ŠTÍTEK: epidemie

Letecký pohled na Pstruží. Archiv obce Pstruží
/ROZHOVOR/ Redakce Deníku postupně navštěvuje starosty měst a obcí na Frýdecko-Místecku, aby zjistila, jak se v nich lidem žije. Starosta Pstruží Milan Vaněk v rozhovoru mluví o tom, že obyvatelé oceňují hlavně klid a krásnou přírodu nenarušovanou žádnými průmyslovými podniky či zónami. Zmiňuje také fakt, že pestré sportovní vyžití nabízí především areál Opálená nebo že obec vybízí k příjemným procházkám s nádhernými výhledy na panorama Beskyd.
26 fotografií

Pstruží pod Beskydy, nejen jedna z nejmladších vesnic v Česku věkem obyvatel

Frýdecko-Místecko
Zdravotníci SZZ Krnov se aktuálně starají o desítky pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění Covid-19.
Denní přírůstek případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání poprvé po dvou měsících klesl. Pátečních 20 315 nově potvrzených nákaz bylo o desetinu méně než před týdnem. Méně se ale i testovalo, ubylo zejména antigenních testů. Poprvé od konce září se snížila také týdenní incidence, k dnešku na 100 tisíc obyvatel připadalo za posledních sedm dní 1207 případů koronaviru. Ve čtvrtek to bylo 1231. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 dál přibývá, k pátku jich bylo 6169. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
11 fotografií

Páteční testy odhalily 20 315 nakažených. V nemocnicích je přes šest tisíc lidí

Česko
Péče o pacienty s onemocnění covid-19 - ilustrační foto.
Testy ve středu potvrdily 18 004 případů onemocnění covid-19 v Česku. Je to nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. O týden dříve, ve státní svátek 17. listopadu, byl denní přírůstek nižší o 3859 případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. Počet pacientů v těžkém stavu se blíží 850, což je nejvíc za posledních sedm měsíců. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Dalších 18 tisíc nákaz. V těžkém stavu je kvůli covidu nejvíc lidí za půl roku

Česko
Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Vláda v pátek přijme další opatření proti šíření epidemie covidu. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že půjde o omezení kontaktů, nikoli o úplnou uzávěru země. Vyzval lidi ve věku nad 60 let, aby maximálně omezili kvůli šíření covidu-19 své kontakty a očkovali se posilující dávkou vakcíny. Jaká opatření to budou neupřesnil ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí. Opatření by podle něj měla především omezit kontakty mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných, uvedl.
26 fotografií

Vláda v pátek přijme další opatření proti covidu. Chce omezit kontakty lidí

Česko
Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupili 24. listopadu 2021 v Praze na tiskové konferenci koalic Spolu a Pirátů a Starostů a nezávislých k opatřením a postup
Hlavní cíle? Zabránit kolapsu nemocnic, zlepšit komunikaci s veřejností a zavést testy pro očkované po více než šesti měsících od druhé dávky v případě rizikového kontaktu. Zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Piráti a hnutí STAN ve středu na tiskové konferenci vystoupili k opatřením a postupům proti koronaviru, které jako vznikající vláda plánují. Čechy vyzvali k omezení kontaktů.
26 fotografií

Testy pro očkované a nový covid fond. Budoucí vláda popsala plán boje s epidemií

Česko
Nemocniční oddělení pro pacienty s covid-19. Ilustrační foto.
V úterý testy odhalily 25 864 nových případů onemocnění covid-19, nejvíc za den od začátku epidemie. Rekordní je i týdenní incidence. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů koronavirové nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 je v těžkém stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
25 fotografií

26 tisíc nakažených. Úterý přineslo nový rekord, s covidem denně umírá 70 lidí

Česko
Za období 12. až 18. listopadu eviduje Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci 8 071 osob s pozitivním výsledkem testu na přítomnost nového koronaviru. Ilustrační foto
Podruhé v tomto týdnu překonal denní záchyt pozitivně testovaných na koronavirus rekord Olomouckého kraje z předchozích vln epidemie. V pátek zachytili v laboratořích 1 898 případů. Tentýž den bylo v krajských nemocnicích hospitalizováno přes 400 covid pozitivních pacientů, z toho 71 s těžkým průběhem. Zvedají se počty úmrtí s covidem - za čtvrtek v kraji přibylo 15. Epidemiologové apelují, aby lidé dodržovali základní hygienická pravidla – 3R. Doporučují zároveň omezit kontakty, zejména těm, kteří se necítí dobře.

Obrovské přírůstky v kraji pokračují. Dodržujte 3R, apeluje hygiena

Olomoucko
Zdravotnice se vzorky k testování na nákazu koronavirem
 V pátek přibylo v Česku nejvíce potvrzených případů koronaviru za dobu epidemie. Laboratoře odhalily 22 936 nakažených, zhruba o 8700 více než před týdnem. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 929 nakažených. Takzvané incidenční číslo je tak dosud nejvyšší, od pátku vzrostlo o 82. Počet úmrtí s covidem v ČR přesáhl 32 tisíc. Ve čtvrtek zemřelo s koronavirem poprvé od dubna více než 100 lidí. 
25 fotografií

Česko zaznamenalo rekordní nárůst. Za pátek přibylo 22 936 případů covidu

Česko
Covidové oddělení nemocnice. Ilustrační snímek
Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to o bezmála 3000 víc než před týdnem, ale méně než v rekordní úterý, kdy přibylo přes 22 tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než 14 tisíci prokázaných případů. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Oproti předchozímu týdnu je to o tisíc víc. Skoro 700 covidových pacientů bylo v těžkém stavu. 
11 fotografií

Epidemie zrychluje. Počet hospitalizovaných s covidem se blíží pěti tisícům

Česko
Ve Vanovicích plesovou sezónu tradičně otvírá myslivecký ples. Ilustrační foto.
Košt 2021 O krála slováckej klobásky v Ratíškovicích na Hodonínsku? Zrušeno! Lampionový průvod ve Slavkově u Brna? Také zrušeno. Stejně jako Kateřinské hody v Rakvicích na Břeclavsku. Kvůli epidemii koroanaviru se opakuje scénář z loňského roku. Pořadatelé akcí na jihu Moravy začínají kvůli stále horší situaci s nárůstem počtu nemocných a těžko odhadnutelným opatřením ve velkém rušit akce.
14 fotografií

Ples v bořitovské sokolovně: zrušeno. Myslivci mluví o ztrátách

Blanensko
Miroslavská Gulášovka. Ilustrační foto.
Miroslavská Gulášovka? Zrušeno! Košt 2021 O krála slováckej klobásky v Ratíškovicích na Hodonínsku? Zrušeno! Lampionový průvod ve Slavkově u Brna? Také zrušeno. Stejně jako Kateřinské hody v Rakvicích na Břeclavsku. Kvůli epidemii koroanaviru se opakuje scénář z loňského roku. Pořadatelé akcí na jihu Moravy začínají kvůli stále horší situaci s nárůstem počtu nemocných a těžko odhadnutelným opatřením ve velkém rušit akce.
10 fotografií

Tohle nezvládneme. Gulášovku rušíme, říkají pořadatelé

Z okolí
Přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vladimír Študent
Nižší záchyt případů časného stadia rakoviny prostaty a naopak zvýšený počet těch, kdy pacienti přicházeli již s pokročilým stavem nemoci, zaznamenala Urologická klinika Fakultní nemocnice Olomouce během koronavirové epidemie. Právě listopad je měsícem, kdy se v rámci akce Movember cílí na prevenci rakoviny prostaty a varlat coby nejčastějšího nádorového onemocnění v mužské populaci.

Po padesátce na vyšetření prostaty! Během epidemie nechodí muži včas

Olomoucko
Testování školáků na koronavirus. Ilustrační foto.
Celkem 270 základních a 180 středních škol v Praze čeká v pondělí ráno testování žáků a studentů na koronavirus. Vzhledem k rychlejšímu tempu epidemie je hlavní město zahrnuto mezi okresy, které dostaly ze státních skladů antigenní sady pro plošné testování 8. a 15. listopadu. Do pražských škol minulý týden putovalo 162 tisíc testů, některé využijí i vlastní přebytky z minulosti.
8 fotografií

Rychlejší tempo epidemie: pražské školy zahájí týden plošnými testy na covid

Praha
Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
V Česku v pondělí počet nově odhalených případů koronaviru překonal 7000, přibylo 7591 potvrzených nákaz. Je to nejvíc od konce března a zhruba o 3300 více než před týdnem. Dál stoupá i počet hospitalizovaných s covidem, v pondělí jich ministerstvo zdravotnictví evidovalo 1813, o 185 více než v neděli. Ve vážném stavu je 256 pacientů. Zemřelých s nákazou je od začátku epidemie 30.807, o den dříve uvádělo ministerstvo o 32 zemřelých méně. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

V pondělí přibylo 7591 nakažených. Nejvíce od konce března

Česko
Péče o pacienta s koronavirem
V pondělí v Česku přibylo 4264 potvrzených případů covidu. Je to nejvíce od dubna a zhruba o dvě třetiny více než před týdnem. V nemocnicích je poprvé od května přes tisíc lidí. V pondělí bylo s covidem-19 hospitalizováno 1055 pacientů. V těžkém stavu je 156 z nich. Za posledních sedm dní nyní v ČR připadá na sto tisíc obyvatel 217 nakažených, incidenční číslo tak od pondělí vzrostlo o 16. 
34 fotografií

Epidemie sílí. V nemocnicích je poprvé od května přes tisíc pacientů s covidem

Česko
Testování školáků. Ilustrační snímek
Listopadové testování ve školách se bude podle aktuálních dat o šíření epidemie covidu-19 týkat osmi okresů, situace je špatná hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Po dnešním jednání ústředního krizového štábu to novinářům řekl jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) rozhodnou data z předchozí neděle, protože je třeba týden na přípravu testování. Další okresy mohou přibýt do druhého kola testování 8. listopadu, pokud se tam situace zhorší.
24 fotografií

Testování ve školách: V listopadu by se mělo týkat osmi okresů, míní Hamáček

Česko
Odběry na koronavirus. Ilustrační snímek
V neděli přibylo v Česku dalších 1823 potvrzených případů koronaviru. Je to více než dvojnásobek ve srovnání s předchozí nedělí a nejvíc za druhý víkendový den od začátku dubna. Dál roste i počet hospitalizovaných včetně pacientů ve vážném stavu. Nemocniční péči na konci víkendu potřebovalo 885 lidí s nemocí covid-19, z toho těžký průběh má 131 z nich. Minulou neděli bylo v nemocnicích 526 nakažených a ve vážném stavu 91. 
34 fotografií

Největší nedělní přírůstek od začátku dubna. V neděli přibylo 1823 nakažených

Česko
Testování dětí na koronavirus - Ilustrační foto
Skupina odborníků kolem epidemiologa Petra Smejkala doporučuje zavést testování na covid-19 ve školách lokálně v okresech, kde za týden přibylo více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Testovat by se podle odborníků měli ale jen žáci a studenti, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali v posledním půl roce covid-19. Obdobně by se podle skupiny mělo postupovat i ve firmách, ale až při hodnotě 200 případů za týden na 100 tisíc obyvatel. Skupina to uvedla ve stanovisku k podzimnímu vývoji epidemie, které zaslala ČTK. Nad hodnotou 100 je nyní Moravskoslezský, Jihočeský a Olomoucký kraj.
227 fotografií

Testování ve školách možná bude. Mohlo by probíhat v okresech s vyšší nemocností

Česko
Šťourání v nose. Reportáž z testování florbalistů Chodova
V pátek přibylo v Česku dalších 1781 potvrzených případů koronaviru, nejvíc za jeden den od začátku května a o 764 víc než před týdnem. V nemocnicích bylo s covidem 459 lidí, což je oproti předchozímu dni sice o něco méně, ale oproti minulému týdnu to znamená nárůst o 121 hospitalizovaných. Zrychlování epidemie ukazuje i reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný - stouplo z 1,33 na 1,45. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
42 fotografií

Nejvyšší přírůstek od května. V pátek přibylo skoro 1800 pacientů s covidem

Česko
Covidové oddělení nemocnice. Ilustrační snímek
Ve středu přibylo v Česku 1497 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných v úterý překročil hranici 400 lidí. Ve středu bylo v nemocnicích s covidem 407 pacientů, z toho 80 v těžkém stavu. Reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se zvýšilo na 1,26. Počet nakažených na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, tedy takzvané incidenční číslo, vzrostl na 69. 
25 fotografií

Nakažených znovu přibylo. Počet hospitalizovaných překročil hranici 400 lidí

Česko
Testování na covid-19. Ilustrační foto.
V neděli přibylo v Česku 334 potvrzených případů nemoci covid-19, o dvě desítky více než před týdnem. Reprodukční číslo určující rychlost šíření nemoci mírně kleslo na 1,14 a takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stagnovalo na 56 případech. Pacientů s koronavirem v nemocnicích proti sobotě i proti minulé neděli ale přibylo. 
25 fotografií

Epidemie nadále sílí. Nově nakažených přibylo, více je i hospitalizovaných

Česko
Odběry vzorků pro testování na koronavirus. Ilustrační snímek
V neděli přibylo v Česku 314 případů nemoci covid-19, což bylo asi o čtvrtinu více než před týdnem. K dnešku také stouplo tzv. reprodukční číslo určující rychlost šíření nemoci, které vzrostlo z nedělní hodnoty 1,29 na zhruba 1,36. Ministerstvo zdravotnictví v druhé polovině týdne rozhodne, zda kvůli vývoji epidemie nezpřísní některá opatření. Informovala o tom Česká televize. 
25 fotografií

Nově nakažených znovu přibylo. Vojtěch projedná před volbami zpřísnění opatření

Česko
V sobotu přibylo 550 nakažených. Nejvíce o víkendu od poloviny května
V sobotu přibylo v Česku 550 potvrzených případů covidu. Je to nejvyšší víkendový nárůst od 15. května. Počet hospitalizovaných se ale snížil o 23 na 217 pacientů. V těžkém stavu je 37 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy kleslo z 1,32 na 1,29. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování epidemie, se drží od konce srpna. Průměrná týdenní incidence covidu mírně stoupla na 41 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V sobotu přibylo 550 nakažených. Nejvíce o víkendu od poloviny května

Česko
Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost v Nemocnici Pelhřimov.
Testy ve čtvrtek odhalily v Česku 488 případů nákazy koronavirem, to je o 60 méně než před týdnem. Reprodukční číslo kleslo na hodnotu jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním epidemie. Nemocniční péči vyžadovalo 164 lidí s nemocí covid-19, stejně jako před týdnem, z toho 27 pacientů bylo ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
24 fotografií

Ve čtvrtek přibylo 488 případů covidu. Reprodukční číslo kleslo na jedna

Česko
Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Ve středu přibylo v České republice 526 potvrzených případů covidu. Je to zhruba stejně jako před týdnem, kdy bylo nově nakažených o pět méně. Počet hospitalizovaných s koronavirem mírně klesl na 165 lidí. V těžkém stavu je 24 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie zůstalo na 1,05. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Laboratoře odhalily 526 nových případů covidu. Nejhorší situace je v Praze

Česko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Během úterý v Česku přibylo 599 potvrzených případů koronaviru, to je nejvíc za jeden den za poslední skoro čtyři měsíce. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie k dnešku kleslo o tři setiny na zhruba 1,05. Počet lidí s nemocí covid-19 v nemocnicích i těch ve vážném stavu se výrazně nezměnil. V úterý bylo hospitalizovaných 169 nakažených, těžký průběh covidu mělo 26 z nich.
25 fotografií

Za úterý přibylo v Česku 599 případů covidu. Nejvíce za poslední čtyři měsíce

Česko
Josef Nejedlý, ředitel závodu Fruko-Schulz se rozpovídal o dopadu covidu na jindřichohradeckou likérku.
Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz má na skladě zbývajících šest tisíc pěti litrových kanystrů s dezinfekcí Anticovid. Tekutina zbyla z loňského roku a pomohla například složkám integrovaného záchranného systému. Ředitel a jednatel likérky Josef Nejedlý požádal minulý týden při návštěvě hejtmana Martina Kubu o doporučení s využitím této dezinfekce.

Na skladě likérky stojí třicet tisíc litrů dezinfekce. Zajímalo to i hejtmana

Jindřichohradecko
Preventivní prohlídka. Ilustrační snímek
Počet preventivních prohlídek dospělých u praktických lékařů loni kvůli epidemii covidu-19 poklesl skoro o šestinu. U nejmenších dětí do šesti let se však prakticky neomezily. Na odborné konferenci Zdravotnictví 2022 to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Právě zanedbaná prevence bude podle odborníků dlouhodobým následkem epidemie, se kterou se bude české zdravotnictví muset potýkat.
7 fotografií

Zanedbaná prevence? Počet pravidelných prohlídek u lékaře loni výrazně poklesl

Zdraví
Mobilní testovací centrum v Pardubicích. Ilustrační snímek
Epidemie koronaviru v Česku dál zrychluje, v úterý laboratoře odhalily 588 nakažených. Více pozitivních testů za jeden den bylo naposledy 25. května. Už v pondělí, kdy přibylo 392 nakažených, byl nárůst případů covidu nejvyšší za čtvrt roku. Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stouplo z 18 na 21. Ještě před týdnem byla celorepubliková incidence 13.
16 fotografií

Epidemie v Česku i nadále sílí. Nově nakažených je nejvíce od konce května

Česko
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Česko je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na úpatí další vlny epidemie, která znovu přichází ze západu, kde počty nových případů nákazy koronaviru rostly už v minulých týdnech. Situace podle ministra není dramatická, a to ani v Karlovarském kraji, kde je počet nových nákaz na sto tisíc obyvatel za týden nevyšší. Vojtěch to řekl novinářům po setkání se slovenským protějškem Vladimírem Lengvarským.
16 fotografií

Jsme na úpatí další vlny epidemie, varoval Vojtěch. Situace ale není dramatická

Česko
Nový školní rok začal také na Základní a mateřské škole v Praze 5 - Radlicích.
Většina žáků 1. A v Základní a mateřské škole Radlická vstoupila do školní třídy při své životní premiéře s úsměvem na rtech. Během úvodní hodiny děti hrdě předvedly, že už umí počítat. Paní učitelce donesly kytku a „na oplátku“ obdržely od radnice Prahy 5 knihu Pohádky z kouzelné Pětky, kterou ilustrovali starší školáci. Od magistrátu pak dárkový balíček s psacími potřebami a dalšími předměty.
58 fotografií

PODÍVEJTE SE: Školní rok začal s obavou z další vlny epidemie

Praha
Testování dětí v Pardubicích. Ilustrační snímek
V úterý přibylo v Česku 287 případů covidu-19. Je to o 40 víc než před týdnem a čtvrtý nejvyšší počet za prázdniny. Za celý srpen bylo případů o 285 méně než v červenci a asi o 2400 méně než před rokem. V souvislosti s covidem zemřelo v srpnu 26 lidí, tedy o 12 víc než v červenci, kdy byl počet mrtvých nejnižší za dobu epidemie. Loni v srpnu bylo obětí 45, celkově covidu podlehlo 30 404 lidí. 
16 fotografií

Počet nově nakažených dál roste. Za úterý přibylo 287 případů covidu

Česko