ŠTÍTEK: epidemie

Svatojánské procesí prošlo 15. května centrem Prahy přes Karlův most v rámci 13. ročníku Svatojánských slavností Navalis a 300. výročí od blahořečení nejznámějšího českého světce a patrona lidí od vody Jana Nepomuckého.
Stovky lidí dnes navzdory koronavirové epidemii v Praze oslavily 300. výročí od blahořečení nejznámějšího českého světce a patrona lidí od vody Jana Nepomuckého. Třináctý ročník Svatojánských slavností Navalis se kvůli epidemii i nesouhlasu pražského magistrátu s některými částmi programu konal v zúžené podobě. Slavnosti zahájila v 17.30 mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Následovalo procesí na Karlově mostě a zvonění z kostelů zasvěcených svatému Janu Nepomuckému.
29 fotografií

Navalis v duchu významného výročí. Letošní oslavy byly ale přesto opět skromné

Praha
Rakve se zesnulými v kremtoriu
Letos v březnu zemřelo v Česku podle předběžných údajů zhruba 16.600 obyvatel. Je to dosud nejvíc úmrtí za jediný měsíc od doby, kdy se tyto údaje evidují, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Úmrtnost nejstarších seniorů ve věku nad 85 let se ale oproti průměru výrazně snížila. Březnový počet zemřelých přesáhl dosavadní maximum z letošního ledna, kdy se Česko potýkalo s další vlnou epidemie koronaviru.
1 fotografie

Březen zaznamenal smutný rekord. Za měsíc zemřelo nejvíce lidí za 74 let

Česko
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Kolem 30 nebo 40 procent lidí v Česku může stále onemocnět covidem-19, proto je potřeba při rozvolňování vládních opatření postupovat opatrně, aby nenastala jako v minulosti další vlna epidemie. V pořadu CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). O konkrétních rozvolněních od 17. května podle něj zatím rozhodnuto není, vláda při rozhodování v pondělí vycházet z aktuálních čísel a doporučení epidemiologů.
51 fotografií

Rozvolnění nelze uspěchat. Hrozí další vlna epidemie, domnívá se Arenberger

Česko
Covidové oddělení nemocnice v Roudnici
Testy v neděli potvrdily 820 nových případů onemocnění covid-19. Byl to nejnižší denní přírůstek od 13. září, tedy za posledních 32 týdnů. Od začátku epidemie nového koronaviru loni v březnu zemřelo v Česku přes 29 tisíc lidí, u kterých byl covid prokázaný. Rychlost šíření epidemie v posledních týdnech klesá, stejně jako počty úmrtí. Minulý týden ale také mírně zpomalilo očkování proti covidu. 
34 fotografií

Nově nakažených je nejméně od poloviny září. Počet úmrtí překročil 29 tisíc

Česko
Jana Dioszegi: Úspěch se dostaví, když tvoříte pro lidi, které chcete obdarovat
/ROZHOVOR/ Jana Dioszegi je autorkou divácky oblíbených komponovaných pořadů majitele Nového zámku Františka Kinského a klavíristy Matyáše Nováka. Vysílání z rodového sídla Kinských v Kostelci nad Orlicí se od listopadu loňského roku stalo pravidelnou kulturní událostí v době koronavirové epidemie. Jedinečné spojení osobností Františka Kinského a Matyáše Nováka oslovilo ke sledování diváky všech generací po celé České republice i za jejími hranicemi.
5 fotografií

Jana Dioszegi: Úspěch se dostaví, když tvoříte pro lidi, které chcete obdarovat

Zprávy z Česka
Testování na nemoc covid-19
Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 1159 případů koronaviru, řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Za sobotu je to nejméně od 5. září. Víkendové denní přírůstky jsou nižší, méně se totiž testuje. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie se k dnešku snížilo na 0,71. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 je nejméně od poloviny října. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Nových případů covidu je nejméně od začátku září. Reprodukční číslo kleslo

Česko
Odběry vzorků pro testování na koronavirus
Počet případů koronaviru v zemi za dobu epidemie od loňského března překročil 1,6 milionu. V pátek jich přibylo 3206, o třetinu méně než před týdnem. Očkovaných proti covidu-19 za jeden den bylo ve čtvrtek poprvé přes 70 tisíc. V pátek do večera bylo dávek 64 643. Od začátku očkování loni v prosinci zdravotníci v České republice aplikovali 2,42 milionu dávek. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Covidová epidemie dál zpomaluje. Lékaři aplikovali téměř 2,5 milionu vakcín

Česko
Covidové oddělení nemocnice
Laboratoře v Česku v neděli potvrdily 976 případů koronaviru, nejméně od neděle 13. září. Nižší než 1000 byl denní přírůstek naposledy 20. září. Před týdnem o Velikonoční neděli byl počet potvrzených případů víc než dvojnásobný. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 dál ubylo na 5070, což je nejméně od konce prosince. Počet 1157 pacientů ve vážném stavu je nejnižší téměř za dva měsíce.
34 fotografií

Za neděli přibylo pouze 976 nakažených. Znovu však narostlo reprodukční číslo

Česko
Státní maturita. Ilustrační snímek
Maturitní didaktické testy nebudou muset skládat ani ti studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří mají dálkové, večerní či kombinované studium. Ve svém pořadu Čau lidi to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Ostatní studenti těchto oborů dostali úlevu již dříve, protože kvůli epidemii covid-19 pracují v nemocnicích nebo v domovech seniorů. Premiér zároveň všechny maturanty požádal o trpělivost.
52 fotografií

Úleva z didaktických testů bude platit i pro dálkové či večerní studium

Česko
Počet zjištěných nových případ koronaviru v tzv. malých okresech 9. dubna
/ČASOSBĚRNÉ VIDEO VÝVOJE V "MALÝCH" OKRESECH/ Vizualizace serveru Visualito potvrzuje výrazný ústup epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji od počátku března. Pardubický kraj se začal čistit až od poloviny března a zatím mnohem pomaleji. Špatně je na tom v počtu nových případů stále ještě Lanškrounsko, o mnoho lepší není situace také na Hlinecku a Svitavsku.

VIZUALIZACE: V hradeckém kraji klesá epidemie mnohem rychleji než v Pardubickém

Pardubicko
Letní dětský tábor, ilustrační foto
Zaplaceno. Jedenáctiletý syn a patnáctiletá dcera Aleny Pavloňové z Adamova na Blanensku se už těší na letní tábor. Mají jet na čtrnáct dní na Vysočinu do tábořiště Kláskův mlýn. „Loni jsme kvůli epidemii koronaviru vyčkávali snad až do června. Letos se snad už vše zklidní a uvolní. Samozřejmě počítám s tím, že se děti můžou vrátit dřív nebo že se tábor nakonec neuskuteční. Ale věřím, že epidemie je už na ústupu a bude to bez problémů. Bez tábora s kamarády by pro moje děti nebyly prázdniny to pravé,“ řekla žena.
7 fotografií

O tábory na jihu Moravy zájem je, někteří rodiče ale s přihlášením vyčkávají

Hodonínsko
Zdravotnice na odběrovém místě pro testování na nemoc covid-19
V úterý v Česku přibylo 5522 potvrzených případů onemocnění covid-19, o 3100 méně než před týdnem. Je to nejnižší denní nárůst ve všední den od 14. prosince. Od začátku epidemie loni v březnu testy prokázaly nový koronavirus ve zhruba 1,56 milionu případů. Počet úmrtí k úterý stoupl na 27 329. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Přírůstek nakažených je nejnižší od poloviny prosince. Reprodukční číslo klesá

Česko
Antigenní testování na nemoc covid-19
V neděli v Česku přibylo 1911 potvrzených případů onemocnění covidem, o 169 víc než před týdnem. Byl to první mezitýdenní růst od 12. března. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo v České republice více než 27 tisíc lidí, u kterých byla nákaza novým koronavirem prokázána. Většina z nich zemřela letos. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
10 fotografií

Nových případů covidu v Česku přibylo. Reprodukční číslo roste

Česko
Žákyně při distanční výuce v Olomouci
Rodiče, kteří zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám, zřejmě dostanou vyšší ošetřovné. Sněmovna dnes schválila zrychleně už v prvním čtení poslaneckou novelu, podle které dávka vzroste o deset procentních bodů na 80 procent redukovaného výdělku. Rodiče budou mít nárok na více peněz od začátku března. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.
8 fotografií

Ošetřovné se zvýší na 80 procent redukovaného výdělku. Návrh schválila Sněmovna

Ekonomika
Kontroly budou probíhat i během Velikonoc. Kromě nařízení o okresech budou policisté kontrolovat i požití alkoholu.
Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) dnes zhodnotil epidemickou situaci před velikonočními svátky. „Situace se postupně zlepšuje, čísla klesají už několik dnů v řadě. Ukazuje se, že opatření zabírají a nyní má Česko obrovskou šanci dosáhnout cíle, kterého jsme si stanovili, tj. snížit zátěž na zdravotníky," řekl Hamáček. Doplnil také, že vládě navrhne, aby příslušníci policistů, hasičů či vojáků dostali odměnu v průměru ve výši 20 tisíc korun.
66 fotografií

Kontroly budou i o Velikonocích. Pak by se mohlo rozvolňovat, připustil Hamáček

Česko
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny
Obce a kraje měly ke konci loňského roku na účtech 266,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 procenta více. Obce měly na účtech 234,1 miliardy korun, meziročně o devět procent více. Kraje měly na účtech 32,8 miliardy korun, což je meziroční pokles o osm procent. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zároveň ale upozornila na to, že obce nevyužily všechny peníze, které mohly potenciálně investovat. Sdružení místních samospráv se však ohradilo. Její kritiku považuje za absurdní, protože obce se stále potýkají s ekonomickými dopady epidemie a výpadek v pokladnách jim způsobí i daňové změny.
17 fotografií

Obce mají na účtech 234 miliard. Schillerová: Mohly více investovat

Ekonomika
Kremační místnost jihlavského krematoria
V Česku zemřelo od začátku epidemie přes 26 tisíc lidí, u kterých byla potvrzena nákaza novým typem koronaviru. Březen, který je nejtragičtějším měsícem za dobu trvání epidemie, má zatím 5232 obětí, celkem zemřelo podle statistik ministerstva zdravotnictví 26 036 pacientů s covidem. Naproti tomu denní počty nově potvrzených případů dál klesají, v neděli testy odhalily 1722 nakažených, nejméně od 6. prosince.
34 fotografií

Tragická bilance. Od začátku epidemie zemřelo v Česku přes 26 tisíc lidí

Česko
Odběrové místo pro PCR testy v Městské nemocnici Ostrava, 19. března 2021 v Ostravě.
Ve čtvrtek přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za všední den od 8. února. Potvrzeno bylo 7853 případů nákazy koronavirem, což bylo o čtvrtinu méně než předchozí čtvrtek. Počet nakažených od začátku epidemie loni na jaře přesáhl 1,5 milionu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet hospitalizovaných s covidem ve čtvrtek klesl na 7965, což je nejméně od konce února. Ve čtvrtek bylo podáno 40 770 dávek očkování proti covidu-19, což je skoro o pětinu méně než před týdnem.
44 fotografií

Epidemie pomalu ustupuje. Ve čtvrtek přibylo nejméně nakažených od února

Česko
Odběry pro testování na covid
Počet potvrzených případů koronaviru v Česku znovu překročil desetitisícovou hranici, v mezitýdenním srovnání je ale nakažených v posledních dvou týdnech méně. V úterý se nemoc covid-19 prokázala u dalších 10 883 lidí, to je zhruba o 3100 méně než minulý týden. Oproti předchozímu týdnu se asi o 900 snížil také počet hospitalizovaných - v nemocnicích bylo v úterý 8402 lidí s covidem, z nich 1890 ve vážném stavu, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V Česku se také ode dneška mohou na očkování hlásit chronicky nemocní se závažnými chorobami.
44 fotografií

Počet nakažených znovu klesl. Nemocnice jsou však stále přetížené

Česko
Transport pacienta ze Zlína do Ostravy
Testy v neděli v Česku odhalily 2373 nových případů onemocnění covid-19, o 955 méně než před týdnem. Byl to nejnižší denní přírůstek od 13. prosince loňského roku. Nízký byl tuto neděli ale i počet očkovaných. Zdravotníci aplikovali 8077 dávek vakcíny, nejméně za den od začátku března, včetně víkendů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
16 fotografií

V neděli přibylo 2373 nakažených. Nejméně od poloviny prosince

Česko
Vykládání ochranných pomůcek z Číny
Po vypuknutí epidemie koronaviru ujišťovala vláda Andreje Babiše (ANO) veřejnost, že je Česká republika na situaci dobře připravena. Závěry Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) však nyní mluví o opaku. Podle nich "ministerstvo zdravotnictví významně a dlouhodobě podceňovalo přípravu zdravotnického systému" na možné vypuknutí epidemie. Státní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu loni na jaře pak podle NKÚ provázel chaos. 
51 fotografií

Zjištění NKÚ: Stát podceňoval přípravu na epidemii, nákupy byly chaotické

Česko
Zdravotníci pečují o jednoho z pacientů s koronavirem (na snímku z 11. března 2021), pro něž má nemocnice v Roudnici nad Labem vyčleněných 20 standardních lůžek
Ve středu přibylo v Česku dalších 11 928 potvrzených případů nemoci covid-19, to je o 2600 méně než ve stejný den předchozího týdne. Od poloviny února neklesají denní přírůstky ve všední dny pod hranici desti tisíc. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie kleslo z 0,97 na 0,91. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Covidová situace v Česku se mírně lepší. Klesá počet případů i reprodukční číslo

Česko
Větve nad vodou obalené igelity. Plastové lahve na březích, pneumatiky, kusy hadrů. Na řadě míst u řeky Svitavy na Blanensku to vypadá jako na skládce. Odpadu je tam po několika loňských povodních mnohem víc, než v předchozích letech.
/VIDEA UVNITŘ ČLÁNKU/ Větve nad vodou obalené igelity. Plastové lahve na březích, pneumatiky, kusy hadrů. Na řadě míst u řeky Svitavy na Blanensku to vypadá jako na skládce. Odpadu je tam po několika loňských povodních mnohem víc, než v předchozích letech. Kvůli epidemii koronaviru se totiž na jaře neuskutečnil pravidelný sběr odpadků, který organizuje Povodí Moravy a zapojují se do něj dobrovolníci z řad rybářů, skautů a dalších spolků.  
30 fotografií

Sáčky, lahve, pneumatiky. Okolí řeky Svitavy na Blanensku vypadá jako skládka

Blanensko