ŠTÍTEK: Zlatá stuha

Obec Dolní Lhota je Vesnicí roku 2024 Zlínského kraje.
Letošním vítězem soutěže Vesnice roku Zlínského kraje se stala Dolní Lhota. Porazila devět přihlášených obcí a získala Zlatou stuhu. „Jsme rádi, že jsme mohli ukázat, jak šikovné a obětavé občany u nás v obci máme. Bez nich by nebyla Dolní Lhota tím, čím je,“ říká k ocenění Jaroslav Masař, starosta Dolní Lhoty. Vítězství místní oslaví společně v srpnu při slavnostním předávání ocenění.
19 fotografií

Vesnicí roku Zlínského kraje je Dolní Lhota. Máme šikovné lidi, chválí starosta

Zlínsko
Děpoltovice.
Celkem 22 obcí z Karlovarského kraje letos usilovalo o titul Vesnice roku. Jedenáctičlenná hodnotitelská komise vybrala Děpoltovice na Karlovarsku. Obec s více než čtyřmi stovkami obyvatel suverénně porazila soupeře, a kromě Zlaté stuhy získala i postup do celostátního finále.

Děpoltovice zvítězily v krajském kole soutěže Vesnice roku

Karlovarsko
Bukovinka na Blanensku
Vesnice roku. Titul, kterým by se rády pyšnily také tři obce z Blanenska. Bukovinka, Kozárov, Olomučany. V následujících týdnech se pokusí co nejvíce zaujmout hodnoticí komisi v krajském kole soutěže a dosáhnout tak vysněného titulu.

Vesnice roku? O titulu sní i tři obce z Blanenska

Blanensko
Ilustrátor Jindra Čapek a jeho dílo.
Světově proslulý ilustrátor, grafik a malíř Jindra Čapek, a také českokrumlovský občan, který ilustroval i právě připravovanou knihu Zdeňka Svěráka, se narodil 30. září 1953 v Českých Budějovicích. Držitel mnoha významných ocenění, mezi nimiž nechybí ani letošní Zlatá stuhu za celoživotní přínos české i světové ilustraci, slaví životní jubileum.
10 fotografií

Jindra Čapek slaví životní jubileum. Proslavil se po světě a zakotvil v Krumlově

Českokrumlovsko
35. Zlatá stuha Juniorů na pardubickém plochodrážním stadioně ve Svítkově.
Sobota se v Pardubicích leskne také… Předvojem nejslavnější závodu na světě, kterým je Zlatá přilba města Pardubic, se ve Svítkově každoročně tituluje Zlatá stuha. Jedná se o klání juniorů. V letošním roce se koná 49. ročník. A domov našel na plochodrážním oválu také Flat track. Jde o závody klasických motocyklů. Na programu je čtvrtý z dílů seriálu mistrovství světa, který doprovodí tento plochodrážní festival.
66 fotografií

Pardubická motocyklová pouť: Zlatá stuha juniorů i americká plochá dráha

Ostatní sporty
Mistrem Evropy se na pardubickém plochodrážním stadioně stal dánský Leon Madsen.
Oslava ploché dráhy. Čtvrtý zářijový víkend roku 2023 je zasvěcen mistrům levých zatáček. A začne pěkně zhurta. Stejně jako v loňském roce se pořadatelé seriálu Tauron European Championship rozhodli čtvrtý a finálový závod mistrovství Evropy jednotlivců zasadit do Svítkova. Ten je na programu dnes od půl osmé večer. V sobotu se uskuteční závod mistrovství světa ve Flat tracku a 49. ročník Zlaté stuhy pro juniorské naděje. Vyvrcholením třídenního menu bude 75. ročník Zlaté přilby města Pardubic. 
18 fotografií

Michelsen sahá po titulu. Milík chce předvést na domácí dráze pořádnou show

Ostatní sporty
Ze sobotního celostátního klání mezi vítěznými obcemi z jednotlivých krajů si Suchý Důl už žádnou cenu nepřinesl. V galerii si alespoň připomeňme, jak se v obci pod Polickými stěnami slavilo při srpnovém vyhlášení nejlepších obcí našeho kraje.
V Luhačovicích se v sobotu 16. září odpoledne na přehlídce Jarmark venkova rozhodlo o držiteli titulu v soutěži Vesnice roku 2023. Mezi třináctkou finalistů z třinácti krajů naší republiky byli i zástupci Suchého Dolu, kteří před necelým měsícem byli oceněni na domácí půdě Zlatou stuhou a získali titul Vesnice roku 2023 Královéhradeckého kraje. Z celostátního klání mezi vítěznými obcemi z jednotlivých krajů si ale Suchý Důl už žádnou cenu nepřinesl. V galerii si alespoň připomeňme, jak se v obci pod Polickými stěnami při srpnovém vyhlášení nejlepších obcí našeho kraje slavilo.
63 fotografií

Suchý Důl už sbírku ocenění nerozšířil, krajský titul si ale užil na domácí půdě

Náchodsko
Chodová Planá převzala žezlo od Kařezu a hostila krajskou slavnost Vesnice roku
Zlatou stuhu a titul Vesnice roku 2023 v Plzeňském kraji vybojovala Chodová Planá. Na zámeckém nádvoří se v sobotu konala krajská slavnost, kam se sjeli zástupci soutěžících obcí, aby převzali do té doby utajovaná ocenění v podobě modré, bílé, zelené a oranžové stuhy. Slavnost se konala za účasti hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka, který převzal záštitu nad krajským kolem soutěže.
93 fotografií

Chodová Planá převzala žezlo od Kařezu a hostila krajskou slavnost Vesnice roku

Tachovsko
Vesnicí roku v Pardubickém kraji se stala Suchá Lhota u Litomyšle.
/REPORTÁŽ/ „Je to naše,“ třímá místostarosta Suché Lhoty Matěj Doležal Zlatou stuhu nad hlavou a desítky místních lidí jásají. Vesnicí roku v Pardubickém kraji se letos stala Suchá Lhota u Litomyšle, kde žije 84 obyvatel. Je nejmenší přihlášenou obcí v letošním ročníku soutěže v celé republice. „Není tady obchod, ani škola, ale nám to nevadí. Žije se tady skvěle,“ raduje se z vítězství Martin Hrubeš. Odměna za výhru v krajském kole je vyšší než roční rozpočet obce, ale už teď je jasné, jak v Suché Lhotě peníze utratí. Bude na traktor i parcely.
11 fotografií

Nemáme obchod a komu to vadí. Žije se tu krásně, říkají lidé v Suché Lhotě

Svitavsko
Představení a křest knihy Kolik je zvířat?
/FOTO,VIDEO/ Křest knihy Kolik je zvířat? a následná beseda s jejich tvůrci proběhla v úterý 11. října v libereckém Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Kniha prostřednictvím říkánek, počítání a barevných ilustrací seznamuje čtenáře s nejvíce ohroženými zvířaty naší planety a přináší dětem poučení, jak se chovat ohleduplně k přírodě kolem nás. Na jejím vzniku se také podílela Zoo Liberec.
10 fotografií

Kolik je zvířat? V libereckém knihkupectví představili knihu říkánek a ilustrací

Liberecko
Pokud předvedou jezdci v Pardubicích stejné kousky jako tento v Lodži, mají se diváci na co těšit.
Vánoce, Vánoce přicházejí… Ťukáte si na čelo a říkáte si, že Deník vychází o tři měsíce napřed? Ne, skutečně je stále teprve poslední dekáda září. Nicméně pro milovníky ploché dráhy Vánoce opravdu přicházejí, v tomto případě přijíždějí. Na plochodrážní ovál do Svítkova u Pardubic. Po tři dny se tam bude prášit za kočárem. Pardon, za motocykly… První dárek si mohou rozbalit už dnes, kdy se v baště této odrůdy motorismu koná finále mistrovství Evropy jednotlivců. Na něj naváže sobotní Zlatá stuha juniorů a nedělní Zlatá přilba města Pardubic.
10 fotografií

Plochodrážní Vánoce odpálí finále mistrovství Evropy

Ostatní sporty
Vesnicí roku 2022 ve Zlínském kraji se letos stala valašská obec Zašová. Na snímku z vyhlášení ve Zlíně zleva: předseda hodnotící komise František Hajdůch, starosta Zašové Jiljí Kubrický, hejtman Radim Holiš.
Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku letos získala obec Zašová. Gratulaci od krajského hejtmana Radima Holiše přijal starosta obce Jiljí Kubrický, ocenění v dalších kategoriích získaly také další obce z regionu.

Vesnicí roku 2022 ve Zlínském kraji je Zašová

Zlínsko
Žďár nad Metují
Důvody k oslavám má 668 obyvatel Žďáru nad Metují. Právě tato obec ležící na úpatí stolové hory Ostaš získala Zlatou stuhu v letošním ročníku soutěže Vesnice roku. Žďár nad Metují tak bude region reprezentovat v celostátním finále, jehož výsledky pořadatelé oznámí na jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září.

Zlatá radost pod Ostaší, Žďár nad Metují se dočkal titulu Vesnice roku

Náchodsko
Beseda s Danielou Krolupperovou
Past na korunu, to mi něco říkalo… Název knihy z naší klubové knihovny znám, ale jméno autorky nikoliv. Lovím v paměti, ano, Daniela Krolupperová, jedná se o příběh chlapců z doby 1. republiky. Četli jsme v rámci čtenářské soutěže. Později jsme vypátrali, že byla tato kniha oceněna Zlatou stuhou v roce 2019. Ale nejen ona získala ocenění odborníků a dětských čtenářů. Za zaslání zajímavého článku i fotografií velmi děkujeme Dagmar Kudličkové
12 fotografií

Příběhy z doby První republiky ožily. Přispěla k tomu beseda se spisovatelkou

Čtenář reportér
V posledním srpnovém dnu si obec Dolní Němčí, coby vítěze celostátního kola Vesnice roku 2018 a jeho tradice prohlédla hodnotící komise soutěže Evropská cena obnovy vesnice. V knihovně.
Bezmála tři tisíce obyvatel žije v Dolním Němčí, vesnici rozkládající se na dohled od Velké Javořiny a známé výrobou obuvi či pěstováním česneku. Třešničkou na pomyslném dortu úspěšného vývoje obce, se stalo její vítězství v celorepublikovém kole soutěže Vesnice roku 2018, což Dolní Němčí katapultovalo až k reprezentaci naší země v Evropské ceně obnovy vesnice.
55 fotografií

Vesnice roku 2018 – Dolní Němčí, reprezentuje republiku v evropském kole soutěže

Slovácko