, je rychlé očkování proti koronaviru. Zvládnout bychom to v Česku mohli během letošního roku, věří předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Záležet podle něj bude hlavně na tom, aby se k očkování nechali přesvědčit lidé, kteří se ho zatím bojí. Nebezpečí infekčních nemocí se ale nezbavíme nikdy.
21 fotografií

Vakcinolog Roman Chlíbek: Další vlna covidu bude poslední. Díky očkování

Zdraví
Fronta u odběrového místa na Václavském náměstí
Česká republika pro reakci na koronavirus neumí získat a zpracovat podstatná a správná data, politici tak rozhodují na základě dojmů, emocí, pocitů a přání. Uvedli to dnes vědci z České statistické společnosti. K dnešku zřídili odbornou skupinu, která by měla přispět k nápravě situace. Zavádění omezení proti šíření nemoci covid-19 by měla podle nich předcházet analýza přínosů a nákladů. Vyslovili se také pro důsledné zveřejnění dat o epidemii.
16 fotografií

Vláda neumí získat data ke covidu. Opatření dělá podle dojmů, míní statistici

Česko
Kladenská nemocnice
Snad s výjimkou tety Kateřiny ze Saturnina člověk obyčejně necituje „vhodná“ přísloví v příznačných situacích, často více či méně prekérních. Ale někdy mu připadá, že si sám přísloví oblékl jako obnošený kabát, který sedí jako ulitý. Když večer 22. prosince přebil vánoční světýlka v naší ulici maják sanitky, vzpomněl jsem si na známé: „Chceš-li Boha pobavit, řekni mu o svých plánech.“. Přijela pro mě.
4 fotografie

Na vlastní kůži: Jaké to je, prožít akutní operaci v době covidu

Zdraví
Akce Suchej únor má pomoci v boji s nadměrným pitím alkoholu
V Česku v pondělí začala měsíční osvětová akce Suchej únor. Má přispět k omezení nadměrného pití alkoholu. Lidé, kteří se zapojí, by si měli po celý měsíc alkoholické nápoje odepřít. Kampaň pořádá stejnojmenná organizace Suchej únor ve spolupráci s odborníky. Organizátoři poukazují na to, že Češi patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje jejich zdraví i kvalitu života.
21 fotografií

Boj s nadměrným pitím alkoholu. Odstartoval další Suchej únor

Česko
Rychlý orientační test na covid-19 - ilustrační foto.
Koronavirus se ve středu v Česku prokázal u 8452 lidí, nových případů je zhruba o 240 víc než před týdnem. V mezitýdenním srovnání přitom nakažených v posledních dvou týdnech ubývalo. Index protiepidemického systému PES je třetí den po sobě na 68 bodech. Zůstává tak už 15 dní ve čtvrtém z pěti stupňů rizika šíření epidemie koronaviru. Ze čtyř ukazatelů, které slouží k výpočtu skóre, se k dnešku opět nepatrně zhoršilo pouze reprodukční číslo, zvýšilo se na 0,96. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
16 fotografií

Ve středu přibylo 8452 nakažených. Index PES se dál drží na 68 bodech

Česko
Odběry na testy na koronavirus
Novým koronavirem se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo přes 900 tisíc lidí. V úterý přibylo do statistik 9558 nových případů, o 1239 méně než před týdnem. Index protiepidemického rizika PES stoupl ze 70 na 73 bodů. Nadále ale zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Důvodem zhoršení indexu je nárůst reprodukčního čísla, které udává kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. V pondělí mělo hodnotu 0,76, v úterý stouplo na 0,82. Ostatní tři sledovaná kritéria se naopak zlepšila.
16 fotografií

V ČR se covidem nakazilo již přes 900 tisíc lidí. Rizikové skóre vzrostlo na 73

Česko
Ilustrační snímek
Kvůli návštěvám v rodinách na konci roku posílily nejrizikovější kontakty, při kterých byli lidé déle než 15 minut bez roušky. Alespoň jedno setkání s přáteli či rodinou uskutečnily během svátků tři pětiny lidí, což bylo naposledy patrné koncem léta. Ukázal to průzkum společnosti PAQ Research. Průzkum také zjistil, že obavy z epidemie u Čechů rostou, nikoli však opatrnost chování.
16 fotografií

Češi se koronaviru obávají více než dřív. Ochranu před nákazou ale zanedbávají

Zdraví
Základní škola v Meziboří.
Také základní škola v horském městečku Meziboří zažila loni náročný rok kvůli epidemii koronaviru. Nyní tam jako ve všech ostatních školách probíhá prezenční výuka pro žáky 1. a 2. tříd. Žáci dalších ročníků se učí on-line. Všichni se už těší na návrat do normálu, aby v Meziboří mohl ožít i spolkový život se společenskými akcemi.

Škola v Meziboří se snaží zvládnout pokračující omezení. Bojují i rodiče

Mostecko
Parkoviště v Malé Úpě zaplnily karavany. V zimě tam však můžou parkovat mimořádně jen v současné době, kdy jsou uzavřené hotely a penziony.
Dalibor Gondík putoval v televizním dokumentárním pořadu v karavanu Slovenskem, Aleš Háma v něm poznává krásy Česka v aktuálně vysílaném cyklu na ČT2. Manželé Čapkovi v obytném voze pravidelně vyrážejí na hory. V této zimě už tam byli třikrát. Uplynulý víkend strávili v krkonošské Malé Úpě. Na čtyři dny zaparkovali na centrálním parkovišti Sportcentrum přímo u polských hranic. V karavanu topí, vaří, sprchují se. Mají veškerý komfort.
21 fotografií

Svoboda na cestách. Karavany zažívají během epidemie boom

Cestujeme
Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Vysoké počty nově pozitivních jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odrazem masivního setkávání o Vánocích. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška lze očekávat až 19.000 nakažených denně. Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích. V úterý přibylo v Česku 17 278 nakažených novým koronavirem, dosud nejvíc od začátku epidemie.
16 fotografií

Za vysoké počty nakažených mohou vánoční návštěvy, řekl Blatný

Česko
Očkovaní na Covid-19 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové
Nejhorší den od začátku epidemie má za sebou podle nejnovějších dat hygieniků Královéhradecký kraj. Za posledních 24 hodin odhalily testy rekordních 1213 nových případů nákazy onemocněním covid-19. Celkem je v kraji aktuálně 8265 aktivních případů, nejvíce od konce října. K absolutní rekordu chybí bohužel už pouze zhruba sto nemocných.

V kraji přibylo za den 1200 případů. Nejvíce od začátku epidemie

Hradecko
Andrej Babiš a Vojtěch Adam. Foto z pracovní návštěvy v Oblastní nemocnici v Příbrami.
Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 odložilo trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) či bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli jejich postupu v boji s pandemií koronaviru. Napsal to dnes server Neovlivní.cz. Trestní oznámení podal ve druhé polovině října advokát Petr Němec kvůli chování vládních politiků v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Dopustit se podle něj mohli maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.
16 fotografií

Trestní odpovědnost shledána nebyla. Babiš s Vojtěchem stíháni nebudou

Zločiny a soudy
Zdravotnice odebírá vzorek v areálu Kroměřížské nemocnice, kde probíhá testování na nemoc covid-19 prostřednictvím antigenních testů pro každého zájemce
Laboratoře odhalily ve středu v Česku 16 939 případů koronaviru. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum. Index rizika epidemie covidu-19 v Česku zůstává na 80 bodech. Druhý den se tak drží na nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který značí kritický stav. Od středy se ale zhoršily všechny ukazatele, podle nichž se rizikové skóre počítá. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Na pátém stupni pohotovosti je už index ve všech krajích Česka.
16 fotografií

Všechny rizikové ukazatele se zhoršily. Přibylo téměř 17 tisíc nakažených za den

Česko
Antigenní testy na pražských Vinohradech
V pondělí po vánočních svátcích zjistily laboratoře v Česku 10 811 potvrzených nákaz koronavirem. Jde o třetí nejvyšší údaj od 7. listopadu, více jich bylo jen minulý týden v úterý a ve středu. Po svátcích se začalo více testovat, i když ještě ne tolik jako před svátky. Podíl pozitivních případů tak stoupl na 42,26 procenta, což je dosud nejvíc. Index rizika epidemie covidu-19 v Česku zůstává třetí den se 71 body ve čtvrtém stupni. 
16 fotografií

Opět přes 10 tisíc nakažených za den. Rizikové skóre ale zůstává na 71 bodech

Česko
Covidové odělení nemocnice v Libereci
V neděli testy potvrdily 3732 případů koronaviru. Je to méně než o Štědrém dnu, ale víc než v pátek a sobotu. Rovněž proti minulé neděli je případů více. Podíl pozitivních případů stoupl z téměř 35 procent na 38,7 procenta. Počty testů ale o svátcích výrazně klesly. Index rizika epidemie covidu-19 v Česku zůstává druhý den se 71 body ve čtvrtém stupni. Do něho se dostal v neděli po devíti dnech v nejvyšším, pátém stupni. Opatření přitom pátému stupni odpovídají od neděle, uzavřít se například musela většina obchodů. 
16 fotografií

V neděli přibylo 3732 případů. Rizikové skóre se drží na čtvrtém stupni

Česko
Zleva ministr zdravotnictví Roman Prymula, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš.
Jako nezvládnutou a selhávající hodnotí odborníci oslovení ČTK letošní komunikaci vlády v souvislosti s epidemií covidu-19. Podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu je pro občany složité pravidla dodržovat, když se z komunikace vlády zdá, že ministři nevědí, co dělají. Politolog Lubomír Kopeček považuje za zásadní, že selhávání krizové komunikace vlády od léta do současnosti se potkalo s neschopností reagovat na dynamiku pandemie a změnu společenské nálady.  
14 fotografií

Vláda při covidu? Nezvládnutá komunikace i neschopnost reagovat, hodnotí experti

Česko
Lidé s rouškami proti šíření koronaviru 23. prosince 2020 na Václavském náměstí v Praze.
Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst za posledních sedm týdnů a jeden z nejvyšších od březnového začátku epidemie. Epidemický index PES zůstal k dnešku na hodnotě 81 bodů. Sedmý den se tak skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, drží na pátém, nejvyšším stupni pohotovosti. Dál ale roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, které je nyní 1,34. Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že se zhoršují i další ukazatele, z nich se hodnota indexu vypočítává.
16 fotografií

Počet nakažených skokově narostl. Ve středu přibylo přes 14 tisíc případů

Česko
Roušky na zastávce MHD. Ilustrační foto
Nouzový stav vyhlášený kvůli epidemii nového koronaviru bude moci trvat v Česku do pátku 22. ledna. S žádostí menšinové vlády ANO a ČSSD o možnost jeho prodloužení o 30 dnů dnes souhlasila Sněmovna. Pro návrh hlasovali vedle koaličních poslanců také poslanci KSČM, kteří kabinet v dolní komoře tolerují. Opoziční strany návrh nepodpořily.
16 fotografií

Schváleno. Poslanci prodloužili nouzový stav o dalších 30 dní

Česko
Ilustrační snímek
Ještě ani experti neznají odpovědi na řadu otázek týkajících se nového typu koronaviru. Přesto je pravděpodobné, že se s virem už budeme muset naučit natrvalo žít. „Vzhledem k chování respiračních virů předpokládám, že virus se již stane součástí našeho života, byť v různé intenzitě,“ říká hlavní epidemioložka Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Olga Hégrová.
6 fotografií

Vakcína musí mít pořádnou osvětu, říká epidemioložka Olga Hégrová

Zdraví
Psycholožka Tereza Hacová.
Výzkumy psychických dopadů epidemie a s ní spojené společenské izolace zatím přinášejí jen dílčí poznatky. Podle psycholožky Terezy Hacové, která je v „proseniorské“ organizaci Život 90 expertkou na téma osamělosti, je nicméně jisté, že letošní Vánoce budou pro starší lidi žijící bez partnerů či příbuzných náročnější než obvykle. Podle Života 90 jde přitom v celém Česku až o půl milionu lidí. Na podporu pro ně určených služeb spustila organizace v listopadu sbírku „Pošlete objetí tam, kde je osamělá náruč“. Posílat příspěvky lze do konce roku.
8 fotografií

Jediný úsměv může změnit celý den, říká psycholožka Tereza Hacová

Praha
Psycholožka Tereza Hacová.
Výzkumy psychických dopadů epidemie a s ní spojené společenské izolace zatím přinášejí jen dílčí poznatky. Podle psycholožky Terezy Hacové, která je v „proseniorské“ organizaci Život 90 expertkou na téma osamělosti, je nicméně jisté, že letošní Vánoce budou pro starší lidi žijící bez partnerů či příbuzných náročnější než obvykle. Podle Života 90 jde přitom v celém Česku až o půl milionu lidí. Na podporu pro ně určených služeb spustila organizace v listopadu sbírku „Pošlete objetí tam, kde je osamělá náruč“. Posílat příspěvky lze do konce roku.
8 fotografií

Jediný úsměv může změnit celý den, říká psycholožka Tereza Hacová

Zdraví
Schůze Poslanecké sněmovny
Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou smět dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Spolu s bonusem budou smět případně čerpat i peníze z programů Covid - Nájemné nebo Ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Počítá s tím návrh Senátu, který dnes Sněmovna schválila.
16 fotografií

OSVČ dostanou peníze z Antiviru i kompenzačních bonusů. Návrh schválila Sněmovna

Podnikání
Pohřební vůz. Ilustrační snímek
V prvním listopadovém týdnu zemřelo v Česku 4135 lidí, více než dvojnásobek ve srovnání s průměrem pro 45. kalendářní týden z let 2015 až 2019. Od začátku roku do 8. listopadu zemřelo v Česku 104 481 lidí, o devět procent více než je průměr. Vyplývá to z předběžných dat za prvních 45 týdnů letošního roku, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet úmrtí stoupl. Za první listopadový týden je jich dvakrát více než dříve

Česko
Novorozenec. Ilustrační snímek
Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostl počet obyvatel České republiky o 13 900 na 10,71 milionu. Více lidí od ledna do konce září zemřelo, než se narodilo, o nárůst se tak zasloužili přistěhovalci. Oproti loňsku přibylo úmrtí, kterých bylo ve třetím čtvrtletí meziročně o čtyři procenta více. Výrazně naopak klesl počet svateb. Uzavírání sňatků nepřála koronavirová epidemie a s ní spojená omezení. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
9 fotografií

Počet obyvatel ČR přesáhl 10,7 milionu. Zasloužili se o to přistěhovalci

Ekonomika