ŠTÍTEK: epidemie

V Česku udeřila chřipka a další respirační infekce. Podle čísel jde o epidemii.
Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině Podle informací profilu Hygienické služby ČR na sociální síti X nebylo zatím hodnoty pro epidemický práh dosaženo ve všech krajích.

Chřipka a další respirační infekce trápí ČR: Kde je situace nejhorší, co čísla

Zdravotnictví
Rekordmanem mezi lidožravými levharty indickými se stal velký samec známý jako levhart z Panaru. Jim Corbett ho nakonec ulovil v roce 1910
Psal se rok 1918, svět se snažil vzpamatovat z hrůz světové války a současně čelil další pohromě v podobě epidemie španělské chřipky. V té době se v severoindické vesnici Benji poprvé objevil levhart, jenž se brzy měl stát nejobávanějším zvířetem v celé Indii. Za osm let zabil nejméně 125 lidí, možná i víc. Zátah na něj se proměnil v souboj kdo s koho.
10 fotografií

Levhart z Rudraprayagu: Řádil osm let, zabil přes 120 lidí. Lovil i uvnitř domů

Historie
Do Krkonoš zamíří během letních prázdnin tisíce turistů.
Přes 300 tisíc lidí vyrazí podle starosty Špindlerova Mlýna Martina Jandury v letní sezoně na dovolenou do horského střediska, tisíce dalších přijedou do jiných částí Krkonoš. Horská služba se tak musí mít na pozoru. Počet úrazů a zásahů během léta stoupá, za posledních pět let o čtvrtinu. Práci budou mít i strážci národního parku. Ti sledují v poslední době dva protichůdné trendy. Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch je pojmenoval jako růst odpovědnosti a epidemii sobectví.
38 fotografií

Krkonoše zasáhla epidemie sobectví, hlásí KRNAP. Pozor také na úrazy a pády

Krkonoše
Do Krkonoš zamíří během letních prázdnin tisíce turistů.
Přes 300 tisíc lidí vyrazí podle starosty Špindlerova Mlýna Martina Jandury v letní sezoně na dovolenou do horského střediska, tisíce dalších přijedou do jiných částí Krkonoš. Horská služba se tak musí mít na pozoru. Počet úrazů a zásahů během léta stoupá, za posledních pět let o čtvrtinu. Práci budou mít i strážci národního parku. Ti sledují v poslední době dva protichůdné trendy. Ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch je pojmenoval jako růst odpovědnosti a epidemii sobectví.
38 fotografií

Krkonoše zasáhla epidemie sobectví, hlásí KRNAP. Pozor také na úrazy a pády

Regiony
Vědci z české Akademie věd našli látku, která zničí améby. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů. Ilustrační snímek
V 60. letech minulého století zabila infekce améby v Československu šestnáct lidí, všichni byli z Ústí nad Labem. Dodnes se jedná o největší epidemii tohoto onemocnění v dějinách. V následujících šedesáti letech ale améba řádila po celém světě. Nemocní byli bez naděje na vyléčení, tedy s vyhlídkou na jistou smrt. Vědci z české Akademie věd teď našli látku, která prvoka zničí. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů.

Mozkožrout zabíjel i v Ústí nad Labem. Zbraň proti amébám teď našli v Česku

Věda
Vědci z české Akademie věd našli látku, která zničí améby. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů. Ilustrační snímek
V 60. letech minulého století zabila infekce améby v Československu šestnáct lidí a dodnes se jedná o největší epidemii tohoto onemocnění v dějinách. V následujících šedesáti letech ale améba řádila po celém světě. Nemocní byli bez naděje na vyléčení, tedy s vyhlídkou na jistou smrt. Vědci z české Akademie věd teď našli látku, která prvoka zničí. Stoupla tak naděje na vyléčení pacientů.

Mozkožrout zabijí po celém světě. Zbraň proti amébám teď našli v Česku

Zdraví
Dvacet odvážných mužů se postavilo v roce 1925 na Aljašce na start štafety se smrtí, aby v 50stupňovém mrazu dovezli sérum pro umírající městečko
Je to jeden z největších příběhů lidské obětavosti v americké historii. V lednu roku 1925 vypukla v aljašském městečku Nome smrtící epidemie záškrtu, hrozící vyhladit celou tamější komunitu. Jedinou cestou k záchraně bylo sérum. Dvacet musherů psích spřežení nasadilo život, aby v děsivé štafetě se smrtí doručili toto sérum na vzdálenost přesahující tisíc kilometrů. Jejich příběh oslovil celou Ameriku, zbytku světa však zůstal utajen. Dokud se o něm nedozvěděl český spisovatel.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Štafeta se smrtí

Svět
Ilustrační foto
V Olomouckém kraji se zastavil několikatýdenní pokles nemocnosti u akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Počty nemocných naopak mírně vzrostly. Nemusí to však signalizovat, že se blíží další vlna epidemie. V části Olomouckého kraje navíc začínají týdenní jarní prázdniny, což má z epidemiologického hlediska pozitivní efekt.

Pokles respiračních infekcí v Olomouckém kraji se zastavil. Pomůžou prázdniny

Olomoucko
Chřipka. Ilustrační foto
Počet lidí s respiračními infekcemi a chřipkami se v několika krajích na konci roku snížil, nemocnost je ale stále vysoká a epidemie pokračuje. Údaje o nižších počtech nemocných podle hygieniků ovlivnily vánoční svátky, kdy se mnozí lidé léčí doma a nevyhledají lékaře. Navíc díky školním prázdninám a častým dovoleným se zpomaluje přenos vzduchem přenášených infekcí. Po Novém roce a návratu dětí do škol a lidí do zaměstnání se nemocnost - podobně jako každý rok - znovu zvýší, odhadují hygienici. Vrcholu epidemie chřipky dosahuje většinou na přelomu ledna a února.

Chřipky a infekcí mezi svátky mírně ubylo. Česko však brzy čeká vrchol epidemie

Zdraví
Čekárna u lékaře. Ilustrační foto
V Olomouckém kraji řádí epidemie akutních respiračních infekcí. Plné jsou zejména ordinace dětských lékařů. Ti během jednoho dne ošetří i stovku malých pacientů, stále častěji se u nich objevuje chřipka. Hygienici zaznamenali v uplynulém týdnu v Olomouckém kraji nárůst onemocnění chřipkou o téměř 132 procent. Počty nemocných s respiračními infekcemi dosáhly v minulém týdnu hodnoty 2301 případů na sto tisíc obyvatel. Jedná se o epidemii.

Ordinace jsou plné dětí s horečkami. Chřipka v kraji je na vzestupu

Olomoucko
Nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky za týden v ČR přibylo o třetinu
Nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky za týden v ČR přibylo o třetinu. Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě uvedlo, že na 100 tisíc obyvatel eviduje 2342 nemocných. Pacientů přibývá ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. Podle ministerstva lze aktuální situaci označit za epidemii chřipky. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vlna nákaz RS viru kulminuje a bude v příštích týdnech klesat, čeká také růst počtu případů covidu-19.
5 fotografií

Chřipka a RS viry: Nemocných v ČR dál přibývá. Ministerstvo mluví o epidemii

Zdraví
Chřipka. Ilustrační snímek
Českem se rychle šíří vlna respiračních onemocnění. Počty nemocných za poslední týden vzrostly až o desítky procent a část krajů už překročila hranici epidemie. Kromě chřipky se šíří rovněž RS viry, které také způsobují infekce dýchacích cest. Vyplývá to z údajů krajských hygienických stanic (KHS). Podle některých z nich se respirační nemoci nyní šíří rychleji, než tomu bylo před pandemií covidu-19.
5 fotografií

Respirační nemoci jsou na vzestupu. Z některých krajů již hlásí epidemii

Zdraví
Operace. Ilustrační snímek
Vše začalo, když bylo Tomášovi z Ostravska osmnáct. Už tehdy si praktický lékař při poslechu jeho srdce všiml něčeho divného. Poslal ho za kardiologem, který ale na nic nepřišel. Další potíže u aktivního cyklisty a řemeslníka nastaly asi v sedmatřiceti. „V noci jsem cítil dušnost,“ zavzpomínal dnes osmačtyřicetiletý muž.

Nepodceňujte potíže, varují lékaři. Ze srdečního selhání se stává epidemie

Zdraví
Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů
Česko je na hranici epidemie akutních infekcí dýchacích cest, v mezitýdenním srovnání se nemocnost zvýšila o pětinu a lékaři se častěji setkávají i s chřipkou. ČTK to sdělila mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. Mezi akutní respirační infekce lékaři počítají chřipku, RS viry (RSV) a další infekce. V minulých týdnech nejvíc přibývalo nemocných dětí, za uplynulých sedm dní naopak nejvíce roste nemocnost ve věkové skupině jejich rodičů.
5 fotografií

Případů chřipky přibývá. Česko je na hranici epidemie respiračních infekcí

Zdraví
Mezi předškolními dětmi se šíří chřipka. Postupně se nakazí i starší, varuje lékař
Mezi předškolními dětmi se podle vakcinologa Romana Chlíbka začala více šířit chřipka, počty případů v jejich věkové skupině dosahují hranice epidemie. Postupně nakazí starší, plošnou epidemii čeká Chlíbek po Novém roce. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví k podpoře očkování. Chřipkou každý rok onemocní desetina lidí a třetina dětí, v posledních dvou letech epidemie covidu-19 obvyklá chřipková epidemie nebyla.
5 fotografií

Mezi předškolními dětmi se šíří chřipka. Postupně nakazí starší, varuje lékař

Zdraví
Covidové oddělení nemocnice
Někteří lidé, kteří prodělali covid-19, mohou být náchylnější k jiným infekcím dýchacích cest, například pneumokokům. V roce 2019 pneumokokovou infekcí onemocnělo 483 lidí, 87 zemřelo. Výskyt nemoci se v době epidemie snížil zhruba na polovinu, zpomalilo se ale i očkování, přestože od roku 2015 je jedna z vakcín pro seniory zdarma. Informace zazněly na tiskové konferenci Rady seniorů ČR.
19 fotografií

Lékařka: Lidé, kteří prodělali covid, mohou být náchylnější k jiným infekcím

Zdraví
Covidové oddělení v nemocnici
V sobotu opět zrychlilo šíření koronaviru v Česku a přerušil se i dosavadní pokles počtu hospitalizovaných s nemocí covid-19. Přibylo 458 potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo asi o pětinu více než před týdnem. Počet hospitalizovaných se v sobotu zvýšil proti předchozímu týdnu o deset pacientů na celkových 637. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Mírně v poslední době stoupá také počet úmrtí lidí s covidem-19.
19 fotografií

V Česku opět zrychlilo šíření koronaviru. V sobotu přibylo i hospitalizovaných

Česko
Nemocniční oddělení pro pacienty s těžkým průběhem koronaviru. Ilustrační foto
V pátek epidemie koronaviru v Česku popáté v řadě zrychlila. Přibylo 2326 nově potvrzených případů nákazy, což bylo zhruba o čtvrtinu víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet hospitalizovaných je nadále v mezitýdenním srovnání nižší. V nemocnicích bylo k pátku 702 lidí s nemocí covid-19, tedy o 24 pacientů méně než před týdnem.
19 fotografií

Epidemie koronaviru dál zrychluje. V pátek přibylo přes 2300 nakažených

Česko
Testování na koronavirus - ilustrační foto.
V Česku přibylo v úterý 2803 potvrzených případů covidu. Poprvé za několik týdnů tak epidemie v mezitýdenním srovnání zrychlila o několik stovek případů. Zvýšilo se také incidenční číslo, které od druhé poloviny července až dosud pravidelně klesalo. Počet hospitalizovaných se od konce minulého týdne pohybuje okolo tisícovky. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Epidemie covidu zrychlila. V úterý přibylo o 400 případů více než před týdnem

Česko
Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznamuje vítězství nad covidem-19 v Pchjongjangu 10. srpna 2022
Severokorejský vůdce Kim Čong-un ohlásil vítězství v boji proti koronaviru a nařídil, aby byla zrušena nepřísnější protiepidemická opatření, která byla zavedena v květnu. Jeho sestra uvedla, že se vůdce potýkal s horečkami, čímž poprvé naznačila, že prodělal covid-19. Z rozšíření nákazy v KLDR přitom obvinila Jižní Koreu a pohrozila „smrtící odvetou“. S odkazem na severokorejská státní média o tom informuje agentura Reuters.
12 fotografií

Zvítězili jsme nad covidem, ohlásil Kim Čong-un. KLDR ruší přísná opatření

Svět
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Letní vlna epidemie covidu-19 v Česku dál sílí. Za posledních sedm dní přibylo v zemi 14 710 nových případů koronaviru, to je o zhruba 4500 víc než předchozí týden. V nemocnicích bylo s covidem 725 lidí, o skoro třetinu víc než na konci minulého týdne a nejvíc od konce dubna. Ještě na začátku července bylo hospitalizovaných 200. Počet pacientů v těžkém stavu se za týden zdvojnásobil na 29. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
19 fotografií

Epidemie covidu v Česku dál zrychluje. Hospitalizováno je přes 700 lidí

Česko