ŠTÍTEK: epidemie

Testování na nemoc covid-19 antigenními testy - ilustrační foto
V pátek laboratoře v Česku odhalily 184 nových případů koronaviru, to je o 14 víc než před týdnem. Reprodukční číslo udávající průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného je třetí den po sobě těsně nad hodnotou jedna, oproti předchozímu dni zhruba o setinu kleslo na necelých 1,04. Pokud je číslo menší než jedna, epidemie zpomaluje. Klíčovým ukazatelem při šíření nákazy je také počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, který se v posledních dnech výrazně nemění. Před víkendem bylo hospitalizovaných 65 nakažených. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Nových případů covidu přibývá. Reprodukční číslo zůstává vyšší než jedna

Česko
Odběry vzorků pro testování na koronavirus - ilustrační foto
Epidemie koronaviru v Česku dál mírně zrychluje. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného k dnešku mírně vzrostlo z 1,0 na 1,05. Hodnota jedna je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním šíření nákazy. Všechny dosavadní pracovní dny tohoto týdne laboratoře odhalily víc než dvě stovky nakažených - ve čtvrtek jich přibylo 211, to je o 45 víc než před týdnem. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Epidemie covidu v Česku mírně zrychluje. Reprodukční číslo stouplo

Česko
Obyvatelé domorodé africké vesnice Yambuku, ošetřovaní zástupci CDC během prvního rozsáhlejšího výskytu eboly v roce 1976
Zeptáte-li se dnes kohokoli, co je ebola, uslyšíte pravděpodobně ve všech případech tutéž odpověď: že to je nějaký smrtící virus z Afriky. Pozoruhodné je, že ještě před 45 lety by vám na tuto otázku takto nikdo neodpověděl. Ebolu tehdy znali jen lidé se vztahem k africké Republice Zaire. A to nikoli jako vir, ale jako řeku. V srpnu 1976 se ale všechno navždy změnilo.
10 fotografií

Smrtící epidemie zahrozila lidstvu už před 45 lety. Poprvé poznalo ebolu

Věda a technika
Odebrané vzorky na koronavirus. Ilustrační snímek
V Česku v úterý přibylo 250 potvrzených případů koronaviru, o 49 méně než před týdnem. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného se čtvrtý den drží pod hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním šíření nákazy. K dnešku kleslo na 0,95 z předchozích 0,97. Incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stagnuje sedm dní v řadě na hodnotě 12. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
16 fotografií

Za úterý přibylo 250 nově nakažených. Reprodukční číslo zůstalo pod jedničkou

Česko
Antigenní testování na nemoc covid-19. Ilustrační snímek
Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie se třetí den po sobě těsně drží pod hodnotou jedna. K dnešku se nezměnilo a zůstává zhruba 0,96. V pondělí přibylo v Česku 206 nových případů koronaviru. To je téměř stejně jako před týdnem, kdy testy odhalily 213 lidí s nemocí covid-19. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
42 fotografií

Reprodukční číslo se drží pod jedničkou, přibylo 206 nakažených

Česko
Očkování proti covidu-19. Ilustrační snímek
V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, o 16 víc než před týdnem. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání rostou od pátku. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se třetím dnem drží těsně nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie. K dnešku zůstalo stejně jako předchozí den na hodnotě 1,06. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
8 fotografií

Počet nakažených covidem stoupl. V očkování Česko zaostává

Česko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje, v úterý laboratoře odhalily 252 nakažených, což je o 49 méně než před týdnem. Denní počty pozitivních testů klesají v mezitýdenním srovnání deset dní v řadě. Reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, je na nejnižší úrovni od konce června, nyní dosahuje 0,86. Pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se drží deset dní. Dál klesá i takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, k dnešku je to necelých 12 případů. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.  
42 fotografií

V úterý přibylo 252 případů covidu. Epidemie nadále zpomaluje

Česko
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Za sobotu přibylo v České republice 195 potvrzených případů covidu, o 38 více než před týdnem. Je to nejvyšší nárůst o víkendovém dni od konce května. Reprodukční číslo určující kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný se přesto k dnešku snížilo z 1,18 na 1,11. Nad zlomovou hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je od konce června. 
21 fotografií

V sobotu přibylo 195 nakažených. Nejvíce za víkendový den od konce května

Česko
Antigenní testování na nemoc covid-19. Ilustrační snímek
V úterý přibylo v Česku 317 potvrzených případů koronaviru. Poprvé od 8. června tak denní nárůst překročil hranici tří stovek případů. Reprodukční číslo se opět zvýšilo na 1,45, což je letos nejvíce. Stejnou hodnotu mělo také v pondělí a rovněž první dva dny roku. Na 100 tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 16 nakažených, takzvané incidenční číslo se proti pondělí zvýšilo o dva. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
42 fotografií

Přibylo přes 300 nových případů covidu. Jde o nejvyšší počet od začátku června

Česko
Odběrové místo pro testy na covid-19
V neděli přibylo v Česku 147 potvrzených případů covidu. Je to zhruba o 40 více než před týdnem. Počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání rostou pět dní v řadě. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie se zvýšilo na 1,46, a je tak nejvyšší od poloviny loňského října. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích je s covidem-19 dohromady 25 lidí, dva v těžkém stavu.
26 fotografií

Nových případů covidu přibývá. Reprodukční číslo je nejvyšší od října

Česko
Testování na covid antigenními testy
Testy v pátek odhalily v Česku 278 nových případů koronaviru, to je o 115 víc než ve stejný den minulého týdne. Všechny tři pracovní dny tohoto týdne se denní nárůst nakažených pohyboval nad dvě stovky. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale neroste. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní podle údajů na webu eviduje 35, z toho čtyři ve vážném stavu, před týdnem bylo hospitalizovaných 38. Minimální či nulová je v poslední době úmrtnost s nemocí covid-19. Reprodukční číslo oproti předchozímu dni mírně vzrostlo na 1,27 z necelých 1,22. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je od konce června.
6 fotografií

V pátek přibylo 278 nakažených, o 115 víc než před týdnem

Česko
Testování na koronavirus
Laboratoře v Česku odhalily v pátek 165 nakažených koronavirem, podobně jako ve čtvrtek. V mezitýdenním srovnání je to ale opět více, tentokrát zhruba o třicítku případů. Reprodukční číslo stouplo na 1,3 z předchozích 1,25. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je čtvrtým dnem, výše bylo naposledy na začátku ledna. Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel přibližně osm nakažených.
26 fotografií

Nových případů covidu přibývá. Reprodukční číslo roste

Česko
Lidé na ulici v Praze
Koronavirus se v Česku nyní šíří zejména v Praze mezi mladými lidmi od 16 do 29 let. Na společné prezentaci Českého statistického úřadu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) to řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Praha je podle něj jako minulé léto předskokanem dalších změn. Šíření mezi mladými lidmi má podle Duška vztah k jejich životními stylu a zdůvodňuje ho i malou proočkovaností. Požádal všechny mladé ročníky, ať na očkování nerezignují. Varoval také před šířením mutace delta.
21 fotografií

Anomální situace. Koronavirus se v Praze šíří hlavně mezi mladými, míní Dušek

Česko
Odběrové místo na Mariánském náměstí
V pátek přibylo v Česku 138 potvrzených případů covidu-19. Je to nejvyšší nárůst v tomto týdnu. Zároveň je to přibližně stejně jako minulý pátek. Na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní zhruba šest nakažených. Pod desítkou se incidence drží deset dní v řadě. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích je s koronavirem 72 pacientů.
21 fotografií

Přibylo 138 případů covidu, nejvíce v tomto týdnu. V nemocnicích je 72 lidí

Česko
Zdravotnický personál se stará o COVID pacienty na ARO. Jednotky JIP se už dva měsíce uvolňují, pacientů je nyní minimum.
Nemoc covid-19 je v Pardubickém kraji na ústupu. Ukazují to data Ministerstva zdravotnictví za posledních sedm dní. Tahounem je v kraji Chrudimsko, které jako první nehlásí žádné osoby s potvrzenou nákazou za poslední týden. Pardubický kraj je v celkovém počtu nakažených od loňského března třetí nejpostiženější kraj v Česku, ukazují čerstvá čísla. 
22 fotografií

Dobré zprávy: Pardubicko hlásí za poslední týden pouhých 11 nových nakažených

Pardubicko
Antigenní testování na covid-19. Ilustrační snímek
Laboratoře v pondělí potvrdily v Česku 121 nových případů nemoci covid-19, před týdnem jich bylo o 55 více. Denní přírůstky nakažených tak zůstávají nejnižší od loňských letních prázdnin. Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel klesl k dnešku na hodnotu osm z předchozích devíti. Mírně se však opět zvýšilo reprodukční číslo, nicméně dál se drží pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. 
21 fotografií

V pondělí přibylo 121 případů covidu. O 55 méně než před týdnem

Česko
Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Testy v Česku v neděli potvrdily 57 případů koronaviru, před týdnem to bylo 41. Denní přírůstky nakažených jsou ale stále nejnižší od loňského léta. Mírně stouplo reprodukční číslo, dál se ale drží pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. Dávku očkování proti nemoci covid-19 v neděli dostalo 38 383 lidí, podobně jako o týden dřív. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

V neděli přibylo 57 nakažených. Přírůstky jsou nejníže od loňského léta

Česko
Na Jesenicku nebyla 7 dní potvrzena nákaza koronavirem.
Bez nově potvrzeného případu koronaviru je již sedmý den horský okres Jeseník. Velice příznivá je epidemiologická situace i ve zbytku Olomouckého kraje. Nejvíce případů evidují epidemiologové na Šumpersku, kde bylo za týden 13 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jarní vlna epidemie v Olomouckém kraji vyhasíná.

Jarní epidemie vyhasíná, Jesenicko nemá týden žádný nový případ

Šumpersko
Ilustrační foto
V Česku dál ubývá nových případů nemoci covid-19. V pátek testy odhalily 147 nakažených, o 32 méně než před týdnem, méně se ale v mezitýdenním srovnání testovalo. Počet hospitalizovaných klesl před víkendem pod stovku. Na 100 tisíc obyvatel připadá za týden devět nakažených, stejně jako předchozí den. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie zůstává na hodnotě 0,66. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
10 fotografií

V pátek přibylo 147 případů. Počet hospitalizovaných klesl pod stovku

Česko
Testování na nemoc covid-19 antigenními testy
V sobotu testy v Česku odhalily 74 případů koronaviru, za tento den v týdnu nejméně od loňského 11. července. Minulý týden v sobotu byl počet potvrzených nákaz víc než dvojnásobný. Víkendová čísla bývají nižší kvůli menší intenzitě testování. Na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní méně než 14 nakažených, takzvané incidenční číslo tak nadále klesá. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Epidemie zpomaluje. V sobotu přibylo nejméně případů od poloviny července

Česko
V Městci Králové na Nymbursku 11. června 2021 odstartovala speciální akce Noc očkování aneb Očkovací maraton. Lidé se mohli nechat očkovat i bez předchozí registrace
Testy v pátek v Česku potvrdily 180 případů koronaviru, v pracovním dni nejméně od loňského 10. srpna. Proti minulému pátku se denní přírůstek počtu nákaz snížil téměř o polovinu. Na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní méně než 15 nakažených, podobně nízko bylo takzvané incidenční číslo naposledy také loni před polovinou srpna. Očkování proti nemoci covid-19 v pátek dostalo téměř 110 tisíc lidí, zhruba stejně jako před týdnem. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
23 fotografií

Nových případů covidu dál ubývá. V pátek jich testy odhalily nejméně od srpna

Česko
Odběry vzorků pro testování na koronavirus
Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených. Nejvyšší je nyní počet případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní v Jihočeském kraji s 37 případy a nejnižší v Královéhradeckém a Karlovarském kraji, kde je pod pěti. Z okresů je nejhorší situace na Českokrumlovsku, kde incidenční číslo činí 88. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
26 fotografií

Covidová epidemie dál zpomaluje. Ve středu přibylo 248 případů nákazy

Česko
Odebrané vzorky na koronavirus. Ilustrační snímek
V pátek přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za všední den od loňského 31. srpna. Zaznamenáno bylo 323 nakažených, což je zhruba o 29 procent méně než před týdnem. Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl v pátek na 363, což je nejméně od poloviny loňského září. Jen za poslední dva týdny se počet pacientů snížil asi o dvě třetiny.
16 fotografií

Za pátek přibylo v Česku 323 nakažených. Nejméně ve všední den od konce srpna

Česko
Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl Adama Vojtěcha (za ANO) znovu do úřadu ministerstva zdravotnictví
Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupil po svém jmenování na tiskové konferenci po boku premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten uvedl, že před ním čekají další úkoly a zároveň mu poděkoval za to, že funkci přijal. Prioritou nového ministra je udělat “tečku“ za covidovou epidemií či zajistit návrat zdravotnictví do předcovidového stavu.   
15 fotografií

Vojtěch se znovu ujal úřadu. Prioritou je návrat do předcovidového stavu, řekl

Česko
Lidečko – obecní úřad
Čím žijí městečka či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Oblíbený seriál Deníku vás provádí obcemi na Valašsku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Lidečka.
51 fotografií

Jak se žije v Lidečku? Pojďte na návštěvu

Valašsko
Testování na covid antigenními testy - ilustrační foto
Laboratoře v neděli v Česku potvrdily 197 případů koronaviru, za druhý víkendový den nejméně od 23. srpna. Je to také zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, zůstalo na 47, což je nejméně od počátku loňského srpna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
11 fotografií

Epidemie zpomaluje. Nových případů je nejméně od loňského léta

Česko
Covidové oddělení nemocnice v Mladé Boleslavi
V České republice počet úmrtí s onemocněním covid-19 překročil 30 tisíc. K pátku s potvrzenou nákazou zemřelo od loňského začátku epidemie 30 012 lidí, úmrtí ale v posledních týdnech přibývá pomaleji než dřív. Nově potvrzených případů koronaviru bylo v pátek 672, v mezitýdenním srovnání je to zhruba o 400 méně, proti čtvrtku je nárůst asi o desítku nakažených nižší. 
15 fotografií

V pátek přibylo 672 nakažených. Počet úmrtí překročil hranici třiceti tisíc

Česko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
/TABULKY, GRAFY/ Za středu evidovali hygienici v Pardubickém kraji jen 22 nových případů covidu-19. Epidemie dál pozvolna slábne v celém v Česku. Pardubický kraj je s počty nakažených na čtvrtém místě. Lépe jsou na tom v Plzeňském a Karlovarském kraji, sousední Královehradecký má nejméně nakažených z celé republiky. Kraj chce otevřít tři další očkovací centra v Králíkách, Poličce a Lanškrouně a očkovat i o víkendu.
4 fotografie

Koronavirová epidemie v kraji slábne. Lidé se stále ale bojí o své blízké

Orlicko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
/TABULKY, GRAFY/ Za středu evidovali hygienici v Pardubickém kraji jen 22 nových případů covidu-19. Epidemie dál pozvolna slábne v celém v Česku. Pardubický kraj je s počty nakažených na čtvrtém místě. Lépe jsou na tom v Plzeňském a Karlovarském kraji, sousední Královehradecký má nejméně nakažených z celé republiky. Kraj chce otevřít tři další očkovací centra v Králíkách, Poličce a Lanškrouně a očkovat i o víkendu.
4 fotografie

Koronavirová epidemie v kraji slábne. Lidé se stále ale bojí o své blízké

Svitavsko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
/TABULKY, GRAFY/ Za středu evidovali hygienici v Pardubickém kraji jen 22 nových případů covidu-19. Epidemie dál pozvolna slábne v celém v Česku. Pardubický kraj je s počty nakažených na čtvrtém místě. Lépe jsou na tom v Plzeňském a Karlovarském kraji, sousední Královehradecký má nejméně nakažených z celé republiky. Kraj chce otevřít tři další očkovací centra v Králíkách, Poličce a Lanškrouně a očkovat i o víkendu.
4 fotografie

Koronavirová epidemie v kraji slábne. Lidé se stále ale bojí o své blízké

Chrudimsko
Zdroj: Centrum pro výzkum veřejného mínění AV ČR
/TABULKY, GRAFY/ Za středu evidovali hygienici v Pardubickém kraji jen 22 nových případů covidu-19. Epidemie dál pozvolna slábne v celém v Česku. Pardubický kraj je s počty nakažených na čtvrtém místě. Lépe jsou na tom v Plzeňském a Karlovarském kraji, sousední Královehradecký má nejméně nakažených z celé republiky. Kraj chce otevřít tři další očkovací centra v Králíkách, Poličce a Lanškrouně a očkovat i o víkendu.
4 fotografie

Koronavirová epidemie slábne. Očkováno bylo v Pardubickém kraji už 50 tisíc lidí

Pardubicko
Hlavní epidemiolog IKEM a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal
Premiér Andrej Babiš (za ANO) ve středu oznámil, že chce spolupracovat s epidemiologem Petrem Smejkalem a imunologem Zdeňkem Helem, kteří patří do Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Podle svých slov chce, aby radili přímo Radě vlády pro zdravotní rizika. Se skupinou, se kterou ukončilo v úterý spolupráci ministerstvo zdravotnictví, chce nadále spolupracovat také Asociace krajů.
14 fotografií

Babiš chce dál spolupracovat s členy MeSES. O jejich rady stojí i kraje

Česko
V Nemocnici Znojmo proběhlo 30. března 2021 testování dětí na koronavirus novou metodou odběru ze slin.
Za úterý přibylo v Česku 1191 nových potvrzených případů nákazy koronavirem, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Současně kleslo reprodukční číslo z hodnoty 0,82 na 0,79. Za posledních sedm dní připadá v Česku 63 případů nákazy koronavirem na 100 tisíc obyvatel, je to o čtyři méně než v úterý. Nad stovkou, která je pro vládu klíčová při rozvolňování, už není žádný z krajů. 
34 fotografií

Za úterý přibylo 1191 nakažených. Reprodukční číslo kleslo

Česko
Hlavní epidemiolog IKEM a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal
Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), která mu poskytovala odborné pohledy na řešení koronavirové epidemie. Důvodem je zásadní změna epidemické situace v České republice a zrychlující se očkování, uvedl resort pod ministrem Petrem Arenbergerem (za ANO). Odborná skupina MeSES bude dál pracovat, nikoli však pod ministerstvem. Připravit chce dlouhodobou strategii pro boj s pandemií.
14 fotografií

Arenberger zrušil poradní skupinu MeSES. Ta chce pokračovat mimo ministerstvo

Česko
Žáci druhého stupně biskupské základní školy v Hradci Králové - ilustrační foto
Od 24. května se vrátí po epidemii koronaviru k plnému provozu bez rotací všechny základní školy v Česku. Tento týden musela ještě zůstat na distanční výuce část žáků druhého stupně v regionech s vyšším stupněm rizika nákazy. Ve stejný den budou moci spustit plnou výuku i střední školy. O rozvolnění rozhodla vláda. Žáci škol, které používají antigenní testy dodávané státem, je budou muset absolvovat jednou za týden, uvedl po jednání ministr školství Robert Plaga (za ANO). Přesnější PCR testy na covid jsou povinné jednou za dva týdny, stát je školám proplatí v ceně 200 korun za test.
93 fotografií

Od 24. května se vrátí do škol všichni žáci druhého stupně, oznámil Plaga

Česko